Ahojte.
Potreboval by som sa poradit. Viem, ze rozumnejsie by bolo vyhladat pravnika, ale chcem to skusit aj tu.
S priatelkou budeme mat za par mesiacov svadbu a deti nemame a mam taky pocit, ze priatelka ani nechce. Pred 3 rokmi sme si kupili dom, na LV mame kazdy 1/2. Neviem odhadnut cenu domu aj s pozemkom povedzme, ze je to 120.000eur. Na zaciatku som ako jediny pouzil na nakup roznych veci hotovost 15.000eur. Hypoteku aj ostatne naklady splacame 50:50, nie vsak vsetko kedze zarabam viac, ale toto nie je vecou otazky. Okrem toho som si sam kupil byt asi pred 7 rokmi, ktory prenajimam a som jedinym vlastnikom.
V zivote som akosi prehodnotil priority a rad by som ten byt predal a odhadujem, ze takych 50.000eur by som chcel splatit ako extra splatku hypoteky na dom a mali by sme hypoteku uz len 30.000eur.
Moc mi nepride vhodne spisat s pravnikom, notarom zmluvu, dohodu, ze si priatelka nebude pri rozchode narokovat na tych 50.000eur. Proste z toho nemam dobry pocit.
Chcem sa spytat, ze keby sme sa nahodou rozviedli, tak si moze priatelka teda manzelka narokovat na celu polovicu domu aj ked vieme obaja, ze minimalne 65.000eur som splatil este pred uzavretim manzelstva? Ci by stacilo rozvodovemu advokatovi, alebo na sude ukazat kupno-predajne zmluvy, vypis z uctu, ze na tie extra splatky sa pouzili peniaze, ktore som obdrzal predajom mojho majetku?
Snad som to zrozumitelne rozpisal.
Dakujem pekne za rady.
Mimoriadne splátky urobte buď za manželstva, alebo si to zmluvne ošetrite.
ak ti nie je este pred svadbou blbe riesit otazku rozvodu a pripadneho majetkoveho vysporiadania, nemalo by ti byt zatazko ani dohodnut sa s priatelkou "ferovo". takze aktualna situacia ako som pochopila - mate dom kazdy 1/2, aj hypoteka je na oboch.
situaciu ze ty bi si splatil viac ako polovicu hypoteky, mozte urobit jednoducho - a to ze zvysok hypoteky preberie len priatelka - vcelku jednoduche.
ale evidentne riesis majetkove vyrovnanie po rozvode, ked este ani svadba nebola. v majetkovom vyrovnani ak sa po rozvode nedohodnete, tak sa riesi sudom, a tu ak by si preukazal ze este pred manzelstvom si tam vlozil viac penazi, tak by ti malo ist aj z vysporiadania viac. je to vsak zdlhave, jednoduchsie je to urobit vopred tou hypotekou.
@stq ja trocha off topic, ale porozpravajte sa este pred svadbou uprimne o detoch ... ty deti chces? ona nie? (ked mas ten pocit ...) to by ste mali mat vydiskutovane, lebo to moze byt rychly dovod na rozvod, resp nenaplnenie vztahu a nestastie v zivote ...
inac tvoj prozretelny postoj co sa tyka penazi celkom schvalujem. aj ked je to dost drsne, mysliet na pripadny rozvod este pred svdbou.
za mna jednoznacne k pravnikovi. treba to mat na papieri. Nie je to zanedbatelna suma a v pripade rozchodu by bola urcite k uzitku. Konkretne neporadim. Ja by som to nechala na odbornika, nech to spise ako to ma byt. Preco je problem riesit s priatelkou taketo veci??? Ved to je uplne normalne.
jedna mudrost od jedneho z rodiny: poriadok vo financiach robi dobre vztahy😉
@stq, je tu verejná skupina Právne poradenstvo, v ktorej radia právnici, skús sa opýtať tam.