Platenie výživného na študentku

lydia277
18. feb 2021

Prosím Vás po akom dlhom čase neplatenia na študenta sudom urcenu sumu pokial studuje sa da nahlasit tento priestupok ked dany rodic ma povinost vyplatit tu sumu ? Aky je proces po akom case neplatenia sa to ma nahlasit na policii alebo kde to treba ohlasit ?

cacianka
18. feb 2021

Odporucam verejnu skupinu tu na MK Pravna poradňa. Hned v uvode su info od renomovanej pravnicky, potom na stránke je vela tem kde sa tento problem podrobne rozobera 390x

lydia277
autor
18. feb 2021

@cacianka jejjjj ďakujem krásne

ivkazba
18. feb 2021

@lydia277 skupina sa volá Právne poradenstvo, nie poradňa. Ak článok nenájdeš, napíš mi, označím ťa v ňom.

elisse247
18. feb 2021

Po troch mesiacoch pokým rodič nezaplatí sa to môže začať riešiť, najlepšie na návrh na súd, ten to následne dáva vyplácať aj spätne.

lydia277
autor
18. feb 2021

@elisse247 ďakujeem

draik
18. feb 2021

@elisse247
Určite po troch mesiacoch?
Aký návrh na súd?
Čo dáva vyplácať aj spätne?

ivkazba
19. feb 2021

@lydia277 odporúčam prečítať už spomínaný príspevok v skupine Právne poradenstvo, rada od elisse nie je celkom správna.

cacianka
19. feb 2021

@ivkazba prepac, preklep

cacianka
19. feb 2021

@elisse247 pises velmi zmätočne

elisse247
19. feb 2021

@ivkazba tak ja som to už riešila, pokým rodič nezaplatí výživné po dobu troch mesiacov je možné to riešiť tak že sa podá návrh na súd, do rozhodnutia som rovno dala že má súd rozhodnúť o vyplatení zameškaného výživného.

@cacianka neviem čo je na tom zmätočné, do troch týždňov bolo všetko vybavené.

ivkazba
19. feb 2021

@elisse247 to že ty si riešila nezaplatené výživné až po 3 mesiacoch neznamená, že sa nemôže riešiť už po mesiaci. Neposkytuj prosím právne rady ak neovládaš danú problematiku. Skúsenosti nie vždy znamenajú že to je iba tak a že to je správne.

elisse247
19. feb 2021

@ivkazba ako poviete určite máte s tým väčšiu prax a už ste pýtali výživné.

ivkazba
19. feb 2021

@elisse247 ešte raz... to že tebe niekto zle poradil, že nezaplatené výživné možno riešiť až po 3 mesiacoch neznamená, že ho nemožno riešiť už po mesiaci. A ešte raz, neposkytuj právne rady, ak neovládaš problematiku. Zbytočne tak autorke otázky poškodíš, keďže bude čakať 3 mesiace hoci nemusí. Pekný deň.

elisse247
19. feb 2021

@ivkazba prosím vás ja viem presne aké som mala možnosti, vy viete obrátiť študenta len na článok z ktorého zistí že si má podať návrh na výkon exekúcie ktorý sa podáva už výlučne elektronicky. Ďalej žiadosť na náhradné výživné. Čítať články vie každý, ja som poradila z osobnej skúsenosti ako som najrýchlejšie dostala peniaze.

janka2501
19. feb 2021

Dcera podavala na sud o zvysenie vyzivneho a doplatenie omeskaneho... ma uz 18r, a uz ma plne zuby ako sa otec vyhovara. Caka

ivkazba
19. feb 2021

@elisse247 ak vieš aké si mala možnosti, tak prečo si riešila nezaplatené výživné až po 3 mesiacoch a nie hneď? V skupine kde som nasmerovala autorku nejde len o článok ale aj o poradenstvo právnika, ktorý poradí ako riešiť nezaplatené výživné už po prvom mesiaci, aby nemusela čakať 3 mesiace ako ty. Viac sa k tomu už osobne vyjadrovať nebudem. Autorka je isto svojprávna a rozhodne sa či sa zariadi nie úplne ideálnou radou laika alebo tu bezplatne osloví právnika.