Prosím Vás po akom dlhom čase neplatenia na študenta sudom urcenu sumu pokial studuje sa da nahlasit tento priestupok ked dany rodic ma povinost vyplatit tu sumu ? Aky je proces po akom case neplatenia sa to ma nahlasit na policii alebo kde to treba ohlasit ?
Po troch mesiacoch pokým rodič nezaplatí sa to môže začať riešiť, najlepšie na návrh na súd, ten to následne dáva vyplácať aj spätne.
@elisse247 ešte raz... to že tebe niekto zle poradil, že nezaplatené výživné možno riešiť až po 3 mesiacoch neznamená, že ho nemožno riešiť už po mesiaci. A ešte raz, neposkytuj právne rady, ak neovládaš problematiku. Zbytočne tak autorke otázky poškodíš, keďže bude čakať 3 mesiace hoci nemusí. Pekný deň.
@ivkazba prosím vás ja viem presne aké som mala možnosti, vy viete obrátiť študenta len na článok z ktorého zistí že si má podať návrh na výkon exekúcie ktorý sa podáva už výlučne elektronicky. Ďalej žiadosť na náhradné výživné. Čítať články vie každý, ja som poradila z osobnej skúsenosti ako som najrýchlejšie dostala peniaze.
Dcera podavala na sud o zvysenie vyzivneho a doplatenie omeskaneho... ma uz 18r, a uz ma plne zuby ako sa otec vyhovara. Caka
@elisse247 ak vieš aké si mala možnosti, tak prečo si riešila nezaplatené výživné až po 3 mesiacoch a nie hneď? V skupine kde som nasmerovala autorku nejde len o článok ale aj o poradenstvo právnika, ktorý poradí ako riešiť nezaplatené výživné už po prvom mesiaci, aby nemusela čakať 3 mesiace ako ty. Viac sa k tomu už osobne vyjadrovať nebudem. Autorka je isto svojprávna a rozhodne sa či sa zariadi nie úplne ideálnou radou laika alebo tu bezplatne osloví právnika.
Odporucam verejnu skupinu tu na MK Pravna poradňa. Hned v uvode su info od renomovanej pravnicky, potom na stránke je vela tem kde sa tento problem podrobne rozobera 390x