Platenie výživného bývalému

mili252
1. mar 2012

Bývalí manžel,
podal na mňa, aby som mu platila výživné...Pre mňa je to veľmi ťažká situácia, kedže zarábam 360 EUR a starám sa o našu dcéru, ktorá je študentka.
Neviem na, čo sa mám pripraviť na súd... Určite, ak máte skúsenosti s niečím podobným, poraďte prosím...
On samozrejme nechce pracovať a ani nieje schopný platiť riadne výživné.

Budem neskutočne rada, ak niekto poradí.
Ďakujem.
😢

petkaa28
1. mar 2012

@mili252 kolko ma dcera rokov? neviem ako je teraz postaveny zakon, ale myslim si, ze ak ma dcera do 26 a stale studuje na dennom studiu a ty vies vydokladovat iba 360 € a nic viac, tak mu to neprejde....od 1.7.2011 (neviem ci to uz nebolo upravene) plati zivotne minimum: 189,83 EUR pre jednu fyzickú osobu a 132,42 EUR pre ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu. cize vy dve potrebujete cca 320€ podla zakona a na tych zvysnych 40€ pochybujem, ze by vam siahli...

sisaha
1. mar 2012

@mili252 súd bude skúmať prečo nepracuje. Ak je to z dôvodu jeho lenivosti, tak mu nic platit nebudes. Naopak, ty zacni riesit jeho vyzivne na dceru...

mili252
autor
4. mar 2012

@sisaha ďakujem, ah súd má dcéra teraz on si dal, že je v hmotnej núdzi a ja na to nemám nárok len z dôvodu, že chodím do práce a taktiež nezarábam veľa. Je mi však jasné že zákony sú také, že povalači majú voľno.
On chce dokonca, aby sa mu zrušila vyživovacia povinnosť, ale dcéra sa na to pripravuje a keď tak sa odvolá...
Ďakujem 🙂

mili252
autor
4. mar 2012

@petkaa28 ďakujem 🙂 Dcéra má 20 a chodí na VŠ, práve píšem vyjadrenie aj som si pozisťovala, ďakujem za pomoc,pomohla si mi 🙂

lili777
4. mar 2012

@mili252 toto znie ako úplná sranda. A on padol z jahody alebo čo? Ty mu máš platiť? V prvom rade ti má on platiť na dcéru a ak tak nerobí, tak pochybujem, že by mu niekto uznal nejaké výživné pre neho. A to sa priznáva, ak NIE JE SCHOPNÝ sám sa živiť. To jest, je postihnutý alebo má nejakú vážnu prekážku, ktorá mu znemožňuje pracovať. Lenivosť neznamená, že nemôže robiť. Vôbec by som sa nestrachovala, ale dobre sa určite pripravila. A vyživovacia povinnosť sa dá zrušiť? To som v živote nepočula! a z akého titulu? Čo dcéra už nepotrebuje jesť, bývať? študuje, tak ju musí živiť, či sa mu páči alebo nie. Podľa mňa ho sudkyňa pekne vysmeje. Výživné pre rozvedeného partnera väčšinou neprizná ani ženám na RD keď sa rozvedú a to fakt nemôžu ísť robiť, keď sa starajú o bábo, takže takýmto povalačom, no pochybujem