Ahojte ex manžel pracuje ako vojak a máme jedno dieťa. Neviete prosím kde by son zistila aky má cca plat? Na dieťa mi platí 130€ čo mi príde vzhľadom na plat vojakov veľmi málo, nechcela by som to riešit súdne len sa s ním nejako primerane dohodnúť na zvýšení.. Pripadne žienky nejaké osobne skúsenosti? Má hodnosť kapitána a v armáde je možno 30 rokov
Určite aspoň 2000€ ma na výplate
Výživné sa ráta ako 20-30% zo mzdy, nakoľko dieťa má nárok na rovnaký životný štandard, ako rodič.
Koľko má dieťa rokov? Máš nejaké extra výdavky na dieťa?
@pribinak nemusí vydokladovať, ak by on mal výrazne vyšší príjem a nemal ďalšiu vyživovaciu povinnosť, časť výživného pôjde k rukám matky, časť na úspory
@elizabet173 to áno, ale ak by pýtala neciem akú vysokú sumu, môže sa sudca opytat na reálne výdavky na diéta
Čiže nie vždy zákonite platí 20-30% zo mzdy.
Ideálne je ak sa rodičia dokazu dohodnúť a len predložiť súdu spoločnú dohodu
@pribinak to hej
@pribinak ak by bolo dieťa škôlkárom, tak tu reálne vidím 200 eur mesačne, plus 200-300 na sporenie, ak teda má otec príjem 2000 a žiadnu ďalšiu vyživovaciu povinnosť. Ak by navštevovalo súkromnú škôlku, možno trochu iný pomer
a to uz nie je na vysluhovom dochodku? :O
@danieladeley Nemusí byt na dôchodku
@danieladeley nie, ma vojenskú výšku KE takže roky sa mu rátajú asi od 18tky.... Plus minus
Určite má od 1500-2000 e, vzhľadom na plat prispieva malo, mal by 20-30% z platu podľa zákona, ak sa s ním nedá dohodnúť, vidím to na návrh zvýšenia výživného cez sud
Poziadaj cez sud....takto sa budete dotahovat
@pieksamaki a keby prestal platiť, lebo medveď,lebo ego, lebo frajerka, tak má smolu, nie stanovené súdom, tak začne kolotoč a môže byť rok bez €....
Nemozes pozerat iba na plat, treba pozriet ci ma on hypoteku, ake ine zrazky ma a pod. Teraz sme to riesili kvoli muzovmu kolegovi, tiez su vojaci, on nechal ex byt, plati malej poistku a aj jej dava peniaze naviac, byvala chcela na sude 300 eur a sudkyna ju vyviedla hned z omylu. Zavisi aj kde byvate, ine naklady su v Bratislave a ine v malom meste,.myslim na dieta. To nikdy nieje len o tom ze on ma 2000 plat tak ja mozem pytat 800 eur vyzivne, takto to nefunguje.
Skuste sa dohodnut, 200-300 eur mesacne by bolo adekvatne. Na prvy pohlad sa zda 1500-2000 eur vela. Vacsinou je to tak, ze s vyssim prijmom stupaju ludom aj ich naklady. Pri dnesnych cenach. 400 eur hypo, 250 eur energie, jedlo, cestovne, pausal, vyzivne,... a minies 1200-1500 eur jednoosobova domacnost ako nic a kupujes pomaly vsetko v akcii. Mysliet si, ved ex mi posle 30-50% z platu a nemusim chodit do prace, je naivne. Po rozchode musia pracovat obaja a dohodnut sa na slusnom vyzivnom, co je aspon tych 200-300 eur.
@cacianka tak moze podat o nahradne vyzivne statom.( tusim po pol roku neplatenia..alebo 3 mesiacoch...to fakt neviem)....ale potom ked zacne platit ex....musi vratit toto vyzivne statu..ja neviem preco je to takto urobene.....podla mna velmi zle.
Ale podla jeho platovych tabuliek by mala narok urcite o vyssie vyzivne....a preto je to skoda ...kedze ked mas narok na dane vyzivne na dieta....lebo ma taky plat (co je super ze je zamestnany a neflaka sa)..tak preco by neodkladala dietatu tolko €...aj keby neminula az tak....ale raz je to jeho narok..
Aj po umrti jedneho z rodicov..napriklad manzel,ka nemoze disponovat s peniazmi ktore zdedi zakonne dieta.....co je normalne...a treba sa poradit s pravnikom....ved to nikto nemysli v zlom....praveze...je fajn ze plati ale mozno on sam nevie ze by mal platit viac...ak vtedy ten sud rozhodol k danemu casu...lenze odvtedy sa potraviny a naklady zvysili a ona moze kazdorocne poziadat o zvysenie.....je to ako ked mas urceny vek ze dovtedy a vtedy plati vyzivne...potom uz nebude...ked skonci vzdelanie dieta alebo sa stane zarobkovo cinne
@cacianka aj keby bol vo vazeni musi platit....aj tam pracuju......
Moj bol sice rakusan, ale zdokladoval ze pred rokom zarabal 2000 euro, na sud neprisiel,poslal iba pravnika a iba napisal,ze teraz nepracuje a zije z uspor...vyzivne som dostala 370 euro, z toho ide 100 na sporenie...ak by syn niečo potreboval súrne, napríklad do školy, tak sa da z tych uspor sudne o poţebnu ciastku poziadat.
@pieksamaki ja som svoj text písala ako doplnenie tvojej vety , mala som to upresniť, že súdne a .
@cacianka hej...sak sa chapeme...ono asi by mohla mat uz vyssie vyzivne
A akú má hodnosť? Aj od toho závisí výška platu
a to si kde takeho fajneho stareho nasla? a preco je uz ex?....
https://www.finance.sk/182094-platy-hasicov-pol... dole