Plat vojaka - výživné

3. jan 2022

Ahojte ex manžel pracuje ako vojak a máme jedno dieťa. Neviete prosím kde by son zistila aky má cca plat? Na dieťa mi platí 130€ čo mi príde vzhľadom na plat vojakov veľmi málo, nechcela by som to riešit súdne len sa s ním nejako primerane dohodnúť na zvýšení.. Pripadne žienky nejaké osobne skúsenosti? Má hodnosť kapitána a v armáde je možno 30 rokov

vierka82
3. jan 2022

Určite aspoň 2000€ ma na výplate

cicuca
3. jan 2022

Výživné sa ráta ako 20-30% zo mzdy, nakoľko dieťa má nárok na rovnaký životný štandard, ako rodič.

ukulela
3. jan 2022

@cicuca ale tiez potom k rukam matky len cast a cast napr na sporenie .

pribinak
3. jan 2022

@cicuca to je síce pravda, že dieťa ma mat štandard ako rodič, ale druha vec je, či ona - matka dokáže vydokladovať napr že minie na dieťa 250-300 EUR a plus jej čiastka

pribinak
3. jan 2022

Koľko má dieťa rokov? Máš nejaké extra výdavky na dieťa?

elizabet173
3. jan 2022

@pribinak nemusí vydokladovať, ak by on mal výrazne vyšší príjem a nemal ďalšiu vyživovaciu povinnosť, časť výživného pôjde k rukám matky, časť na úspory

pribinak
3. jan 2022

@elizabet173 to áno, ale ak by pýtala neciem akú vysokú sumu, môže sa sudca opytat na reálne výdavky na diéta
Čiže nie vždy zákonite platí 20-30% zo mzdy.
Ideálne je ak sa rodičia dokazu dohodnúť a len predložiť súdu spoločnú dohodu

elizabet173
3. jan 2022

@pribinak to hej

cicuca
3. jan 2022

@pribinak áno, ale reálne sa to vydokladovať dá, keď sa do toho zaráta alikvotna časť nákladov na domácnosť, v ktorej dieťa žije. Plus oblečenie, strava, drogéria, a všetko, čo dieťa potrebuje.

pribinak
3. jan 2022

@cicuca ak má plat 2000, tak neviem a das si 30% tak to je 600 EUR
Nevieme aké veľké je to dieťa, ale ak je to napr škôlkar tak neviem ako vydokladuje 600 + jej čiastku na 1 dieťa

elizabet173
3. jan 2022

@pribinak ak by bolo dieťa škôlkárom, tak tu reálne vidím 200 eur mesačne, plus 200-300 na sporenie, ak teda má otec príjem 2000 a žiadnu ďalšiu vyživovaciu povinnosť. Ak by navštevovalo súkromnú škôlku, možno trochu iný pomer

danieladeley
3. jan 2022

a to uz nie je na vysluhovom dochodku? :O

pribinak
3. jan 2022

@danieladeley Nemusí byt na dôchodku

autor
3. jan 2022

@danieladeley nie, ma vojenskú výšku KE takže roky sa mu rátajú asi od 18tky.... Plus minus

romea
4. jan 2022

Určite má od 1500-2000 e, vzhľadom na plat prispieva malo, mal by 20-30% z platu podľa zákona, ak sa s ním nedá dohodnúť, vidím to na návrh zvýšenia výživného cez sud

pieksamaki
4. jan 2022

Poziadaj cez sud....takto sa budete dotahovat

cacianka
4. jan 2022

@pieksamaki a keby prestal platiť, lebo medveď,lebo ego, lebo frajerka, tak má smolu, nie stanovené súdom, tak začne kolotoč a môže byť rok bez €....

pininka1
4. jan 2022

Nemozes pozerat iba na plat, treba pozriet ci ma on hypoteku, ake ine zrazky ma a pod. Teraz sme to riesili kvoli muzovmu kolegovi, tiez su vojaci, on nechal ex byt, plati malej poistku a aj jej dava peniaze naviac, byvala chcela na sude 300 eur a sudkyna ju vyviedla hned z omylu. Zavisi aj kde byvate, ine naklady su v Bratislave a ine v malom meste,.myslim na dieta. To nikdy nieje len o tom ze on ma 2000 plat tak ja mozem pytat 800 eur vyzivne, takto to nefunguje.

liljana
4. jan 2022

Skuste sa dohodnut, 200-300 eur mesacne by bolo adekvatne. Na prvy pohlad sa zda 1500-2000 eur vela. Vacsinou je to tak, ze s vyssim prijmom stupaju ludom aj ich naklady. Pri dnesnych cenach. 400 eur hypo, 250 eur energie, jedlo, cestovne, pausal, vyzivne,... a minies 1200-1500 eur jednoosobova domacnost ako nic a kupujes pomaly vsetko v akcii. Mysliet si, ved ex mi posle 30-50% z platu a nemusim chodit do prace, je naivne. Po rozchode musia pracovat obaja a dohodnut sa na slusnom vyzivnom, co je aspon tych 200-300 eur.

pieksamaki
4. jan 2022

@cacianka tak moze podat o nahradne vyzivne statom.( tusim po pol roku neplatenia..alebo 3 mesiacoch...to fakt neviem)....ale potom ked zacne platit ex....musi vratit toto vyzivne statu..ja neviem preco je to takto urobene.....podla mna velmi zle.
Ale podla jeho platovych tabuliek by mala narok urcite o vyssie vyzivne....a preto je to skoda ...kedze ked mas narok na dane vyzivne na dieta....lebo ma taky plat (co je super ze je zamestnany a neflaka sa)..tak preco by neodkladala dietatu tolko €...aj keby neminula az tak....ale raz je to jeho narok..
Aj po umrti jedneho z rodicov..napriklad manzel,ka nemoze disponovat s peniazmi ktore zdedi zakonne dieta.....co je normalne...a treba sa poradit s pravnikom....ved to nikto nemysli v zlom....praveze...je fajn ze plati ale mozno on sam nevie ze by mal platit viac...ak vtedy ten sud rozhodol k danemu casu...lenze odvtedy sa potraviny a naklady zvysili a ona moze kazdorocne poziadat o zvysenie.....je to ako ked mas urceny vek ze dovtedy a vtedy plati vyzivne...potom uz nebude...ked skonci vzdelanie dieta alebo sa stane zarobkovo cinne

pieksamaki
4. jan 2022

@cacianka aj keby bol vo vazeni musi platit....aj tam pracuju......

zuzinapipina
4. jan 2022

Moj bol sice rakusan, ale zdokladoval ze pred rokom zarabal 2000 euro, na sud neprisiel,poslal iba pravnika a iba napisal,ze teraz nepracuje a zije z uspor...vyzivne som dostala 370 euro, z toho ide 100 na sporenie...ak by syn niečo potreboval súrne, napríklad do školy, tak sa da z tych uspor sudne o poţebnu ciastku poziadat.

cacianka
4. jan 2022

@pieksamaki ja som svoj text písala ako doplnenie tvojej vety , mala som to upresniť, že súdne a .

pieksamaki
4. jan 2022

@cacianka hej...sak sa chapeme...ono asi by mohla mat uz vyssie vyzivne

marfikchov
4. jan 2022

A akú má hodnosť? Aj od toho závisí výška platu

cicuca
4. jan 2022

@pribinak jasne, ako keby sa veľmi chce, tak vieš minút aj 600€ na dieťa. Až taký problém to nie je. Ale bez takýchto špekulácií sa stále dá časť použiť na tvorbu úspor pre dieťa a časť na výdavky pre dieťa

pribinak
4. jan 2022

@cicuca jasne dá sa aj viac ako 600 EUR minút na dieťa, ale obaja rodičia by mali prispievať rovnako,

cicuca
4. jan 2022

@pribinak jasne, ale matka, ktorá sa o dieťa stará prispieva hlavne svojou starostlivosťou. A to je nevyčísliteľné

luxus10
4. jan 2022

a to si kde takeho fajneho stareho nasla? a preco je uz ex?....