Plat bývalého kvôli výživnému

la_lotob
18. feb 2023

Chcela by som si poziadat o zvysenie vyzivneho, dcera nastupila na druhy stupen zakladky. Vsade citam, ze vyska vyzivneho zavisi od prijmu otca a jeho majetkovych pomerov. Prosim Vas, tie ktore ste to uz riesili, ako ste zistili prijem alebo majetky vasich ex? Moj byvaly mi to sam od seba nepovie, menil pracu, zili sme na zapade, teraz sa prestahoval kusok do CR a tam ja jeho majetkove pomery nijako nezistim. Posledny sud bol pred 4 a pol rokom, plati 200 eur, syn ma od tej doby viac kruzkov a celkovo vacsie naklady. Ako a cim ste argumentovali na sude, ked vobec nic neviete o jeho situacii? Dakujem

pribinak
18. feb 2023

@la_lotob nemusí ti povedať aký má príjem, sudca ho vyzve aby zdokladaoval svoj príjem, čiže donesie potvrdenie z učtárne

la_lotob
autor
18. feb 2023

@pribinak A do navrhu mam napisat co? Nech najskor zisti jeho prijem, lebo som ho 10 rokov nevidela?

pribinak
18. feb 2023

@la_lotob však ty do návrhu rozpises zvýšené výdavky na dieťa
Vôbec nemáš čo riešiť jeho príjem, to je praca súdu

la_lotob
autor
18. feb 2023

@pribinak No a ako to teda funguje? Ked budem pozadovat napriklad 300 eur, sud zisti ze ma prijem napriklad 3000 eur, automaticky sud urci vyssie vyzivne aj ked som take nepozadovala?

kate211
18. feb 2023

@la_lotob A ty chces vyzivneho podla jeho prijmu? Vsak si spocitaj naklady na dieta: strava, kruzky, skola, oblecenie, byvanie... A tolko ziadaj. Ci ak bude mat plat 3000 eur, chces proste 600 eur bez ohladu na naklady?

pribinak
18. feb 2023

@la_lotob nie automaticky nič, bude objednávanie a ty budeš obhajovať svoj návrh. On povie že buď súhlasí a ak povie že nesúhlasí tak prečo
A súd rozhodne

Pointa sú zvýšené náklady na dieťa od posledného určenie výživného

la_lotob
autor
18. feb 2023

@pribinak Ale ja neviem ako mam ten navrh koncipovat, kedze nepoznam jeho prijem a ten zisti az sud. To potom podam novy navrh?

kate211
18. feb 2023

@la_lotob Prijem nepoznas, ale poznas naklady na dieta, ktore vychovavas. Tak co riesis?

pribinak
18. feb 2023

@la_lotob nie. Pozri ak to nevieš napísať, chod do centra právnej pomocí, urobia ti to za pár supov. Na nete je inak milion vzorov

la_lotob
autor
18. feb 2023

@pribinak Ja uz navrh z internetu mam davno stiahnuty a aj upraveny. Len neviem ako to funguje s tou ciastkou (kolko mam uviest), kedze vsade sa uvadza, ze to zavisi od prijmu otca a ten ja proste nepoznam.

kris_tin257
18. feb 2023

Dieťa má mať rovnaký štandard ako rodičia čiže aj keby náklady boli 300€ ale otec zarába 5000€ tak výživné bude vyššie ako náklady. Takže vedieť príjem dotyčného by nebolo od veci, treba sa obrátiť na právnika

pribinak
18. feb 2023

@la_lotob ty napíšeš že od poslednej upravy výživného a tomu roku napr 2016 sa pomery zmenili a to nasledovne

Je žiakom 2. stupňa, školské pomocky sú finančne náročnejšie, platíš napr doucko z angliny
Má drahšie krúžky - hokej a uvedies sumu, cestuje na súťaže, musíš kupovať novú výstroj
So športom je spojená strava, výške náklady kvôli veku a vydajú energie, kupovanie vitamínov
Musí cestovať do školy? Na krúžky? Koľko to stojí? A das sumu

sissy27
18. feb 2023

@la_lotob teba nema co zaujimat jeho prijem, ty ziadas zvysenie vyzivneho na zaklade opodstatnenych potrieb dietata. Takze si spises, kolko minies mesacne na dieta a za co, co sa da zdokladujes uctami / vypismi z uctu, a napises, ze od otca dietata pozadujes mesacne sumu xxx €. Mozes vziat do uvahy aj to, ze o dieta sa staras sama, on sa osobne nepodiela nijako (skola, prazdniny, choroby atd), takze mas aj menej moznosti najst si lepsie platenu pracu.

la_lotob
autor
18. feb 2023

@kate211 Vyzivne je podla prijmu otca, naklady mozem uviest aj 1000 eur, podstatny je vzdy ten prijem.

la_lotob
autor
18. feb 2023

@kris_tin257 A pravnik dokaze zistit jeho prijem?

panelacikova
18. feb 2023

@la_lotob urob si tabuľku nákladov. ideálne je denne a mesačne. samozrejme, mierne ju nadhoď, lebo kým prebehne súd, bude opäť všetko o minimálne 5% drahšie. nezabúdaj rozpočítať aj také veci ako lyžiarsky zájazd, školské výlety (cca čiastku), no proste všetko. tieto náklady by sa mali deliť 2 (lebo aj ty si rodič). Ale ak ty zarábaš reálne (preženiem) 500 a on 5000, na tvojom mieste zažiadam "väčšiu polovicu". čiže ak by ti vyšli náklady 600 eur, zažiadaj povedzme 400 ak si myslíš, že má 2-a viacnásobne vyšší plat, než máš ty. no a ostatné je už na súde a na tom, čo zistia o jeho príjme a životnej úrovni...

pribinak
18. feb 2023

@la_lotob ešte raz - nemusíš poznať príjem otca, to si zisti súd.
Ty musíš poznať náklady na dieťa - to je hlavne

pribinak
18. feb 2023

@la_lotob výživné nie je podľa príjmu, ale podľa nákladov na dieťa

Dvaja otcovia môžu mat úplne rovnaký príjem napr 1500 eur, ale výživné na deti môžu mat uolne rozdielne

panelacikova
18. feb 2023

@la_lotob ak máš teraz 200, požiadaj o 400 aj keby to bola vyššia čiastka, než polovica nákladov. lepšie je žiadať viac, než si plánovala a dostať plánované, než žiadať presne to, čo potrebuješ a náhodou uznajú menej....

la_lotob
autor
18. feb 2023

@panelacikova Chapem, ale potom ten sud je schopny urcit len ciastku, ktora je pozadovana v tom navrhu (napr. 300 eur) alebo to prepocita znova podla jeho prijmu?

melanta
18. feb 2023

@la_lotob pozor, ak otec zarába nadpriemerne, nedostaneš nadpriemerne vysoké výživné. Dostaneš výživné podľa reálnych nákladov na dieťa a zvyšok súd stanoví vo forme sporenia, na ktoré ty nebudeš mať dosah. Pretože ak by tebe dal súd výživné vyššie ako sú náklady na dieťa, tak vlastne bude ex platiť aby aj ty si si mala lepšie. Takže výživné dostaneš podľa reálnych nákladov na dieťa a zvyšok vo forme sporenia, ak má vysoký príjem. Píšem z vlastnej skúsenosti, môj muž tak platí ex.

panelacikova
18. feb 2023

@la_lotob šla by som do vyšších čísel, aby som dostala aspoň tých 300. nebudú nič prepočítavať. ak požaduješ 300 a súd uzná, že je to OK, buď ti ich prizná. môže sa však stať, že on dá nejaký protinávrh a bude ti schválené 270. takže ak chceš reálne 300, nerieš jeho plat, požaduj 400. oni prezistia plat a posúdia, či teda tých 400 ti prináleží alebo ti dajú menej. samozrejme, on musí mať dokladovateľný plat. ak robí ako živnostník a tvári sa, že je chudobná kostolná myš, môže byť problém, ale to sú bežné komplikácie pri týchto naťahovačkách. s ním vôbec nekomunikuješ? nesnažila si sa o dohodu s ním na zvýšenie výživného?

terina25
18. feb 2023

@la_lotob z toho co pises mam pocit,ze tebe ide len o vysku jeho platu a podla toho chces dat vyzivne,hoci naklady na dieta mas nizsie..ale to sa tak nerobi. Ci ked bude mat prijem 10000 tak budes pytat 2000€ na dieta? Hoci naklady mas 200€m

kate211
18. feb 2023

@la_lotob Pozri, ak mas ty teraz prijem napr. 800, vyzivne 200, asi tazko ti sud uveri, ze vsetky svoje prijmy pouzivas na dieta a das to ako naklad na dieta. I keby mal tvoj ex prijem 10000 eur, vyzivne budes mat take, ake zdokladujes ako naklad dcery. Zvysok sporenie, na ktore ty nebudes mat dosah.

la_lotob
autor
18. feb 2023

@panelacikova Nie nekomunikujem, on so mnou nekomunikuje vobec. On sa dohaduje len s dcerou. O jeho prijme nic neviem, ani o majetkoch.

dodo1981
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
la_lotob
autor
18. feb 2023

@kate211 Vyzivne zalezi na prijme. Preco a ako by som mala ja nieco dokladovat? Asi je normalne, ze pri vyssom prijme otca, bude mat dcera v buducnosti vyssiu zivotnu uroven. Ked jej teraz kupujem napr. bundu za 50 eur, neznamena, ze jej budem za tu istu sumu kupovat bundu aj v buducnosti, ak ma otec vysoky prijem.

kate211
18. feb 2023

@la_lotob Ja neviem ci nechapes alebo co. Prijem otca nikto nezisti, len sud. On neni povinny ho zdelovat ani tebe, ani pravnikovi, chapes? Zisti to len SUD. A takisto dalsou otazkou sudu budu NAKLADY na dieta, to sa budu pytat TEBA. A ty nemozes uviest naklady ma dieta napr. 2000 eur, ak v zivote take naklady dcera nemala. CHAPES?

mogaa
18. feb 2023

@la_lotob má tvoje dieťa náklady v sume 600 eur? ak ano, potom žiadaj výživné v sume300eur....prvoradé sú preukázateľné náklady na dieťa, až potom sa prihliada na otcov príjem a vyživovaciu povinnosť máte obaja.....

la_lotob
autor
18. feb 2023

@kate211 Tak to je pekne nespravodlive. Ak ja teraz preukazem naklady len v sume 600 eur, tak to potom znamena, ze nikdy v buducnosti nemoze mat naklady napriklad 1000 eur aj ked otec na to ma? A to len z dovodu, ze teraz mam naklady 600 eur?