Papiere o narodení dieťaťa, keď dieťa nieje ex, ale priateľa, s ktorým žijem

denulik232
7. jan 2021

Ahojte chcela by som sa opýtať , 14.01 mam rozvod no len pocas tochto rozvodoveho obdobia som si našla priateľa a otehotnela som s ním , dietatko sa nam ma narodiť v polke februára, no lenze otázka keďže nebrehlo tých 300 dní tak bábo patri exovi papierovo....no ale trapi ma jedna vec ako vybavit tie papiere ked sa narodí bábo, ako rodný list a poisťovňu, kedze on nieje ochotný mi to ísť vybehať ....on žije v BB a ja s priateľom v KE .... rodiť budem v KE ...a predsa ked bude ex zapísany v rodnom liste kým neprebehne sud o zapreti a priznania otcovstva...mam s toho obavy a dielemu 🙄

brezza
7. jan 2021

@denulik232 na matriku pojdes ty. Len si zisti v tejto situacii ci maju vobec otvorene. Napriklad nasa je zavreta a funguje len v obmedzenom rezime po telefonickej dohode. A do poistovne staci podla mna len zaslat prihlasku. Dovtedy bude dieta poistene na teba a u lekara budes davat svoj preukaz poistenca. A potom uz len riesit zapretie otcovstva na sude.

hipuska
7. jan 2021

Však keď nechce, povedz mu, že bude mať jeho priezvisko a budeš si žiadať výživné. Uvidíš aka bude reakcia 😊

brezza
7. jan 2021

@hipuska on nema na vyber. Ak sa dieta narodi do 300 dni po rozvode, tak je byvaly manzel automaticky zapisany ako otec. Taky je zakon.

ave17
7. jan 2021

@hipuska no to mi je už len rada, prečo by mal on behať okolo pre neho cudzieho dieťaťa??? Ja chápem, že právne ťahá za kratší koniec, ale na mieste autorky, ani by ma nenapadlo chcieť od neho, aby išiel niečo vybavovať, ved to je úplne absurdne.., ved nech si to vybaví sama, jej dieťa, jej starost

ukulela
7. jan 2021

@denulik232 vybehad si všetko sama. On nemá prečo chodiť ani ja matriku, ani do poisťovne. Aj návrh na súd podľa sama. Neboj, zvládneš .... Ešte by ste sa mohli s otcom dieťaťa vziať. Vtedy by si nemusels veci riešiť takto.

sissy27
7. jan 2021

@denulik232 rodný list a poisťovňu vybavíš ty logicky ty. Zisti si, či to teraz v čase korony nejde elektronicky / poštou.
No a potom je tu možnosť, že si ťa priateľ ešte pred pôrodom vezme za svoju právoplatnú manželku, tým odpadá súd o zapretie otcovstva ex, zapísaný bude automaticky on ako manžel a môže ti ísť vyberať rodný list aj poisťovňu.

brezza
7. jan 2021

@sissy27 ak ich na najblizsom pojednavani aj rozvedu. Rovnako to moze byt odrocene, co je v tejto dobe bezne.

11mirka22
7. jan 2021

@ave17 mýliš sa. Mne matrika nechcela vydať rodný list dieťaťa, kým otec (uvedený v rodnom liste), teda exmanzel nepodpísal súhlas s menom. Absurdné, ale je to tak.... Tiež som sa mu musela prosiť, našťastie to pochopil.

denulik232
autor
8. jan 2021

@ukulela joj to ano ale hned s jedného manželstva do druhého ach priatela milujem veľmi ale chcem s tým ešte počkať 🙄 uz som mohla byť davno rozvedena dva krát mi sud odrocili

denulik232
autor
8. jan 2021

@11mirka22 váš je aspoň ochotný , môj ex chce 100€ za každý podpis 🤦 on klje hrozný clovek

qetka
8. jan 2021

@denulik232 ja nerozumiem tomu, ze ach, z jedneho manzelstva do druheho. A ze chces cakat... Co je manzelstvo vacsi zavazok ako dieta? Na dieta ste nacakali, tak na co este teraz cakat. Ja by som sa na vasom mieste uz tera zobrala, ked sa bude dat...

11mirka22
8. jan 2021

@denulik232 ja som potrebovala len jeden podpis, na matrike, nič viac. Kľudne mu tých 100 eur daj, nech má na cestu do Košíc.... On iba podpise súhlas s menom. Rodný list si potom môžeš vyzdvihnúť sama a všetko ostatné vybavíš sama s rodným listom, jeho už potrebovať nebudeš...

horalka1986
8. jan 2021

No,je to tazke. Najlepsie je sa hned po rozvode vziat a mas to bez natahovaciek. My sme tak nespravili a teda, uz sme to 100x olutovali. Aj po sude a zmene RL nam to robilo problem hlavne u lekarov. No a postup.... pre RL sme sli po prepusteni z nemocnice. Ako krasna rodinka. Ja,priatel a ex. Musel tam byt a musel podpisat meno. Nasledne na to som podala navrh na sud. Ten prebehol po 9 mesiacoch a az o dalsi mesiac sme mali novy RL. Cize skoro rok mala bola papierovo exova.

sonnenshein
8. jan 2021

Rataj aj s tym, ze RL nevyzdvihne, a tym padom sa dieta bude volat "Neurcene" + priezvisko. Nasleduje konanie o mene iniciovane kuratelou, potom zapretie otcovstva, a ak budes mat stastie, za rok to mas komplet a mozes do RL zapisat realneho otca.
Samozrejme, sobasom to absolutne nemusis riesit, dieta je automaticky noveho manzela. Zvazte to.

brezza
8. jan 2021

@sonnenshein ale ona este nie je rozvedena a dieta sa ma narodit uz v polke februara. Nemoze sa znova vydat. Pojednavanie sice maju 14.1.2021, ale moj tip je, ze sa odroci. Rovnako to neznamena, ze sa na tomto pojednavani hned rozhodne a manzelstvo rozvedie.

3petka
8. jan 2021

@denulik232 tvoj ex by sa mal papierovo vzdať otcovstva, ako musíš si zavolať na právne abo čo.

sonnenshein
8. jan 2021

@brezza Ano, citala som. Teoreticky ak sa pojednavanie neodroci, a obaja sa na nom vzdaju odvolania, q sudni uradnici si svihnu, tak sobas na matrike stihaju. Teoreticky, samozrejme.

vladuska99
8. jan 2021

Ja som tiež toto riešila, našťastie exmanzel nemal problém. Ale známa mi vravela ze vôbec toto netreba, ževraj stačí ísť na obecný úrad alebo mestský a podpísať dohodu o mene a prehlásenie otcovstva tak ako sa to robí bežné pri nezosobasenom páre. Tým pádom automaticky bude priateľ v RL. Ci to tak je niesom si istá ale známym sa to takto podarilo aj keď bola ona ešte vydatá. Za skúšku nič nedáte. A keď nie exa postras že bude platiť výživné na tebe aj na dieťa az do súdu a snáď si to rozmysli.

mondolina
8. jan 2021

@brezza
Tak asi ich neodročia keď už čaká dieťa s iným.

mondolina
8. jan 2021

@brezza
Čo furt rozprávaš o odročení? My sme sa rozvádzali za 5 min vybavené. Manželstvo s dieťaťom.
Tu žienka čaká dieťa s iným a ty by si len odročovala...😂

elizabet173
8. jan 2021

@brezza odrocenie by malo aky zmysel? Manzelstvo je beznadejne v kely, ona o chvilu porodi dieta, ktore caka s inym. Tiez predpokladam, ze bude rozvod patminutovou formalitou.

brezza
8. jan 2021

@mondolina
@elizabet173 🙂 to pisem preto, ze teraz sa vela pojednavani odrocuje kvoli covid situacii. Velmi sa nepojednava momentalne.

sonnenshein
8. jan 2021

@vladuska99 Tak na toto keby prisli, je zle nedobre. Je to protizakonne.

Odrocenie nemusi byt len na ziadost ucasnikov, ale napriklad aj pre chorobu zamestnancov sudu.

11mirka22
8. jan 2021

@vladuska99 toto je blbosť, čo píšeš, ak sa dieťa narodí do 300 dní od rozvodu, žiadne vyhlásenie, prihlásenie ani dohody neexistujú... Iba sobáš pred narodením dieťaťa, iná možnosť nie je...

11mirka22
8. jan 2021

@denulik232 a presne ako píše @horalka1986, nám tiež trvalo 9 mesiacov, kým sa biologicky otec dostal do rodného listu... A to som podávala návrh na súd asi dva týždne po pôrode. Pojednávanie po 6tich mesiacoch... A to nebola korona...

vladuska99
8. jan 2021

@11mirka22 ja viem ja som si tým prešla, klasicky súdom o zapretie a následne určenie otcovstva.
ale vravím ze známej prešiel obyčajný papier.. 🤷‍♀️ Takže tak

mondolina
8. jan 2021

@brezza
Potom ma to napadlo, že myslíš koronu🤗🙂👍

lilke
8. jan 2021

@brezza ak sa vydas pred pôrodom, otcom aj papierovo bude tvoj aktuálny priateľ. A svadbu na úrade stíhaš. Takto to urobila kamoška, nebola ani korona, mala svadbu len s dvoma svedkami, ani rodičia neboli.

brezza
8. jan 2021

@lilke ja som neni autorka. A stale plati to co som pisala vyssie. Momentalne nie je este rozvedena, takze to je bezpredmetne.

horalka1986
8. jan 2021

Inaj,pozeram ten datum a ty podla mna ani sobas nestihas. 14teho mate len pojednavanie. V ten den nebudes pravoplatne rozvedena. Ja som mala rozvod 7.12 a pravoplatnost potvrdenu az 21.1. Viac ako mesiac.