Papiere na súd ohľadom základnej školy

jarkajozo
24. mar 2022

Dobrý deň mamičky,
Prosím o radu určite sa s tým niekto stretol, malého otec mi nechce podpísať prihlášku na ZŠ, 7.3. Sme mali po roku súd kde je malý v mojej starostlivosti malého chcem zapísať do školy kde mame trvalý pobyt obaja, otec s tým nesúhlasí lebo chce aby chodil do školy v jeho meste co je cca 15km od nás.. Doteraz som malého mosila do škôlky pri jeho bloku noje to dosť finančné náročné... Sudkina nám na pojednávaní povedala ze si mam dat nový návrh ohľadne školy neviete mi niekto poradiť ako ma vyzerať ten papier aby som ho podala na súde? Ďakujem

erikaa09
24. mar 2022

Ja som podpis otca nepotrebovala dolozila som ze mi je zvereny a to škole stačilo.

mogaa
24. mar 2022

@jarkajozo normálne s ním choď na zápis...pochybujem že otec bude sledovať kedy je u nich zápis aby ho mohol prihlásiť na ZŠ u nich....

jarkajozo
autor
24. mar 2022

@erikaa09 vážne skúsim zavolať do školy ze ci mi to budú akceptovať 🙂

jarkajozo
autor
24. mar 2022

@mogaa práveže toho sa bojím... Ze s nim pôjde

sonnenshein
24. mar 2022

@jarkajozo Dieta ked sa nezucastni zapisu, je zapisane do skoly v mieste trvaleho bydliska dietata.
Jednoduchsie je ale samozrejme na zapis ist, otcov podpis nepotrebujete.

mogaa
24. mar 2022

@jarkajozo no pekne by som mu povedala že pokiaľ ho ráno bude voziť do školy a po škole domov - tak nech ho prihlási kludne tam....ale ak očakáva že ho budeš voziť ty, zvýšia sa ti tým náklady a budeš požadovať vyššie výživné...

ha_space
24. mar 2022

Pokial mas v ruke rozsudok, ze dieta je v tvojej starostlivosti, jeho podpis pri zapise do ZS by nemali chciet.

Takze: normalne ho zapis do ZS. A ak otec ma s tym problem, nech to da na sud on. Ty nerob nic. A sud nerad meni skoly, pokial uz je dieta v nejakej zapisane.

hipuska
24. mar 2022

Ani ja som jeho podpis nepotrebovala. Dieťa by som zapisala do školy, ktorá vyhovuje tebe. A dajak natahovala čas s otcom. Určite sudkyňa nebude meniť školu dieťaťu..otcovi pošleš mail, že dieťa nastupuje do tej školy. Na súde to úplne v pohode obhájis. Dieťa potrebuje chodiť do kolektívu, kde môže uzatvárať priateľstva a stretávať sa so spoluziakmi aj poobede

abbey1
24. mar 2022

Nie je to také jednoduché, ako ti to píšu. Školy sú už opatrené a chránia sa. Bežne sa stáva, že ich rodičia zatiahnu do súdneho sporu. Preto väčšinou vyžadujú podpis oboch rodičov. Zavolaj si do školy, ale nebola by som veľmi optimistická.

letfenixa
24. mar 2022

@jarkajozo ak sa nejako dramaticky nezmenil školský zákon, tak na prihlaske musia byť podpisy oboch rodičov, aj na rozhodnutí o prijatí do školy. Dieťa zverené matke má stále oboch zákonných zástupcov.

malapepka
24. mar 2022

Posledny rok, dva sa vyzaduje pri zapise podpis oboch rodicov. Presne pre toto.
Ja ako matka by som chcela, aby moje dieta chodilo do skoly, kde ma trvaly pobyt. Bude mat v mieste bydliska aj kamaratov - spoluziakov, ziskavanie uloh v case choroby a podobne. Je to pre jeho vyvoj urcite prospesnejsie. Tak by som to prezentovala pred vsetkymi.
Plus treba mat na zreteli kruzky, budu v roznych casoch, zladit casovo harmonogram. Dochadzanim sa zbytocne straca cas, dieta by o ten cas dochadzania prichadzalo zbytocne o volno.
Mozno by som sa isla spytat na socialku, poradit sa, co dalej. Urcite by som to dala na sud, nech otec nerobi prieky. Aj informovat skolu, ze chcete prist na zapis, ale tento problem tu je, ale ze to riesis. Uvidis, co povedia.

devin123
24. mar 2022

@jarkajozo na stranke skoly, kde chcem dceru zapisat, uvadzaju aj moznost podpisu prihlasky len jednym rodicom. Podpisuje sa k tomu vyhlasenie.

Info zo stranky sloly: vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať písomným vyhlásením, ktoré prinesiete na zápis.

Odporucam kontaktovat konkretnu skolu.

jarkajozo
autor
24. mar 2022

Ďakujem Vám všetkým veľmi pekne určite zajtra zavolám do školy a snáď mi oni poradia co ďalej, s ex je veľmi ťažká debata on ma len svoj svet a nič iné ho netrápi, ja mam auto tak ja môžem malého nosiť 15km do školy ale ako ho bude vyberať jeho mama keď on bude v práci? Celé zle toto 🙄 dám určite vedieť ako som dopadla.. Pekný večer mamičky ❤️

modry1985
25. mar 2022

@jarkajozo v prípade že škole stači podpis jedného rodiča a druhý s tým nesúhlasí škola koná protiprávne. Podpis druhého rodiča možno nahradiť len súdnym rozhodnutím - nie tým o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti. Takže áno potrebuješ podpis alebo rozhodnutie súdu v tejto veci. Rodičia bez ohľadu komu sú zverené môžu rozhodovať o osude dieťaťa. Sú špecifické prípady - ten tvoj to však nie je ak otec nesúhlasí. Súdne rozhodnutie ak dcéru maš v osobnej však bude v tvoj prospech......

malapepka
25. mar 2022

Na prihlasku - akukolvek (aj na SS) je potrebne mat podpis oboch rodicov.
Je moznost podat cestne prehlasenie a tym nie je potrebny podpis druheho rodica, ze druha strana nie je proti. Ale to je iba v pripade, ak by bol ten druhy rodic na neznamom mieste ci o dieta nejavi zaujem. Ak by rodic vypisal bez vedomia toho druheho to cestne vyhlasenie a je dokazatelne, ze druhy rodic je zastihnutelny, prvy rodic kona protipravne.
Toto je situacia, ktoru nemozno obist ziadnym vyhlasenim. Matka aj otec sa staraju, maju rovnake prava aj povinnosti, len maju kazdy iny nazor na miesto skoly. Ak by to matka podpisala bez jeho vedomia ci isli na zapis tak, ze druha strana o tom nevie, moze vzniknut velky pruser. Mozno az sud. Preto som odporucala socialku a skolu, urcite maju viac skusenosti a vedia podat lepsie rady.

palicka
25. mar 2022

@sonnenshein Prepac, a to odkial máš tuto informáciu? Lebo teda pravda to nie je v žiadnom prípade. V zmysle zákona je povinnosťou rodičov zapísať dieťa na plnenie PSD, pokial to do 31.8. v aktuálnom roku dovŕši 6 rokov. Aj to, ktoré bude pokračovať v plnení prwdprimarneho vzdelávania. Autorka- musíte sa dohodnúť, alebo rozhodne sud. V zmysle zákona prihlášku podpisujeme obaja (aj keď na zápis príde jeden, druhý musí mat splnomocnenie, že predmetný rodic je oprávnený konať vo všetkých záležitostiach týkajúcich sa zápisu a plnenie PSD. Ináč musia prihlášku podpísať obaja. Vie to urobiť aj dodatočne, no dovtedy riaditeľ nevydá rozhodnutie o prijatí. Aj to adresuje obom a obaja rodičia majú možnosť voči rozhodnutiu odvolať sa.

sonnenshein
27. mar 2022

@palicka Z praxe. 2x. Ale nerozporujem, ze to formalne moze byt inak.

jarkajozo
autor
28. mar 2022

Dnes som bola v škole tak potrebujem papier zo súdu 🙂 už aj podaný návrh tak som zvedavá 🙂 otec sa stále bráni podpisu lebo ta škola pri nom je top 🤦‍♀️🤦‍♀️