Ahojte,
pisala som aj do poradne, no kedze pozajtra uz je pondelok a obavam sa opakujuceho sa scenara, tak skusim aj vo fore.
Riesila ste to niektora? Byvaly partner bez suhlasu berie maleho, minule povedal, ze si ho nechava na noc, i ked som mu zakazala, lebo uz 3r preraba byt (dvere zatvara velkou palicou, hola dlazka, strhane koberce...) a hlavne 8 maciek v byte, prve co som robila, ked syn od neho prisiel, vsetko do pracky, no ked prisiel v zapachajucich topankach od kocurich šťaniek, ma to dozralo.
Do 18tej mi ho mal vratit, nevratil, polozil telefon ze ostava u neho na noc. Isla som k nim, na chodbe som pocula ako po nom aj po dedovi bliaka. Otvoril mi, bez slova som utekala do izby, kde bol syn s dedom a brala ho na ruky ze ideme. Nestihla som ho ani obliect, byvaly ma sotil dost skaredo do dveri, ze si ho nezoberiem, keby ho dedo nedrzi, neujdeme. Bez bundy, topanok hned do auta. Na ruke mi sposobil poranenie, riesila som to s policiou, ale nepodam trestne oznamenie.
Na druhy den som isla pre syna do skolky, byvaly tam uz sedel a hned, ako maly vysiel z triedy, uz vyťahoval hracky a ukazoval bicykel, ze idu tam a tam. A ja nie som ten typ, ktory preťahuje dieťa, je nechutne tahat dieta do sporov dospelych a takto zneuzivat.
Odisla som s tym, ze do 18tej ho vrati. Vratil ho, no nic mi nepovedal, nic nedohodol, iba s malym predo mnou, ze zajtra poobede zasa pride a pojdu opekat a velke zaujimave plany. Ja som bola ticho. Na dalsi den som prisla, zobrala syna skor zo skolky, cestovali sme k rodine- bolo to v plane uz dlhsie, ale priznam sa, padlo to aj vhod. Napisala som mu len sms, ked sme uz sedeli v aute. Teraz je vikend, klud, ale mam takeho tusaka, ze v pondelok zasa bude cakat v satni. Poobede v pondelky chodime na plavanie, na pol roka dopredu zaplatene. Ale vobec, ma pravo toto robit, ked ja sa staram o syna, trvaly pobyt ma u mna? Ved poobede moze mat program, objednany k dr, zubarovi a pod. Na policii mi radili ze ked zas to urobi, tak nahlasit ako unos a ist si po neho aj s policajtami. No nevedeli mi presne povedat, ci je to povazovane za unos, kedze je rovnako rodic a ma rovnake prava ako ja, ze to je otazka na socialnu kuratelu.
Doteraz vsetko ok, vzdy dal vediet, na vzajomnej dohode, len asi mu uz prepina z chlastu, dlhodobo je teraz pn tak asi si uvedomuje, ze nema prachy, nema z coho platit a robi naprieky. Na polici ma uz zaznamy, jazda pod vplyvom alkoholu, prespavanie na lavickach- neni bezdomovec, ale zije tak, ked si vypije, susedia ho vydavaju na lavickach. Agresivny, aj na jeho otca- aj z toho dovodu rozmyslam o stanoveni stretavok, lebo maly mi pravidelne referuje ako nadava dedovi a, ze aj deda bije- byva so svojim otcom, no otec nema gule ho vyhodit ci vymenit zamky, boji sa ho. Pisem, aky je preto, lebo uz mam naozaj strach, ze ked si uz toto dovoli, moze ho zobrat pobalit a utiect za hranice. Vtedy uz bude neskoro riesit unos. A vlastne som nenapisala o situacii, neboli sme manzelmi, sud o zvereni nebol, ani o vyzivnom. Vsetko len na ustnej dohode. Ked mal syn 4m a stahovali sme sa, odisiel od nas, vsetko bolo na mne. Keby mi nepomozu rodicia, sme v azylaku. Raz za mesiac dva ho pokocikoval, zaujimat sa o neho zacal az ked mal 2r a uz sa dalo s nim nieco robit. No iba o prechadzky zaujem, o neho, ze ako sa ma, ci ako sa my mame, ci nieco nepotrebujeme, pomoc s vecami, so skolkou, financne vacsie palky na polovicu, to vobec. Ja mam svoj byt. Byvaly byva u otca, kde pre dieta nie je vhodne prostredie, jednak to ze nebezpecenstvo urazu, kedze ho zacal prerabat no nedokoncil a jednak zly priklad, nechcem aby maly videl ako hnusne sa chova k dedovi, nadava do debilov, vrieska, asi aj bije. Keby jeho otec vymenil zamky, co uz uvazoval davno, skoncil by na ulici.
Dakujem za rady a otvorenost...kludne aj do sukromnej spravy..
Mirka
Keď nemá určené kedy môže byť so synom, tak môže kedykoľvek ako sa s tebou dohodne.
Neviem prečo si s tým súhlasila čo je na papieri je dané a mala by si niečo v rukách.Vyzivne platí?
Nie je dobré robiť cirkus pred malým, bežať do auta dávaj pozor nech Vás nevidí ako sa sacete do dverí a pod...prečo nechceš podať trestné oznámenie, bola si aj u lekára?
Áno, môže sa stať, že zase v pondelok bude v škôlke.Treba ísť na kuratelu podať predbežné opatrenie ohľadne styku s dieťaťom a poradiť sa o vsetkom.No a to ako žije, s kým žije, v akom byte čo už nerobis ty si malému vybrala otca najlepšie je keby s ním bol čo najmenej cez víkend a hotovo tak to začni vybavovať.Alebo aj v tvojej prítomnosti...to trestné si mala podat
Nemas ziadny doklad na zaklade,ktoreho mozes volat policiu,ze dieta nemas doma. Policia sa nema coho chytit...tak ako pisu baby vyssie,ked aj rukou napises,hned v pondelok podat na sud a ak nebude respektovat rozhodnutie sudu potom smer policia a ist si po dieta....nerozumiem tomu,,ze ked je taky cvok si suhlasila s ustnou dohodou....
Pokiaľ nemáte súdom určené kedy a ako môže si robiť muž čo chce a nepomôže si ani s policajtami ústna dohoda žiadna dohoda
@adriannasvk on taky nebol.
@afrodizi pozri, môjho priateľa ex tiez nebola taká, až keď zistila že je so mnou, mu zakázala deti a nemohli mu ani zakyvat z okna, volal párkrát na políciu a len "ho vysmiali" aj na kuratelu. Oni boli aspoň u nej, ale dali jej za pravdu, že kým nemá nikto z nich papier, ona ich dať nemusí. Potom dal na súd, aby ich aspoň čo to videl.
@afrodizi to chapem ale nemas 5 rokov aby si nevedela,ze co nie je na papieri ako keby nebolo....ludia sa menia a po rozchode ci rozvode o to viac...ak ste sa aj pekne dohodli mali ste to dat na papier presne pre tento pripad...nikdy nevies co sa stane...uz len to,ze ta nechal ked malo dieta 4 mes a nezaujimal sa prve 2 roky takmer vobec hovori o nom velmi vela....
@luccija nooo heh vypada to tak...ale nie, len som chcela vediet ze ci mam pravo volat policiu, ci je to povazovane za unos...ale by ma zaujimalo, ze keby ho ozaj odvliekol za hranice, aj na to ma pravo, byt s nim kedy a ako dlho chce, ist kde chce? Nechce sa mi totizto verit, ze to neni nejako osetrene, trvalym pobytom alebo starostlivostou i ked nebol sud o zvereni tak musi byt predsa niekde uvedene ze ja sa o neho staram, kdesi som vypisovala ze ja som opatrovatel
@afrodizi tak toto už polícia bude riešiť že netušiš kde je syn, keby ti ho odvliekol. Ale tak aj by bol tiež v práve, tak ako ty, keby si sa rozhodla s ním odísť za hranice a nedať mu vedieť.
Bez súdneho rozhodnutia sa nikde nepohneš. Takže kamoši, nekamoši, otec, neotec. Rieš to súdnou cestou a budeš sa môcť potom oprieť o niečo. A ver, že keď dáš na výživné, už to pre neho až také zaujímavé nebude.
@adriannasvk prosim ta, ak nevies, nesud ano? To jak si vobec mozes dovolit, vobec ma nepoznas, ani nasu situaciu! ja som sa pytala konkretnu otazku, ci ho moze takto bravat, ci mam pravo volat policiu za unos, tak hawk!
@afrodizi no môže ti ho kedykoľvek zobrať a uz ho nemusíš vôbec uniesť, keďže to nemáte súdom určené, je v rovnakom postaveni ako ty...a teda si ho môže vžiť kam chce a kedy chce... Rýchlo by som to dala pre tvoju bezpečnosť a bezpečnosť tvojho dieťaťa na sud a požiadala o zverenie do tvojej starostlivosti...to nie je sranda veru ked sa takto správa, pride sociálka aj k nemu aj k tebe, budu sa pýtať dieťaťa atd.ja by som uz necakala.
@tosomja dakujem, toto pomohlo, lebo fakt ani sami policajti nevedeli povedat, jeden povie zavolajte ak nedovedie do 18 a druhy ze ma na to pravo, oni nic nezmozu. Reku napisem sem, urcite tu budu skusene a ujasnim si s cim vlastne konkretnym ist na kuratelu, aby to nebolo ako si aj ty hovorila, ze povedia v prospech dietata sa dohodnite a hovoto.
@afrodizi ale ved ja ta nesudim, vseobecne plati pravidlo,co nie je na papieri ako keby neexistovalo...nikdy nevies co sa komu pretoci v hlave,ci je to ex,rodina,kamarat atd....takze som ti iba napisala co vyssie utekaj na sud podat si predbezne opatrenie to je cele.... nemozes volat policiu,ze ti ex uniesol syna ked ti nie je sudom zvereny do starostlivosti....ex povie,ze vies,ze je u neho a hotovo....ako ti uz pisali ma rovnake pravo si ho brat. Ani v skolke nemozes zakazat vydat syna otcovi ked to nemas potvrdene sudom.
@afrodizi ale veď ma pravdu čo sa rozculujes?
Ako môžeš nechať dieťa len tak lavirovat medzi Vami to budete teraz súperiť, chodiť si ho ťahať za ruky z bytu?Takto dohodnúť s mužom bez sudu sa môžeš, keď máte seriózny kamarátsky vzťah s ide vám obom o dobro dieťaťa
Kam by s ním išiel do zahraničia a z čoho žil?veď píšeš, že nemá peniaze, je PN a tyranizuje otca a psychicky a už aj fyzicky aj teba
To mala byť tvoja zodpovednosť ošetriť si to papierom.Chod na kuratelu a tam sa pýtaj.
U lekára si nebola kvôli tomu napadnutiu, tak čo si chcela na polícii hlásiť a súd to bez papieru od lekára nebude zaujímať.
Trocha si daj dokopy dojmy a pojmy a choď riešiť.
@afrodizi čo máte všetci s tým trvalým pobytom??? Veď to s tým absolútne nič nemá. On je rodič ako Ty (právne), súd zatiaľ styk otca s dieťaťom neupravil a tak ho môže mať koľko chce. Trvalý pobyt s tým absolútne nič nemá.
Normálne si to potrebuješ poriešiť na súde, zverenie do starostlivosti, úprava styku a to čo najskôr, zrejme neodkladne opatrenie. Však to je pre dieťa otras, že sa o neho rodičia bijú v šatni škôlky a pod. V pondelok to pories hneď s právnikom a samozrejme by som sa snažila, aby syn bol v prostredí, kde otec mláti dedka iba absolútne minimum, sorry. Sustred sa na dôležité veci a to psychiku syna a nie na mačacie šťanky. To si nebude pamätať, ale to násilie ho bude formovať
@afrodizi nečítala som celé, ale zjavne ste neriešili súdnou cestou styk a vyživovaciu povinnosť.
V tom prípade, keď nemáš papier zo súdu, bohužiaľ, z vlastnej skúsenosti ti píšem, že otec môže dieťa mať kedy chce, ako dlho chce, ako aj ty. Čiže, je vaším rukojemníkom, čo je veľmi zle.
Čím skôr dať návrh na neodkladne opatrenie vo veci styk s maloletým a na tvojom mieste by som pri každom útoku fyzickom podala trestné oznámenie.
Takže, áno, je v práve a policajti nič nezmôžu, ani kuratela, len vám "dohovorí" že sa máte dohodnúť pre dobro syna.
Takže, večer sadnúť, voľnou rukou, nepotrebuješ ani počítač, napísať neodkladne opatrenie, opísať všetko a podať hneď ráno. Do 7 dní by ste mali dostať predvolanie. Keď je to ešte stále tak.
Držím prsty.