Otec nerešpektuje krúžok 7-ročnej dcéry

slovanka2508
11. júl 2024

Ahojte, potrebujem poradiť. Som rozvedená 2,5 roka, s exmanželom máme tri deti, on si k sebe berie iba najmladšiu dcéru ( 7 rokov). Dvoch starších chlapcov zavolá max. na Kofolu, občas na futbal, aby nechodil sám.
Ja mám nový vzťah, čakáme spolu dieťa.
Momentálne sa už 1,5 roka súdim s exmanželom kvôli výživnému. Chce platiť čo najmenej, preto spochybňuje výdavky na deti. Nechce sa podieľať na platení výletov, exkurzií, atď.
Momentálne je problém takýto. Súdom máme zatiaľ upravený len styk počas víkendov. Exmanžel chcel cez prázdniny dcéru na dva týždne. V júli však dovolenku nemal a v auguste ju chce na cca 1,5 týždňa. To by mi v zásade nevadilo, ale dcéra chodí na plávanie. Je v tom dobrá a baví ju to. V júli mala prestávku a trénerka jej povedala, že v auguste bude rozhodovať, či nepostúpi do vyššej skupiny už v septembri, lebo predčila deti, ktoré plávajú 2 roky. Ale v čase, kedy jej plávanie opäť začína, exmanžel ju má mať u seba. Keďže pochádza z východu (aj ja), ale obaja bývame na západnom Slovensku, chce ju vziať k svojej rodine, čo mi tiež neprekáža, ale chcem, aby ju na plávanie na začiatku júla odviezol. Resp. aby počkal zopár dní na západe a potom ju vzal za rodinou. On to odmieta, vraj tú hodinu oželie, hoci ju ja musím zaplatiť a on sa na tom podieľať nechce.
Už som kontaktovala kolíznu opatrovníčku, ako mám postupovať zatiaľ odpoveď nemám.
Vie mi niekto poradiť, či je otec povinný rešpektovať krúžky detí? Alebo ako to je?
Budem vám vďačná za vaše skúsenosti.

puertorico
11. júl 2024

nedá sa krúžok posunúť na iný dátum ? radila by som sa aj s pani trénerkou . či ?

tundra
11. júl 2024

@slovanka2508 skusenost nemam,ale je to chuj,ked nedokaze akceptovat, dcerine potreby.
S tebou mu to nevyslo,tak si ego zvysuje pri dcere.

slovanka2508
autor
11. júl 2024

@puertorico Nedá. V auguste začína, v utorok o 18,00. Je v skupine s viacerými. Plávanie sa ani nenahrádza. O ten krúžok je veľký záujem, čakali sme v poradovníku skoro pol roka, kým nás vzali.

anjelicek26
11. júl 2024

7 rocna jeden krát vynechany krúžok prežije...ak je v tej dobe u starých rodičov, ktorí bývajú ďaleko, nebude ju kvôli 1h plávania trepať nazad.. moji sportuju (a aj plavu) a chodia aj na preteky, ten raz ozeleju, ked mame iný program, svet sa nezruti a talent nezmizne. Ma ju len 1.5 týždňa a nie dva mesiace, aby kvôli kruzku meniť plany. Keby mala sopeľ ci teplotu, tiež vy plavat nešla,že? A tiež by sa nič nestalo.

barka1
11. júl 2024

@slovanka2508 toto sa mi zdá ako blbost.
Ano, si naštvaná, vztah s ex asi nic moc, máš plno argumentov, ale nezdá sa mi to fér.
Tiež som rozvedená, mám 2 deti v striedavka. Ja som vo svojom týzdni vozila dceru na atletiku, on nie. Tak sme to vzdali. Som radsej za dobré vztahy a kompromisy.
Poradit po právnej stranke ti nedokazem. Ale nešla by som do toho...
Korektny vztah medzi rodičimi je viac než kruzok.

leo2019
11. júl 2024

@slovanka2508 tak hádam kvôli jednej hodine plaveckej nebude sa držať niekoľko dní na západe. Ved aj on má svoje plány nie? Keby to bolo ze o deň neskôr tak budis. A co sa týka výletov a exkurzii prečo by sa vlastne mal podieľať? Vy sa podielate na výletoch a exkurziach alebo iných voľnočasových aktivít ktore on s dcerov absolvuje? On sa ma podieľať na nevyhnutných a základných potrieb dieťaťa. Škola, pomôcky, oblečenie, hygiena respektíve drogéria, strava, lieky a extra výdaje ktoré sú potrebné pre dieťa a súvisia so základom. Ostatok je na dohode rodičov a na to co si môžu dovoliť. A neviem ako vám s tým pomôže kolízna ona ho nedonuti ísť na plavecký max mu môže dohovoriť nieje v kompetencii kokiznej aby nariadila alebo určovala co ma a nemá robiť s dieťaťom počas jeho času s dcérou.

patus_2
11. júl 2024

@slovanka2508 veď aj na východe sú kúpaliska a plavárne, nech si ide poplavat tam, viem, že to nieje hodina ako s trénerom, ale aspoň nevyjde z cviku. Kvôli jednej hodine zostávať niekoľko dní mi príde fakt pritiahnuté za vlasy.

stvura
11. júl 2024

@slovanka2508 ako matka deti ktore boli i v repe tusim co mas na mysli - a ako je pre teba dolezite aby tvoje dieta s ocividnym talentom napredovalo. Toto tu ti vacsina matiek ktorych deti su na beznych kruzkoch nepochopi aka je tam logika treningov, dril a nutnost kontinuity treningu.
Jedno je vsak pravda, tvoje dieta ma len 7r. Pre plavanie to znamena nejaky zaciatok, este ho nemas zaradene ani v pripravke na reprezentaciu (zrejme o rok bude ked je tak talentovane ako pises). Takze nestresuj, vypadok 1tyzden nie je problem v tom veku. Nie je to vazne, kludne nech ju otec vezme. Ine je, ak by bola v reprezentacii - toto poznam, my sme nemohli chodit na dovolenku v auguste lebo vtedy zacinali treningy a mala nemohla lyzovat/surfovat aby si nezlomila nahodou nohu ci nevyvrtla clenok. Takze klud, nech ju vezme, ak neskor bude uz repre mu treba situaciu vysvetlit aby aj on chapal co vsetko to obnasa a ze sa nejedna o kruzok

pininka1
11. júl 2024

Treba čítať s porozumením a rodicia ktorí majú deti športovcov vedia, že ak raz začína príprava, tak by tam mala byt. Tu nejde o jednu hodinu, ani o to, že si záplava aj na východe, ale o to,že sa tam bude rozhodovať co ďalej. Môže sa posunúť, keď jej to ide a keď tam nebude, posunu niekoho iného. Teraz ju neodvezie raz, nabudúce ju neodvezie zasa, keď sa sporite o výživné, len mu bude vyhovovať keď nebude mať žiadne krúžky, a na súde ti povie ze nemá prečo platiť viac. Je to smutné, posunúť o pár dní odchod, a podporiť dcéru v tom co jej ide by mala byt samozrejmosť, takto mi to príde že robí len naschvál tebe.

pininka1
11. júl 2024

@stvura svätá pravda

h2
11. júl 2024

Hm, čiže chceš, aby otec, čo má dieťa na 1 a pol týždňa do roka, odložil dovolenku o niekoľko dní kvôli jednej jedinej hodine plávania?
Mňa by skôr zaujímalo, prečo berie k sebe len dcérku. Synovia nie sú jeho? Alebo s ním nechcú byť, tak to akceptuje? Alebo prečo?

leo2019
11. júl 2024

@h2 tiež mi nejde do hlavy ze proste otec ma predpokladám ak som správne pochopil od 1.8 do 11.8 dcéru ale bude musiet ostať na západe do polky svojho času s dcérou aby mohla ísť o 18 na tréning čiže ani v ten deň nebude môcť vyraziť. Niektoré mamičky bez urážky fakt nevedia kde je hranica. A ten 1 hodinivy tréning ju určite nebude stáť miesto.

zuzanka.zuzu
11. júl 2024

typické, na jeden a pol týždňa sa chce ON hrať na otecka, tak všetko sa musí prispôsobovať 😀 no a čo že dcéra má iné záujmy, nech sa prispôsobí 😀 a že vraj najlepší záujem dieťaťa 😉 tu to vidím aj v praxi v predošlých komentároch, každý si predstavil seba na mieste otca, nikto na mieste toho dieťaťa...

leo2019
11. júl 2024

@zuzanka.zuzu trápny komentár. Podľa teba jej dcéra má väčší záujem byť hodinu na tréningu ako stráviť časť prázdnin s otcom a jej rodinou? Co ak mu to povolanie nedovoľuje aby mohol byť s dcérou viac? Radšej zmaž ten blud.

kp7333
11. júl 2024

To, ze dcera vynecha trening, je blbe, ale viac by ma trapilo, preco ex robi otca len dcere a nie synom? Preco si nevezme vsetky deti na prazdniny? To stari rodicia nechcu vidiet vnukov, len vnucku?

anjelicek26
11. júl 2024

@leo2019 súhlasím, cas s babkou,dedkom a otcom je pre dieťa prínosný viac,ako hodina plávania. A vravím moji plavu na pretekoch tiež a je mi toto všetko úplne jasné, ale práve v lete tréneri vedia, že polovica deti je jednoducho na prázdninách, žiadne rozhodnutia vtedy nerobia. Zaraďujú deti už predtým (a len oznámia koho kam zaradili), alebo rozhodujú v septembri. Robiť výber uprostred leta je také zvláštne.

canany
11. júl 2024

Ako to ja poznam, este by som pockala a mozno to dopadne tak, ze si ju ani brat nebude, lebo mu do toho nieco urgentne pride.
A na druhej strane jeden trening nikomu neublizi, ved plno deti bude aj v auguste na dovolenkach, u starych rodicov atd, cize nebude jedina kto vymeska hodinu

sense
11. júl 2024

Keď sa neviete dohodnúť a audite sa o výživné atď daj si upraviť aj prázdniny súdom
Ak by bola ta jedna hodina tréningu pre moje dieťa tak veľmi dôležitá zaplatila by som jednu súkromnú hodinu skôr.

leo2019
11. júl 2024

@kp7333 no nenapísala prečo. Možno preto ze chalani majú starší vek a majú už svoje zaujmi ako tráviť čas? Ak majú synovia 12-15 rokov tak majú svoje záľuby ako tráviť čas. Mne sa už ako 12 ročnému tiež nechcelo vysedavat u babky dedka týždeň. Radšej kamaráti, futbal,hokej proste hoc co iné.

kp7333
11. júl 2024

@leo2019 tak ale otec by sa mal prisposobit potrebam deti. Nemusia nutne vysedavat u starych ridicov, moze ich brat na vylety, na tury.My tiez prisposobujeme dovolenky detom a ich meniacim sa potrebam. O tom je rodicovstvo.

venusa85
11. júl 2024

@zuzanka.zuzu 👏 takto sa na to aj u nás pozerá,len otec. Co tam po dieťati

alickapusinka
11. júl 2024

Deti má 3 a s dcérou sa stretáva zo synmi občas otec storočia. Nemôžem uveriť že synov skoro ignoruje a dcéru zbožňuje divne pre mňa. Nepochopiteľne keby boli nevlastný pochopím ale vlastný otec ignoruje vlastne deti. Katastrofa.

betulinka1
11. júl 2024

@slovanka2508 spytala by som sa malej ci je v poriadku ak by isla s otcom az v stredu rano. Pokial otec neakceptuje talent svojej dcery a nepodporuje ju a financne uz vobec nie, tak proste by isla s nim v stredu rano.

klementinka58
11. júl 2024

zavolat trenerke a popytat sa ci by jedna vynechana hodina vadila a ci to nejako ovplyvni jej vyber ? Ved trenerka uz podla mna ma v oku koho kam posunie

leo2019
11. júl 2024

@kp7333 a matka nie? Takže vie ze otec ma 1,5 týždňa ma naplanovanu cestu a chce od neho aby on aj jej rodinou sa prispôsobili tréningu a prišli o možnosť byť snou celý týždeň. Ako som povedal niektoré mamičky nepoznajú hranice. Každá matka každý otec sa môže prisposobit v rámci svojich možností. A ty co sú rozvedení to vedia veľmi dobre.

leo2019
11. júl 2024

@betulinka1 ďalší výkvet. Takže matka bude rozprávať maloletej dcére respektíve sa snou dohadovať ako a kedy bude tráviť čas s otcom??? Tak toto už je naozaj sila. Niektorým by mali zakázať MK.

h2
11. júl 2024

@zuzanka.zuzu Čiže podľa teba je pre dieťa lepšie stráviť 1 hodinu na tréningu plávania, než niekoľko dní s otcom a svojou vlastnou rodinou z otcovej strany na východe? 🤔
Mimochodom, v auguste určite nebude jediná, čo vynechá jednu hodinu plávania.

h2
11. júl 2024

@leo2019 Sorry, píšem to isté, čo ty, až to vyzerá, že po tebe opakujem, ale napísala som to skôr, než som čítala tvoj komentár. 😊

leo2019
11. júl 2024

@h2 to je v pohode myslím si ze kopec uvedomelich ľudí má rovnaký názor na vec ci ako ty tak aj ja. Sa tu vojna robí medzi rodičmi kvôli hodine plávania. Fakt niekedy sa mi rozum pozastavuje.

luccija
11. júl 2024

Mal si naplánovať voľno s dcérou tak, aby ju neblokoval v tréningoch.A ešte dokonca ani ten krúžok neplatí.