Otec neplatí výživné

28. júl 2022

Ahojte.

Píšem sem lebo fakt neviem na koho sa mám obrátiť. Som s dcérkou sama a konečne po troch rokoch súd zaviazal jej otca platiť výživné 150€+k tomu splácať zameškané výživné vo výške 50€. Takže spolu mi má posielať 200€ výživné.
Aktuálne mi opäť prestal platiť a tak ma napáda otázka, či je možné od otca cez súd (alebo políciu) vyžiadať všetko zameškané výživné naraz, keď ho odmieta platiť v splátkach? Existuje nejaká takáto možnosť?
Vyhovela som mu vo všetkých smeroch, napr: nemohol mi posielať peniaze k 15. dňu, tak sme sa dohodli, že pošle teda k 25. dňu v mesiaci. Ďalej chcel splácať zameškané výživné v splátkach (bude mi to splácať 9 rokov podotýkam) a súhlasila som. Bolo ešte veľa takýchto ústupkov, s tým, že mi bude platiť tak ako má.
Už mám toho dosť! Žiadne ústupky robiť nemienim, jeho nezaujíma, že ja s dcérou nemáme z čoho žiť, tak mňa už nezaujíma, že “nemá peniaze” - pritom ich má a nie malo. Zarába veľmi slušne (okolo 2000€ minimálne).

Tak preto sa pýtam na tuto možnosť. Aspoň by sme si s dcérou nachvíľu pomohli a aspoň pár mesiacov by som nemusela stresovať, či budeme mať vôbec čo do úst.

Ešte podotknem, že na políciu chodím každú chvíľu, dodatočne to výživné zaplatí lebo musí...reálne rozmýšľam nad exekúciou už..

Ďakujem vopred za každú radu a odpoveď.

pribinak
28. júl 2022

Už dávno pradavno si mala byt u exekútora a vybaviť si náhradné výživné

Žiadne doprosovanie

cocolino234
28. júl 2022

@pribinak tu je ten problém, že s náhradným výživným ona moc nepochodí, keďže spomenula, že dodatočne vždy zaplatí lebo musí. Exekútor môže voči nemu začat exekučné konanie ale v prípade, že vymôže pohľadávku, teda dlžník zaplatí "lebo musí" tak sa to bude považovať za zaplatené a náhradné výživné jej nebude schválené, takže sa jej ani nevrátia poplatky spojené s vybavením exekútora. Riešila som to viackrát, aj v centre právnej pomoci.

matabb73
28. júl 2022

Rieš to cez exekútora. Môže mu aj zabaviť vodičský. To mnoho otcov presvedčí. Ak nie, žiadaj náhradné výživné. Je tu skupina Právne poradenstvo. Je tam veľa diskusií na túto tému a na začiatku články od právničky. Ja by som si išla po radu tam, lebo tam ti poradia právnici a tu laici, čo nemusia mať pravdu a zbytočne ťa to pomýli.

mondolina
28. júl 2022

trestne oznámenie

pribinak
28. júl 2022

@cocolino234 iste, pán otec keď zisti že je v hľadáčiku exekútora tak platiť začne
A sk začne tak nebude musieť riediť náhradné výživné
Veď autorka sama uvidi ako sa bude situácia vyvíjať

cocolino234
28. júl 2022

@pribinak áno, len aby nezaplatil tie dva mesiace, ktoré ho bude naháňať exekútor a potom zase platiť prestane. :/ Vyzerá, že si z nich robí dobrý deň.

draik
28. júl 2022

@cocolino234
Aké poplatky sa nevrátia zadavateľke?

mondolina
28. júl 2022

@cocolino234
poplatky za exekúciu sú súčasťou vymáhania.

hipuska
28. júl 2022

Ja som mala exekútora. A bolo to naparadu. Strhával mu to rovno z platu a mne pekne chodili peniaze. My sme inak pri splátkach mali súdom stanovené tak, že ak nesplatí jednu, bude musieť splatiť všetko naraz. Takže, ak sa také udialo, podľa mna, exekútor môže požadovať splatenie celej sumy. Všetky trovy platí muž, teba to nebude stáť nič. Na začiatku som platila 20€ poplatok ale ten mi exek.stiahol od muža. Ak si budeš ale dávať exekútora, daj si podmienku - najskor stiahnuť výživné a potom nech si on sťahuje poplatky. Toto som ja nevedela a môj milý exekútor to robil presne naopak

Exekútora môžeš dať na 2 veci:
1.na zameškané - exekúcia bude dovtedy, kým nesplati všetko
2. na bežné - tj. ak má platiť k 25.-tak k tomu dátumu mu budú strhávať...

Exekúciu môžeš zastaviť ty hocikedy, ale platí sa tam nejaký poplatok, ktorý zaplatíš ty. Alebo potom on, splnením podmienok, ktoré stanovi exekútor. U nás to bolo splatenie vsetkeho plus 3 platby po sebe načas. To sa má muž uprosil, aby som stopla ..

autor
4. okt 2022

@hipuska a prosím ťa, dá sa dať exekútor na môjho ex, ak nastala takáto situácia:

Ma teda platiť k 25. dňu ako som písala, posielal k poslednému a najnovšie vôbec neposlal. Mozem dať naňho exekútora, aby mu strhával výživné a tým pádom mne by posielal vždy pravidelne?

hipuska
4. okt 2022

@autor áno, môžeš. Choď k exekútorovi, príprav si *rozhodnutie súdu,
*dátumy - do kedy má platiť (toho 25.teho v mesiaci), *presnú dlznu sumu a za aké mesiace ti nebolo vyplatené
*peniaze.( Ja som platila 20€, ktoré mi ale potom vrátili)

Povedz, že chces podať exekúciu na
1. bežné výživné (aby ti chodilo v čas)
2. na zameškané výživné

Tvoj ex sa zbaví exekútora, keď si podá žiadosť o zastavenie exekúcie ale musi splniť tieto podmienky
1.- 3 mesiace po sebe musí zaplatiť včas, tj ty musíš mať peniaze na účte k tomu 25
2.- záplati všetko čo ti dlží+trovy exekútorovi

Je to jednoduché, všetko ti tam povedia. Nezabudni potom zasielať info exekútorovi, že ti prišli peniaze...

autor
5. okt 2022

@hipuska ďakujem ti ❤️

juliastrakovave
5. okt 2022

S vlastnej skúsenosti môžem pozerať za prvé exekútor. Zájdeš za ním spísať čo a ako stojí to okolo 20€ alebo teda stálo to tak. Tam sa dohodnete aj o tom , že chceš všetko na raz. Bude to trvať potom cca 2 týždne ale príde ti papier a tam sa dozvies ktorého exekútora máš a už to budeš riešiť s ním. Ak je bývalí zamestnaný môže mu siahnuť na výplatu ak je živnostník je to troška horšie dokázať ale tak dá sa to. Potom je možnosť ešte že ak ti nezaplatí dva mesiace nemusia byť po sebe nasledujúce ale za obdobie dva roky môžeš podať trestné oznámenie na polícii a trvať na zadržaní vodičského preukazu na to máš tiež nárok. Ak ho bude ex potrebovať na prácu uvidíš ako rýchlo začne platiť. Náhradné výživné máš nárok až po 3 mesiacoch a ku tomu potrebuješ papier od exekútora ktorý ti vystaví, že neplatí výživné a až s tým treba potom ísť na úrad práce.
Tak dajako ak by si ešte malá otázky kľudne napíš ja to takto riešim už dva roky. Raz platí potom nie potom sa vyhovára a také.... Držím palce

autor
5. okt 2022

@juliastrakovave ďakujem veľmi pekne ❤️

cacianka
5. okt 2022

Posledné 2 odpovede su najlepšie, naozaj dobre napisali. Iba drobnosť poradim doplním. Za exekútorom môžeš ísť hocikde, on podanie od teba prevezme a podá na exekučný súd do B.Bystrice,ktorý pridelí tvoj spis exekútorovi, a až ten postupuje podľa pravidiel a vymáha. Vôbec nemusí otcovi oznámiť že exekúcia začala, len mu zablokuje účet, a pánko sa zbadá, keď mu stiahnu z účtu dlžnú sumu alebo mu obstavi mzdu. Účet mu odblokuje až po dohode a splnení podmienok, zo mzdy mu strhne výživné a poplatky a na účet pôjde iba zvyšok. Nezabudni navrhnúť aj zabavenie vodičského , to býva echt silná páka, takáto hrozba. Nechápem prečo súd nedal vyššiu sumu, pri jeho prijme, ak je dôkaz kľudne aj 300-400€, časť do rúk, časť sporenie.
Tým že nezaplatil € v termíne, nesplatil splátku , mal by sa dlh stať splatnym a mal by ho splatiť naraz, tam už porušil dohodu. Netoleruj mu nič, takýto hajzlik, čo okráda vlastné dieťa, si to nezaslúži. Kľudne aj keby iba 2 dni meškal, treba represiu.
Aaj toho exekútora nemusíš odvolať po 3 mesiacoch, kľudne môže vymáhať výživné niekoľko rokov. Otecko chcel ušetriť, tak teraz "ušetrí", zarobí aj exekútor, čo mohol radšej svojmu dieťaťu prilepšiť

autor
5. okt 2022

@cacianka ďakujem ❤️ Úplne som rada, že mi ma kto poradiť 🍀 ja sa v tom vôbec nevyznám a on sa mi len smeje do ksichtu 🤦‍♀️ Tak teraz sa dúfam zbadá...exekúciu určite nestiahnem, potrebujem to výživné pravidelne...veď teraz mám 15€ v peňaženke a do 15-toho ďaleko...takže ak mi to pomôže, aby mi pravidelne chodilo výživné, tak to spravím veľmi rada 😊 a jasne, na vodičský určite nezabudnem....som zvedavá ako bude chodiť potom do roboty....už nebude na koni

cacianka
5. okt 2022

Zabaviť vodičský môže byť kontraproduktívne, ak ho potrebuje pre výkon povolania, ale zase by mal problém viac on, pretože výživné musí platiť,a on by si echt znížil štandard.
Nebuď taká ústretová, z takého platu by mohol šmahom ruky zaplatiť dlh, má z čoho tvoriť rezervu a platiť načas k dátumu ako stanovil súd.
prečo robí prieťahy ? Kľudne by mohol poslať aj skôr ako 15., v banke nastaví platbu napr 10. a na pokoj.
Ešte by ti mohol aj navyše prispieť, veď ty sa staráš o dieťa, on 3 roky robí prieťahy. Tak už neustupuj ani cent, ani deň, nie z pomsty ale v záujme tvojho dieťaťa.
Akonáhle ti stúpnu výdavky na dieťa, zmenia sa okolností (napr. Škôlka, škola, zdravotný stav, okuliare, strojček, krúžky a pod ) žiadaj zvýšenie výživného a prispievanie na mimoriadne vydavky.
Neser sa s ním

hipuska
5. okt 2022

@autor pozri si v tom rozhodnutí súdu, či nemáš doložku....že ak sa omeska s jednou splátkou...musí zaplatiť všetko naraz (celých 9 rokov).Ja som tak mala. Takže v tom prípade môžeš na exekúciu dať celú sumu-tu 9 ročnu.

A dalsia vec, žiadaj u exekútora, nech vymáha platby priamo na tvoj účet, nie účet exekútora...potom vždy mu len zašli potvrdenie.

autor
5. okt 2022

@cacianka prieťahy robí len preto lebo sme sa nerozišli v dobrom...prišla som mu na jeho nevery a zrušila som svadbu...tak preto robí prieťahy stále...nebudem ústretová. Ďakujem za podporu. Zajtra vybavujem ❤️
@hipuska pozriem to, ale myslím si, že to tam nie je 😏

cacianka
5. okt 2022

Veď jasné, on narobil prúseri, ty si si dovolila zrušiť svadbu = si mu podrbkala ego, teraz sa mstí. Fakt geroj a ty si ešte bola ústretová. Stopni to.
Lebo vždy si nájde spôsob ako ťa rozhodit, keď vidí že si to berieš.
Nedaj mu najavo, tvár sa dôstojne, Happy, nonsalantne, že si nad vecou, že riešiš všetko s graciou. Nech ho aj roztrhne, trtkoša.
Keď budeš nervózna, vybi si stres osamote, bez svedkov. Ohromne to pomáha.

cacianka
5. okt 2022

Tá doložky tam býva, ak raz poruší, splatnosť dlhu je okamžite celá suma naraz.

autor
5. okt 2022

@cacianka beriem to zajtra celé k exe, tak ona mi to ukáže...dúfam to rám niekde je 🍀 ale budem trvať na zaplatení celého zameškaného výživného naraz, keďže porušil dohodu on..

cacianka
5. okt 2022

🍀🍀🍀drž sa🍀🍀🍀

mamkalentedkova
5. okt 2022

Tým ,že neplatí riadne a načas bežné výživné ,by sa mal stať aj celý dlh hneď solárnym a.mal by stratiť výhodu splátok .Aspoň tak to bolo vysvetlené nám

autor
5. okt 2022

@mamkalentedkova ja si to tiež myslím...jooj ženy držte mi zajtra palce 🍀 budem vás informovať, že ako som dopadla 😊🍀 ďakujem ešte raz veľmi pekne ❤️❤️❤️

mamkalentedkova
6. okt 2022

@autor držim palce 🍀

autor
6. okt 2022

Tak ženy dopadlo to veľmi dobre 😊 do dlhu dali aj to zameškané výživné, takže budú od neho vymáhať 4500€ 😊 ďakujem za rady a podporu ❤️ Bez Vás by som to nedala 🍀

kamatopo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hipuska
6. okt 2022

@autor si šikovná 👍

inak, bude pekne nastavaty. Lebo, ja mám napisene v papieroch, že exekútor si môže vyžadiat poplatok do výšky 24%. V tvojom prípade to bude okolo 1000€ plus banka môjho ex.si strhávala.plus 5€. Keď som si požiadala o zvýšenie výživného tak aj toto sudca bral do úvahy....že má toľko peňazí navyše..takže mu ešte aj o toto zvýšili...

autor
6. okt 2022

@hipuska nech si je naštvaný, môže si za to sám...keby tie peniaze nemá, tak pochopím, ale má ich a vlastnému synovi nedopraje...a keby mám ja nazvyš, tak nepoviem, ale žijeme od výplaty do výplaty a každé € je pre nás dobre...a ešte teraz, keď šlo všetko hore. Kupujem len najnutnejšie, čo potrebujeme a raz za čas nejakú sladkosť malému (aj to je vascinou lizatko)...veľakrát som ho prosila, písala som mu, aby poslal, že mu nemám za čo lieky kúpiť, ale jemu to bolo jedno 🤷‍♀️ Teraz je to jedno mne. Som sa zariadila podľa seba.