Dobrý deň. Ako postupovať ak otec dieťaťa nenahlásil na mzdovej učtárni že dieťa je zverené matke a nežije už s ním V spoločnej domácnosti a stále poberá daňový bonus na dieťa?? Podrobnejšie: v júli sa nám narodila dcéra a žili sme spolu. No v septembri sme s malou odišli K mojim rodicom nakoľko on si našiel inu. V októbri sme mali súd o zverenie malej mne a určenie výživného. Všetko prebehlo tak v poriadku. No on mal s rozhodnutím ísť aj na mzdové, ale nespravil to. Môžem si od neho žiadať ten príspevok? Ďakujem.
jedine v pripade, ze aj nadalej otec dietata zdiela s dietatom spolocnu domacnost, ma pravo na poberanie danoveho bonusu, aj ked je dieta zverene do tvojej osobnej starostlivosti. On ziskal danovy bonus neopravnene a musi ho vratit. Staci poslat na danovy urad potvrdenie o rozvode a zvereni dietata do tvojej starotlivosti s oboznamenim, ze ex si uplatnil nepravom danovy bonus a on ho bude musiet vratit 🙂
Bohuzial, kedze ty nepracujes, danovy bonus si ty uplatnit nemozes.
ja som zavolala do prace ex a trvala na tom, ze danovy bonus mu odoberie... a islo to. potom od neho chcela papiere...
@gogolienuska
ja by som sa najprv skontaktovala s otcom dietata a ziadala ho aby ti vyplatil danovy bonus ktory si uplatnil (vlastne mal o to mensie dane), ak by nesuhlasi, poslala by som list do jeho mzdovej uctarne s tym, ze od takeho a takeho datumu nema narok na uplatnenie si danoveho bohusu.
ak si ty na materskej alebo rodicovskej, a nemas prijem z ktoreho by si si uplatnila danovy bonus, mozes ziadat od UPSVaR tzv. pridavok k prispevku na dieta - cca 11,- eur - je to prispevok, ktory sa moze poberat na dieta v pripade, ak si na neho nikto neuplatnuje danovy bonus. tento prispevok si moze ziadatel uplatnit aj spatne 6 mesiacov dozadu.
takze v skratke - bud sa s otcom dietata dohodnes ze ti da ten danovy bonus a bude ti ho nadalej davat, alebo pojdes na UPSVaR a poziadas si o pridavok k prispevku na dieta aj spatne, a budes dostavat 11eur mesacne ty. v tomto pripade to, ze on si narokoval na danovy bonus neopravnene bude len a len jeho problem.
info k pridavku k prispevku na dieta aj ziadost najdes tu: http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina-2/p...
Tak volala som na mzdovú učtáreň do jeho zamestnania keďže som tam aj ja pracovala a povedala som čo je vo veci a potvrdili mi, že si ho stále uplatňuje. Po skontaktovať sa s otcom dieťaťa mi povedal, že mi to pošle spätné za 6 mesiacov čo nežijeme v jednej domácnosti. Tak som zvedavá. A na mzdovú uctaren mám poslať súdne rozhodnutie o zverenie a jemu to zrušia. Takže potom si môžem ísť požiadať na upsvar na tých 11€. Ďakujem zatiaľ 😉 o tom prídavku k príspevku som vedela, ale nevedela som, že by som mala nárok na to.
@gogolienuska Ty si môžeš žiadať daňový bonus len keď ty pracuješ. A to, že on ho poberá, aj keď už nemá nárok sa týka jeho a zamestnávateľa. Ty na ten bonus od neho nárok nemáš, nakoľko naňho právne nemá nárok ani on. A to sa teba ani netýka. I keď je dosť odveci, že otec platí výživné- dieťa vyživuje a nárok na bonus nemá. A to, že ty si mu urobila zle a zavolala si na jeho účtareň, to je potom zrejme nejaká frustrácia. Pokiaľ viem, tak príplatok k prídavku má nárok rodič, ktorý spĺňa viac aspektov, ako napr. byť dôchodcom, invalidným dôchodcom a podobne.
@christina123456 takže volala som tam len preto, že on povedal, že to dal zrušiť a nič nepozerá. A to, že platí výživné to je pravda ale tu sumu čo platí z jeho platu je 8 percent. A zarába veľmi pekne. O malú sa vôbec nezaujíma čo je len jeho vec a prikázal mu to nemôžem a ani nemám záujem mu liezť do jeho novej rodiny. Mala od neho nič ako výživné nevidela takže nakoľko ja sa jej snažím odkladať do budúcna každé euro ktoré mi zostane či už len z vyzivnehO. A frustrácie to nie je. Keďže nepoznáte celý priebeh. Takže neodsudzujte. Len som sa pýtala čo robiť v pripade, že to poberá. A nechcem to pre seba ale pre dcéru. Ona má vlastný účet s ktorým sa nedá pohnúť. Iba sama môže takže ja z tých peňazí nič nebudem mat!!!
@gogolienuska Ty si môžeš žiadať daňový bonus len keď ty pracuješ. A to, že on ho poberá, aj keď už nemá nárok sa týka jeho a zamestnávateľa. Ty na ten bonus od neho nárok nemáš, nakoľko naňho právne nemá nárok ani on. A to sa teba ani netýka. I keď je dosť odveci, že otec platí výživné- dieťa vyživuje a nárok na bonus nemá. Takže ešte raz odpoveď je, že nemáš nárok na tie peniaze, pokiaľ nepracuješ. A to či on si ich poberá, aj keď nemá nárok sa ťa netýka, iba v prípade, keby si mu chcela zrobiť z pomsty zle.
O pomstu určite nejde nakoľko sme sa rozišli v dobrom. Skôr ide o to, že povedal, že to bude poberať a posielať malej na účet, ale potom tvrdil, že to zrušil. Takže ide o klamstvo z jeho strany. A najdôležitejšie je, že tie peniaze nechcem pre svoju potrebu a svoje veci. ani z vyzivneho neminie ani cent na svoju potrebu. Kupujem len plienky aj to pol na pol a Um takisto. A zvyšok jej odkladam. Ostatné náklady na mu dávam sama. Takže zo žiadnej pomsty má tú neobvinujte!!!!
@christina123456
@gogolienuska ja vás ale neobviňujem vôbec, tak si to zle nevysvetľujte... Ja Vám len píšem, že pokiaľ to nemáte súdom stanovené, aby Vám tie peniaze dával, tak na ne ani právny nárok nemáte a od neho ich týmto spôsobom nedostanete, pokiaľ Vám ich nedá dobrovoľne. A vôbec on ich poberá aj keď na ne nemá nárok. A sú to jeho problémy. A vy ste zaujali stanovisko, že keď ich nedá k výživnému navyše pre vaše dieťa, tak ich ste zariadili , aby ich nemal ani on. A to je v podstate pomsta. Týmto smerom som to myslela.
@christina123456 : predstav si situaciu, ze otec dietata plati na dieta vyzivne 30 eur, cize minimum , s dietatom nezije v spolocnej domacnosti, jeho prijem je ovela vyssi, ale naschval ho zatajuje, ako je to moderne na Slovensku a este by mal aj narok na danovy bonus, ktory by si nechaval a zena, ktora s dietatom zije, ale nepracuje, ho poberat nemoze...este, ze ty neschvalujes zakony, to by si podporovala fakt tych pravych 😀
@mamulka211 a čo to má akože spoločné tento príklad s tým, že táto pani proste zo zákona nemá nárok na tento bonus ? :D A ja som ten zákon neschválila, ani som si ho nevymyslela ale je to proste tak. :D A to či ho poberá otec, aj keď ani on nemá na ten bonus nárok je vec štátu a otca, lebo ho vypláca štát. Nie je to vec matky a otca, lebo matka mu to nevypláca. To je všetko. :D
@christina123456 ved preto to stat tk zariadil aby otec nemal pravo
@mamulka211 A napísala som niekde, že má právo ? :D Keď ma tu konfrontujete ?
@christina123456 pobera ho ten kto zije s dietatom v jednej domacnosti""""moj ex ho pobera a pol roka na dieta neplatil...
@saurian ahoj, ja som presne pre toto bola na urade a tam mi povedali ze to iba dochodcovia poberaju ked sa staraju o dieta :(
@melissa222 toto je tak nespravodlive ze ak uz spolu nezijeme on si hrdo pobera peniaze:(( a nic mu za to nehroziiiii
Jednou z podmienok na uplatnenie daňového bonusu je podmienka žitia dieťaťa s rodičom v spoločnej domácnosti tak ako túto definuje Občiansky zákonník v § 115 zákona. Podľa tohto ustanovenia zákona domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby.