Otec nemá určený styk s dieťaťom

jablkoham
1. dec 2014

Dobrý deň, som rozvedená. S bývalým máme súdom schválenú dohodu, že styk otca s dieťaťom sa nebude upravovať, nakoľko sa vieme dohodnúť. Ale exmanžel sa riadne o syna nestará keď je u neho. Chcem sa opýtať čo by sa stalo keby som mu ho nedala? Keďže styk nebol upravený, tak ja vlastne neporuším súdne rozhodnutie. Alebo sa mýlim? Budem vďačná za každú radu a skúsenosť

sissy27
1. dec 2014

@jablkoham čo to znamená - nestará sa o syna? nedá mu najesť, napiť, bije ho, zanedbáva hygienu, malý chodí odtiaľ s plačom? alebo to len nie je podľa tvojich predstáv?
pokiaľ sa s ním nebudeš vedieť "dohodnúť" opakovane, tak ťa môže dať na súd a budú určené konkrétne návštevy, ktoré už budeš musieť dodržovať...
neviem, aké máte vzťahy po rozvode, ale ak sa dá, tak sa porozprávajte ako dospelí rodičia, ty mu povedz, čo sa ti nepáči, on nech ti k tomu vysvetlí svoje a hľadajte nejakú zlatú strednú cestu...

jablkoham
autor
1. dec 2014

@sissy27 ono je to ťažké dohodnúť sa s ním, je alkoholik, keď má syna, tak ho nechá samého a ide sa opiť, alebo ho nechá u svojej starkej a ide sa opiť, ak je náhodou triezvy tak ho večer neumyje, lebo sa mu proste nechce, nenapíšu si úlohy a pod. O hygiene u neho ani nehovorím, 2 týždne neumytý plesnivý riad v drese a prach neutrel ešte ani raz od rozvodu ( vyše roka ). Viac krát mi ho doviezol taxíkom, lebo nemohol šoférovať opitý a už sa stalo, že aj po neho prišiel opitý ( šoférovala jeho mama ). Inak sa všemožne snažím aby sa s otcom stretával, vychádzam mu v ústrety, dohodneme sa že ideme do mesta, na výlet a pod. A on to nedodrží, nepríde, lebo sa medzičasom opil a spí, samozrejme ani nedá vedieť, že ho nemáme čakať, lebo nevie o sebe. Keď sa s ním o tom rozprávam, tak súhlasí zo všetkým ale nič sa nezmení. Keby to bolo inak, tak ma ani nenapadne, že mu ho nedám ☹

sissy27
1. dec 2014

@jablkoham 😕 tak a teraz neuraz sa, ale natíska sa mi otázka, prečo si vôbec riešila styk "dohodou" ? a že vôbec si mu doteraz syna dávala... predpokladám, že si vedela, čo je zač... si mala žiadať len vymedzený čas a v tvojej prítomnosti...
teraz máš dve možnosti - nedávať mu syna a čakať na jeho reakciu, alebo sama ísť na súd a riešiť to úpravou styku tak, ako som písala vyššie... ešte môžeš požiadať sociálku, aby išli preveriť jeho domácnosť v čase, keď tam syn bude, nech máš nejaký papier na súde o tom, ako to tam vyzerá...

jablkoham
autor
1. dec 2014

@sissy27 neurazím 😉 pil už aj predtým, ale tieto veci sa dejú až posledných 6 mesiacov. Syn tam vyrastal a stále ho to tam ťahá, viem že tam chodí rád, lebo je to v dome zo záhradou ( teraz bývame v paneláku). Bývajú tam aj starí rodičia môjho ex, ktorí sa vlastne starali o syna keď sa ex opil. Chcela som aby tam bol čo najviac, preto sme to riešili dohodou a vtedy som ešte netušila, že to s bývalým pôjde takto z kopca. Ale teraz sa bojím o synov život.
A to môžem normálne požiadať sociálku aby tam išli? A ak bude náhodou triezvy a bude mať poriadené, tak budem za sprostú. Keby som to vedela dokázať 😖 Mám len pár fotiek a možno svedectvá jeho rodiny. Neviem či by sa postavili na moju stranu.

sue
1. dec 2014

@jablkoham odpusť, ale ty púšťaš dobrovoľne tak malé dieťa k mužovi, ktorý je tak často opitý 😲 taký vzor mu dávaš? Že takto má vyzerať chlap a otec? 😲 toto nemyslíš úplne vážne, však? 😕
Obvykle sa zastávam otcov, ale v tomto prípade 😕 😲 😠 rieš to rozhovorom s exmanželom - pokiaľ bude opitý, proste dieťa nedostane, ani keď malý povie, že otec pil - a ak by sa to opakovalo, treba dať návrh na určenie styku a popísať dôvody, súd to už bude riešiť - že či je otec alkoholik alebo nie. Snáď nechceš, aby sa niečo stalo??? Alkoholizmus je vážna choroba a dobrovoľne púšťať takto malé dieťa pod "dozor" opilca 😔 už dávno si to mala riešiť... najskôr s ním, potom s jeho rodinou...a potom sociálka...držím palce...

jablkoham
autor
1. dec 2014

@sue no vidíš aká som hlúpa, tak strašne som chcela by mal vzťah s otcom. Ale vidím že to inak nepôjde. Malý ešte nevie posúdiť kedy je otec opitý. Keď si ho berie, vždy sú tam aj staré mamy aj babky, tak som vedela, že sa o neho postarajú. Až raz som tam išla na kontrolu a syn bol sám a otec prišiel autom taký spitý, že ledva vystúpil z neho. Od vtedy som tam syna nedala. Preto potrebujem vedieť či sa niečo stane keďže styk nebol upravený. Chcela som dať návrh na zákaz styku, ale ako toto všetko dokázať?

sissy27
1. dec 2014

@jablkoham jasné, sociálku môžeš kedykoľvek... je to síce blbé riešenie, ale tak čo už... malý môže spraviť fotky alebo videá do mobilu...
ak ti ide o vzťah so starými rodičmi, tak si pohovor s nimi... že na jednej strane nechceš trhať väzby, ale na druhej strane toto tolerovať nemôžeš, tak buď nech si strážia svojho syna, aby nepil aspoň kým má malého, alebo ja neviem...
ako sa syn stavia k tomu, keď je ex opitý? bojí sa, nerieši? sama vieš, že toto nie je len o bezpečnosti, ale aj o príklade do jeho budúcnosti...
a ešte doplním - zákaz styku nedosiahneš, kým sa niečo naozaj nestane... aj alkoholik alebo feťák má podľa zákona stretávať sa s dieťaťom, aj keď za obmedzených podmienok (napr. len v prítomnosti matky či inej zodpovednej osoby)...

sue
1. dec 2014

@jablkoham nemusíš to riešiť hneď súdom... Ja by som naozaj hodila reč najskôr s otcom dieťaťa, potom s jeho rodinou a súčasne by som dala návrh na sociálku napr. že stretávanie sa s otca s dieťaťom len v prítomnosti starých rodičov napr.... aby bol malý chránený 😔 snáď babky vedia posúdiť, kedy je opitý a vtedy nesmie byť s dieťaťom... Môj syn neznáša alkohol a nemá rád ani keď sa večer popíja na návšteve a tak, manžel mu nemôže dať ani pusu, keď príde z posedenia a podľa mňa je tos právne 🙂 decká treba vychovávať k tomu, že nie je dobré piť a podobne 😒

jablkoham
autor
1. dec 2014

@sissy27 syn to nevie posúdiť či je opitý. Z jeho strany je už len stará mama a tá pije viac ako jej syn ☹ O malého sa starala 85 ročná prababka, ale malému zistili alergiu na psa a už ku ním nemôže lebo majú psa.
Idem to skúsiť ešte riešiť dohovorom s ex ( asi po tisíci raz ). Jeho rodina by ho chcela dostať na protialkoholické, ale on musí chcieť a to nechce. Jeho sestra súhlasí aby som mu malého nedala, ak ho má rád, potom sa snáď pôjde liečiť. Až potom súd, no len aby mal potom kto svedčiť proti nemu, keď je to jeho rodina 😢
@sue z mojej rodiny nikto nepije, tak mu dávame dobrý príklad aspoň my.

sissy27
1. dec 2014

@jablkoham aha, tak slope ex aj jeho mama a tebe príde ľúto, že syn by prišiel o dom so záhradou?? a to si len ty myslíš, že malý si opitých ľudí neuvedomuje, on to len nerieši, lebo mu to pripadá normálne...
ty chceš dohovárať exovi, ale tuším ty sama by si potrebovala dohovor...

jablkoham
autor
2. dec 2014

@sissy27 ex býva u mamy, ale to je iná domácnosť, nie tá v ktorej sme ako rodina bývali. Synovi chýba to prostredie a aj babka. Má tam svoju izbu, hračky, väčší priestor. Teraz sme v jednej izbe a vidím, že nie je spokojný. Hovorí že by chcel bývať tam aj so mnou. Že je tam lepšie. Keď sa dá, chodíme za babkou, aspoň ju pozrieť. Stále sa k nej pýta. A nevie posúdiť keď je opitý, sám sa ma pýtal, že ako to má vedieť, tak som mu vysvetľovala. Niekedy mi povedal, že oco bol iný, alebo sa ma opýtal prečo tak divne chodí.
Áno priznávam, aj ja potrebujem dohovor, dobre mi to padne keď ma tu sfúknete, lebo si uvedomujem, že robím zle 😒
Inak to vidia nezainteresovaní ľudia a to fajn vypočuť si ich názor. Ďakujem 🙂