Otec nechce priznať otcovstvo

jana1712
19. sep 2022

Ahojte žienky. Nikdy by som nepovedala, ze sa dostanem do takejto situacie, nadych,vydych podme na to.Koncim 8.mesiac tehotenstva a moj zlaty priatel sa rozhodol, ze to somnou konci. Zufalo som sa mu prosila, ale nepomohlo. Na otazku kedy pojdeme na matriku podpisat list otcovstva mi odpovedal , ze on nema cas tam ist a ze si mam dat priezvisko po sebe. Ze aj tak sa mi nikdy nepacilo aby sme mali kazdy ine priezvisko… prosim vas pekne. Ako to funguje ked ho tam naozaj nedostanem a nepodpíše mi list otcovstva ? Porod sa mi uz blizi , kedze psychika hra velku rolu a maly sa uz pomaly pyta von a ja stale neviem co mam dalej robit aby mi ten hajzel aspon výživné platil. 😞 ako mam dalej postupovať? Dakujem 😑

ibajaanikiny
19. sep 2022

@jana1712 V tomto prípade plati tretia domnienka o otcovstve, čiže ak otec dieťaťa nechce uznať otcovstvo, podas návrh na súd.
Konanie o určenie otcovstva je priamo spojené s konaním o úprave rodičovských práv a povinnosti, ako aj o povinnosti platiť výživné.

babovka2321
19. sep 2022

@jana1712 tak to bude otec roka. No jedine sudnou cestou. Nech si nemysli, ze sa vyhne plateniu vyzivneho.

luliu
19. sep 2022

Hlavne daj babatku meno po sebe, aj keby zmenil názor, nedaj mu jeho meno. Otcovstvo môže priznať, ak nie, tak ho dáš na súd.

pribinak
19. sep 2022

Su 2 možnosti:

1. prizná otcovstvo dobrovoľne
2. neprizná otcovstvo dobrovoľne - das návrh na súd. Súd určí otcovstvo a určí aj výživné a styk

Priezvisko môže mat dieťa po tebe? bez ohľadu či bude mat, alebo nebude mat zápisného otca v rodnom liste

Ak aj prizná otcovstvo dobrovoľne, určite požiadaj súd o určenie výživného, máš istotu

Teraz odkladaj bloky za nákup výbavičky pre bábätko a po narodení budeš žiadať cez súd o preplatenie časti výbavy pre bábätko
Tak isto aj ty môžeš žiadať od neho príspevok pre seba

anickabasnicka
19. sep 2022

jestli je to takovy "hajzlik",tak malemu urcite jeho prijmeni nedavej.muzes casem nekoho potkat a pak by ti tento povedeny taticek delal problemy se zmenou prijmeni.na vyzivne mas narok i bez prijmeni...podej navrh na urceni otcovstvi na soud,a kdyz je to takovy kvitecek,tak si rovnou pak zazadej o vyzivne i pro sebe.dokonce muzes po nem zadat i prispevek na zvysene uhrady s tehotenstvim,porodem a nasledne porizenim vybavicky pro maleho.zajdi si na socialku-ospod,tam by ti meli poradit,co a jak.a nebo k advokatovi,ale to uz se plati.drzim pesticky,a hlvna v klidu,at je mimco zdrave a v poradku

mistymay33
19. sep 2022

nemusí mať priezvisko po nom, aby ho uznali za otca. Kludne daj malému priezvisko po tebe /budeš s tým mať menej starostí, ked sa budete volať rovnako/ a po porode daj žiadosť na súd o uznanie otcovstva. Oni mu nariadia urobiť testy DNA a ked potvrdia, že je otec, tak daj žiadosť o výživné.

anjelicek26
19. sep 2022

Dietatu normalne svoje priezvisko. Na priezvisko dietata nie je viazane otcovstvo.Navyse by ti to zbytocne pripominalo niekoho, s kym uz nie si, dieta bude zit s tebou, takze tvoje meno... treba rozmyslat racionalne, co je pre teba a dieta lepsie...co si mysli on je uz po rozchode asi jedno... Zvysne plati co pisali kocky vyssie, ked nie po dobrom, tak sudne cez testy DNA..zmeskane vyzivne za tu dobu, kym sa urci otcovstvo, bude musiet doplatit...nevyhne sa tomu...

jana1712
autor
19. sep 2022

Dakujem vam velmi pekne ❤️❤️❤️Moc ste mi pomohli🙂

dilino
19. sep 2022

Ty ho môžeš aj dať na súd že nechce uznať otcovstvo. Oni nariadia testy DNA. A všetko zaplatí plus ked sa preukáže že je otec tak samozrejme výživne mu súd urči. Ked dostane predvolanie zo súdu a nepríde prídu pre neho policajti. Tebe povedať že nepôjde môže ale súd sa s ním hrať nebude.

lucinka5051
19. sep 2022

@jana1712 kočky ti to tu už vsetko vysvetlili. Ja len že drzim palce a posielam vela sil... ten chlap je poriadny hajzel ked sa takto zachoval 🙈 urcite si nerob teraz zbytocne stresy aj ked to je tazke..mysli na toho maleho cloviecika pre ktoreho budes znamenat vsetko ❤ drzim palce 🙂

mata1001
19. sep 2022

Ha ha haaaa, chlapec si mysli, ze sa z toho vyzuje.... no taku este nehrali... dievcata ti uz popisali, ja ti len drzim palce...🍀🍀🍀

nelly360
19. sep 2022

@jana1712 mne sa zdá ze sa to na Súd dá podať už teraz ak môžete choďte sa opýtať na ÚPSVaR

jana1712
autor
19. sep 2022

Dakujem za podporu este raz❤️❤️❤️Je to tazke, psychicky som sa zrútila a tak dopadla aj moja kontrola. Teraz uz musim fakt kontrolovat svoje myslienky a pocity a stavat to na bok aby som malemu neublížila. Zivot si niekedy na nas riadne zgustne, co uz musi sa ist dalej. 😊

xena0
19. sep 2022

Ach, strašný človek ten "otec" ..ale radia ti tu dobre 🙂 hlavne sa nestresuj takto pred pôrodom, držím palce a hlavne veľa síl🙂 otecko sa plateniu nevyhne a meno určite daj svoje🙂

anjelicek26
19. sep 2022

Maly bude slnkom tvojho zivota a kazdy den ti da pocitit, ako velmi ta miluje... to je to krasne na detoch, kazde rano vstanu a pozeraju sa na teba ocami, ze si JEDINA na svete pre nich... sustred sa na svoje telo, na porod, na sestnedelie...vsetko ostatne budes riesit potom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ninakajka
19. sep 2022

Ja som toto riesila. V porodnici som dala svoje priezvisko a aj rodny list som mala bez mena otca dietata.
Po narodeni som oslovila pravnicku, ona spisala a podala navrh na sud. Sud poslal potencionalnemu otcovi list s tym aby sa pisomne vyjadril. Potom sme isli na sudne pojednavanie, kde sme kazdy povedali svoje a sudca rozhodol o vykonani DNA testoch. Potom sud urcil ktora institucia vykona DNA, po vykonani a zaslani vysledkov sme isli opatovne na sud a tam nas oboznamili o vysledku DNA testov, urcilo sa vyzivne, zameskane vyzivne a styk s dietatom. Kedze sa jednalo o novorodenca, tak styk bol po dohode, ziadne terminy nic.
S rozsudkom som isla na matriku kde mi na zaklade tohto vpisali otca dietata do rodneho listu.
Sudne trovy ani moju pravnicku som neplatila, kedze sa potvrdilo, ze mnou oznaceny muz je otec dietata vsetko hradil on, vratane DNA testov.
Takze ziadny stres, kasli na neho, sustred sa na seba a dieta. A inak priezvisko som dietatu uz potom nemenila, stale ma moje.

sidon
19. sep 2022

@jana1712 to, co napísali dievcata vyššie:
*priezvisko po sebe, na to nepotrebuješ nic okrem seba
*uz teraz môžeš dat bio otca na sud a ziadat o výdavky spojené s tehotenstvom a pôrodom
*hned po narodení na sud žiadosť o určenie otcovstva, rodičovských prav a povinnosti ( vyzivne na dieta), plus od pôrodu do 2 rokov veku dieťaťa mas nárok na výživné na seba z jeho strany, aj keď bol iba partner

*otázne je, ci ho chceš v rodnom liste mat uvedeného. Ked tam raz bude, je to (takmer) nemenné, k malému bude mat aj práva. Ked by si sa raz chcela vydať a novy partner si dieťa osvojiť, uz by bol potrebný súhlas bio otca, ked by bol zapísaný v rodnom liste

anickabasnicka
19. sep 2022

@sidon bio otec- tak tenhle fakt není bio-od významu dobrý a zdravý, tohle je spíš dement otec...ale vím, jak je tu myšleno bio 🙂

anavixy
19. sep 2022

Presne ako pise sidon vyssie, ty budes mat peniaze na dieta, on prava. Na tvojom mieste by som sa vykaslala na tych 100€ co ti pri stasti bude davat a tri roky sa modlila, nech si to nerozmysli. Vlastne ja som to tak aj urobila. Chapem, ze peniaze potrebujes, ale chlapske ego je svina…

mamaselu
19. sep 2022

Je tu dost chybny zaver, ze mat zapisaneho otca v rodnom liste je vyhra (ak sa bavime o takomto co sa k dietatu teraz nepriznava) Prave naopak, ked bude dieta vacsie, 4ci 5rokov, moze ti to riadne skomplikovat situaciu, ak otec poziada neskor o upravu prav a povinnosti, pripadne striedavku, na ktoru ma v zmysle eu legilsativy a judikatury o nic mensi narok ako druhy rodic dietata. Navyse ak by si si dovtedy niekoho nasla s kym chces byt, ale to uz je vedlajsi problem..

zuzinka888
19. sep 2022

Daj mu svoje priezvisko. A jeho daj na sud o urcenie otcovstva a alimenty. Tento s tebou babo vychovavat nebude. A cely cas mu budes vysvetlovat preco sa volas inak. Stretnes sa s tym ze ta budu oslovovat podla mena dietata. V skolke skole u lekara na uradoch. Neskor mozes mat priatela - on ine, ty tiež, a dieta tiez ine. Na to aby platil vyzivne moze mat aj tvoje meno. A ak mas surodencov a rodicov dieta aspon bude vediet kam patri.

zoeeoz
20. sep 2022

Všetko napísali baby vyššie.. ja len dodám, zmrd jeden chrontavý, daj mu to vyžrať

sense
20. sep 2022

Ako už bolo písané vyššie, bez ohľadu ci podpise alebo nepodpíše otcovstvo tak meno nech ma dieťa po tebe nie po opelovacovi.
A po narodení môžeš dat na súd o určenie otcovstva, testy DNA, následne podľa výsledku výživné a styk s otcom

zemiakovysalat
20. sep 2022

@pribinak je aj 3.moznost, nedat ho na sud a vykaslat na takeho debila ... nie všetko je výzivne, niekedy psychicka pohoda je viac

zemiakovysalat
20. sep 2022

@mamaselu presne tak otec v rodnom liste má práva aj povinnosti...

pribinak
20. sep 2022

@zemiakovysalat nestotožňujem sa

zemiakovysalat
20. sep 2022

@pribinak 🤣 lebo este si nemala k.kota na krku kvoli maloletemu dietatu.... ublizit matke je najjednoduchsie a najbolestive je cez dieta

syslik81
20. sep 2022

v ziadnom pripade nedavaj jeho priezvisko..ani keby sanzmenil .. dieta sa ma volat tak ako matka-aj do buducnosti menej problemov..a co sa tyka jeho ak nepodpise smer sud- daju mu dna testy a hoold chce nechce na papiery bude a aj platit etc... ale to je uz na tebe ci ho tam chces alebo nie... moj spermodarca bol taky kreten,ze radsej som ho do rl nedala..tych par drobnych mi za to nestalo a takto aspon ohladne malej rozhodujem len ja ... ale ona samozrejme vie kto je otec ...

cacianka
20. sep 2022

Baby ti už dobre a takmer všetko popísali, viac si môžeš prečítať tu na koni v skupine
Právne poradenstvo, (pozor, nie poradňa).
hneď v úvode sú základné info od právničky a potom roluj strany, vyberaj tvoju problematiku.
Máš možnosť A:
Ak máš dobrý príjem, finančnú istotu aj cca 10- 15 rokov, máš nejaké zázemie, majetok, tak je aj možnosť sa na ""biogeroja"" vykašľať, nepýtať €, neriešiť súdy, a žiť si svoj život. Hentoho debila vymazať zo života, nula, neumožniť mu dieťa vidieť.ani starých rodičov .
1) On môže tiež čušať a zabudnúť že mu po svete behá potomok. Takže nemáš € ale ani povinnosti voči nemu mu dieťa ukázať, dávať, stretávať sa.
2) On môže sám od seba podať návrh na súd vo veci určenia otcovstva, to prejdete ako hore písali ,testami DNA. Potom už má právo sa stretávať s dieťaťom, časom si ho bravat na celé hodiny, dni, týždne ty môžes namietať. Ale má aj povinnosti - platiť výživné a uhradiť ti časť nákladov na tehotenstvo a výbavu pre dieťa.
Tak či tak si odkladaj bločky , zapisuj si všetky výdavky , budeš to potrebovať.
Alebo možnosť B:
Podaj návrh na súd vo veci určenia otcovstva, čo nemusíš hneď po pôrode, stanovenie výživného na maloleté dieťa, úhradu nákladov na tehotenstvo, určenie styku otca s dieťaťom ( navrhujem nesúhlas s 'podla dohody",ale konkrétne dní a hodiny, lepšie sa zariadiš.on možno bude chodiť, možno nie, možno bude robiť prieťahy a problémy s platením, možno nie - zaplatí a hasla....ťažko povedať, aký je a aký bude, ako ťa bude napádať že to nie je jeho, že si spala s "pol dedinou",
Obrn sa a povedz si že je to chruno, debil a odpad.
Možno bude z neho časom skvelý otec ( hahaha).
Ty ho poznáš, ty môžeš predpokladať aký je charakter, aj ako sa zachová. Aké má finančné a majetkové pozadie, či ti stojí bojovať za € pre syna, alebo srať na debila.
Každopádne ti držím palce 🍀🍀🍀a správne rozhodnutia.
Podľa toho si premysli ďalšie kroky