Otec, ktorý bol vo väzbe a jeho styk s maloletými deťmi

linda77
18. dec 2016

Dobry den prajem.

Potrebovala by som poradit. Som rozvedena uz skoro 8 rokov. Par mesiacov po rozvode som sa odstahovala s detmi asi 300 km dalej od ich otca. Moj ex bol 4roky vo vazbe. Po vrateni sice prejavoval zaujem o deti no len vdaka jeho rodicom, ktori si po ne chodili. Ja som im nikdy nebranila v stretavani sa. na deti celych tych 8 rokov platili jeho rodicia po 100 e. Nezodpovedny chlap. Syn uz ma 16 rokov a aj keby som chcela nemozem pravdepodobne poziadat o zvysenie vyzivneho nakolko on asi ani nikde nepracuje a uz ma dokonca dajsie dieta. Vsetko taham a riesim uz vela rokov sama. Ked mi vola stale sa mi vyhraza, stale mi nadava a ponizuje ma. Zacala aj jeho mama nakolko som sa opovazila spomenut, ze je to na tak velke deti malo penazi ☹. Bojim sa lebo mame styk s dietatom po dohode rodicov. Co to znamena? Moze si len tak prist a zobrat deti ked sa urcim kedy moze a kedy nie? Zacina sa vyhrazat a tym,ze je to neovmedzene...no to, ale nie je. Len po dohode no s nim sa uz dohodnut neude dat...Dakujem za rady...

sissy27
18. dec 2016

@linda77 po dohode znamená po dohode

sissy27
18. dec 2016

@linda77 po dohode znamená po dohode, nie kedy si zmyslí... Naviac deti sú už veľké - čo ich pred školou prehodí cez plece a odnesie? Keď 16 ročný s ním nepôjde a nebude komunikovať, tak sa milosťpán môže rozliať na kolomaž, nič nedosiahne...
Ale kľudne daj žiadosť na súd na zvýšenie výživného - s najväčšou pravdepodobnosťou ti bude vyhovené, že nepracuje, je jeho problém, nie tvoj, v konečnom dôsledku môže opäť skončiť vo väzení... A môžeš si dať aj upraviť styk medzi deťmi a otcom... Vzhľadom k veku detí je dosť možné, že súd bude zaujímať aj ich názor...

linda77
autor
18. dec 2016

viem,ale oni s nim pojdu...on sa sprava len ku mne tak...bojim sa,ze ich ovplivni predsa to uz niesu male deti. Len uz 8 rokov cusim a platim sama. Ano kupia im nejake veci no moja ex svokra si mysli,ze ked im ukaze ake drahe veci su na svete je to oki. Ja nepotrebujem zbytocne handry,ale platbu za cestovne a stravu. On je hrozny bojim sa trochu a aj som si ulozila nejake jeho spravy...

linda77
autor
18. dec 2016

@sissy27 myslis,ze mi nezoberu aj to co mam...lebo tak sa mi vyjadrila jeho rodina,ze viac nedostanem...ale to nie je pre mna...

alex49
18. dec 2016

ty sa vôbec nezaoberaj tým, čo ti jeho rodina nakecá, obráť sa na právnika, na úrade práce poskytujú tiež pomoc

evkakorcek
19. dec 2016

@linda77 tvoje deti su uz starsie a maju svoju hlavu. 13 a 16 rokov je dost na to aby pochopili, aky je otec, stara mama alebo mama a kto sa knim sprava dobre a kto zle. V tomto vekuje velmi mala pravdepodobnost toho ze by mohli byt ovplivnene nejakou osobou a zmenit nejaky osobny postoj voci tebe - matke. Podla tvojho pisania mi pride, ze si velmi beres k telu slova resp vyhrazky zo strany exmanzela alebo svokrovcov. Skus sa nedat odpinkat a brat ich az tak vazne. Seba tym velmi vycerpavas, ked myslis na to zle a im posielas zbytocne energiu, ktora im dodava este viac sil na znehodnotenie tvojej osobnosti.
Skus to pocuvat jednym uchom dnu a drhym von. Aj ked to mozno je tazke. Ale ulavi sa ti. Ak zacnu padat vyhrazky, alebo zacinajuca hadka...odmlc sa. Mlcanie neznamena, ze im davas za pravdu, mlcanie znamena ze si silnbejsia ako ich reci. Poznás to ako sa vraví. Ak sa hadas s debilom viac ako 5 minut hadaju sa uz dvaja debili 🙂 ber si z toho priklad.
Dohoda o styku deti s rodicom neznamena ze si moze kedykolvek zobrat deti, ale ze sa s tebou musi vopred dohodnut a kedy je vhodne si deti zobrat a na ako dlho. Samozrejme musis vediet kde a s kym deti travia cas, pretze ty ich mas v osobnej strarostlivosti a nie otec. Ak by boli problemi, tak daj na sud, presne stanovenie dni a casov ohladom stretavania. Ja mam tiez s exom dohodu o stretavani a vzdy sa vieme dohodnut, nerobime si naprieky a uz vobec sa nehadame.... Len mame vztah trosku na inej urovni 🙂

linda77
autor
19. dec 2016

@evkakorcek
Dakujem za povzbudive slova. Ano velmi si to pripustam. Mozno mam strach neviem. Vzdy som si myslela,ze im vychadzam v ustrety a nakoniec som ja z toho vysla ako debil. A v prvom rade ide o deti. Povacsine isli na cele Vianoce k nim no tento rok chcem,aby boli polovicu aj so mnou. Na to mi povedal, uz ani neviem co...Nikomu neprajem nic zle no s nim sa nikdy nedalo normalne rozpravat. Nadava mi pred detmi dokonca aj pred mojimi rodicmi...Velmi sa hanbim.

malabiba
19. dec 2016

@linda77 daj navrh na sud na zvysenie vyzivneho a daj upravit aj stretavanie sa s detmi, obvykle stanovia dva vikendy v mesiaci...sud rozhodne, vy budete musiet dodrziavat a ty s nim vobec nemusis komunikovat, deti su velke, dohodnu sa same...vy si na system zvyknete...vobec sa neboj, urcite uspejes a o deti sa neboj, velmi dobre vedia, kto je ich mama

linda77
autor
19. dec 2016

@malabiba no mam strach,ze mi zoberu aj to co mam teraz.Myslim ,ze robi len na cierno a isto ma exekucie no ale ja mam blocky na vsetko mozne...co deti realne potrebuju.

malabiba
20. dec 2016

@linda77 súd berie do úvahy vždy v prvom rade deti, tvoje deti a až potom všetko ostatné...