Ahojte chcem sa spýtať otec dieťaťa odmieta zápis do Rodného listu a vraví ze ani súd ho k tomu donútiť nemôže. Ma pravdu naozaj je to tak ze s nijakým spôsobom nedostanem k tomu aby mal nás malý zapísaného aj otca v RL?
@klea1993 testy otcovstva pokiaľ by bol preukázaný otcom on,bude aj platiť..ak by nebol otcom budeš platiť ty..aspoň tak to bolo pred pár rokmi...ale si si istá že ho chces silou mocou zapísať do RL? Neviem aký máte vzťah,podľa toho mala čo si napísala nie moc dobrý..ale keď ho uvedies ako otca,nemá len povinnosť platiť výživné,ale aj právo sa s dieťaťom stretávať..je to to čo chces? Resp. Stojí ti to za tých pár € mesačne?
@klea1993 čo viem (ale osobnú skúsenosť nemám), tak zjednodušene to vyzerá asi takto
-ty podáš návrh na určenie otcovstva kde uvedieš jeho ako otca
- obaja dostanete predvolanie na pojednávanie, tam sa vás budú pýtať na okolnosti vášho vzťahu a on bude mať možnosť priznať otcovstvo
- ak stále nesúhlasí, že je otcom, tak súd nariadi testy (či už krvné alebo dna to netuším) a náklady platí on, ale tuším len v prípade, že ho testy určia ako otca. Ak nie, tak by si to mala platiť ty.
@sissy27 preto vravím ze s testami problém nemam lebo on tým otcom je... A pochybujem ze bude mat záujem keď bude malý väčší sa s ním nejak stretávať keďže ako sa vyjadril mi sme jeho,, chyba,, a na otázku prečo nechce byť v RL bola jeho odpoveď,, vraj sa na to necíti,,
Mne ani tak nejde o to výživné ako o princíp... Nemá snáď malý nárok mat v RL otca zapísaného keď ho aj reálne ma? Snáď ma chápete
@klea1993 len treba pozerať aj trošku do budúcnosti - ak sa raz vydáš a budeš chcieť zmeniť dieťaťu priezvisko, budeš potrebovať súhlas biologického otca alebo to riešiť súdnou cestou. Niektoré krajiny môžu vyžadovať súhlas biologického otca pri vycestovaní na dovolenku. Tak ako bude mať on povinnosť platiť výživné, tak bude mať aj právo sa s dieťaťom stretávať, keď si aj o 10 rokov zmyslí...a zbytočne sa budeš hádzať o zem, že kde bol doteraz... dokonca aj keby si sa s ním súdila za neplatenie výživného, tak rodičovské práva mu to nijako neobmedzuje. A hlavne - ak ho raz do RL zapíšu, tak sa to nedá len tak vymazať (jedine osvojením novým partnerom, ale tam opäť treba súhlas biologického otca alebo rozhodnutie súdu).
Týmto ťa neodhováram, samozrejme právo na to dieťa má, ale treba si to zvážiť, lebo nebude to len o právach dieťaťa ale bude sa to týkať aj teba.
Dobre si to rozmysli... Ja beriem ako životnú chybu zápis ex do rl.. Pretože bude mať právo stretávať sa s malým. Môže ti robiť peklo. Môže sa ti vyhrážať. Môže ti huckat dieťa proti tebe. Jeho rodina ti môže robiť peklo. Možno budeš riešiť výživné exekútorom. Možno ťa bude jeho rodina ohovárať kade tade.. Môj ex tiež nemá záujem o malú, neozval sa par mesiacov už.. Ale keďže ma súdom oprávnené 2x do týždňa prísť za malou, ja čakať musím. A nechodí. Na súde mi spravil peklo. Jeho sestra. A mama bojujú len aby mali malú bezo mňa.. Jedna sa o 11 mesačne dieta
@simuskaaa123 to mi je ľúto... Mne sa ma narodiť za 3 dní 😔 tak ako mnoho z vás ani ja som si takýto život nepredstavovala tak teraz tapam co je lepšie co je správne no strácam sa v tom celom
@klea1993 žiadna slobodná mama si to tak ne predstavovala.. Prajem veľa sily... Teraz sú hormóny.. Dám ti jednu radu. Nerieš to. Kašli na to. A uvidíš keď skončí šestonedelie.. Odídu hormóny, výkyvy, budeš to ty.. A uvidíš.. Či budeš chcieť alebo ne.. My sme sa rozišli at keď mala 10 dní takže už bolo neskoro riešiť rl
@simuskaaa123 ďakujem 😔za podporu
@klea1993 dieťa bude vedieť kto je jeho otcom (ak mu to povieš), nemusí to mať zapísané v RL - z pohľadu takéhoto dieťaťa sa ti za to nikdy nepoďakuje lebo toho blba bude musieť uvádzať všade - napr. na prihláške na VŠ, do zdravotných záznamov... ako sa bude cítiť, že sa musí priznávať k niekomu, kto sa nepriznáva k nemu a jeho matke? 🙄 na hrdosť sa vys*r a pokiaľ to nie je milionár, tak aj na tých 30 eur, ktoré aj tak platiť nebude...
@klea1993 ak on zapiera a je otcom, tak ich bude musieť zaplatiť on... vtedy ho zápisu na RL. Ak náhodou ale otcom nie je, tak ich budeš logicky platiť ty... a teda nikoho nezapisujú🙂
@zuzanka.zuzu mám 40 rokov a meno otca som uvádzala len pri žiadosti o výpis z registra trestov, takže žiadna životná trauma, že je v RL zapísaný niekto iný ako otec ktorý ma vychoval. Reálne kým sa “dieťa” dostane k tomu, že musí niekde vypĺňať meno otca podľa RL tak bude mať minimálne 18 a v tom veku by už mali byť tieto veci v rodine vyjasnené. Dcéra bude mať 17 a ešte nikdy túto informáciu ona nikde vypisovať nemusela. Takže by som to nedramatizovala.
@sissy27 píšem zo svojej skúsenosti, tak si to o nedramatizovaní odpusti... vypisovala som niekedy na gympli prvý krát. chodila som na 8ročné takže cca od 10r to mohlo byť hocikedy.
a čo je že to v rodine vyjasnené? STALE a celý život to bude vypisovať, myslíš si, že v 20,24,28,30... sa to nejako zmení? celý život to zostane v RL. to, že to už nebude dospelý človek prežívať je niečo iné, ale furt tam to meno je.
@zuzanka.zuzu a ? Zároveň raz po ňom niečo bude dediť...
@zuzanka.zuzu to co jej pises za haluze???? Samozrejme, ze nech ho pozenie na sud, otcovstvo sa urci. Ak nebude platit tak pojde sediet. Ci ako si to ty predstavujes? Ze chlap si moze trtkat kade chodi robit deti a ty zena, staraj sa.
@klea1993 nenechaj sa tu odradit hlupymi zenami, urcite ho daj na sud, to, ci bude otcom, rozhodne sud a nie on, ci sa na to citi.
@zuzanka.zuzu blbosť. Za 10ročné decko a vlastne za každé do minimálne 15 rokov vypisuje úradné tlačivo zákonný zástupca. Čo by si si asi tak vyplňovala v 10 rokoch? Prihlášku do knižnice ? Tam sa údaje rodičov podľa RL nevypisujú, keď tak iba ako kontakt na rodiča a to môže byť kľudne otčim, nikto to neskúma. Údaje z rodného listu sa vypisujú akurát tak pri žiadosti o výpis z RT, dokonca ani pri žiadosti o prvý OP či pas sa nevypisujú, len predložíš RL k nahliadnutiu. Na prihlášku na VŠ tiež nikoho nezaujíma tvoj RL, veď tam sa hlásiš ako plnoletá s vlastným dokladom totožnosti.
Ani pri prihláške dcéry do školy (zš, neskôr 8r gympel) som nedávala RL a dokonca ani nikde neuvádzala otca, aj keď zapísaný je. Takže fakt neviem v akej galaxii si ako maloletá mala povinnosť vyplniť údaje podľa RL.
@miskooo1987 no to dedičstvo nie je také isté, s tým sa dá ľahko vybabrať 🙂 alebo môžu byť dlhy vyššie ako hodnota majetku, takže opäť žiadne dedičstvo.
@sissy27 nedá ľahko... ak je to dieťa, je to neopomenuteľný dedič...
@miskooo1987 veľmi ľahko 🙂 stačí svoj majetok prepísať za života napríklad na manželku, súrodenca, iné z detí... a je to úplne bežná situácia.
@sissy27 áno... ale aj to sa dá napadnúť...🙂
@miskooo1987 Ako by sa také niečo dalo napadnúť? Slobodná vôľa darovať majetok počas života?
Okrem toho, treba myslieť na to, že aj dieťa môže zomrieť skôr ako rodič a ak by počas života nadobudlo majetok, napr. darovacou zmluvou, rodičia môžu byť zákonnými dedičmi, teda aj otec, ktorý sa nezaujíma celé roky.
@miskooo1987 nie je to ako napadnúť. Napadnúť by to mohol darca, ale ten v tomto prípade nežije. Za života si človek môže robiť so svojim majetkom čo chce - predať komu chce, darovať komu chce, zničiť, rozhajdákať 🤷♀️ Alebo kam by si poradil ísť sa sťažovať, že babka si svoje zarobené a ušetrené peniaze na dôchodku minula na cestovanie a kávičky s kamoškami a deťom nič nenechala? 🙂
@klea1993 ja si myslim,ze rozumnejsie je dat ho zapisat.
@klea1993 sud ho urcite donuti koli vyzivnemu tam zapisany musi byt