Opisem trosku situaciu. Priatel ma opustil pred tym ako som mu oznamila ze som tehotna. Ked sa to dozvedel, posielal ma na potrat. Cele tehotenstvo mi veľmi zneprijemnoval. Chvilu pred narodenim sa ku mne "vratil", trval na tom aby malo dieta jeho meno a bol zapisany v rodnom liste, ostane snami iba ak bude po jeho. Naivka som na to pristupila. Po narodeni, dieta navstevoval raz mesacne, vyzivne neplatil. Po cely cas ma psychicky deptal, klamal, zneprijemnoval mi kazdu chvilu ktoru mohol vyhrazkami. Stopla som to, nasla som si priatela. Ked malo dieta 10 mesiacov zacali sme spolu zit. Chceme sa vziat a mat rodinu. Biologicky otec nema zaujem, raz za mesiac zavola a chce vidiet dieta, co akceptujem aj ked ma to stresuje, pretoze sa samozrejme neostycha na mna kricat a pouzivat pejorativa pred dietatom na mna, priatela aj moju rodinu. Nema na dieta dobry vplyv. Mojho priatela volame tato, vyplynulo to prirodzene zo spolocneho fungovania. Ked je s biologickym otcom, hovorime mu ocko. Je to podla vas nespravne ?
Biologicky otec si teraz povedal ze sa chce stretavat s dietatom bez mojej pritomnosti, inak ma da na sud ktory medzi nami nikdy neprebehol, a bude vyzadovat dtriedavu starostlivost. Hlavne preto ze vie, ze by mi to ublizilo. Nevie sa vsak o dieta postarat, je zlym prikladom, moju vychovu vysmieva, je nezodpovedny, bala by som sa o dieta. Dieta je dojcene a na mna velmi naviazane, nikdy nebolo bezomna alebo mojho priatela. Bude sud viac na jeho strane ak poda navrh ako prvy ? Je nejaka moznost ze by si priatel mohol dieta osvojit ?
Dakujem za precitanie a vase nazory.
10 mesacne dieta urcite sud nezveri do striedavej starostlivosti. Ani bez tvojej pritomnosti zo zaciatku asi nie. Sud prihliada na to aky vztah ma dieta s rodicom vybudovany. To tak najskor okolo 2-3 rokov nejaky ten vikend by mohol byt s dietatom bez tvojej prítomnosti. Ale ja si myslim ze k tomu nedojde. Vela chlapov ma velku hubu ale nakoniec z toho nie je nic. Niektori si aj vysudia a nakoniec sa aj tak na dieta vykaslu. Verim ze si v strese ale nemas sa coho bat. Drzim palce.🙂
priateľ si môže tvoje dieťa osvojiť len ak bude biologický otec súhlasiť, čo predpokladám, že neurobí. A možno je to aj dobre, lebo celé sa mi to vidí veľmi narýchlo. Chvíľu pred narodením sa k tebe biologický otec vrátil, no keď malo dieťa 10 mesiacov, už si žila s terajším partnerom. Prečo by ho malo volať tato? Prečo mu tak hovoríš ty? Z akého dôvodu? Veď mu hovorte menom, dieťa bude mať z toho guláš, že má aj otca aj tata. Výživné rieš súdne a na dieťa má otec rovnaké právo, ako matka, pochybujem, že by súd určil striedavú starostlivosť dnes, ale môže to urobiť o dva roky. Bohužiaľ, zapísať ho do rodného listu a dať dieťaťu jeho meno bol veľmi hlúpy krok. Snaž sa s ním komunikovať len prostredníctvom SMS a mailov, ak volá, zruš ho a píš SMS, všetky, v ktorých ťa bude osočovať si ukladaj, na súde sa zídu. A ak ti môžem poradiť, tak sa v žiadnom prípade nehrň do svadby s priateľom a najmä nie do dieťaťa s ním, daj tomu čas. Ženy ako ty majú tendenciu chyby opakovať. Drž sa.
pri tak malom dietati (obzvlast ak je dojcene) mu sud neschvali ani to, aby ho mal cez vikendy. max budes mat sudom stanovene dni, kedy mas byt k dispozicii, aby si synovi robila spolocnost pri stretavani sa s otcom. a extra sa bude na sude prihliadat na to, ze doteraz o syna zaujem nejavil a zrazu po nom tak tuzi, cize ziadne vazby si so synom nevybudoval. ano, chlap ma nejaky psychicky problem, vidi, ze si stastna a chce ti ublizit cez dieta.
@elizabet173 Biologický otec určite súhlas nedá. Takže túto možnosť neberiem v úvahu. "Vratil" znamena ze mi povedal skusme to spolu, ale doma mal priatelku a ked malo dieta dva tyzdne, 3 mesiace sa neozval. Urobil to len preto aby ma donutil zapisat ho do rodneho listu, nato som bohuzial prisla neskoro. Nejak som si myslela ze to bez neho nezvladnem. Neviem to vysvetlit, raz sa tak sam nazval a odvtedy mu tak hovorime. Nikomu to nikdy neprislo divne, kedze tato je ten co vychovava a biologickeho otca vidi raz za cas. Urobi si storicko na instagram a odide. Doslova to takto funguje. Po vsetkom co mi spravil mi je neprijemny, ano vzdy to bude jej otec a uz s tym nic neurobim ale volat priatela menom neviem ... ked to tak citime neviem preco ho volat menom. Ale ked sa nad tym zamyslim ano, neskor to moze spravit gulas v hlavicke ale myslim ze sa to bude dat dietatu vysvetlit. Vsetka komunikacia je pisomna, vsetko si ukladam. Dakujem za nazor
A teraz bud ty trosku na koni. Ziadaj, aby sa vzdal otcovstva a zapisal sa ako otec tvoj novy priatel (ak on o to stoji) inak si budes narokovat na vyzivne spatne od narodenia dietata. Este mu to vycisli na cca 150€ mesacne, a kazdy velky vydavok na polovicu.
porieš to výživné, to je fakt "otec roka"
@elizabet173 uz vidim prispevok na koni za rok: som sama s dvoma detmi, kazdy mame ine priezvisko.
Akoze urazal ta,posielal na potrat a ty si dietatu dala jeho meno a este si s nim aj chvilu bola.Dieta ma par mesiacov a ty uz mas ineho a aby ho maly volal tato.Vetsinou zeny aky ty maju vela deti,aj kazde s inym,zobronia o peniaze a su s dalsim chlapom len preto ,lebo ju s deckami na chvilu zoberie k sebe.Tu nie je co poradit.Co si chcela,to mas.
Hlavne sa nenechaj dalej manipulovat a toto vsetko povedz na sude, a jemu povedz ze ak nebude platit udas ho. Aj mojej susede sa v kuse vyhrazal, stale nieco manipuloval a peniaze neplatil. Stacilo raz ho dat na sud ze neplati a zlakol sa tak, ze dal pokoj a plati.
@moninah
@snowflake07 nechcela som to tak natvrdo napísať, ale súhlasím s vami
Aké staré je vlastne dieťa? 10mes malo keď si začala žiť s iným, ale koľko má teraz? Teda nie je to nijako dôležité v tomto prípade, len teda píšeš, že ho stále dojčíš, ale reálne to nie je pre dieťa životná potreba, 10mes (a staršie) už prijíma normálnu stravu. To len aby si toto nepoužívala zbytočne ako argument, prečo nedať dieťa otcovi...
Každopádne súdom nič poriešené nemáte - tak to urob. Výživné aj stretávanie biologického otca s dieťaťom. Striedavku v tomto prípade súd neschváli a keď bude “pán otec” počuť o výživnom tak myslím, že milerád prenechá oficiálne otcovské starosti aj radosti novému partnerovi. Akurát, že ten si bude musieť najprv požiadať o osvojenie dieťaťa a otázne je, či je to po krátkej známosti dobrý nápad...
Upresni sucasny realny stav. Vek dieťaťa, kolko € prispieva bio otec, aky vztah mas so sucasnym partnerom, zijeye spolu a planujete sa zosobášiť alebo ako a čo.
Podla toho vieme poradiť.
sud je vatsinou na strane matky .. osvojenie bez suhlasu biologickeho otca mozne nieje ,,zmena priezviska ak by si chcela mat ako dieta jedine sudne a to je 50:50 kedze otec suhlas isto neda... ale skusit mozes .. striedavku nevyhra ale cas s dietatommu daju . vacsinou vsak takyto otcovia vydrzia mesiac ma dva apotom zas odidu zo zivota