Oneskorené platenie už určeného výživného

natalia2285
21. feb 2023

Dobrý večer. Prosím vás má niekto skúsenosť?
V roku 2022 som mala súd na určenie výživného.. Otec detí má súdom určené platiť výživné do 15teho dna v mesiaci no vždy platí neskoro. Sudkyňa mi na súde povedala ze ak by platil neskoro tak ho mam udať na exekúciu. Pravidelne platí neskoro a aj na upozornenia ze škôlku treba platiť najneskôr do 20teho nereaguje a platí ako sa mu zachce tak som sa rozhodla to riešiť takto... Viete mi prosím ako mam začať v návrhu? Pozerala som na nete vzor no nič som nenašla... Otec detí platí každý mesiac ale žiaľ až ku koncu mesiaca... Ďakujem pekne za každú radu

pribinak
21. feb 2023

@natalia2285 budem asi veľmi negatívna, ale pár dňové meškanie naozaj nikto reálne riešiť nebude

kaktusik007
21. feb 2023

@natalia2285 meska s platbou viac ako 30 dni?

ak nie, nik to riesit nebude.

zvykaj si. mas exa blbca - vitaj v klube.

ALE - pamataj jedno - vzdy to moze byt este horsie!

deti95060810
21. feb 2023

ja som to mala....
ex mal platiť 15 v mesiaci a peniaze chodili s meškaním 2 týždne aj viac...
nikdy som to neriešla na úradoch, s rodičmi som sa radila a oni boli za mier. Vraj to nemám riešiť, však poslal....

natalia2285
autor
21. feb 2023

No chcem to riešiť aj skrz to ze sa vyhrážal ze sa dá na minimálku a ze nebude nikoho dotovať.. Nechcem čakať kým prestane platiť úplne..

slavomira236
21. feb 2023

@natalia2285 riesit to nebudu lebo plati

cacianka
21. feb 2023

Pýtaš sa vyslovene ako to môžeš riešiť, baby ti radia iba ako to nemusíš, nemáš.
Máš právoplatné rozhodnutie súdu, tzn.ze je vykonateľné.
Zober ho a choď za hociktorym exekútorom v okolí, zaplatíš 20e poplatok. Exekútor za teba podá návrh na exekučný súd v BB, súd tvoj spis pridelí exekutorovi v okolí a ten bude vymáhať výživné. Napr. zablokuje biotatkovi účet v banke, v práci na personálnom nariadi zrážky zo mzdy, strhne mu výživné plus trovy/náklady na jeho prácu, čo sa bio predraží. Tebe exekútor pošle výživné podľa rozhodnutia súdu, strhne aj tých 20 e. Pri návrhu môžeš navrhnúť aj zabavenie vodičáku.
Či budete mať takýto režim pol roka alebo viac, , je potom na tebe, kedy dáš súhlas s ukončením . Keby ťa atakoval, urážal, vyhrážal sa , súhlas nedáš.
Blbé reči že sa dá na minimálku, platiť musí, výživné je prednostné a exekútor mu nechá iba minimálnu sumu. Súd mu sumu len tak nezníži, lebo berie do úvahy jeho vzdelanie,profesiu, uplatnenie na trhu práce, ponuky voľných miest v jeho odbore, ty predložis inzeráty na prácu ktorú môže on vykonávať, sú tam uvedené aj platy. Dokonca môžeš zistiť aké má majetky, napr auto,motorka, kde sa pretŕča na výletoch, dovolenkách, nosí značkové oblečenie, drahé hodinky,mobil, a máš dôkazy, že má z čoho platiť.
Teda to sú možnosti riešení, ale ak je nemajetny , že mu z holej dlane ani chlp nevytrne, tak po pár rokoch snahy exekútora zaplatíš ty.
Rozhodni sa ty, poznáš ho ty, nedaj iba na reči žien že nikto ho riešiť nebude.
Bude, aj keby meškal iba 3 dni...

sarita510
22. feb 2023

@natalia2285 jane ze to ries,lebo on skusa co moze ,len bohuzial musis pockat do noveho mesiaca ale to jemu nehovor ,hne ako bude prvehoa nebude zaplatene bez na policiu

soldi
22. feb 2023

@sarita510 policia riesi vyzivne az ked neplati aspon 3 mesiace, exekutora moze riesit hned v prvy den omeskania.

najlepsie to opisala
@cacianka

sarita510
22. feb 2023

@soldi to co si napisala su stare informacie bola totiz novela asi pre dvomi rokmi ...suhlasim najlepsie je to co napisala cacianka

soldi
22. feb 2023

@sarita510 ok, ospravedlnujem sa, po akej dobe to teda riesi policia, nech podam nabuduce spravnu informaciu 😀

sarita510
22. feb 2023

@soldi no ja som tiez napisala somarinu :D zakon je ze po dvoch mesiacoch a ten druhy musis pockat do prveho nasledujuceho mesiaca ale teraz ked nad tym rozmyslam tak na kazdej policii je to asi inak...v jednom meste mi hned prvy den omeskania vzali inde som musela cakat do prveho ...takze pissem ja somariny :D

cacianka
22. feb 2023

@soldi 2 mesiace počas 2 rokov.
Takže môžu byť po sebe, alebo aj 1 mesiac za rok.

cacianka
22. feb 2023

@sarita510 policajti sú často lemravy riešiť

sarita510
22. feb 2023

@cacianka je to pravda ,kolko krat ma poslali od dveri k dveram a pridte inokedy len aby nemuseli robit ,pritom stacilo by keby dotycnemu zavolali nech vie ze sa to riesi

cacianka
22. feb 2023

@sarita510 stačilo by zdvihnúť telefón v štýle : " pán Novák, dobry den, tu polícia SR, máme ti podanie vo veci výživné na dieťa. Poprosím vás ,kedy sa zastavíte podať vysvetlenie vo veci ? Inak pošleme predvolanie na pracovný čas" ....

timi1911
11. júl 2023

ahojte, aj ja mám otázku. Súd sa konal 25.1. Vykonateľnosť bola 22.2. Výrok do 15 dňa v mesiaci vopred k rukám matky. Ex si napoky prevzal zásileku v čo najneskoršom termíne, aby nemusel platiť za február. Začal riadne platiť až 15.3. A moja otázka znie, mal mi zaplatiť za február plnú sumu, alikvotnú čiastku, alebo nič?

sarita510
11. júl 2023

@timi1911 podla mna uz aj za januar ,februar urcite ,vykonatelnist je ina vec,pozri co je v rozhidnuti ,malo by to byt od podania navrhu ,niekedy trva aj rok kym je sud tak co potom rok neplati ? To je od podania navrhu...

timi1911
11. júl 2023

@sarita510 rozhodnutie a vykonateľnosť je rôzna vec. My sa o dieťa súdime 3 roky a 3 roky neplatil čo dieťa žije iba so mnou. Takže teraz neviem či od vykonateľnosti čiže od marca, alebo tam spadajú aj nejaké dní, alebo celý mesiac február

tanyag
11. júl 2023

Ja len menšiu poznámku...ak ti platí ku koncu mesiaca, a nemáš na škôlku, tak si tie peniaze pekne odlož a vyplatíš škôlku z toho...

timi1911
11. júl 2023

moje dieťa je podstatne väčšie, nejde o to či na niečo mám, alebo nie, ide o to, či mal zaplatiť, alebo nie. Len náhodou, či tu niekto nemal podobný problém.

cacianka
12. júl 2023

@timi1911 odpoved od tanyag bola pre autorku diskusie, ty si sa votrela do cudzej, takže jej odpoved nebola určená tebe.

sarita510
12. júl 2023

@timi1911 ved ododna podania navrhu na sud, cize to bude mat jednirazovo za to obdobie ,my sme mali 3 marca a platit ma k 25 dnu ,sama sudkyna pivedala ze uz marec plati normalne a mesiace pred ako zameskane ale nejdd mi do hlavy to musis mat vsetko v rozhodnuti

lienka.7
12. júl 2023

@natalia2285 plati tak, takže to riešiť nebudu. Tam sú nejaké finty, ze hoci by ti zaplatil iba jedno jediné euro zaplatil a nic riešiť nebudu. Kamoska tiež mala ex podobne hovädo a nepochodila.

mira0611
12. júl 2023

@timi1911 ahoj, ale mal, on už ma mesacne omeskanie.

mondolina
12. júl 2023

@soldi
po novom sú to 2 mesiace, keď neplatí

mondolina
12. júl 2023

@lienka.7
nie toto neplatí, musí zaplatiť plnú výšku výživného, ktoré mu stanovil súd.

andreaen
23. aug 2023

Ahoj, ja som prostrednictvom advok.kanc. podala exekuciu na otca deti, dnes mi prislo z BB pridelenie exekutora. Trvalo to 2 tyzdne. Pravidelne meska s platenim aj 3 tyzdne, pritom chodi po restauraciach dovolenky a podobne. Staci aby meskal den a mozes to dat na exekuciu.

milagros74
19. jan 2024

@natalia2285 to mám aj ja ,má platiť 25.den a platí stále okolo 1-6 nasledujúci mesiac a aj to ako sa mu chce,a niekedy vôbec nepošle

milagros74
19. jan 2024

@natalia2285 nemusíš sa báť, znížiť mu to neznížia

saska697
11. feb 2024

Ahojte, my sme mali súd o výživnom teraz aj o zverení malého.
A sudkyňa povedala,že s platením sa nemôže omeskat ani o jeden deň lebo ma tam aj splátku ročného výživného. A ak sa omeska musí to zaplatiť hneď a naraz žiaden splátkový kalendár