Dobrý deň píšem v mene mojej známej, a dúfam že jej niekto poradí. Začnem pekne od začiatku. Moja známa (35r., pracujúca) otehotnela s mužom, ktorý sa následne na ňu vykašľal. Dnes má malá 10 mesiacov. Žije alebo skôr prežíva s ňou v jedno - izbovom byte. Platí mesačnú splátku 60e (úver), a cca 150 eur za byt + energie. Materskú dostáva 310 eur aj s príspevkom na dieťa. Na pokrytie celého mesiaca jej zostáva 100 eur. Z toho by dokázala ako tak vyžiť, ale malá musí mať lieky v hodnote 30 eur mesačne takže na všetko ostatné jej zostane 70 eur. Za to musí vyžiť ona aj s dcérkou (strava, plienky , drogéria..). Veľa krát sa stáva že nemá peniaze už dva týždne pred materskou a nehovoriac o nečakaných výdavkov. Šatstvo pre seba i malú od známych a tak ale aj tak občas treba čo to dokúpiť. Ide hlavne o to že od otca malej nedostáva ani cent. On je pracujúci a teraz vychováva pol ročného syna. Súd na ktorý sa nedostavil prebehol pred 4 mesiacmi kde jeho právny zástupca povedal že on otcom nieje a začal rozprávať že známa malá množstvo mužov. Súd sa odročil no od vtedy sa nič nedeje. Žiadne testy otcovstva nič... Chcela by som sa spýtať ako má postupovať prípadne čo ešte môže vybaviť. A celkovo ako túto situáciu riešiť ďakujem a prajem pekný deň.
Je zapísaný otec v RL? Ak nie, najskôr musí dat návrh na určenie otcovstva, musi byt najskôr konanie o určenie otcovstva a az potom po zápise do RL sa urči výživné, upraví styk a zverenie dietata, ak je otec riadne zapísaný v RL musi zájsť, alebo zatelefonovať na poručnícke oddelenie a žiadať dôvod preco je konanie zastavené a nepokračuje ďalej
Ak si sama nevie dat rady, môže zájsť na úrad práce - odbor sociálno-právnej ochrany deti a mládeže a tam jej kuratorka pomôže spísať návrh a môže ju sprevádzať na súdnych pojednávaniach
Pomoc kurátoriek je zdarma
Taktiež môže požiadať v mieste trvalého pobytu o jednorazovu finančnú výpomoc ( nie vsetky obce majú ale zriadený taky fond)!
To vyzivne potom od otca dietata môže žiadať aj spätne, sudu bežne takémuto návrhu vyhovejú
Čo viem, tak žiaden z rodičov nezastupuje dieťa pred súdom. Dieťa pred súdom zastupuje niekto zo sociálneho. Takže maminka nech sa ide opýtať ku kurátorkám, ako to pokračuje, v čom je problém a pod. inak v MT stoja kurátorky na dve veci. Nepomôžu nič. Ale to je MT.....
na súde všetko dlho trvá. Na môjho syna určovali výživné 8 rokov - dovtedy som trpezlivo čakala. Až keď stará sudkyňa odišla - alebo ju poslali kade ľahšie, až vtedy sa veci pohli. maminka môže požiadať o výživné aj na ňu - veď sa stará o dieťa do práce nemôže. Pri deťoch do 18 rokov je možné určiť výživné so spatnou platnosťou. Ak ocinko nie je zapísaný v RL tak treba najskôr pojednávanie o určení otcovstva.
Centrum právnej pomoci http://www.cpp.finalarea.com. Malo by to byť bezplatne, treba skúsiť.