ahojte, nemám vlastnú skúsenosť preto sa pýtam tu ,máte skúsenosti s tým že deti odmietajú otca po rozvode ? nechcú sa s ním baviť , stretávať (7 a 8 ročné ) ako sa to môže potom ďalej riešiť ?
@mogaa presne ako píšeš. A stretávanie v prítomnosti druhého rodiča je schvalovane naozaj minimálne, pretože väčšinou to je práve ten druhy rodič, ktorý je dôvodom strachu u deti a odmietania rodiča. Nevravím autorka ze je ti tvoj prípad ale v 80 percentách prípadov je to tak. Ex je tiež rodič, na deti ma nárok, dohodnúť sa musíte tak, aby bolo co najlepšie pre deti, aby neboli stresovane a traumatizovane a aby si otec nemusel "silou" vymáhať styk. Ak to nieje nejaký nebezpecny alkoholik, neublížoval deťom, neberie drogy ,poprípade nemá nejakú vážnu psych diagnózu, ktorá by mu bránila vo výkone rodičovských práv... nijako si nepomôžeš, na deti ma nárok. Hlavne deťom vysvetľuj a v styku nebráň, chápem ze chceš co najlepšie pre svoje deti ale na súdoch a socialkach nato nepozerajú najlepšie a tým pádom sa budú snažiť dat otcovi ešte viac styku ak budeš brániť. Ešte je tu možnosť psychológ, ale väčšinou určí socialka svojho, a ak majú deti z neho traumu je možnosť stretávať sa v centre pre rodiny s deťmi alebo za prítomnosti soc pracovníčky. Prajem veľa síl
Keď sme sa rozviedli tak dcéra bola maličká ale tiež otca odmietala. Bolo to aj tým že pracoval mimo Slovenska a bol s dcérou malo. Avšak nikdy som mu nebránila. Najprv chodil za ňou ku mne domov, neskôr si ju bral keď chcela a zvládla byt s ním sama na hodinku von, postupne sa to predlžovalo. Teraz k nemu chodí úplne v pohode a od nového roku sme zasa predĺžili stretávanie. S tým že ak chce buď ex alebo dcéra ísť aj mimo dohody nieje s tým problém.
Skúste ísť na to postupne a ty sa s nimi rozprávaj. Ako im tam bude dobre, že ocino ich má rovnako rád. Že si spravia pekný program a podobne. Ty im musíš pomôcť aby boli v pohode. Pre nich je to niečo nove je jasné že sú vystresované a neberú to pozitívne.
@mogaa
@tehotna40
@araavdva
odpoviem vám takto hromadne, nie je to moja situácia ale je to v rodine, neviem komu veriť , otec si našiel ,,kamarátku “ a zoznámil ju s deťmi zatiaľ čo nič žena netušila. a keď tušila tak robil z nej blázna že nikoho nemá .. samozrejme rozvod ešte nebol ale už spolu žijú , no a k veci , deti ho teraz odmietajú , nezaujímajú sa o neho .. a on tvrdí že ich mama hucká a on chce to riešiť s psychológom .. mna zaujíma či deti v takom veku chápu čo sa deje , alebo je ozaj matka zodpovedná za odmietanie otca. je to zložitá situácia
Ten rodič, ktorý manipuluje deti bude vždy tvrdiť, že tomu tak nie je. Či maloletý vedia vyjadriť svoj názor závisí od ich veku a rozumovej vyspelosti, často sa v súdnom konaní necháva vypracovať znalecký posudok, ktorý skúma čo je v najlepšom záujme maloletých, ale aj to čí sú maloletí manipulovaní jedným z rodičov. Maloletí budú vypočúvaní aj kolíznym opatrovníkom, po prípade psychológom. Rozhovor sa určite vykoná aj s rodičmi.
Ak matka má čisté svedomie nebude mať problém riešiť to zo psychológom. K psychológovi (nezávislému na upsvare) pôjdu aj obaja rodicia, aj deti s každým rodičom osamote a bude vidieť ako sa veci majú. A neviem, odkiaľ by deti vedeli o nevere ak im to nepovedal jeden z rodičov? Určite vnímajú situáciu, ze sa niečo deje ale nemyslím si, že by to svojvoľne dospelo k odmietaniu otca v takomto veku, takže si myslím ze áno, môže zato matka.
Otázne je aj aký vzťah mal otec s deťmi predtým. Ci sa im aktívne venoval alebo nie.
Deti môžu odmietať druhého rodiča ak ten má nového partnera ktorý deťom "nesadol", pripadne ten prvý rodič je stále sam.
Ďalej to nemusí byť vyslovene hučanie, ale stačí "nevinná poznámka" ktorá už dieťa ovplyvní.
A rovnako dieťa vníma aj to ako spolu rodicia komunikujú aj po rozvode/rozchode
keď bol doma sa nejako nevenoval, vyjadril sa že deti ho nepotrebujú že sú veľké. mne to teraz tak príde že jeho nova známosť ho tlačí aby išiel za deťmi napísal atď .. asi ma výčitky dotyčná, deti o nej vedia trávila s nimi deň , jedno z deti ich videlo bozkavat sa a povedalo to mame. ja to vnímam tak že sa zbavil zodpovednosti , všetko ostalo na nej a je mi jej ľúto , lebo on je momentálne v rodine najlepsi a ona najhoršia .. čítala som že keď má dieťa s otcom dobrý vzťah tak ne neho nezanevre, syn ho doslova nechce vidieť
Ak je dieťa "huckané" a poviem ti, u detí v tomto veku to je oveľa jednoduchšie ako si mnoho ľudí myslí, tak zanevre na otca veľmi rýchlo, keďže matka je jeho "bezpečný prístav". Samozrejme sú to len naše skúsenosti, ako to je naozaj vedia len sami aktéri. V každom prípade by nemali svoje vzťahy a problémy miešať medzi deti a mali by sa tak dohodnúť aby deti co najmenej trpeli, poprípade pristúpiť na toho psychológa aby vedeli ako natom naozaj deti sú. Zložitá situácia 😞
@sense to je pravda, to je zasa veľká chyba otca ,že nemal s detmi vyriešený "porozchodový stav", nemal získanú ich dôveru mimo domova, mimo matky a uz im pchá do života niekoho ďalšieho, pritom deti si nezvykli ešte na jednu situáciu a on im už tlaci ďalšiu zmenu, na ktorú si musia zvyknúť.
Áno tak je to. Ak by mal otec dobry vzťah s detmi a dôveru deti pred rozvodom tak by nezanevreli, a ako si síce v tom veku ešte ovplyvniť lne, vedia mat už aj vlastný nazor
ty ako matka máš deti pripraviť na stretnutie s otcom....čiže vysvetlovať, vysvetlovať, vysvetlovať....prípadne zo začiatku s nimi ísť do parku na ihrisko a podobne....7 a 8 ročné dieťa je ľahko ovplyvniteľné a ak má otec rozhodnutie súdu a deti žiada, musíš mu ich dať...teoreticky môžeš požiadať o zmenu styku za tvojej prítomnosti, to ale nemusí prejsť....