Odchod s dieťaťom do zahraničia bez súhlasu otca

lulu511
8. júl 2013

Ahojte, možno sa tu nájde nejaká mamička, čo prežíva alebo prežila podobnú situáciu ako ja a pomôže mi ju vyriešiť. Mám nového priateľa, čo pracuje v UK. Volal nás s malým k sebe, bola by tam práca aj pre mňa. Bývalý s tým nesúhlasí. Neboli sme zosobášení, dohodu o stýkaní s malým sme si napísali sami, že ho bude vídať 2x týždenne, všetko potvrdené právnikom. Viem, že by som mohla požiadať súd o vycestovanie, len teraz ma zaujíma toto.... dočítala som sa, že na dovolenku s malým nepotrebujem súhlas otca a chcem vedieť, na ako dlho by som mohla vycestovať, aby to bolo brané ako dovolenka?? Ďakujem za rady

lumiva
8. júl 2013

Dostala si to od neho cierne na bielom, ze nesuhlasi?

medovka14
8. júl 2013

No pokiaľ máte dohodu o tom ako malého bude vídať, tak asi na moc dlho odísť nemôžeš... Dieťa má právo aj na otca a ak má on snahu, mohol by to celé posunúť na súd, aby on určil stretávanie sa... Sestra riešila čosi podobe pred rokom, vtedy ju upozorňoval právnik, že ju môže otec udať za obmedzovanie styku s dieťaťom...

canama
8. júl 2013

@lulu511 no poradit ti mozem len tolko, ze tu nehladaj mamicku, ale hladaj pravnika/cku....a pokial vyhladovo planujes v UK zostat dlhodobo, tak by som to neriesila nejakou obklukou.

lulu511
autor
8. júl 2013

@lumiva nie

@medovka14 ved ja by som kazdy mesiac chodievala nech ho vidi, zatial mame v pohode vztah, tak to nechcem hrotit, len jeho nezaujimali ani ziadne podrobnosti, proste pocul UK, tak razne NIE.

@canama akoze, nie je to urgentne tam ist, mozme zostat aj na slovensku, len on proste neustupi a to ma stve, ze kvoli nemu si musim prisposobovat zivot a azaujima ma ta vec o dovolenke

brisilda
8. júl 2013

@lulu511 podla mna bude najrozumnejsie si s ex. priatelom a zaroven otcom dietata sadnut a kludne to prediskutovat ...... je mozne, ze len ziarli na tvojho terajsieho priatela takze osobne by som ho ukecala , ze idem na dovolenku ku kamoske resp. , ze tam planujes zit a nemas problem raz do mesiaca s malym prist na Slovensko 🙂 priatela by som pred nim nespomenula ...neviem aky mate vztah s ex. a aky mas vztah s novym priatelom takze tazko poradit ..... suhlas otca si jednoznacne zadovaz ...istota je istota

medovka14
8. júl 2013

@lulu511 inak ja radím tiež právnika, hlavne takého čo sa rozumie... Segra bola u troch a každý niečo iné tvrdil...

sasrnka
8. júl 2013

@lulu511 pises, ze mate dohodu, ze sa s malym vidi 2x do tyzdna. Z toho mi vyplyva, ze ma o malickeho zaujem. Ak sa o neho stara a chce byt s nim, skus pochopit aj jeho, ze mu zoberies syna a uvidi ho 1x za mesiac. Vies si predstavit, ze by si svoje dieta nevidela tak dlho? To nie je, akoby si sa odstahovala 100km dalej, do ineho mesta, toto je dost daleko... Nepises, kolko ma maly rockov. Ako to bude brat on, ze neuvidi tak dlho tatina?
Neviem, nikdy som nebola v takejto situacii, lahko sa mi mozno hovori, ale ked si predstavim, ako moje deti miluju tatina, nemohla by som im to urobit, ze by ho videli 1x za mesiac(samozrejme, stale pisem o pripade, ak ma o deti/dieta otec zaujem).

lulu511
autor
9. júl 2013

@brisilda no on vie, ze kvoli priatelovi tam chcem ist a jeho hlavny dovod, preco nesuhlasi je, ze sa o maleho boji.... takze to asi nedokazem ukecat ☹

lulu511
autor
9. júl 2013

@sasrnka nooo, maly ma 2,5r a ex odisiel pracovat do zahranicia, ked mal 7mesiacov, takze niekedy ho nevidel aj 3mesiace. A prave to nas aj rozdelilo, ze bol stale prec. No a teraz by som mohla ist ja do zahranicia s inym, takze mozno aj to mu dost vadi, lebo on s nami planoval lepsie buducnost v UK, len to nevyslo

lulu511
autor
9. júl 2013

@medovka14 no ved este to nechavam tak, mozno sa mu to prelezi v hlave, uvidim

tova
9. júl 2013

@lulu511 nechapem, ex odisiel do UK pracovat ked syn mal 7 mes. aby ste sa mali lepsie, vtedy si nebola ochotna sa prestahovat aby ste boli spolu a dialka vas nerozdelila. Teraz si to schopna spravit koli novemu frajerovi, a prinutit ex aby sa prestahoval do UK ak chce syna vidiet podla toho co ste sa dohodli 2 krat tyzdenne, alebo ho budes vydierat kym nepovoli. Podla mna ked mate podpisanu dohodu ze syna uvidi 2 krat tyzdenne tak taka je dohoda ze ho bude vidiet na sk. Mozes ho vziat za hranice na dovolenku ale na 1,2 dni aby ex vyslo vydiet syna 2 krat tyzdenne inac mu budes branit v styku. dovolenky a sviatky sa riesia extra a tiez musite sa dohodnut spolu nie ako to vyhovuje len jednemu. Podobny pripad bol min. rok nepamatas? zena odisla s dietatom do UK so synom k jej otcovi, (tam si nasla poliaka a mala s nim dalsie deti) ex na sk ju zazaloval sk SS ze uniesla mu syna, SS ruka v ruke so UK SS doniesli mu syna priamo na BA letisko a zverili do opatery.

sissy27
9. júl 2013

@lulu511 pozisťuj si priamo na ambasáde, či môžeš vycestovať aj bez jeho súhlasu - niektoré krajiny napr. vyžadujú len papier zo súdu, že dieťa je zverené výlučne do tvojej starostlivosti... dohoda o stretávaní otca s dieťaťom spísaná len u právnika / notára má asi takú váhu ako keby si ju ráno načmárala na toaletný papier - aj takáto dohoda podlieha schváleniu súdom, pokiaľ to nemáte, nie je nijako právne vymáhateľná...
každopádne by som sa obrátila na právnika...

lulu511
autor
9. júl 2013

@tova nebola som ochotna odstahovat sa vtedy za nim, lebo nevedel tam vybudovat podmienky, tak ako planoval. Ja ho vobec ani nevydieram, ani nenutim aby sa aj ex odstahoval mimo sk, takze o tomto to vobec nieje, ja nie som taka povaha, ze odidem aj proti jeho suhlasu, takze preto som to chcela riesit iba tou obcasnou dovolenkou.

lulu511
autor
9. júl 2013

@sissy27 oki, dakujem, viem, ze treba na to pravnika, len este som to tak nechcela riesit, nie som konfliktny typ cloveka.

sissy27
9. júl 2013

@lulu511 právnik neznamená automaticky konflikt... ak sa dvaja nevedia dohodnúť a každý má svoju pravdu, od ktorej nechce ustúpiť, lebo si myslí, že je v práve, tak právnik má možnosť uviesť tieto dohady na správnu mieru...

lulu511
autor
9. júl 2013

@sissy27 ved jasne, ale to uz by muselo byt moc vazne, aby som nabrala odvahu na pravnika 🙂

sissy27
9. júl 2013

@lulu511 sorry, ale to si mala urobiť ako prvé... nie v zlom, ale nie ste manželia, nežijete spolu, takže automaticky by malo byť dieťa zverené jednému z vás do starostlivosti, určené výživné a prípadne aj stretnutia... nikdy nevieš, do akej situácie sa dostaneš (napr. aj teraz) a keď máš všetko vysporiadané tak ako treba, vyhneš sa zbytočným komplikáciam...

tova
9. júl 2013

@lulu511 Pisala si ale o prestahovani sa na trvalo to je ine ako dovolenka . tak sa dohodnite aj na dovolenkach a ked nechce maleho pustit do UK, tak ked ho on vezme na prazdniny k sebe pojdes do UK sama.

lulu511
autor
9. júl 2013

@tova tu ide maximalne o jeden rok....lenze jeho ani ziadne podrobnosti nezaujimaju, proste pocul UK a razne nie.

lulu511
autor
9. júl 2013

@sissy27 no ved my sme sa dohodli a spisali to sami, lenze aj keby to urci sud, ze maly bude v mojej starostlivosti, tak by bol treba jeho suhlas

sissy27
10. júl 2013

@lulu511 ešte raz - tú dohodu, ktorú ste si sami spísali, máte schválenú súdom? ak nie, nie je právne vymáhateľná, je to len vaše dobré slovo... ale tiež sa prikláňam k názoru, že ty by si asi tiež neskákala meter dvadsať od radosti, keby ti ex chcel zobrať syna na rok do krajiny, kde podľa posledných správ prídeš o dieťa raz-dva...

lulu511
autor
12. júl 2013

@sissy27 spisali sami, ale boli sme s tym aj u notara, nech to ma nejaku pravoplatnost...ja viem, ze by ma to nepotesilo, ale tiez musim mysliet aj na moju a maleho buducnost...tu roboty niet, bolo by nam tam lepsie na ten cas, no uvidim, ako to dopadne

sissy27
12. júl 2013

@lulu511 ešte raz, tá dohoda, hoc aj podpísaná pred notárom, právnikom, nie je nijako právoplatná, vymáhateľná, každá dohoda o dieťati podlieha schváleniu súdom, inak nie je platná a je to len o dobrom slove... neviem už ako ti to napísať... keby teraz jeden z vás dvoch tú dohodu nedodržal, tak sa nič nedeje a ten druhý sa môže ísť sťažovať akurát tak na lampáreň... zamysli sa nad tým, aké by to bolo, keby si tvoj ex našiel priateľku, s ktorou chce odísť niekam a malého si zobrať so sebou - keďže dieťa nie je súdom zverené do tvojej starostlivosti, tak má na to právo aj on...

lulu511
autor
12. júl 2013

@sissy27 jasne, chapem ta, dakujem za rady