Odchod matky a dieťaťa zo spoločnej domácnosti k babke

dacey
29. máj 2013

ahojte. mám prekérnu situáciu, v ktorej môj šesťročný syn dosť psychicky trpí.
žijem s ním a s jeho otcom v spoločnej domácnosti, no dlhú dobu máme krachnutý vzťah.
nie sme vedení ani ako druh a družka, už tak fungujeme siedmy rok.
no posledné mesiace nás psychicky týra, hlavne posledné dni, kedy ma vyhadzuje z domu a čo je najdôležitejšie,
svoje nadávky a krik smeruje na mňa hlavne pred synom, čím ho veľmi deptá.
syn je doslova tak zmagorený, že má chvíle, kedy ma kope, kričí, že ostane s tatkom a nechce ma počúvať.
našla som si priateľa, v týchto hodinách si hľadáme bývanie, aby som mohla čo najskôr odísť z tohto bytu.
a moja otázka znie: ak chcem svojho syna uchrániť pred týmto psychickým týraním, je možné, aby som nás zbalila a šla na tých pár dní bývať k mojej mamke, ktorá žije v tom istom meste? trvalé bydlisko mám ja a syn vedené u JEHO rodičoch, on už v byte, kde bývame teraz.
môže na mňa zavolať políciu a môže to byť brané ako únos?
zatiaľ som súdne neriešila nič, nakoľko sa mi vyhrážal dobitím pred synom.
prosím poradte, v prípade hlbšieho infa, píšem súkromnú správu
ďakujem vopred

klincek
29. máj 2013

@dacey pokial vie, kde budete byvat, a budes mu umoznovat stretavanie so synom, tak by to ako unos nepreslo. ale urcite si podaj navrh na zverenie dietata do tvojej osobnej starostlivosti-v tom pripade sud otca zaviaze platit na dieta aj vyzivne, a budes mat v ruke doklad, ktory ti zaruci, ze o zivote dietata rozhodujes ty. a on si moze so svojimi hrozbami tak akurat 😉 ..

mna by zaujimalo, preco sa uz davno nebranis aktivne-uz si mohla podat aj navrh na predbezne opatrenie, ktorym by mu sud zakazal vstupovat do vasho spolocneho bytu. zaroven si mohla podat trestne oznamenie na policii za ublizenie na zdravi, resp. tyranie blizkej a zverenej osoby, a aj za nebezpecne vyhrazanie (konretne za to, ze ta "dobije pred synom")-tam by bol uz dovod aj na vazobne stihanie. na co cakas?

sissy27
29. máj 2013

@dacey podať trestné oznámenie a návrh na zverenie dieťaťa do tvojej opatery - včera bolo neskoro... nedať sa zastrašiť, viem aké to je, ale skrátka nesmieš sa pototo... zbil ťa? tak k lekárovi pre potvrdenie a na políciu... všade síce počúvaš o tom, ako polícia nekoná v takýchto prípadoch, ale nikde sa nespomína, koľkokrát polícia zasiahla (u nás áno, po jedinom telefonáte) a na súde budeš mať v ruke nejaký papier o tom, čo sa dialo, nebude to len tvrdenie proti tvrdeniu, takže úplne zbytočné to nebude.. nie ty sa máš báť jeho slov, ale on polície a súdov...
s tým únosom si nie som celkom istá, ale nemyslím si, že návšteva u babky by bola braná ako únos ( to ja potom unášam svoje dieťa pomerne pravidelne 😉 )

saska.t
29. máj 2013

@dacey kym ho nevyvezies mimo SR bez vedomia a povolenia zo strany otca,nie je to ziadny unos 😉

dacey
autor
29. máj 2013

popravde som človek, ktorý sa bojí. ja mu nikdy nechcem syna vziať, či zakázať sa s ním stretávať. rodina do mňa hučala, aby som to spravila, no nikdy som nemala odvahu. no teraz si už hľadám na nete papiere a podávam ich na úrad.
nech mi ho zveria do opatery.
áno, vie, kde býva moja mama, v podstate bývame ako dve rodiny pokope, má to hádam 500 m od bytu, kde bývame.
nemôžem mu dať zákaz vstupu do tohto bytu, nakoľko hypo a byt sú písané iba naňho. ako píšem, my tu ani nemáme trvalé bydlisko, čo je asi aj moje plus.
dvakrát sa stalo, že ma už fyzicky napadol, ale to len preto, lebo sme boli vo veľkej hádke, povedala som, nech mi vráti dedičstvo, ktoré som vrazila do kompletnej prerábky bytu /ide o štvrť milióna po starom/ a keď povedal, že mi s prepáčením s.rie na hlavu, že mi nedá nič, v amoku som vzala kladivo a vbila ho do škrabanej omietky. na to ma fyzicky napadol pred malým. vtedy som však políciu nevolala, nakoľko som to začala ja. predvčerom mi povedal, že ak nepôjdem spať ku mame, bez malého, dobije ma, ako som spomínala. so strachom, aby to nevidel malý, som radšej šla a ráno o siedmej som prišla a odniesla malého do škôlky. včera sa opäť vyhrážal, ale nechal ma tu spať /rok a pol spím sama v detskej, dávid spí s ním v spálni, nakoľko tam je špeciálny matrac, lebo mal problémy s mandlami a chrápal/.
no teraz si už nedám skákať po hlave a som aj ochotná zniesť bitku a zavolať políciu, aby mal zápis, čo mne pomôže v starostlivosti o malého.

dacey
autor
29. máj 2013

moja sestra si ale nie je istá tým únosom v rámci SR, preto píšem tu. nanešťastie sa nájde kopec žien, ktoré toto prežili a vedia poradiť. viem, som hlúpa, že som to neriešila ešte skôr, ale ako vidíte... už som začala.
škoda len, že malý je tak zmagorený, že raz ide ku mne, raz k nemu, sám nevie čo má chcieť, bojí sa.
ako môže potvrdiť moja rodina, vlastne aj jeho rodina /hoci teraz sa stavajú na jeho stranu/, je drzý a arogantný.
hoci predvčerom tu bola jeho mama a nakázala mu, že dieťa bude cez týždeň u mňa a cez víkendy uňho, o 12 hodín to už nerešpektoval.

sissy27
29. máj 2013

@dacey och bože, žena pozbieraj si niekde to stratené sebavedomie... LEN 2x ťa napadol? nie, on ťa napadol AŽ 2x, to je presne o dva razy viac, ako mal... nie že ty si začala, jednoducho raz je fyzicky silnejší a nemá ťa čo biť, ty keď udrieš malé dieťa a bude mať celý život následky, tiež nikoho nebude zaujímať, že ti vyplazovalo jazyk alebo inak ťa naštvalo...

dacey
autor
29. máj 2013

idem baliť veci. neviem ako sa to vyvinie, ale ak dnes stihnem, podám žiadosť o dočasnú starostlivosť a malého vezmem k mame, kým sa nám nedorieši podnájom s priateľom. ak zavolá políciu, zavolá. ak nie, tak mu ani o malého vlastne nejde a chce nám len ublížiť.
ďakujem vám žienky, dodali ste mi silu postaviť sa mu. vďaka

sissy27
29. máj 2013

@dacey celkom určite mu o malého vôbec nejde, ale vie, že je to tvoje najzraniteľnejšie miesto a preto útočí práve tam... keby mu išlo o malého, tak sa správa inak, neútočí, snaží sa dohodnúť a vytvoriť malému v rámci možností normálne prostredie aj po vašom rozchode...
máš priateľa, máš rodičov, podpora ti nechýba 😉 držím palce, nie je to ľahké, ale ani také zložité ako sa na prvý pohľad zdá ...

hradnapani
29. máj 2013

@dacey gratulujem k najdenej odvahe a rozhodnutiu. Uz ani krok spat 😉 Zasluzite si pokoj obidvaja,ale musis sa on aktivne pricinit, je to na tvojich pleciach, ale maly ti za to raz bude vdacny.

stresmenka
29. máj 2013

@dacey Ja tu prispejem len tym ze konecne moja sestra dostava rozum lebo to dieta sa tam fakt len trapi a za 7 rokov ten pan nic pre neho poriadne nespravil !!!!! Takze segro do toho. Dievcata ti dobre radia.

dacey
autor
29. máj 2013

veď to.. krásny, šikovný chlapec, má iq na nadanú školu, ale nechcem to trápiť, snáď po prvom ročníku, keď mi odporučia, tak ho preradím. naozaj je veľmi, veľmi šikovný a niekedy ja sama mu nestíham. jemu sa treba venovať dennodenne, stále niečo musíme majstrovať, hľadať na nete nové podmety, nestačí, že vie ščítať a odčítať /v máji mal 6/, už chcel v zime násobilku, ale povedala som, že potom by len v škole vystrájal, lebo by všetko vedel. ocko sa tvári ako ocko raz za čas, to nestačí, kúpiť mu hračku a sedieť s ním hodinu za týždeň...
som mladá, mám 26 rokov, ale prežila som si veľa, fakt veľa, tiež nemám čistý štít, no starám sa viac. oveľa viac.
ja som aj povedala... je pred školou, čaká ho prvý ročník. nestresujme ho, vybavme si to medzi sebou. keď bude starší, rozhodne sa sám s kým chce žiť. preplačem, ak sa rozhodne pre otca, ale budiš. už bude väčší, už bude sám vidieť kto čo a ako...
ale teraz. nenechám mu ho. telka, iphone, xbox, pivo, práca, sprcha, jedlo. toť vsio. a to má 33 rokov.

klincek
29. máj 2013

@dacey hlavne sa neboj. ak zavola policiu, nech pridu, rovno im otvor dvere s tym, ze: ako dobre, uz som vas chcela volat, priatel ma napadol, odchadzam z bytu a on ma nechce pustit, vyhraza sa mi fyzikym nasilim -to naozaj mozes urobit.
co si urobila v mladosti uz nezmenis, a nie je to ani dolezite. teraz je podstatne chranit seba aj syna a umoznit mu vyrastat v pokojnom prostredi, a na to nikdy nie je neskoro 😉

a ked sa bude na sude riesit uprava styku so synom, presne mu vyclen dni (napr. kazdy druhy vikend) s tym, ze maly by mal spat u teba-takze otec si ho vyzdvihne v sobotu rano, vecer privezie, a v nedelu rovnako. mozno to neprejde, ale skus. odovodnuj to tym, ze otec nevie dietatu zabezpecit suvislu starostlivost na cely vikend. pisem ti to preto, lebo viem, ze tym by sa znizila moznost natlaku na syna zo strany otcovej rodiny (trebars ze ho na noc odvezie k babke a tam budu spolu donho hucat, aka je mamka svina a podobne)

dacey
autor
29. máj 2013

no teraz si popravde zabila klinec po hlave.
stále, keď som kdesi išla, alebo šiel niekam on, volal mame svojej, či ho nevezme k sebe na noc.
hlavne teda vtedy, keď mal s ním on ostať sám cez noc. idem si vytlačiť papiere, o chvíľu napíšem viac

klincek
29. máj 2013

@dacey vidis, mala som ciťáka.. 😉
no ale fakt-styk s otcom neznamena, ze maly bude prespavat u babky. takze to fakt skus riesti tak, ze na noc ho budes mat vzdy ty.