Odchod do zahraničia aj s dieťaťom

dieta111
22. feb 2021

Ahojte baby.... chcela by som sa opytat ci ma niektora z Vas skusenosti s odchodom do zahranicia aj s dietatom.... Moj byvali partner my nechce povolit zobrat syna do Svajciarska... poprosim vas blbe komentare si nechajte na niekoho ineho... ja potrebujem naozaj radu od zien ktore si takouto situaciou uz presli Dakujem Vam velmi pekne

mogaa
22. feb 2021

@dieta111 chceš tam ísť žiť? ak ano tak potrebuješ súhlas otca detí alebo súdne rozhodnutie....sudca rozhodne či odsťahovanie je v prospech detí, lebo na Slovensku mjú zázemie, lekára, kamarátov, ovládajú jazyk.....takže musíš mať dobrý dôvod prečo sa chceš s deťmi odsťahovať do iného štátu napr.máš tam zohnanú lepšiu prácu, máš tam zázemie-rodinu.....otec má rovnaké práva ako matka, tým že sa s deťmi odsťahuješ do zahraničia mu znemožňuješ stretávanie sa s deťmi...ak by si s nimi odišla bez jeho súhlasu alebo súdneho rozhodnutia je to brané ako únos

ivkazba
22. feb 2021

Je zapísaný ako otec? Ak áno a ak nie je zbavený rodičovských práv, tak môžeš bez jeho súhlasu vycestovať do zahraničia na dovolenku. Inak potrebuješ jeho písomný súhlas. Ak nesúhlasí, môžeš to riešiť súdnou cestou.

suzitok
22. feb 2021

Ak ti suhlas neda, musis si podat návrh na sud a ten posúdi, ci ti vycestovanie povoli, alebo nie..je to ale dlhy proces, kedze to dopodrobna riesia a skumaju všetky okolnosti

majkeel
22. feb 2021

Zober to z druhej strany, ze ti manzel zoberie deti a vrati sa zit spat domov do Afganistanu, Egypta,... A mozes zacat setrit na letenky a hotely ...

dieta111
autor
22. feb 2021

@mogaa Ja už vo svajciarsku uz som .... syn my ostal u otca .... spisali sme dohodu o docasnej starosltivosti plus vyzivne ...... Ale nastal den ked budem bojovat za to aby syn mal lepsi zivot ako na Slovensku.... Lekar sa da vybavit aj tu.... do skolky my syn nechodi este skolka sa da vybavit aj tu a pracuju v skolkach aj slovenky.... Jazyk sa skor nauci dieta ako dospely clovek .... zazemie tu bude mat lepsie akko tam kde je.... Preto to zacinam riesim.... aj sudom... uz som kontaktovala nasu advokatku na slovensku .... Stretavanie mu bude umoznene sme ochotny kazdy mesiac hradit cestu do Svajciarska len aby mohol byt so synom a dcera s bratom.

dieta111
autor
22. feb 2021

@majkeel To s tym nema nic spolocne ja som ochotna mu cestu hradit kazdy mesiac bud on s dcerou do Svajciarska ale ja zo synom na Slovensko

suzitok
22. feb 2021

@dieta111 podľa mna ti dost skomplikuje situaciu to, ze dieta je u otca a ty si odisla...moze to cele trvat mesiace, dieta sa medzitym naviaze na otca... ja to vidim ako dost problematickú situaciu a beh na dlhe trate

mogaa
22. feb 2021

@dieta111 no tak potom jedine súdne...v podstate zázemie by tam vytvorené mal, len komu je dieťa zverené teraz? tebe? máš tam prácu, prenajatý byt na teba? či len žiješ u priateľa? lebo na druhej strane otec môže požadovať dieťa do svojej starostlivosti nakoľko ty si ho nechala u otca a išla do Švajčiarska....Ono všetko záleží či otec bude žiadať zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti, lebo ak ano tak súd môže zveriť dieťa jemu, lebo dieťa má miesto obvyklého pobytu na Slovensku....ak ale nebude žiadať o zverenie dieťaťa a ty tam máš vytvorené zázemie tak by to mohli schváliť.....

mogaa
22. feb 2021

@dieta111 teraz neviem či som to správne pochopila...syn ostal u svojho otca alebo u svojho dedka(tvojho otca)? Tá dočasná dohoda a výživné - bola dohoda že dieťa je v tvojej starostlivosti alebo v starostlivosti otca?

sense
22. feb 2021

Ak nesúhlasí tak jedine súdne, ale v prospech otca dieťaťa hra to ze si mu ho teraz nechala....
Náklady vo Swiss na život s dieťaťom si predpokladám z rátala že ako alleinerziehend to nie je moc ľahké aj keď nie nemožné ak máš dobrý plat.. (vlastná skúsenosť)

mogaa
22. feb 2021

@dieta111 pokiaľ je to ale tak, že ty podpísala dohodu že dieťa bolo zverené otcovi dieťaťa, čiže dieťa žije s ním a teraz chceš aby žilo s tebou - uf tak tomu veľkú šancu nedávam.....teda predpokladám že s dieťaťom si sa videla len pár krát do roka a u otca má vhodné podmienky a vyrastá u neho aj so sestrou....reálne by to bolo ak by si ho pravidelne navštevovala, nie len pár krát v roku....teda napr, by si si ho brala aspom cez prázniny na dlhšiu dobu....

dieta111
autor
22. feb 2021

@mogaa bola spisana dohoda o docasnej staroslivosti ... sudom bol syn zvereny mne a dcera jemu ....

dieta111
autor
22. feb 2021

@mogaa syna som mala v domacnosti a v staroslivosti ja ale tym ze ja som odisla do svajcu musela som spisat docacnu lebo zo sebou som ho zobrat nemohla kedze my to nepovolil

mogaa
22. feb 2021

@dieta111 takže Dohodu o dočasnej starostlivosti si s ním spísala keď si odišla do Švajčiarska..... a kedy to bolo? pred meisiacom , pred rokom?deti navštevuješ?

dieta111
autor
22. feb 2021

dohoda bola spisana 4 januara a 5 januara som odchadzala

dieta111
autor
22. feb 2021

boli sme za detmi koncom januara.... ale teraz sa bohuzial na slovensko prist neda ....

suzitok
22. feb 2021

@dieta111 nie je to take jednoduché, ako si predstavuješ, hoci sa to cita lahko, aky mas plán, aj navstevy atd...
Dieta predpokladam podla opisu ma pod 6 rokov, zostalo u otca, kde je aj jeho sestra...tiez to nevidim ruzovo, nebude to vo tvoj prospech...

dieta111
autor
22. feb 2021

nie som ani prva ani posledna co ma takuto situaciu a verim tomu ze to dopadne vsetko dobra

mogaa
22. feb 2021

@dieta111 nechcem ti brať ilúzie, ale tým že si mu podpísala Dohodu o starostlivosti a odišla si do zahraničia si to celé skomplikovala....najskôr si mala žiadať súdne o súhlas odísť s dieťaťom do zahraničia, nie nechať dieťa u otca a odísť sama....prešli skoro 2mesiace a dieťa si videla raz, to veľmi nehrá v tvoj prospech....syn sa naviaže na otca, zázemie aj sestru aj otca aj starých rodičov a kamarátov má na Slovensku.....rozhodovať budú slovenské súdy a tie sa priklonia skôr k tomu aby dieťa žilo na Slovensku lebo tu je jeh miesto obvyklého pobytu a rodinu(orca, sestru, starých rodičov má tu).....ak je aj každý z rodičov z iného štátu, tak dieťa sa obvykle zveruje tomu z rodičov čo ostáva v štáte kde je miesto obvyklého pobytu dieťaťa(teda kde dieťa žije)

sense
22. feb 2021

@dieta111 a prečo sa prísť nedá, nie je zákaz vycestovania? Ani hranice nie sú zavreté, sú len zavedené opatrenia... Inak škôlka je od 4r vo Swiss povinná, keďže nevie jazyxk ako cudzinec bude musieť zrejme chodiť ešte na nemčinu, ta škôlka je ins ako škôlka na svk že o 7 dieťa dovezies a o 16.00 vyzdvihnes
A ta dcéra nie je tvoja? Keď ju má zverenu ex?

suzitok
22. feb 2021

@dieta111 ja som toho nazoru, že dieťa by malo byt s matkou, ale tvoju situaciu sa snazim vnimat ocami slovenského súdnictva, kde vsetko hra proti tebe...
Aspon keby si dieta mala u rodičov, stym, ze si isla za pracou kvoli financiam..je to rozdiel, ako ked necháš dieťa bývalému partnerovi a predpokladam, že vo Švajčiarsku si s priateľom...
Toto sa bude hlbkovo posudzovať a to nebude trvat krátko, pricom cas zacne hrat proti tebe.. bývalý si dá navrh na predbežne zverenie a ja nevidim dôvod, preco by mu nevyhoveli, dieta prihlasi do skolky a uz zo zabehnutého zivota ti ho tazko vytrhnu...
Drzim palce, budes to mať ťažké..

hopsadobrandejsa
22. feb 2021

Fandim ti a dufam, ze ti vyjde to co si si naplanovala, ale ja osobne suhlasim s @mogaa .

Slobodna matka vo Svajciarsku.....dufam, ze vies do coho ides. Toto je pre domace Svajciarky miestami pekny oriesok, pre Auslanderov raz tolko takze ja osobne by som ti odporucal urobit si nejaky research predtym nez sa do tohto celeho pustis.

Druha vec je, ze za sucasnych opatreni a podmienok Svajciari neprijimaju novych pristahovalcov s otvorenou narucou. Pocet schvalenych ziadosti o prac. povolenie zrejme klesne a situacia okolo covidu sa dotkne zrejme aj Auslanderov ktori su tu dlhodobo. Ak pridu o pracu a nepredlzia im povolenie, mozno budu musiet aj opustit krajinu.

Dalsi problem je prihliadanie na zaujmy dietata. Aj tvoj syn ma pravo sa vyjadrit ci chce ostat doma alebo odist do Svajciarska, ale vzhladom na to, ze ma doma socialne vazby, trvaly pobyt, skolu, pribuznych aj opatrovnika ( tvoj ex ), sud sa bude zrejme viac priklanat na stranu otca.

V tvojom pripade je problem, ze o dieta sa ma kto postarat. Uplne ina situacia by bola ak by otec o dieta nejavil zaujem alebo by bol alkoholik ktory detom ublizuje, ale ak nedokazes realne preukazat, ze tvoj ex je nezodpovedny rodic, skor ta caka boj s veternym mlynom..

Tvrdis, ze ma aj sestru. Sud bude prihliadat aj tento fakt pretoze rozdelenie surodencov nie je nieco co sudy neberu na vedomie.

Ak si vo Schweizi, je to velmi kratka doba na to aby si sem mohla priviest dieta len tak o ktore je preukazatelne, ze je o neho v jeho mieste sucasneho pobytu postarane.

Vela stastia 🙂

sense
22. feb 2021

@hopsadobrandejsa v podstate s tebou súhlasím.... Ale je jedno ci pre Švajčiarsku matku alebo matku nesvajciarku, to je môj názor matky nesvajciarku a nie nemám výživné od muža svajciara..pretože už je veľa Ausländerov co zarobia toľko co Švajčiari alebo aj viac záleží samozrejme od vykonávanej profesie. Ak je vo Švajčiarsku tak zrejme povolenie na pobyt ma, to potrebuje aby mohla legálne pracovať. Familiennachzug je možný aj teraz ak preukaze že sa dokáže postarať o dieťa a nebude odkázaná na pomoc štátu....
A čo sa týka núteného opustenia krajiny tak záleží od veľa faktorov 😉, človek kt príde o prácu nestráca automaticky povolenie na pobyt

Zo zvyškom ale do bodky súhlasím...ze je veľmi veľa toho co hra proti nej....

Inak pre autorky, náklady na moje 7 ročne dieťa sú súdom vyčíslené na 2tis CHF, rodinné prídavky sú 200chf....ak by si aj dieťa dostala výživne výške mat nebudeš keďže o tom bude rozhodovať slovenský súd.... Keby aj rozhodoval švajčiarsky sú na to tabilulky pri ktorom prijme koľko je minimum... Len príklad pri plate 3500 v čistom je to cca 500chf...

hopsadobrandejsa
22. feb 2021

@sense

"Familiennachzug je možný aj teraz ak preukaze že sa dokáže postarať o dieťa a nebude odkázaná na pomoc štátu...."

To netvrdim, ale za sucasnej situacie sa toto moze velmi tazko dokazovat. Covid ma celkom radikalne dopady na Svajciarsku ekonomiku a momentalne nie je vela ludi ktori si mozu povedat, ze nie su odkazani na Kurzarbeit cize skutocne zavisi na tom aky ma prijem a aky job vykonava

"A čo sa týka núteného opustenia krajiny tak záleží od veľa faktorov 😉, človek kt príde o prácu nestráca automaticky povolenie na pobyt."

To nie a to som ani celkom takto netvrdil, ale toto sa tyka skor ludi ktori maju len sezonne povolenie resp. povolenie L ktore ma platnost len jeden rok ( sezonni pracovnici ) a tichto ludi je momentalne vo Svajciarsku dost.

Povolenie ti predlzia len ak mas pracu co je v sucasnej situacii celkom zlozite. Ak si pracu nezozenies, povolenie ti nepredlzia a nic ine ti neostava nez sa vratit do domovskej krajiny pretoze RAV nebude zivit cloveka ktory nema ani pracu a coskoro mu konci platnost prac. povolenia.

Ja sa autorku nesnazim odradit od jej umyslu priviest si sem syna, len vravim aby sa zistila do coho naozaj ide.

sense
22. feb 2021

@hopsadobrandejsa ja ta chápem áno co sa týka povolenia L je to tak, pri povolení B to už také nie vždy je.... Môjmu ex končilo povolenie B a 2 mesiace predtým prišiel o prácu ale mal nárok na podporu, bol na Rav a povolenie mu predĺžili na 5 rokov bez problémov, mal nárok na 2 roky podpory keďže aj podpora je príjem a platíš z neho odvody aj dane.. Keby nemá nárok na podporu tak sa už skúma ci ma dostatočne množstvo finančnych prostriedkov na život tu ako v prípade kamarátky, kt prišla o prácu a bola na zwischeverdienst a ten jej skončil ale tak ta tu mala muža... Čiže každý prípad sa posudzuje inak... Plus ako všetko v Ch každý Kanton to ma inak

A netvrdím ze odhovaras autorku, to som rovnakého názoru ako ty.... Ze musí ozaj dobre zvážiť do čoho ide a ci koná naozsj v prospech dieťaťa... Pretože život nie je v Ch taky jednoduchý ako si veľa ľudí myslí...

hopsadobrandejsa
22. feb 2021

@sense

Kazdy pripad sa posudzuje individualne. Ja samozrejme netvrdim, ze na kazdeho sa ide rovnakym metrom, ale je rozdiel medzi clovekom ktory hoci ma povolenie B pretoze ma zmluvu na dobu neurcitu, ale je tu len 4 mesiace a potom clovek ktory ma tiez povolenie B, ale ma tu odpracovane uz 3 roky.

Narok na podporu ti vznika ak mas za posledne 2 roky odrobene aspon 18 mesiacov myslim.

A ano, zivot v CH nie je vzdy tak jednoduchy ako si ludia myslia a teraz pocas covidu uz vobec nie. Ak si niekto zivot v CH idealizuje, kludne nech dojde a nech si to vyskusa.

Netvrdim, ze zivot je extremne tazky, ale clovek si tu vsetko musi zasluzit, nikto Vam neda nic len tak z cirej dobroty.

sense
22. feb 2021

@hopsadobrandejsa úplný súhlas s tým co si napísal... podpora nárok bol ak si za posledné 2 roky od robil min 12 mesiacov. Aspoň kedysi ako je to presne teraz neviem keďže ja som v takej situácii nebola... A kým nespravím v práci fatalnu chybu tak ani tak skoro nebude.m....