Od koľkých rokov môže dieťa vypovedať na súde ako svedok?

rolanda18
24. nov 2014

Máme v rodine 10 ročné dievčatko,chce zostať s otcom,ale súd to neodporúča,zoberie súd do úvahy jej výpoveď?

timca55
24. nov 2014

tazka otazka, otazka skor na nejakeho pravnika. ja som vypovedala v 17 ale ja som bola ako poskodena ,takze moju vypoved zobrali do uvahy. skus sa skontaktovat nejakym pravnikom, urcite ti skor poradi

pribinak
24. nov 2014

Ta to bude sud skor riesit sudnoznaleckym posudkom od detskeho psychologa, ktory zodpovie posudkom otazky pre sudkynu, otec moze poziadat, aby bol taky posudok vypracovany
Psycholog ci psychiterbude v posudku pisat o tom ako dieta posudzuje realitu, nakolko je psychicky vyspele, teda jej mentalny vek

petulanl
24. nov 2014

zaliží od toho o aký typ pojednávania ide. v trestno právnych od 14, v rodinnom práve výpoved 10 ročného dieťaťa súd určite vezme do úvahy a prihliadne naňho pri rozsudku.

klincek
24. nov 2014

Zjavne ide o obcianske sudne konanie, v ktorom sa riesi starostlivost o dieta (zverenie, vyzivne atd.) - v tom pripade dieta nie je svedkom, ale ucastnikom konania (to len pre presnost). Ale ty sa urcite pytas skor na to, ci ju sud vypocuje, a ako sa posudzuje vypoved dietata. Vypocutie dietata zakon umoznuje, pricom - ak sa tak stane - sud musi prihliadnut na nazor dietata s ohladom na jeho rozumovu vyspelost. Standardne sa ale deti nevypocuvaju, nie je to bezny postup, otazka zverenia sa spravidla riesi cez posudok, ako pise pribinak..Otec moze navrhnut vypocutie dietata, ale ci naozaj vypocute bude, zavisi od sudu (osobne si myslim, ze 10rocne dieta by uz vypocute byt malo, pretoze rozumne je uz dost a stres bude mat aj z psychologa, ked sa bude riesit posudok..ale to je len moj nazor). V kazdom pripade navrhnut by som to skusila...