Obmedzenie styku otca s dieťaťom

dovidopp
22. mar 2023

Dobrý deň vopred upozorňujem nepotrebujem tu žiadne múdre mamičky ani žiadne zbytočne reči. Chcem sa opýtať ako začať riešiť obmedzenie styku otca s dieťaťom ? Kde mám ísť za kým ? Ako to riešiť ? Niesme zobratý nemám v tom žiadne skúsenosti ani nič iné poprosím normálne odpovede a hlavne slušne! Vopred vám ďakujem

deti95060810
22. mar 2023

začala by som super dobrým právnikom...

viestta
22. mar 2023

Zacinas na sude zverenim dietata do opatery a upravou podmienok styku otca s dietatom, pri tej prilezitosti vyriesis aj vyzivne. Ale bez advokata nemusis dosiahnut to co chces, a nie vzdy to dosiahnes aj s dobrym advokatom

zuza265
22. mar 2023

A nezabudaj na naozaj opodstatnene dovody (myslim to v dobrom🤗). Sud haji najma prava v zaujme dietata - matky a otca rovnocenne. Takze dovody, dokazy, vysvetlenia,…

pribinak
22. mar 2023

Začínaš dobrým dôvodom prečo ziadas obmedzenie styku otca s dieťaťom, naozaj dobrým, lebo je to dosť vážna vec čo ziadas

Napíšeš si návrh a podáš na súd. Ideálne je mat kvalitného právnika nakoľko toto je dosť veľký zásah do rodičovských práv otca

Dala si pomerne malo info, dosť dôležitý je vek dieťaťa, ak je to staršie dieťa, je dosť mozne, že bude vypovedat pred súdom a súdnym znalcom

dovidopp
autor
22. mar 2023

Ak nemám peniaze na advokáta ? Ďakujem vám a hneď mám ísť kam na políciu alebo kam vôbec neviem čo robiť

pribinak
22. mar 2023

@dovidopp prečo na políciu? Zneužíva dieťa? Alebo ho týra?
Ak nie si vôbec zorientovana v problematike je lepšie ísť na Úrad prace za kurátorkou a poradiť sa

Ak nemáš financie na právnika tak potom si zajednat termin v centre právnej pomocí a oni ti pomôžu spísať návrh a aj urobia poradenstvo

dovidopp
autor
22. mar 2023

@pribinak dieťa má rok aj 7 mesiacov, rozhodla som sa tak pretože otec dieťaťa má klame podvádza bije chodí neustále piť s kamošmi je mu jedno čo je s nami je mu jedno či má maly plienky obrúsky mlieko alebo nie jednu, stále sa len hádame kricime po sebe maly to všetko vidí vníma všetko jednu noc mal maly strašne teploty bol chorý žiadala som ho aby prišiel domov s roboty že pôjdeme s malým na pohotovost nie on radsej odtal v krčme piť

pribinak
22. mar 2023

@dovidopp v piatok doobeda chod na úrad prace a poraď sa s kurátorkou. Vieš, toto čo popisuješ sú skôr partnerské ci manželské problemy, neviem, oni to lepšie posúdia
Navyše ak spolu bývate tak takýto rozsudok by nemal logiku

dzulli1980
22. mar 2023

Ani jedno z toho, čo si uviedla, nie je dôvod, aby mu bol obmedzený styk s dieťaťom ... je jeho otec ... bez ohľadu na to, ako vy dvaja spolu žijete.
@dovidopp

dovidopp
autor
22. mar 2023

A ak chcem aby bol so synom iba cez Víkend ? Lebo nechcem s ním byt v jednej domácnosti ?

pribinak
22. mar 2023

@dovidopp tak sa odsťahuj a podaj si návrh na zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti
Napíšeš ako si predstavuješ styk a aj vysku výživného

dovidopp
autor
22. mar 2023

@pribinak my niesme zobratý boli sme len priatelia jemu problém nerobí odísť odo mna ja len chcem aby k nám nechodil aby sme boli id neho pokoj aby sme sa vôbec nevydali a aby mal maleho len cez víkend nič viac

pribinak
22. mar 2023

@dovidopp ak je to tvoj byt tak mu zrus pobyt a výhod ho preč. Daj si návrh na zverenie a úpravu styku

dzulli1980
22. mar 2023

Keď mu nerobí problém odísť od vás, tak nech ide ... podľa toho, čo píšeš, mi to príde tak, že on o Teba a dieťa vôbec nejaví záujem ... takže si myslím, že by k vám vôbec nechodil ... a zrejme by mu ani tie víkendy so synom nechýbali ... Ty porieš to zverenie do Tvojej starostlivosti a výšku výživného.
@dovidopp

dovidopp
autor
22. mar 2023

Ďakujem vám za rady a odpovede rozhodne to začnem riešiť dúfam to vyde v môj prospech

cacianka
22. mar 2023

Tu na koni je skupina Právne poradenstvo,.ale pozor nie poradňa. Je verejná bezplatná, vedú ju odborníci l.
Hneď v úvode máš kompletné základy informácií, teda aj ohľadom detí.
Potom máš možnosť čítať jednotlivé diskusie , vyhľadaj si tie okolo detí. Všetko sa tam dozvieš.

evica17
22. mar 2023

@dovidopp ked citam ako sa sprava, nemyslim si ze by mal nejaky zaujem o syna. ale ak sa budes vsemozne snazit ho vysachovat z hry, moze ti z trucu robit ze bude bojovat o syna, pripadne ho moze nahuckat jeho rodina. ty si len uprav styk s nim a dietatom, a skor ziadaj aby sa stretaval len v tvojej pritomnosti, este je maly si myslim na to aby bol s nim, otcom sam, najma ak sa on aktivne nestara o svojho syna a vobec nevie co a ako

liljana
23. mar 2023

Najskor sa od seba odstahujte. S tym, co pises, o dieta moc zaujem nema, takze toto mozno ani nebudes musiet riesit. Dieta ma asi iba ako dovod, preco chodit za tebou.
Nech sa odstahuje. Dieta je male, moze si prist zobrat dieta stylom 1-2krat za tyzden, ze si ho rano zoberie a vecer ho donesie. To ho asi rychlo prestane bavit a navstevy obmedzi. Az skoncite pri tom ako ostatne pary, ze dieta podrastie a kazdy druhy tyzden 3-4 dni.
Bud sa o stretavani dohodnete sami, alebo si najdi si opatrovnicku na socialke a pomoze ti s navrhom na styk s dietatom.

kristinapetronela
23. mar 2023

Fuuu to bude ťažké ... Teraz má matka a napríklad otec tyran rovnaké práva pomaly .malo by sa niečo ohľadom tohto zmeniť na SR

kristinapetronela
23. mar 2023

Držím palce

daniela1911
23. mar 2023

@dovidopp trochu nechápem, najskôr chceš ísť na políciu, potom už zrazu nech si berie dieťa na víkend ?
Keď teba bije chod na políciu podať trestne oznámenie. K dieťaťu je aky? To sú dve rozdielne veci.
Ak je byt tvoj, zbal mu veci a výmeň zámky, ak to nepochopí, privolať políciu. Styk dieťaťa a otca chod riešiť na ÚPSVaR, kuratelka ti pomôže.

dovidopp
autor
23. mar 2023

@daniela1911 ja som nepísala že chcem ísť ho udať na políciu ale že kde sa mám obrátiť čítaj lepšie písala som ze nemám v tom žiadne skúsenosti s neviem kam ísť Skorej

dovidopp
autor
23. mar 2023

Ďakujem vám za odpovede rady myslím si že otec dieťaťa bude mat na háku či bude so synom alebo nie vždy keď sme sa hádali išiel k matke jeho neprišiel aj dva týždne pozrieť qsi syna nedoniesol mu čo i len keksik neprejavil žiadny záujem možno si ho zoberie na pár hodín a donesie mi ho spet ja už naozaj neviem vo mám robiť chcem mat od neho pokoj a stýkať sa s ním naozaj len keď si. Príde pozrieť poprípade vziať dieťa na pár hodín von

darkswan
23. mar 2023

nuz priprav sa, ze to bude tazke, moze to trvat dlho a mozno sa nevyhnes aj sudnoznaleckemu posudzovaniu....

horty99
24. mar 2023

@dovidopp Ja len nerozumiem prečo chceš dať obmedzenie styku , keď podľa tvojich slov už teraz - žiaden styk dieťaťa a otca nie je. Podaj si žiadosť o zverenie dieťaťa - súd mu môže dať kľudne aj 3 dní v týždni - ale očividne on nebude chcieť s nim tráviť ani 5 minút - aspoň podľa toho čo opisuješ. Zákaz styku musíš v dnešnej dobe podložiť. Len si si vybrala za otca dieťaťa hlupáka - to súd riešiť nebude. Ak skutočne je pravda čo tvrdíš - budeš to mať jednoduché - on o dieťa záujem nejaví - iba chlast kamaráti a podvody - nikde tam nie je vaše dieťa.

stannkas
28. mar 2023

Už len možno pre doplnenie pridávam, že či už zákaz alebo obmedzenie styku s dieťaťom predstavuje naozaj veľmi veľký zásah do rodičovských práv a povinností, a teda je to možné iba, ak je to v záujme maloletého:
"„Ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa, súd obmedzí styk maloletého dieťaťa s rodičom alebo zakáže styk maloletého dieťaťa s rodičom, ak nie je možné zabezpečiť záujem maloletého dieťaťa obmedzením styku maloletého dieťaťa s rodičom.“

Pri zohľadňovaní záujmu dieťaťa sa pritom prihliada nielen na ohrozenie jeho fyzického alebo psychického zdravia, ale aj na ohrozenie jeho mravného vývoja. Prihliada sa tiež na hľadisko možnej nevhodnosti životného príkladu rodiča pre maloleté dieťa, a to so zreteľom na spôsob života, ktorý rodič vedie.

Súd zisťuje aj názor maloletého, samozrejme ak je vzhľadom na jeho vek a celkovú rozumovú vyspelosť tento svoj názor vo vzťahu k súdu vyjadriť.