Nové manželstvo po cirkevnej nulite manželstva

dienmaria
22. okt 2021

Ahojte, chcem sa opýtať, že či niekto uzavrel nové manželstvo po nulite manželstva, keď ja som mala rozsudku Cirkevného tribunálu že nové manželstvo môžem uzavrieť len s povolením miestneho ordinára. Tak či miestny ordinár (biskup) dá také povolenie k novému manželstvu, čo si myslíte?

bagre
22. okt 2021

nemám osobnú skúsenosť, ale kamoška mala anuláciu a je vydatá... takže asi áno

dienmaria
autor
22. okt 2021

@bagre ďakujem

emka530
22. okt 2021

@dienmaria ja som také manželstvo uzavrela. Ale žiadne povolenie som nepotrebovala. Myslím že ho dokladá len ten, na koho strane bola vina.

dienmaria
autor
22. okt 2021

@emka530 no podľa Cirkevného tribunálu bola vina na mojej strane

janickacrazy
22. okt 2021

@dienmaria áno? a aká prosím ťa? to si fakt neviem predstaviť

gianna
22. okt 2021

@dienmaria záleží, či sa zmenili okolností, či sa poriesil problém, kvôli ktorému bolo prvé manželstvo nulitne.

mariaveronikag
22. okt 2021

@dienmaria záleží od okolností, či je poriešený problém, kvôli ktorému došlo k nulite, le nové manželstvo je možné, len treba, aby nastávajúci manžel mal tiež všetko poriešené, teda buď slobodný, alebo vdovec, alebo tiež nulita.

bagre
22. okt 2021

@dienmaria aha, tak to neviem.. kamoška bola v opačnej situácii

kate211
22. okt 2021

@dienmaria Ahoj, nemam pre teba radu k teme. Ale chcem sa opytat: jedna sa o cirkevny rozvod? O tom, ze nejaka chyba bola ma tvojej strane rozhodol kto? Pises, ze cirkevny tribunal. A ten pozostava z koho? A aka to bola chyba?

gianna
22. okt 2021

@kate211 ide o anulaciu manželstva, teda rozhodnutie, že manželstvo ani nevzniklo, nakoľko v čase uzavretia manželstva existovala napr. vada v manželskom súhlase, omyl v podstatných vlastnostiach osoby a pod. Rozhoduje o tom cirkevný tribunál zložený z cirkevných sudcov.

kate211
22. okt 2021

@gianna Aha, a co je prikladom vady resp. omylu v podstatnych vlastnostiach osoby? A ako moze cirkevny sudca jednoznacne urcit, ze vina (vada v suhlase, omyl vo vlastnostiach osoby) je len na jednej strane?

gianna
22. okt 2021
gianna
22. okt 2021

@kate211 napr. ze jeden zo snubencov vyluci z manzelskeho slubu vernost, t.j. v case uzatvarania manzelstva ma zoznamovacie inzeraty a vypisuje si s kadekym 🙂 teda v case uzatvretia manzelstva nemal v umysle byt verny svojmu menzelskemu partnerovi ...

gianna
22. okt 2021

@kate211 dalej to moze byt napr. zatajena psychicka choroba a pod.

kate211
22. okt 2021

@gianna Jasne, chapem. A ked si zacne vypisovat na zoznmkach dva roky po uzatvoreni manzelstva, to uz je problem?

gianna
22. okt 2021

@kate211 skúma sa stav v čase uzavretia manželstva, ale to je komplexný problém, nie je to také jednoduché povedať takto ako hypotetická otázka, treba vykonať dokazovanie, výsluch manželov, svedkov a pod.

gianna
22. okt 2021

@kate211 ak máš konkrétny problém a podozrenie na nulitu manželstva, neváhaj osloviť miestneho farára vo svojej farnosti.

sona96
22. okt 2021

@kate211 nevera dva roky po uzavretí manželstva nemôže byť dôvod na určenie nulity manželstva, nakoľko manželstvo už vzniklo. Posudzuje sa len stav pri alebo pred prijatím sviatosti manželstva. To ostatné vláda do "v dobrom i v zlom".

mackamizjedlaskrec
23. okt 2021

@dienmaria No a to si robis s Pana Boha zarty ?,Dala si mu slub prvy krat nevyslo a dalej chces ist bohu slubit ze s 2 muzom uz budes isto do konca zivota !Ja byt biskupom alebo kymkolvek tak by som ta poslala na urad a hotovo ze ked chces papier ten ti vydaju aj tam

gianna
23. okt 2021

@mackamizjedlaskrec no s tými odsudzujúcimi slovami opatrne. Ma rozhodnutie z cirkevného súdu, že manželstvo ani nevzniklo.

yoxinka
23. okt 2021

@mackamizjedlaskrec
Toto je čo za komentár???!!! Kamoška ma anulované manželstvo a tie dôvody boli mega vážne a trvalo to celé vyše roka! To nefunguje tak, že prídeš za kňazom/biskupom a povieš, že chceš anulovať a on že dobre. Vôbec NiČ o autorke nevieš, netušíš, čo sa stalo, tak láskavo neodsudzuj.

tosomja
23. okt 2021

@dienmaria môžem sa spýtať ako dlho trvalo celý proces?

dienmaria
autor
24. okt 2021

@tosomja cca rok to trvalo