Nevyplatené výživné na dieťa od bývalého

wized
19. aug 2013

Zdravím ,chcem sa len spýtať či máte niektorá skúsenosť s tým ked bývali partner mi neplati výživné na dieťa určené súdom , ako to je keď ho pojdem udať na políciu?
Štát mi vyplatí to čo mi on nedával odkedy je platný rozsudok a budú si to potom vymáhať od neho ?
Alebo mi to už nevyplatí nikto ? A ako dlho sa to všetko rieši a ťahá?

Ak mi vie niekto povedať ohľadom tohoto viac info tak budem veľmi vďačná. 😉

lesanka845
19. aug 2013

Ahoj, to, co ti dlzi byvaly, si musis vymahat cez exekutora, ale najskor musispodat trestne oznamenie na policii. Exekutor zacne konanie a ak tri mesiace nic nevymoze, stat ti zacne vyplacat nahradne vyzivne, ale len tri mesiace dozadu. Ak ti byvaly nieco nahodou zaplati, musis to oznamit na upsvar a nahradne vyzivne vratit. Je to komplikovane, ale ak ti neplati, inak sa k peniazom nedostanes. Presla som tym, tak mam osobnu skusenost. Chvalabohu uz mam obidve deti dospele, ale dlzne vyzivne m doteraz exekutor nevymohol. Takze tak, vela stastia.

neommi
19. aug 2013

ahoj, navstivit exekutora/ku mozes navstivit skor ako policiu. Samozrejme tvoj ex musí neplnit vyrok pravoplatneho rozsudku. aj ked len 3mesiace neplatí, hned mozes ist za exekutorom.

martina8306
20. aug 2013

@wized pokial nema dokazatelny prijem,tak to ries hlavne cez policiu,exekutor v takom pripade nepomoze a policia to postupi prokurature a sudom. samozrejme subezne to daj aj exekutorovi.mne sa vacsinou oplatila policia,vzdy to dopatil,az teraz to doslo az na sud. nahradne vyzivne ti stat vyplati len pol roka spatne,a to az ked exekutor potvrdi,ze to neuspesne vymaha tri mesiace

zojussenuska
27. aug 2013

Dobry den prajem prosim vas pekne mne byvali sx neplati už 4roky,mam ist rovno na policiu alebo si mam najst dakeho exekutora?robi na čierno a nič nema dakujem velmi pekne

vavrova1334
30. aug 2013

Dobrý deň, ja sa chcem tiež poradiť o malú možno veľkú radu,, dostala som na území českej republiky ako bývala česka dva rozsudky s nabitím právnej moci, už ako slovenska som začala na SR na bývaleho exekučné konanie,, bohužial exekucia mi konanie zastavila,že potrebujem z čiech patričné dokumenty,, na to mi češi odpovedali,že všetko čo dávajú už mi dali, ak potrebuje exekutorka alebo exekučný súd niečo extra ,nech si to z ohlavkovaným ,,orazítkovaným papierom vyžiada sama. Mali ste podobný prípad,, má to riešenie,,, dlh je už 2700e a stále narastá,, nám samozrejme korunky chýbajú,, kedže sme si v minulosti na urok neplatiča vytvorili dlhy,,

macatana
30. aug 2013

ahojte, odpovedám pre všetky s týmito problémami, mám osobné skúsenosti. prvý krok je jednoznačne polícia, tá musí byť vždy, nasledujú výsluchy a súd. prvýkrát dostane podmienku, čoho sa moj ex ani trochu nezľakol, odtafáril sa do Anglicka a myslel si, že je zahojený. aj na čas bol, nakoľko som ani ja nevedela, že výživné sa dá vymáhať aj z Anglicka. ked dlh stúpal a mna prechádzala trpezlivosť, zistila som, že sa dá obrátiť na Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. budú chcieť od vás kopec papierov, ale všetko sa dá vybaviť mailom a poštou a sú naozaj ochotní a hlavne je to zadarmo. kým som však ja všetko vybavila, ex skončila podmienka a vrátil sa na Slovensko mysliac si, že to prenho skončilo. omyl. zase som šla na políciu, udala ho a hádajte čo, darmo mu skončila podmienka, on pravidlá porušoval počas podmienky, takže by už išiel sedieť a kedže to sa mu moc nechcelo, ja mám svojich 2000 euro. teda mala, už sú fuč 🙂 vy samozrejme nemusíte čakať s druhým trestným oznámením kým mu skončí podmienka, stačí ked znova nebude platiť 3 mesiace . a basy sa zľakne každý si myslím

emyly
1. sep 2013

Ahojte. Ja som nebola na polícii ani raz. Minulý rok som dala návrh na exekúciu, riešiť to začali až tento rok. Najprv samozrejme riešili výšku odmeny, ich poplatky atď... 🙄 Dodnes nemám z dlhu ani euro, najprv ztrhavajú zo zablokovaného účtu jemu, samozrejme, exekučné poplatky. Ale po troch mesiacoch, ak neplatí tak ako má, mám nárok na náhradné výživné...a nemusia to byť plné tri mesiace, mne nedával v plnej výške, a vraj aj to sa počíta. Je tu niekto kto poberá náhradné výživné? Zaujímalo by ma kolko dávajú, či v plnej výške ako je v rozsudku... a ešte, kedy tie peniažky pošlú mne, po podaní žiadosti... Vraj, to čo dlží za minulý rok, bude riešiť exekúcia, dlhy v tomto roku mi vrátia naraz. Tak neviem. Je tu niekto kto to dostal ozaj spätne v plnej výške? 😅

martinasukennikova
6. sep 2013

Baby a mozem ist na policiu aj ked nezaplati jeden mesiac ? Napriklad ked ma splatit do 15steho a nic nepride mozrm ho ist udat hned ale za dva dni po ?

beech
12. sep 2013

Aj ja by som chcela vedieť kde mám zohnať exekútora a koľko stojí?,som na MD alebo mám ísť podať najskôr trestné oznámenie?

tajomna21
12. sep 2013

@martinasukennikova trestny cin zanedbania povinnej vyzivy je, ak neplati 3 mesiace ... takze toto by zrejme policia zamietla ....
a nehnevaj sa na mna, ale ist ho udat 2 dni po termine? vsak mu moze aj vyplata v robote meskat ....

tajomna21
12. sep 2013

@beech isla by som najprv na policiu, ak ti dlzi viac ako 3 vyzivne ... nemusia byt po sebe .... to je zadarmo a ak to nepomoze, potom dat exekuciu .... ja si myslim, ze väcsinou uz policia pomoze pod hrozbou basy

martinasukennikova
12. sep 2013

@tajomna21 no on nemusí čakat či mu prídu nejaké peniaze. on ich ma dost. . tak prečo by som čakala kým sa rozhodne ist dat na maleho

tajomna21
12. sep 2013

@martinasukennikova ale po dvoch dnoch meskania budes akurat tak vyzerat ako blb, ked s tym prides na policiu .... sorry za vyraz, nevedela som to inak naformulovat .... takze ak bude meskat 3 mesiace, potom mozes ist podat trestne oznamenie

beech
14. sep 2013

@tajomna21 Síce mi nezaplatil teraz 2-hý mesiac ale už od tohto mesiaca mi mal splácať dlžné výživné popri bežnom ,a a v rozhodnutí je dané , citujem S účinnosťou od 1.9.2013 bude splácať dlžné výživné popri bežnom výživnom až do úplného splatenia dlhu tak,že omeškanie s plnením jednej splátky má za následok zročnosť celého plnenia!Čiže keď nezaplatí jednu splátku môžem ho ísť udať už teraz?

tajomna21
14. sep 2013

@beech "S účinnosťou od 1.9.2013 bude splácať dlžné výživné popri bežnom výživnom až do úplného splatenia dlhu tak,že omeškanie s plnením jednej splátky má za následok zročnosť celého plnenia!" ...to znamena, ze je teraz povinny zaplatit ti cely predchadzajuci dlh naraz, nie v splatkach s dalsim vyzivnym ....
Kedze ti dlzi uz 2 vyzivne+stary dlh (ak dobre chapem), tak ja uz by som pockala ten jeden mesiac a tak isla podat trestne oznamenie na policiu .....

beech
18. sep 2013

@tajomna21 počkám a potom pôjdem na políciu

zigzag
23. sep 2013

@martina8306 ahoj mozno sa stale pytaju to iste, moj ex nezaplatil 3 mesiace vyzivne(od rozvodu presli 4mesiace), chcem sa opytat, ako je to s vodicakom, alebo aky je postup,ked ho nahlasim? zavru ho? on ma toho na rovasi vela, snazime sa vysporiadat bsm, tak sa snazim byt akoze ok, ale ked nepodpise dohodu do konca tyzna,tak ideme na sud, a ja sa s nim uz bavit nebudem, navyse mal podmienku za penazny podvod, ktoru mi zamlcal, a pred rozvodovou sudkynou klamal,ze nemal podmienku, a teraz ho dal na prokuraturu dalsi clovek, takze sa to zosype vsetko,,, a este ako to je so zmenou mena maleho, nechcem aby mal jeho priezvisko, ja som si zmenila uz,,,neviem ci bude chcet pospisat dobrovolne suhlas, aku mam nadej na sude? ak niekto vie? dakujem

martina8306
23. sep 2013

@zigzag ahoj,hned na dalsi den,ako bude treti mesiac,mozes podat trestne oznamenie. prebieha to asi tak,ze si ho predvolaju,vypocuju a daju mu par dni na zaplatenie.pokial to nezaplati,mozu mu zadrzat vodicak.pokial to stale nezaplati,alebo len z casti,postupia to na prokuraturu.a ak ani to nepomoze a nevyplati to do posledneho centu,tak to postupia na sud. poslu mu vyzvanie na zaplatenie a urcia hlavne pojednavanie.pokial to zas nezaplati,tak dostane podmienku a po podmienke pride zatykac.je jedno,kolko ma podmienok,az ked nanho vydaju zatykac,vsetky podmienky sa mu zrataju a na tolko pojde sediet a potom mas narok na nahradne vyzivne. na zmenu priezviska bez suhlasu otca potrebujes sudne rozhodnutie,musis si podat navrh na sud a tam uz zalezi od sudcu,ale pokial zije s tebou,ten vyzivne neplati,a ty uz mas ine meno,mali by to uznat.( obcas mi nepise " L ",tak si ho domysli,kde treba🙂 )

katka2808
18. okt 2013

tajomna21 - ahoj, nic proti tebe nemam, ale pisala si, ze ho netreba udat hned, ak mu trebars dva dni meska vyplata.
to ma trosku nastvalo. ale zaujima niekoho, co ak nam, matkam meska vyplata?
nech sa byvaly trosku uskromni a basta!
vychadzam z vlastnej skusenosti. na seba si kupi najdrahsiu techniku, krasne oblecenie, nech vyzera ako model, mina denne velke prachy na cigy, internet, ma tisic poistiek... dlzi mi kopu prachov este z cias, kedy sme boli spolu. ale ked sa ma trochu uskromnit, siaha na peniaze, ktore patria nasmu dietatu, berie mu z vyzivneho... koho zaujima ako sa ma moj syn, ak mne meska vyplata a ako to zvladneme s mojim synom, kym mne pride nova???
jeho snad ano?
nehovoriac o tom, ako mi vadi, ze hoci aj otec neposiela vyzivne, matka mu nesmie zabranit stretavaniu sa s dietatom, lebo ved dieta ma na otca pravo. a pravo na cast jeho financ. prostriedkov, aby mohlo pokojne, bezpecne a dostojne zit, na to snad dieta pravo nema?

marinko1988
19. okt 2013

mozem aj ja otazocku???? s byvalim uz nezijem 9mesiacov a pocas nich mi nic nedal na deti da sa na sude vyziadat si aj vyzivne pocas tic h mesiacov co som s nim uz nebola?????

anatalia77
19. okt 2013

@marinko1988 podla mna hej,hlavne ak ste od seba aj fyzicky...proste spolu nebývate

marinko1988
19. okt 2013

@anatalia77 no ved ano nebyvame uz v jednej domacnosti.......... takze by som si to mohla od neho vyziadat?????? no pekne pekne _🙂)

anatalia77
19. okt 2013

@marinko1988 tým pádom to prejde na súde,takže to podaj a žiadaj spatne odo dna ked ste neboli spolu..

marinko1988
19. okt 2013

@anatalia77 dakuejm 🙂) za info 🙂) 🙂 🙂 🙂 🙂

tajomna21
19. okt 2013

@katka2808 ja som pisala, ze ak meska len dva dni tak by ta aj na policii vysmiali ... ani by s tym nic nemohli urobit, pokial by to nebolo uz tretie vyzivne ..... pretoze o trestny cin ide az ked dlzi 3 vyzivne!
bohuzial, je to tak, ze to, ci mame za co dat dietatu jest a pod, nikoho nezaujima .... to, aky je chlap charakter sa ukaze na tom, ako sa postavi k plneniu si vyzivovacej povinnosti a staroslivosti o dieta .... hold, bohuzial, je ich dost uboziakov

katka2808
23. okt 2013

ahoj dievcata.
moj byvaly napokon suhlasi vraj s tym, ze sanasho dietat vzda a vraj nech na dieta plati ten, s kym to dieta zije (inac zije maly len so mnou takze je to dost odveci vyhlasenie). myslite si, ze sa to da? ... viete poradit?

marinko1999 - jasne, to ti musi vypaltit dodatocne (spätne za tie mesiace)

katka2808
23. okt 2013

inac baby, mne nakoniec byvaly tie zvysne peniaze poslal dnes. pohrozila som mu exekuciou a tym, ze naklady bude niest on. zda sa, ze on nie je na tom on az tak zle, ako tvrdi... co som aj vedela... skusaju ti chlapi... skusaju... ako to vsetko obist, co?

iwikaa
25. okt 2013

Milé baby 🙂 toto všetko mám už ja za sebou (myslím vybavovačky) a prebieha to u mna ....posúsim sa vám dať nejaké rady hlavne z právneho hľadiska keďže som právnička .... 🙂 takže :

Pokiaľ ide o trestné oznámenie za neplatnenie výživného, môžete ho podať až vtedy ak rozsudok o výživnom je vykonateľný (čo si musíte dať na súde potvrdiť) a osoba neplatí 3 po sebe nasledujúce masiace. neplatí znamená neplatí vôbec. Ak by vám dal čo i len 5 €, berie sa to za platenie. Podať trestné môžete priamo na polícii, alebo si to spíšete samé a pošlete to na príslušnú prokuratúru. Skúsenostne sa priklanam k tejto moznosti, nakolko vec bude pridelena prokuratorovi, ten ju prideli policajtovi a vykonava nad nim aj dohlad a kontrolu ako postupuje vo veci.... ale vysledok oboch je rovnaky, a to vysluchy a same vysluchy ....

Dalej nahradne vyzivne - davajte pozor !!!
A chcete ziadat nahradne vyzivne, najprv zajst ku exekútorovi a podat navrh na vykonanie exekucie. Az po tom co exekucia prebieha uz tri mesiace (dolezite si sledovat datumy) a zaroven prebieha stale (to znamena do buducna), pojdete k exekutorovi, poziadate o potvrdenie o tom, ze exekcucia prebieha spätne tri mesiace a zaroven dobuducna. ak toto budete mat idete na UPSVaR. so sebou si berte overenu kopiu právoplatného a vykonateľného rozsudku, potvrdenie od exekutora, ja som si brala aj vypisy z uctu, potvrdenie o tom, ze som na urade prace a nemam prijem. ak vam nieco bude chybat, oni vam povedia. nezabudnite ze na stranke UPSVaR ju tlacivo, ktore musite vypisat, takze si ho stiahnite a nezlaknite sa, je to masaker. Som sice pravcnicka, ale tieto tlaciva by mal problem vypisat asi kazdy.... nahradne vym moze priznat max 3 mesiace spätne odo dna podania na UPSVaR. A kazdy pol rok sa prehodnocuje.

Ak by ste dovtedy nepodali trestné oznamenie za neplatenie vyzivneho, budu sa vas na to pytat na urade, podaju trestne oni.

Takze vela stastia damy, aj niektori pani, hlavne pevne nervy a nedajte sa 🙂

Drzim palce 😉

tkollarovatt
6. nov 2013

Prosim ta, iwikaa, a co ak mi bude posielat dlhodobo napr. len tych 5 eur..... To, co si pisala je mi jasne, ze ak nebude platit vobec tri mesiace, tak potom su tam tie kroky, ktore si opisala..... Ale vies, ti co maju z coho platit a nechcu, tak su dobre pouceni, co a ako....
Dakujem

vedprideajnateba
8. júl 2014

chem sa opytat nieco ak mozem dufam ze mi poradite