Neuznanie otcovstva

lorrainet
19. sep 2024

Ahojte , chcem sa poradiť. Ak mi otec dieťaťa nepodpíše uznanie , aké mám možnosti ? Jedna sa o to, že premýšľam, že to pre dieťa bude lepšie , nakoľko jeho otec všade dlžník, neplatič , závislý na automatoch a aj tak by skončil v base za výživné , má ešte ďalšie dieťa , na ktoré tiež neplatí. Je to dlhý príbeh, tohto človeka zachráni jedine psychiatria, ktorú ale odmieta. Ak by som mu uznanie otcovstva nedala podpísať , mám nárok na nejaké výživné od štátu ? Prípadne, sú nejaké výhody a nevýhody toho ? Ďakujem.

sense
19. sep 2024

Ak otca nezapíšes tak nemáš nárok ani na náhradné výživné. Na druhú stranu otec nemá ale ani práva na dieťa. Ja by som zvážila či by mi to výživné ,zrejme len minimálne za to stalo

melanta
19. sep 2024

@lorrainet nie, nárok na výživné od štátu nemáš. Vyživovaciu povinnosť majú rodičia. Ak by bol otec v RL a mal by súdom stanovené výživné a to by neplatil, to ti bude platiť štát vo forme náhradného výživného a bude ho následne vymáhať od otca. Takže zváž si, či peniaze stoja za to, že ako otec bude mať nielen povinnosti, ale aj práva, byť s dieťaťom. Ak bude mať dieťa účet či sporenie, ako zákonný zástupca môže kedykoľvek prísť a dopísať sa ako disponent. Ak sa tebe niečo stane, majetok po tebe zdedí dieťa, otec sa môže stať jediným zákonným zástupcom. Ak existuje ako píšeš, asi by mu súd nedal vysoké výživné. Takže otázka je, či ozaj nebude lepšie "bez otca" ako s malým výživným a rizikom, čo všetko prinesie dieťaťu a tebe závislák. Hoci na druhej strane, takého otca si dieťaťu vybrala ty.

januska12323
19. sep 2024

Na náhradné výživné máš nárok jedine keď otec neplatí určené výživné. Keď dieťa nemá otca nemá nárok na výživné.

janickacrazy
19. sep 2024

@lorrainet ak ho neuvedies ako otca, nedostaneš ani žiadne výživné ani náhradné, proste nič. To, že je neplatič ťa trápiť nemusí. Možno by mu aj prospel pobyt vo väzení, tam automaty nebudú. Prečo by mal on mať pohodu a ty sa budeš sama o dieťa starať?

anjelicek26
19. sep 2024

Zapísať, nebude platiť- exekúcia, väzenie, náhradné výživné... bez tohoto poradia to nepojde.

melanta
19. sep 2024

@anjelicek26 ja by som v tomto prípade nezapísala. Ak je to dlžník, zavislák, pre dieťa aj pre matku je lepšie, ak takýto človek nebude mať rodičovské práva a nebude mať možnosť dostať sa k majetku dieťaťa.

luccija
19. sep 2024

@lorrainet nie, nemáš a bude lepšie, keď ho nezapíšes ....na testy DNA a zapísať ho môžeš aj neskôr aj o pár rokov

maranco
19. sep 2024

@lorrainet rovnako aj otec o pár rokov ak ešte bude žiť a dieťa bude vypiplané a si zmyslí že chce byť otcom v RL tak sa ním stane po testoch DNA

7miriam77
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sofia1979
19. sep 2024

@lorrainet určite nezapis, prosím ta prečo si si s takým človekom robila dieťa

sevrin
19. sep 2024

@sofia1979 nie je jediná na svete, čo si tak brutálne dobre vybrala.

minenkak
19. sep 2024

@lorrainet ak ti ide o výživné zapis a ak chceš mať kľud nie,toto je len a len na tebe

derdia
19. sep 2024

Predstav si, ak narobí dlhy, bude ich dediť dieta.
Dotatocne ak sa dá do kopy, pojdete na matriku spísať otcovstvo.... Alebo pojdete na súd. To už nechaj na ňom, ci bude vôbec chcieť.

Dlžníka by som dietatu ako otca nezapisala.

anjelicek26
19. sep 2024

@melanta bohuzial tento 'otec' môže požiadať o zapísanie do rodného listu aj v 17 rokoch veku dieťaťa,ked ho to napadne🫣Súd nariadi test dna a bude vymaľované. Nič tým,že ho ona nenapíše,nevyrieši. Len prijde o peniaze,ktoré dieťaťu patria a 25 rokov kým dostuduje je strašne dlhá doba..

januska12323
19. sep 2024

@derdia dlhy sa dajú pri dedení odmietnuť

janickacrazy
19. sep 2024

@lorrainet a tá bývalá priateľka, tá ho má zapísaného do RL pre to dieťa a nič nerieši okolo výživného? Nevieš?

kitycat
19. sep 2024

Na takeho by som sa z vysoka, ale to som ja.

Co si na nom videla? Kolko ma ti prve dieta?

damian85
19. sep 2024

@lorrainet je priam záhadné ako sa z chlapov pod ktorých si niektoré ľahnú , stane alkoholik , narkoman , závislák s 3 deťmi na krku. Vždy čarovnou paličkou ženu na jednu noc omámi , kúzlom ktoré čital v knižke Harry Potter...... a bum dieťa je na svete.

mira0611
19. sep 2024

@melanta ahoj, ja tak viem ak je zakonne zastupitelstvo urcene, tak nemoze byt na sporeni ako disponent.

earlgrey
19. sep 2024

@damian85 🤣 prepáč, ale tvoj komentár pobavil

mogaa
19. sep 2024

Na náhradné výživné máš nárok len v prípade, že má otec dieťaťa stanovené výživné ktoré musí platiť....ak otca do RL nenapíšeš, nedostaneš nič, ak ho zapíšeš, musíš súdnou cestou požiadať o výživné na dieťa(tam ak bude zapierať otcovstvo musí sa preukázať že je otcom a až potom mu stanovia výživné....ak ho neplatí, máš nárok od štátu na náhradné výživné a štát to bude vymáhať od otca dieťaťa....ale ak požiadaš o výživné, otec má zároveň aj svoje práva - teda brávať si dieťa v termíny ktoré mu určí súd

sofia1979
20. sep 2024

@sevrin to máš pravdu asi tak