Ako riešite deti, keď styk s otcom nie je upravený, iba o dohode, vzdy sa dalo daako dohodnut, nechcú nechnavštevovať otca, vek 10-12 napr. Lebo sa naposledy pohadali, kde otec pochybil,nieco sľúbil a nedodržal, Teraz maju vela učenia cez dajme to tyzdeň čo musia dohnať,lebo boli chorí, jednoducho nie do konca zivota iba pridu take dni, tyzden dva kedy nechcu. Naposledy to zacalo cirkusom kedy sa pomáhali. Vysvetlila som mu to, aj detom, ale stale trucuju. On sa tvaril jeden den ze to u rozumie ale dalsi uz cirkus robil. A on uz ide proti mne a proti detom silou mocou.. nikomu to neprospieva.
Napísala by som mu správu nech príde za deťmi a dohodne sa s nimi. Aspoň budú mať priestor vyjasniť si záležitosť ktorá sa stala.
@klotildabazarik Hej, súd to tým detiskám ukáže ako sa majú správať! Žiadne obchádzanie otca aj keď sami nechcú, nemajú ho radi, neradi k nemu chodia. Lebo zákon je viac než vzťahy a pocity, práva otca sú pred právami dieťaťa. Čo tam po nejakých drobných traumičkách.
Keď máte styk na dohode tak sa treba dohodnúť alebo si to dať oficiálne súdom. Teraz nemá otec žiadne právo v konkrétnych dátum vyžadovať návštevu.
@athelas86 presne to som chcela vyzdvyhnuť, … tu nejde o neupravený styk, ide o veci keď pochybný otec natlačí im do hlavy a nedodrží, moze tomu predchádzať a neurobi to, .. a potom mi doslova uz bude trieskať na dvere silou mocou.. aj ked mu pekne vysvetlim, že nechaj teraz par dni tak nech sa situacia ukludni, narocne je aj obdobie aj škola dohnať , nikto ho nechce ukrátiť iba ich nechať vychladnúť…
@januska12323 nebranim otcovi v nicom. Ešte raz pre nechápavých, nerozoberam úpravu styku. Rozoberám co a ako riesia rodicia ak vzdnikne problem pre kt. odôvodnené nechcu uz v tomto veku isť ako na gumičke. Mozu ist kedy kolvek ked sa dohodneme aj cely tyzdeň… teraz je opačná situacia
@autorka Hlavne nestresuj. Styk deti nemate upraveny, je na dohode, nic neporusujes. Deti su uz dost velke aby si vedeli povedat svoj nazor. Hoci Slovenko v "zaujme dietat" tlaci aby dieta sa stretavalo s oboma rodicmi, aj v pripadoch kedy to skutocne prinos nema, podpisalo Slovensko Chartu prav dietata, podla ktorej treba prihliadat na nazor dietata. Sudy rozhoduju rozne. Hlavne sa nenechay zastrasit socialnymi pracovnickami ci sudmi. Netreba sa bat, ani stresovat. Vysvetli mu ze deti nechcu ist a pti najhorsom to vysvetlis opat na sude. Deti uz rastu, myslis ze budu chciet dodrziavat styk urceny sudom? Ak nebudu chodit, co sa stane? Myslis ze bude volat policajtov aby ich vyzdvihli? Vacsinou na to nikto nema zaludok. Ty ich nutit nemusis, na to je ta Charta. Takze klud..
Ja rozumiem čo píšeš ale ty asi nerozumieš, že nemôže ani jedna strana nič vyžadovať, máte sa dohodnúť.
Ak sa to bude opakovať , môže bezproblémov požiadať súd o presne stanovené dni , rozšírený styk a vtedy skutočne bude problém. Takže deťom by som vysvetlil. Moje dieťa nechce chodiť do školy , každé ráno lamentuje že v škôlke bolo lepšie. No aj napriek tomu tam chodí. Chcelo by tráviť čas na tablete keď príde zo školy , trávi čas najskor za úlohami. Niektoré sa nechcú kúpať , umývať zuby a i. Nuž deti veľa vecí nechcú , no aj napriek tomu ich robiť musia.
@tilonka nariadi sa výkon rozhodnutia , uloží pokuta v krajnom prípade môže dôjsť k prezvereniu dieťaťa. Presne ako v škole. Ak vynecháš školu , maš neospravedlnenú hodinu , po hodinách príde pokarhanie , znížená známka zo správania , vylúčenie , strata prídavku na dieťa a tak ďalej. Žiješ v spoločnosti kde platia pravidlá. Iné prirodzene pre deti , iné pre dospelákov. Charta práv dieťaťa a porozvodové usporiadanie rodiny je niečo úplne iné.
@damian85 pokuta komu, ked matka nebrani ale deti nechcu. Vsak nech pride k nim a riesi si to s detmi a taha ich za ruku z bytu. Vsak som pisala vykon rozhodnutia sa moze nariadit, ale ako som pisala na to uz malo kto ma, ale to uz musi poznat coho je muz schopny, ci pojde do vykonu prav alebo sa starat kazdy den o deti, ak by doslo aj k tomu
@tilonka hold za deti je zodpovedný rodič. On si momentálne nemusí riesiť nič. Má neupravený styk. Ak by si ho nechal upraviť ( čo mu každý sudca na SR schváli ) znovu nemusí riešiť nič. Má rozhodnutie súdu ktoré je nevyhnutné dodržiavať , v prípade opakovaného nedodržania prídu sankcie ako som spomínal.
@damian85 Tieto tvoje názory vo viacerých diskusiách. Žiadny normálny otec by toto nerobil. Deti sú už veľké, všetko vnímajú. Určite prospeje ich vzťahu keď ich bude na silu brať a ich matku ťahať po súdoch. Ok, možno si na 2-3 roky zabezpečí pravidelné, vynútené stretávanie. Potom neskôr už dieťa k nemu nepríde ani náhodou, iba si tým pokazí vzťahy.
Matka deti chce dať, deti ísť nechcú lebo sa tam niečo odohralo. Čo s tým má matka že deti k nemu nechcú ísť lebo im klame? Nie vždy je chyba na strane matky.
@tamitamitami ak sa ti moj názor nezdá v súlade so zákonom , kľudne sa nechám poučiť. Skús si pohľadať skupinu vymazaný rodič a názor matiek na nedodržiavanie súdneho nariadenia otcami , niektoré svoje deti nevideli roky. Toto ten prípad nie je , len píšem ako to môže dopadnúť . Pravidlá platia pre dospelákov aj pre deti .
@damian85 Ja som mala na základnej škole spolužiačku. Rodičia sa jej rozišli keď mala 7 rokov, istý čas k otcovi chodila a potom už nechcela (niečo sa tam odohralo). Otec mal súdom pridelené 2 víkendy v mesiaci a každú stredu. Otec si ju prišiel zobrať do školy s policajtami a pracovníčkou zo sociálky, ona sa skrila, revala, nechcela ísť (situácia sa opakovala veľa krát). Nikdy ju nasilu nezobrali, policajti aj sociálna pracovníčka tam otcovi vysvetlili že keď ísť nechce nasilu ju brať nemôžu.
Takže teória je jedna vec ale nikto nebude dieťa v pubertálnom veku brať nasilu keď nechce ísť.
@tamitamitami čas od základnej školy pravdepodobne pokročil , manipulatívne techniky rodičov zdokonalili , sociálny pracovníci a sudcovia mali odvtedy desiatky a desiatky školení.......doba sa mení....oblasť rodinného práva sa možno mení len na oko , pribudla striedavá a 2 roky do zadu spoločná starostlivosť , prax sa však mení dynamickejšie......
@damian85 To by som chcela vidieť ako by 10 a 12 ročné dieťa nasilu odovzdali otcovi.
Áno polícia samozrejme príde, sociálna pracovníčka príde tiež. Pokúsia sa situáciu riešiť s matkou, dieťaťom ale ak sa raz dieťa rozhodne že nepôjde tak nepôjde. Nikto ho nebude násilím niesť do auta a odovzdávať otcovi.
@tamitamitami presne ako hovoríš tak je. Máš úplnú pravdu vo všetkom.
@tilonka jasné že nie. Maš úplnú pravdu vo všetkom.
@tamitamitami a v prvom rade by to bol dokaz, ze otec nie je normalny. Ale to si uz musi zhodnotit autorka
@damian85 Je pekné keď má dieťa s rodičmi pekný vzťah a trávi s nimi čas. Striedavá starostlivosť je občas dobré riešenie (keď sú vhodné podmienky), otec môže byť veľa krát lepší rodič ako matka (takže sú aj prípady kedy dieťa je zverené otcovi).
Ale nikdy by normálny rodič nerobil veci ktoré ubližujú dieťaťu.
Ale aj otec je len človek. Koľkokrát sa stalo, že ich sklamal? Oni už tiež idú do puberty, majú svoje nálady, stačí maličkosť a už sa odúvajú, atď. Nech otec za nimi príde, a nech mu oni povedia ze nechcú k nemu ísť a aj dôvod prečo, nech si to vyrozpravaju oni. Alebo I'm daj mobil a nech mu zavolajú.
Ahoj autorka, toto je tazka tema, ja to mam ako ty, neupraveny styk s otcom.
Ani moj nikdy nechcel ist, a je mi luto na 1 strane, ze som mu to vtedy nechala, lebo uz su to 4 roky a stale je so mnou, cez vikendy...uz ma 16, ale je dost introvert, max.ide do fitka, sem tam ku kamaratom na par hodin raz za mesiac.
Lubim ho, ale keby aspon raz za mesiac na 1 den isiel k otcovi, tak by to bolo lepsie, velakrat som vycerpana a ide mi na nervy, ze furt perem a varim a proste neviem vypadnut niekam na den aspon s kamaratkami, staci mi aj kino. Ked mam napr. Nejaky 1 dnovy team building, a pridem domov v noci o 23tej tak ma caka v obyvacke....
Na druhej strane odide s otcom na par hodin, zoberie syna do fitka, potom k barberovi a na obed cca. 3 hodiny, vidim mu na ociach smutok a sklamanie, vzdy ho niecim sklame, velakrat slubi nedodrzi. Potom, to par dni drzi v sebe a nakonec vyklopne, co sa stalo. Aj odtial viem, ze nieco vyviedol exmanzel, ze ma objima a pomojka...a to sa inak stava velmi zriedka.
Ja by som navrhla, aby ste si sadli obaja aj s detmi ako nejaka "mediatorka", aby sa veci zlepsili. Drzim palce.
Toto sú vyjadrenia právnika : Stretávanie s rodičom či už na základe súdneho rozhodnutia alebo dohody je právom a nie povinnosťou. Pokiaľ to právo nechce niektorá strana, či už je to rodič alebo dieťa využiť, nikto ich k tomu násilím nútiť nemôže. Zákon dieťaťu explicitne neukladá povinnosť stýkať sa s rodičom Ak nemožno k styku s dieťaťom nútiť rodiča, ktorý sa stretávať nechce, potom je diskriminujúce, ak štát donucovacou mocou zasahuje do práv dieťaťa.
Niet sporu o tom, že maloleté dieťa má právo vyjadriť samostatne a slobodne svoj názor vo všetkých veciach, ktoré sa ho týkajú. Akékoľvek rozhodnutie, ktoré nezohľadnilo názory dieťaťa alebo im nevenovalo primeranú pozornosť zodpovedajúcu veku a úrovni dieťaťa, upiera dieťaťu možnosť ovplyvniť určenie jeho najlepšieho záujmu.
Stretávanie s rodičom by malo byť na základe slobodnej vôle dieťaťa a nie pod nátlakom a hrozbou súdu, sociálnej kurately a polície.
Otec mojej dcéry tiež podal pred 2 rokmi na súd na výkon rozhodnutia a súd ho zastavil s odôvodnením, že stretávanie sa s rodičom, by malo byť na základe slobodného rozhodnutia dieťaťa a nútenie k stretávaniu by mohlo mať veľmi zlý vplyv na jeho zdravý fyzický a duševný vývoj a taktiež by to viedlo k úplnej degragácii vzťahov v rodine.
@ekonomkanika presne to som chcela povedat, dobre rozpisane 👍
Tak v tomto pripade to treba urcit sudom a hotovo,