Ahojte ako to je ak mam deti vo svojej starostlivosti, prednedávnom som bola hospitalizovana v kritickom stave a deti mal manzel zhruba dva tyzdne,tyzden pred tym boli u mojich rodicoch. Manzel tvrdi ze nemusi platiť vyzivne ani nezaplatil. Jedno z deti sa rozhodlo ostat u manzela a druhe sa vratilo ku mne. Tvrdi ze nemusi platiť vyzivne co je na tom pravdy? Sudom ma urcene platit na obe deti. Co mozem robit?
Kym nebude mat zo sudu na papieri nejaku zmenu, ze ma platiti len na jedno, tak ma platit na obe. A to, ze ich mal on 2 tyzdne tiez neznamena, ze ti nema zaplatit. Kokos, ako keby aj rodicia, ktori maju deti zverene minuli na ne len tu vysku, ako je vyzivne
Platí ako baby píšu, kým nemá nove rozhodnutie súdu, stále platí, že má platiť na obe deti
Ale ak sa jedno dieťa rozhodlo, že ostane žiť s otcom, je morálne pýtať výživné aj keď s tebou nežije?
@anina3333 Ak mas vyzivne urcene sudom, plati posledne pravoplatne rozhodnutie.
Plati co povie sud a nie exmanzel.
Cize dokial sud pravoplatne nerozhodne inak, je povinny plnit vyzivovaciu povinnost tak, ako to ma v rozsudku.
V opacnom pripade sa dopusta trestneho cinu neplnenia vyzivovavej povinnosti atd.
Ak by aj poziadal sud a dozadoval sa spatne ze platit nemusel kvoli tej situacii ktoru opisujes, neuspeje. Spatne sud na taketo neprihlada.
@anina3333 počkať tri mesiace a smer polícia. Miliónkrát som tak už bola. Pankovci by si mali uvedomiť, ze ked je raz nieco sudom dane, tak to budu rešpektovať. Vobec o tom nediskutuj. Žiaľ, musi nezaplatit tri nesiace, aby si mohla ist na políciu. Policajti to s ex riesili tak, ze najprv zavolali, postrasili, zaplatil. Ak nie, ma na krku sud. Takto sa to trestne oznámenie vzdy teda uzavrelo, lebo zaplatil. Ale ja uz som hanbu nemala, su to peniaze pre deti a basta.
@anina3333 Z právneho hľadiska musí platiť výživné aj naďalej. Z etického hľadiska ak býva jedno dieťa u neho , odpovedz si sama. Ale pokiaľ nepožiada o zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti - vo veku 14 rokov ak nie sú prekážky na strane otca a dieťa si tak želá - pravdepodobne s tým problém nebude. A vtedy sa situácia môže obrátiť. Aj keď deti - sudcovia neradi delia - 14 ročné dieťa neprinútia. A ak o to požiada - kľudne sa môže stať že výživné budeš platiť ty . Výživné na 14 ročné a na " menej " ročné môže byť iné. Takže - on platiť musí - on si požiadať o zmenu styku môže.
@anina3333 Nie som pravnicka, ani nemam s tym vlastne skusenosti, ale plati, ze ak ma sudom nieco nariadene, MUSI. Ked chce nieco zmenit, musi to riesit sudnou cestou. Cize podla mna manzel nema pravdu a mala by si to riesit ako keby nezaplatil.