Ahojte má niekto skúsenosť ?dcera ma 19 rokov moj bývalý teda jej otec na ňu 15 rokov neplatil výživné ,mám súdne rozhodnutie z roku 2007 ,nesúďte ma že som to nevymáhala skôr .potom začal platiť keď mala 15 rokov lebo to už sa nedalo finančne zvládnuť .dnes som bola za exekútorom a žiadam spatne doplatiť všetko výživné,ale ani on nevedel či tp už nie je premlčané a máme vôbec šancu .ďakujem za každú odpoved
@ambu na výživné neplatí premlčacia foba pokiaľ viem
Jednotlivé splátky výživného stanoveného súdom sa premlčujú v trojročnej premlčacej lehote. Takže cez exekútora spätne len tri roky.
Ešte mi napadlo, ideálne sa obrátiť na exekučný súd v BB, kde určite budú vedieť, čo požadovať môžete a čo nie, keď si nie ste istá vy ani exekútor.
Podľa § 77 ods. 1 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine:
„Právo na výživné sa nepremlčuje. Možno ho však priznať len odo dňa začatia súdneho konania. Výživné pre maloleté dieťa možno priznať najdlhšie na dobu 3 rokov spätne odo dňa začatia konania, ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.“
V praxi to teda znamená:
Ak výživné doteraz nebolo súdom priznané, môžete požiadať o jeho priznanie, ale spätne maximálne na tri roky (pri maloletom dieťati).
Ak už súd výživné priznal, no nebolo zaplatené, je možné ho vymáhať bez časového obmedzenia cez exekútora.
Vieš že výživné si už musí žiadať ona, aj podať trestné oznámenie a tak isto aj na súde bude ona navrhovateľka?
@kavasmliekom áno všetko si rieši sama ale ja jej pomáham
@ambu študuje ešte ďalej?
@kavasmliekom áno je na strednej v maji maturuje a chce ísť na vysokú
@ambu chod za inym exekútorom alebo advokátom. Nech ti to vysvetli. Urcite narok mas a vysvetli ti, za ake obdobie a preco.
@betulinka1 už mi volal exekútor že musíme počkať len na rozhodnutie súdu v BB
@ambu Cize podal navrh na exekuciu, ked cakate na BB
@betulinka1 áno len nevedel viac povedať asi sa s tým nestretol
Boli sme na súde,nedoniesol žiadne podklady nevedel ani koľko mesačne doma platí elektriku,že on bol v strese a nemá nič okrem pracovnej zmluvy v maďarčine ,to mal.ako keď acount manager s firemným autom BMW 3 novým podotýkam tam ukazoval súdu že zarába 1200 v čistom ,klame a ja to viem ale ako to dokázať…súd nerozhodol lebo sviňa nemal ani doklady o príjme jeho partnerky že ona sa toho nemieni zúčastňovať…fraška …dveru to položilo akp sa tam choval ,mame ďalšie pojednávanie …chcem súdu dokázať že klame neviem ale ako na to poukázať …a ešte má hypotéku 240000 eur aj s ňou
@ambu výživné ma vždy prednosť pred inými pohľadávkami......sud si preveri jeho prijem ak je oficialny
Skúsiť iného exekutora, co sa svojej práci lepšie rozumie?