Neplatenie výživného 15 rokov

ambu
6. nov 2024

Ahojte má niekto skúsenosť ?dcera ma 19 rokov moj bývalý teda jej otec na ňu 15 rokov neplatil výživné ,mám súdne rozhodnutie z roku 2007 ,nesúďte ma že som to nevymáhala skôr .potom začal platiť keď mala 15 rokov lebo to už sa nedalo finančne zvládnuť .dnes som bola za exekútorom a žiadam spatne doplatiť všetko výživné,ale ani on nevedel či tp už nie je premlčané a máme vôbec šancu .ďakujem za každú odpoved

anjelicek26
6. nov 2024

Skúsiť iného exekutora, co sa svojej práci lepšie rozumie?

veronika1754
6. nov 2024

@ambu na výživné neplatí premlčacia foba pokiaľ viem

ivanabat
6. nov 2024

Jednotlivé splátky výživného stanoveného súdom sa premlčujú v trojročnej premlčacej lehote. Takže cez exekútora spätne len tri roky.

cuvienka
6. nov 2024

nasla som takto. ale treba si to preverit.

ivanabat
6. nov 2024

Ešte mi napadlo, ideálne sa obrátiť na exekučný súd v BB, kde určite budú vedieť, čo požadovať môžete a čo nie, keď si nie ste istá vy ani exekútor.

damian85
6. nov 2024

@ambu 15 rokov keď dieťa potrebovalo peniaze si to neriešila a keď má 19 rokov žiadaš výživné na dospelé dieťa doplatiť ? 😅. Každopádne viac ako 3 roky - takmer nereálne vymôcť.

ambu
autor
6. nov 2024

@cuvienka ďakujem

hipuska
6. nov 2024

Podľa § 77 ods. 1 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine:

„Právo na výživné sa nepremlčuje. Možno ho však priznať len odo dňa začatia súdneho konania. Výživné pre maloleté dieťa možno priznať najdlhšie na dobu 3 rokov spätne odo dňa začatia konania, ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.“

V praxi to teda znamená:

Ak výživné doteraz nebolo súdom priznané, môžete požiadať o jeho priznanie, ale spätne maximálne na tri roky (pri maloletom dieťati).

Ak už súd výživné priznal, no nebolo zaplatené, je možné ho vymáhať bez časového obmedzenia cez exekútora.

ambu
autor
6. nov 2024

@hipuska tisíckrát vďaka

maranco
6. nov 2024

@ambu dcéra je dospelá a svojprávna, už to má riešiť ona, ty za ňu nemôžeš podpisovať žiadosti

kavasmliekom
6. nov 2024

Vieš že výživné si už musí žiadať ona, aj podať trestné oznámenie a tak isto aj na súde bude ona navrhovateľka?

hipuska
6. nov 2024

@maranco áno, to je pravda, musí to ísť už v mene dcéry. Ale, určite to riešte. Nech si ocko vezme úver, bude mať pekný štart do zivota

ambu
autor
6. nov 2024

@kavasmliekom áno všetko si rieši sama ale ja jej pomáham

ambu
autor
6. nov 2024

@hipuska riešime ja som sa ho roky bála a on si medzitým urobil dve deti s dvomi inými ja som samozivitelka a už to nezvladam ,dcera sa preto rozhodla

kavasmliekom
6. nov 2024

@ambu študuje ešte ďalej?

ambu
autor
6. nov 2024

@kavasmliekom áno je na strednej v maji maturuje a chce ísť na vysokú

betulinka1
6. nov 2024

@ambu chod za inym exekútorom alebo advokátom. Nech ti to vysvetli. Urcite narok mas a vysvetli ti, za ake obdobie a preco.

ambu
autor
6. nov 2024

@betulinka1 už mi volal exekútor že musíme počkať len na rozhodnutie súdu v BB

martul
6. nov 2024

@ambu len aby si nepochodila ako moja kolegyňa v robote. Súd povedal, že syn je dospelý môže aspoň brigádovať a schválil jej 75 eur mesačne. Aj to je možné.

hipuska
6. nov 2024

@martul súd nemôže ísť predsa proti rozhodnutiu, ktoré je právoplatné.

ambu
autor
6. nov 2024

@martul rátame so všetkým

draik
6. nov 2024

@hipuska
A čo také premlčanie?

damian85
6. nov 2024

@ambu Nepíšu ti pravdu dievčence .

betulinka1
6. nov 2024

@ambu Cize podal navrh na exekuciu, ked cakate na BB

ambu
autor
6. nov 2024

@betulinka1 áno len nevedel viac povedať asi sa s tým nestretol

ambu
autor
10. nov 2024

Boli sme na súde,nedoniesol žiadne podklady nevedel ani koľko mesačne doma platí elektriku,že on bol v strese a nemá nič okrem pracovnej zmluvy v maďarčine ,to mal.ako keď acount manager s firemným autom BMW 3 novým podotýkam tam ukazoval súdu že zarába 1200 v čistom ,klame a ja to viem ale ako to dokázať…súd nerozhodol lebo sviňa nemal ani doklady o príjme jeho partnerky že ona sa toho nemieni zúčastňovať…fraška …dveru to položilo akp sa tam choval ,mame ďalšie pojednávanie …chcem súdu dokázať že klame neviem ale ako na to poukázať …a ešte má hypotéku 240000 eur aj s ňou

pieksamaki
10. nov 2024

@ambu výživné ma vždy prednosť pred inými pohľadávkami......sud si preveri jeho prijem ak je oficialny