Názory na striedavú starostlivosť

keram3053
30. apr 2014

Zdravim. Zaujimali by ma Vase skusenosti so striedavou starostlivostou o deti.
Ja si to totizto neviem dost dobre predstavit najma v situaciach, ked sa dvaja rodicia nevedia dohodnut co pre dieta chcu a dieta to tiez este nevie. Kto rozhodne? Ak chcem napr. aby dieta chodilo na plavanie ale matka s tym nesuhlasi....a nechce to zabezpecit v case ked ma na starosti dieta ona...? Alebo jeden z rodicov bude byvat 50 km inde, tak sa to ani zabezpecit neda kvoli skole...co potom? Co ak chce jeden rodic aby dieta islo do skoly tam a druhy tam?
Tak isto v otazkach financii moze byt problem. No takych problemov sa mi zda ze moze byt nekonecne vela ktore mozu prinasat zas len hadky. Nieje lepsie pre dieta v takomto pripade ze rodicia maju problem sa dohodnut aby bolo dieta v starostlivosti jedneho z rodicov?

dakujem za postrehy...

sissy27
30. apr 2014

@keram3053 striedavá starostlivosť je primárne určená pre rodičov, ktorí spolu vedia komunikovať, vedia sa dohodnúť a ich spoločnou prioritou je dieťa, nie vlastné ego... a takto sa na to pozerá aj súd... takže dvom, ktorí sa na súde dohadujú aj o šnúrky do topánok, striedavku neodsúhlasí...

mysicka36
30. apr 2014

No ale takéto problémy nastávajú aj keď sú manželia 😀 Presne tak ako píše sisi27 tí rodičia sa proste musia nejako dohodnúť a nie sa prieť o krúžky a tak....

jankatt1
30. apr 2014

@sissy27 Na súde stačí, ak so striedavou starostlivosťou súhlasí čo i len jeden z manželov! To vyplýva priamo zo zákona, stačí súhlas jedného y nich.
Samozrejme, rodičia sa musia vedieť dohodnúť...na všetkom.
Známej súd odklepol striedavú starostlivosť, napriek tomu, že jej manžel robil na súde prieťahy a vlastne súhlasil so striedačkou len o a to natruc žene...odklepli to. Teraz riešia problém, že dieťa nevie kde je doma... boli upozornení aj učiteľkou v škole a inými, s ktorými dieťa prišlo do kontaktu, že je dieťa doslova a dopísmena "dezorientované" vo svojom živote a neviem, kde je jeho domov.
Má 9 rokov, je na svoj vek vyspelé,no keď niečo chce, nevie ktorého sa má opýtať, lebo nevie s kým vlastne žije... a milion iných príkladov.

daniela_m
30. apr 2014

Podľa mňa je striedavka najvhodnejšia pre rodičov ktorí sa vedia dohodnúť, komunikujú spolu a ktorí žijú v jednom meste (kvôli škole, škôlke). Ak to tak nie je, tak striedavka nie je asi najvhodnejšie riešenie. Môj názor 🙂

sissy27
30. apr 2014

@jankatt1 asi záleží od konkrétneho sudcu, ja čo viem o tých tu na našom súde, tak striedavku nedajú pokiaľ nie je zhoda medzi rodičmi...

jankatt1
30. apr 2014

Ono je to na volnom uvazeni sudcu... zskon hovori o suhlase jedneho rodica 🙂

kaktusik007
30. apr 2014

@jankatt1 zakon hovori ze ak jeden z rodicov prejavi ZAUJEM o striedavu starostlivost, sud je povinny sa tomu prioritne venovat a zdovodnit, PRECO NIE.

A tym NIE je prave to spravanie, ktore popisujes u znamej svojho syna.

@keram3053 ja som vzdy a PROTI striedavej starostlivosti. Az odrastie cela jedna generacia striedanim sa u rodicov, potom sa mozme o tom bavit, ale obavam sa, ze to nadeli este tym detom take problemy, ze az. Vyrastaju z nich nekompletne osobnosti, take, ktore nevedia kto su, kym su a kde vlastne byvaju. Nemaju DOMOV - maju izbu u otca a izbu u matky, kde su na navsteve - doma sa tam necitia.

Ja som proste toho nazoru, ze dieta ma mat domov JEDEN a k druhemu rodicovi ma chodit na navstevu - to predsa nevylucuje mat s tym druhym rodicom vyborny vztah.

K tvojim prikladom:
otazka ohladne vyberu skoly spada do kolonky dolezite veci v zivote dietata, takze aj ak ma dieta zverene jeden rodic, a druhy rodic nesuhlasi s vyberom skoly, ma pravo tento druhy rodic toto napadnut na sude -- toto totiz je rovnako dolezita vec, ako odstahovanie sa dietata s matkou do zahranicia - aj tam sa vyzaduje suhlas otca.
k plavaniu (ci inym kruzkom) - tak dieta bude chodit na kruzok vtedy, ked je u toho - ktoreho rodica. Ak je dieta v tom kruzku fakt dobre a trening si to ziada aj ten tyzden, kedy je u ineho - opat, ak nie je dohoda, je tu sud. A sud bude riesit, co je prospech maloleteho dietata.
Odstahovanie sa 50 km -- dieta by nemalo byt vytrhnute z kolektivu, ktory pozna.. .Urcite to nefunguje tak, ze tyzden chodi do skolky /skoly/ v jednom meste, a tyzden v inom... a stresovat dieta dochadzanim 50, ci viac kilometrov??? ako pardon, ale to myslim opat nie je v zaujme toho dietata....

otazka financii - tak to som nepochopila, co tymto myslis... ved je stanovene vyzivne... aj ked ano, naivne si niektori myslia, ze ked maju striedavku, vyzivne platit nebudu --- ale chyba, je to individualne.. Mne kolizna vravela, ze keby som hned ja mala striedavku, menej ako 80 eur na vyzivnom na jedneho by som nedostala - pretoze mam preukazatelne nizsie majetkove pomery ako moj ex a predsa dieta nemoze obrazne povedane jeden tyzden ranajkovat kaviar, a druhy tyzden suche rozky -- ale kazdy den chleba s maslom 🙂

janulajana
1. máj 2014

@kaktusik007

Suhlasim s Tebou!!!
Ak jeden rodic nesuhlasi so SS, to nie je dovodom na to, aby sa SS neuskutocnila.
Sudy najskor urcuju poradenstvo na UPSVaR s klinickym psychologom.
Ked sa ani tu rodicia nedohodnu, sud urci sudneho znalca v inom kraji, ci regione.
Potom rozhodne sud na zaklade sudnoznaleckeho posudku a kurately.

Otrasne, tiez si myslim, ze deti v SS - pre ne bude prirodzene mat 2 "matky" 2 "tatinkov". Je chore aby mal niekto 2 domov, 2 izbicky...Co z takychto dievcatok vyrastie? Promiskuitne zeny? Ktore v takomto prostredi vyrastali?

kristiii
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gertrudaosem
4. mar 2022

@keram3053 podľa mňa striedavku nemali vymyslieť. Pre dieťa to musí byť strašné. Ten pocit, že nikde nie je doma. Ja ako dospelá by som nechcela taký život a neviem si ho ani predstaviť, že vkuse som niekde inde, roky fungujem takto, 2 týždne tu a 2 tam. Chúďatá deti, to sa ešte vyvíja, nie je také silné ako dospelý, nerozumie veciam okolo, nemá to ustálené názory a postoje, nevie sa brániť a prezentovať svoje potreby a ešte ani nemá svoju istotu, lebo stále je inde a s iným človekom. Nemá ten pokoj, miesto kde je v bezpečí a nemá DOMOV. Ja som od začiatku odsudzovala takéto rozhodnutia, zbytočne niekto bude tvrdiť, že je to super. Nie, vôbec nie je. Tu ide iba o rodičov, vôbec tu nejde o dieťa, bohužiaľ. Aké bude to dieťa keď vyrastie? Bude fungovať rovnako ako pri striedavke. Nijako a bez zázemia, lebo v detstve dostalo takýto spôsob života. Na chvíľu ok, ale roky takto fungovať🤦🏼‍♀️ choré.

gertrudaosem
4. mar 2022

@gertrudaosem a celkovo, dnešný svet, vzťahy a všetko okolo je choré. Samé rozvody, narušené partnerstvá a vzťahy celkovo, ani deti ani dospelí už nevedia kam patria, s kým žijú, čo majú robiť ako sa správať, čo je ok a čo už ok nie je, nemajú mantinely a hranice, nemajú nič, lebo všetko je pomiešané, narušené, zničené, obnovené a stále dokola....

lucia147852
4. mar 2022

Striedavá starostlivosť je jeden z najväčších bludov aký systém vymyslel. Dieťa nie je nikde doma, trávi život so zbalený kufrom a presúvaním. Omnoho ideálnejší je model zverenia jednemu rodičovi a neobmedzený styk s druhým. Bohužiaľ rozvedeni manželia sa nevedia dohodnúť. Potrebuju si niečo dokazovať, robiť naprieky a nakoniec si to odnesie to dieťa