Návrh na zníženie výživného

4. jan 2023

Ahojte.
Byvaly manzel podal navrh na znizenie vyzivneho. Sud ustanovil UPSVaR, aby zastupoval zaujmy nasej dcery (5r). Cakala som, ze prijde nejaky pracovnik z uradu, aby preskumal pomery- prijmy, vydavky a pod a nasledne spisal nejake stanovisko pre sud (tak ako to bolo aj v pripade, ked sme sa rozvadzali). Pojednavanie vsak mame v pondelok a doteraz nikto neprisiel. Stalo sa niekomu, tiez ze nikto z UPSVaR neprisiel ani len presetrit pomery? Pripadne ma niekto skusenost ako taketo pojednavanie prebieha?
Dakujem za odpovede.

katkine_terapie
4. jan 2023

Nie je v moznostiach UPSVaR chodit do kazdej rodiny presetrovat pomery. Chodia ak maju cas (vtedy chodia aj do neproblemovych rodin) resp. je rodina problemova resp. maju indicie, ze by mohol byt nejaky problem v rodine atd. Kolizna opatrovnicka ktorej ste prideleni pride na sud (moze vsak aj poslat vyjadrenie pisomne, ale zvycajne tomu predchadza vasa ci jej navsteva). Pokial na to nema ex vazne dovody a vyzivne ste mali stanovene sudom je nepravdepodobne, ze vyzovne znizia. Musela by sa jeho situacia radikalne zmenit. Takze je dolezite, ako to odovodnil.

nikuska412
4. jan 2023

Jednoducho ty sa priprav. Dolož vaše výdavky, náklady, ktoré s dcérkou máte.

Moj otec tiež podal návrh, ale ja som podala protinávrh ešte na zvýšenie. :D pripravila som si všetky podklady, ktoré som mala, koľko čo stojí a koľko reálne mesačne miniem. Mala som už 18rokov.
Samozrejme mu návrh zamietli a na ten súd ani neprišiel, lebo sa zľakol, že bude platiť ešte viac.

A v dnešnej dobe podať návrh na zníženie?
Veď všetko ide hore… Drzim Vám palce !

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katkaseiner
4. jan 2023

V case ked ide vsetko rapidne hore mi to pride ako bud totalne zla situacia alebo spekulacia... urcite sa nenechaj odzubat.

pribinak
4. jan 2023

Ide v septembri dcerka do školy? Ak áno, máš skvelý argument do boja

luccija
4. jan 2023

@katkaseiner uvažuje niekto aj nad tým, že chlapovi mohlo krachnut podnikanie či iný problém?Veď snáď nie je tak hlúpy, že ceny idú do výšin vie, že si ho na sude preklepnú...
Keď ide o zníženie výživného musí mať sakra veľký dôvod, aby mu to prešlo.
Autorka koľko teraz platí?

h2
4. jan 2023

Aký dôvod uviedol? Ak je dôvodom, že on má nižší príjem, napríklad kvôli strate zamestnania, nepotrebujú prešetrovať, či sa niečo zmenilo u vás. Stačí prešetriť jeho.

autor
4. jan 2023

Dakujem za vase odpovede. Dcera je decembrova, takze do skoly este nejde, az na dalsi skolsky rok. Exmanzel zmenil pracu, kde zaraba o 100€ menej nez v praci predtym (teraz zaraba okolo 1700€) a tym ze sme sa rozviedli plati si prenajom (byt patril mne- dedicstvo po otcovi). Doteraz plati 180€ a chce platit 80€.

nikuska412
4. jan 2023

@luccija uvažuje, ale sú aj takí špekulanti ako moj otec, ktorý jednoducho nechcel platiť…
A ak mu aj krachlo podnikanie, pripadne prišiel o plat, reálne to dieta uživiť treba.. veď na to sme tu my “rodičia”. Mne sudkyňa povedala, že strata zamestnania a príjmov je zvratna situácia a ako posledné normálneho otca napadne žiadať súdom menšie vyživovacie povinnosti. A keď si znova nájde prácu, tak myslíš, že on sám bude platiť viac? No nebude..

nikuska412
4. jan 2023

Drzim naozaj palce, ja by som takýchto otcov najradšej prefackala všetkých doradu…
A čo keď zarába o 100€ menej? To si hneď musí odniesť jeho dieta ? A ono ma jesť o tých 100€ menej? Hlavne sa ty nedaj. Veď 80€ je v dnešnej dobe nič.
Ak bude normálna sudkyňa, tak mu to neprejde. Ale ty bud pripravená argumentmi.

h2
4. jan 2023

V tom prípade buď pokojná, toto mu určite neprejde. A to pri plate 1800€ platil na dieťa len 180€?! Keď už na tom súde budete, žiadala by som zvýšenie.

buffinko
4. jan 2023

Pri takomto prijme a ziadnych inych vyzivovacich povinnostiach mu urcite neschvalia znizenie. Mame v rodine pripad, kedy chlapik ma prijem 400e a vyzivne 170e. Tiez chcel znizenie, sudkyna ho vysmiala a poslala do roboty... (pripad z novembra 2022) .

autor
4. jan 2023

@nikuska412
@h2
Tak on argumentuje aj tym, ze v predchadzajucej praci mal znameho vo vedeni, ktory mu vybavil ubytovanie, s tym, ze mu ho platila firma. Lenze sa nejako nepohodli, tak odisiel a teraz tym, ze zmenil pracu, tak si musi platit prenajom co je vydavok navyse.

h2
4. jan 2023

To neobstojí. Zarába obstojne, určite dosť na to, aby platil viac, než smiešnych 180€. Tak nech si nájde lacnejší podnájom. Prečo má tvoje dieťa doplácať na to, že on platí veľa za prenájom?

autor
4. jan 2023

@h2 to som mu hovorila tiez, dieta stale rastie vydavky su vyssie, tam tie peniaze naozaj potrebne su. Ma aj znameho pravnika, ktory ho bude zastupovat a tvrdi ako to vyhraju. Preto som sa trochu aj spoliehala na to stanovisko pracovnika z UPSVaR, kedze maju zastavat zaujmy deti. Tak dufam, ze to dopadne dobre.
Dakujem za nazor

katkine_terapie
4. jan 2023

Autorka: Tak s tymto urcite kolizny opatrovnik nebude suhlasit, to nie je v zaujme dietata ist zo 180 € na 80€. Na to, aby s tym kolizna nesuhlasila nemusi k vam vobec chodit. Dovody na znizenie vyzivneho by boli zmena zdravotneho stavu, invalidny dochodok a podobne, ale urcite nie znizenie platu o 100€ a platenie podnajmu. Urcite nie pri takom plate ako ma tvoj ex. A to, ze ti hovori ako to vyhraju, je ciel ta zneistit. Nic viac. Ak vsak ide s pravnikom on, porozmyslaj aj ty, ci by to nebolo vhodne ako psychicka opora pre teba na sude.

luccija
4. jan 2023

V tomto prípade si tiež myslím, že mu to neprejde mal si šetriť, keď mal bývanie zadarmo.Plat nemá zlý, aby nevedel uhradiť 180 eur.

h2
4. jan 2023

Takéto reči "milujem", že on výhra súd, lebo má známeho právnika! 😡 Viackrát som aj tu na koníku čítala, že žena sa bojí, lebo jej partner povedal, že keď sa s ním rozvedie, zoberie jej deti a jeho argument bol, že má známeho právnika. To, že má niekto známeho právnika, ešte neznamená, že všetko vyhrá. A argument, že keď zarába o 100€ menej, bude aj platiť o 100€ menej je vyložená blbosť. Pri tejto logike, keby zarábal o 200€ menej, by si mu mala ešte ty 20€ doplatiť. 😂🙃

misinka20
4. jan 2023

Akože tak na právnika má ale decku platiť normálne nemieni? Pri jeho plate by mal minimálne 300 e platiť na dieťa. Hneď toto argumentuj. Po ďalšie si priprav všetky výdavky na dieťa do úplných detailov. A keď budeš odchádzať zo súdu ihneď podaj o zvýšenie. Na takýchto "otcov" roka len tvrdú palicu... Argumentácia, že mal inú prácu a mal tam známeho neobstojí, taktiež nájom. Ja verím, že dostaneš dobrého sudcu, že ho tak vyzvŕta, že utečie aj s právnikom s dlhým nosom... inak by ma zaujímalo, čo to je za právnika lebo každý aj treťotriedny právnik vie, že výživné je minimálne 30 % z platu a je nadradené akýmkoľvek iným výdavkom otca...

tarvika
4. jan 2023

urcite by som si spisala, ako mi vzrastli vydavky na dieta odkedy bolo urcene vyzivne. Vzrastli urcite, len za posledny rok zdrazelo jedlo, energie, doprava, obedy v skolke, vsetko. DObre sa priprav, maj spisane aj dokopy kolko ta dieta mesacne momentalne stoji. idealne daj hned aspon ustne navrh na zvysenie vyzivneho aspon na 200 eur. Ja mam dceru trochu starsiu ako tvoja, chodi na drahsie kruzky, tak som ex popytala, ci nemoze posielat viac ako doteraz. Zacal posielat o 50 viac. Nie je idealny, ale o dieta sa stara. A to na zaciatku, ked bola malicka, chcel platit 50, sudkyna to ale videla inac 🙂

sonnenshein
4. jan 2023

Pri urcovani vyzivneho sa prihliada najma na to, co dieta potrebuje.
Ak by sme sa aj tvarili, ze mate prispievat obaja zhodne, tak je to 2 x 180 euro = 360 euro. Zdokladuj, ze dieta minie minimalne tolko, az viac, a pri jeho prijeme je vyrazne nepravdepodobne, ze by mu to znizili.

stefi_k
4. jan 2023

Na upsvar by som sa nespoliehala, sprav si tabulku nakladov. Jedna čast naklady na domacnost, ( elektrina, voda, plyn, poistky na domacnost, najom, smetny kôš.... ) vydel počtom osôb žijucich v domacnosti. Dalšia čast naklady na stravu. Ďalšia čast naklady na dieta odevy, drogeria , leiky, kružky, naklady na škôlku, volnočasove aktivity, poistky, sporenie proste všetko. Pripadne dolož mimoriadne vydavky ako kolobežka , bicykel pod. Dalej dolož svoje prijmy, potvrdenie od zamestnavatela, kde mas vyčislene mesačne netto, brutto .

queeninthenorth
4. jan 2023

@autor toto mu absolútne nemôže prejsť, je to čistý nonsens, ako píšu baby vyššie, priprav si podklady k výdavkom na malú a určite požiadaj o zvýšenie výživného, pri jeho plate je 180€ naozaj smiešne, držím palce nech ti to dobre dopadne a neboj sa!

katkaseiner
4. jan 2023

@luccija ano uvazujem nad tym, ako vidis, napisala som ze zrejme ide o velmi zlu situaciu ( a uviedla som to ako prvu moznost) a az potom ako spekulaciu

saskia_98
4. jan 2023

S pojednavanim ti neporadim ale kamoska ked sa rozvadzala, kolizna u nej vôbec nebola aby prešetrila ako žiju. Čo mi hovorila tak všetko skumal sud na pojednavani. Ešte aj kolko čoho dieťa spotrebuje (rozumej zubnej pasty na jeden mesiac 🤣).. zaleži všetko od sudcu ale na 4 ročne dieta si vysudila 300€ vyživne a tiež sa jej exo vyhražal že ma znameho pravnika atd.. držim palce.

dominikamacakova
4. jan 2023

Byť tebou tak požiadam zvýšenie na 300€. Veď 180€ je smiešnych pri jeho plate. Ak som to správne pochopila tak jemu znížili plat o 100€ a tie chce teraz dorovnať tým, že vezme svojmu dieťaťu 😂 Joooj magor.....podaj ten návrh na zvýšenie

deti95060810
4. jan 2023

len aby si nebola prekvapená s kolíznou... ty sa veru nepretrhnú.... ja som si musela všetko vybavovať vždy sama, na kolíznu som sa nespoliehala NIKDY. nie vždy prídu na súd.
ak má dieťa 5 rokov, ocinko platí na tak staré dieťa aj dosť. 180 e neraz platia na stredoškolákov. takže je možné že s tým znížením aj uspeje...
nezmenili sa mu pomery? neplatí na iné deti resp. nepribudli ? nezobral si hypo? aj to môže zavážiť...máš právnika? ak nie, ťaháš za kratší koniec....
ešte pozri kataster či mu nepribudla nejaká nehnuteľnosť - to by ťa relatívne tiež mohlo zachrániť....

kikushaa
4. jan 2023

Ja by som podala ziadost o zvysenie vyzivneho

mooonika1975
4. jan 2023

@deti95060810 zase, keď sa pozrieš na daňový bonus na dieťa, tak čim staršie dieťa, tym menej štát "prispieva", tažke neviem, či to bude také ako vraviš, že viac pri stredoškolákovi a menej pri malom dieťati

ludmila73
4. jan 2023

Neboj sa, tvojmu EX to určite neprejde .. zárobok ma veľmi slušný
Môj EX zarobí 3000 €, ja som chcela 200 €, sudca povedal že reálnejšie by bolo 300 až 400 €, aby nás rozviedli hneď súhlasili sme obaja so sumou 250 €
Držím palce ale už teraz viem že právo bude na tvojej strane 🙏💪🍀