Návrh na súd na obmedzenie spôsobilosti na právne úkony

anka110
24. aug 2017

Mám 18 ročného syna, autistu, ktorý ma ťažký stupeň mentálnej retardacie, zvažujem podať návrh na súd na obmedzenie na právne úkony v následnom rozsahu : nemôže konať pred štátnymi alebo inými orgánmi a pred sudmi, nie je schopný uzatvárať zmluvy a dohody a brať na seba práva a povinnosti z takýchto zmlúv a dohôd, nie je schopný preberať svoj dôchodok a nakladať s finančnými prostriedkami, nie je spôsobilý rozhodovať o svojom zdravotnom stave. Nie som si istá či to mám vôbec podávať , či to budem vôbec niekedy potrebovať a čo to obnáša, keď to súd schváli. Okrem iného som si podala na úrade sociálnych veci a rodiny žiadosť na osobnú asistenciu, neviem či bude mať nárok na asistenta, keď bude mať súdom obmedzenie na právne úkony. Aké sú iné možnosti, aby som mohla zastupovať syna a mohla rozhodovať zaňho. Kedže nerozpráva nevie povedať , ale rozumie. Čo sa týka lekárov , ako to chodí , keď je postihnutý a už je dospelý.

maminuska
25. aug 2017

@anka110 ahoj , moja dcéra má 22 rokov , nie je autistka ale je mentálne postihnutá . Je pozbavená na všetky právne úkony , vtedy to ešte išlo úplne , teraz už nie, teraz je to len obmedzenie.
Keď ti to súd schváli , staneš sa pravdepodobne ty opatrovníčkou , budeš za neho riešiť všetky právne veci , nakladanie s finančnými prostriedkami a taktiež budeš všetko podpisovať aj u lekára a množstvo iných praktických vecí . Teraz pri obmedzenej čo ja mám skúsenosti tak zväčša proforma ponechávajú volebné právo alebo disponovanie s hotovosťou do výšky 30 EUR/mesiac.
Budeš skladať sľub opatrovníka a každého polroka dávať správu o tom ako hospodáriš s jeho finančnými prostriedkami.

Predtým ako prebehne sud bude vyšetrený znalcom a ten urobí znalecký posudok a vyjadrí sa k tomu či odporúča alebo nie. Na súd sa bohužiaľ už teraz musíš dostaviť aj so synom , musí sa dostaviť aj znalec a ešte jedna osoba ktorý sa dočasne počas súdu stane jeho zástupcom , u teba by to bol stret záujmov. Táto osoba je zväčša z rodiny alebo z blízky známi . Navrhuješ ho ty. Nezľakni sa ak sa ti tam dostaví aj prokurátor, niekto ho tam má iný nie. Ak tam je tak sa tiež k tomu vyjadruje.

Ja som v tom období a pri tej právnej úprave nemusela tam doviesť dcéru a ani som tam nemala znalca prítomného . Bola som tam ja , moja právnička ( ale tu nemusíš mať ) , môj brat ako jej zástupca a prokurátor. Trvalo to asi hodinu až hodinu a pol s vynesením uznesenia.

jarka91
25. aug 2017

@maminuska
Dobrý deň tiež mám syna 19r mentálny postih, dmo , a my sme toto riešili Generálnou plnou mocou na vybavovanie všetkých právnych, bankových atď úkonov.
Vyberiem zaňho postu, vybavím banku a vsetko potrebné .
Zbavit svojprávnosti mi príde nie célkom správne , človek uz potom nieje človekom ak nemá žiadne práva.

maminuska
25. aug 2017

@jarka91 človek zostáva stále človekom , len za neho koná niekto iný . Musí byť zachovaná jeho ľudská dôstojnosť, musí byť ošetrený ako každý iný ..len koná rpostredníctvom tvojho mozgu .
Rozdiel je v tom , že ak tvoj syn podpíše alebo dá súhlas k niečomu čo prinesie neblahé následky je za to trestne zodpovedný alebo jednoducho za to zodpovedá .

jarka91
25. aug 2017

Môj syn síce chodí aj je zručný , no nevie písať a číta len po písmenkách . Takže ak nepíše nič nepodpíše, ale ..., človek nikdy nevie, Je veľmi uzatvorený a s nikím cudzím nekomunikuje. V tomto mám istotu zatiaľ , no uvidíme čo prinesie čas .

maminuska
25. aug 2017

@jarka91 ako ti dal potom generálnu plnú moc keď nič nepodpísal ?
Moja dcéra píše, číta a je veľmi komunikatívna. Nie je problém jej dať papier a povedať podpíš. Podpíše a nevie ani čo . Je na hranici medzi ľahkou a strednou mentálnou . V prípade ak by čokoľvek trestné zavinila napr. spôsobila dopravnú nehodu ako chodec ( vbehnutím , vkročením predčasne na prechod) je právne nespôsobilá , nezodpovedá za to . Atď.

jarka91
25. aug 2017

Vybavili sme u notára so súhlasom , podpis napísal tlačenými pismenami velmi ťazko no podarilo sa .
Notarka s ním rozprávala a vysvetlila mu všetko.

anka110
autor
25. aug 2017

Ďakujem dievčatá, pri generálnej plnej moci sa musí podpísať celým menom a priezviskom? Nestačilo by, keby sa podpísal len veľké písané J a nejaké hádky baky, ako nejaký MUDr.

jarka91
25. aug 2017

@anka110 stači priezvisko
A ako sa podpise , tak bude
Podpis pred notarkou je overený .