Mám 18 ročného syna, autistu, ktorý ma ťažký stupeň mentálnej retardacie, zvažujem podať návrh na súd na obmedzenie na právne úkony v následnom rozsahu : nemôže konať pred štátnymi alebo inými orgánmi a pred sudmi, nie je schopný uzatvárať zmluvy a dohody a brať na seba práva a povinnosti z takýchto zmlúv a dohôd, nie je schopný preberať svoj dôchodok a nakladať s finančnými prostriedkami, nie je spôsobilý rozhodovať o svojom zdravotnom stave. Nie som si istá či to mám vôbec podávať , či to budem vôbec niekedy potrebovať a čo to obnáša, keď to súd schváli. Okrem iného som si podala na úrade sociálnych veci a rodiny žiadosť na osobnú asistenciu, neviem či bude mať nárok na asistenta, keď bude mať súdom obmedzenie na právne úkony. Aké sú iné možnosti, aby som mohla zastupovať syna a mohla rozhodovať zaňho. Kedže nerozpráva nevie povedať , ale rozumie. Čo sa týka lekárov , ako to chodí , keď je postihnutý a už je dospelý.
@maminuska
Dobrý deň tiež mám syna 19r mentálny postih, dmo , a my sme toto riešili Generálnou plnou mocou na vybavovanie všetkých právnych, bankových atď úkonov.
Vyberiem zaňho postu, vybavím banku a vsetko potrebné .
Zbavit svojprávnosti mi príde nie célkom správne , človek uz potom nieje človekom ak nemá žiadne práva.
@jarka91 človek zostáva stále človekom , len za neho koná niekto iný . Musí byť zachovaná jeho ľudská dôstojnosť, musí byť ošetrený ako každý iný ..len koná rpostredníctvom tvojho mozgu .
Rozdiel je v tom , že ak tvoj syn podpíše alebo dá súhlas k niečomu čo prinesie neblahé následky je za to trestne zodpovedný alebo jednoducho za to zodpovedá .
Môj syn síce chodí aj je zručný , no nevie písať a číta len po písmenkách . Takže ak nepíše nič nepodpíše, ale ..., človek nikdy nevie, Je veľmi uzatvorený a s nikím cudzím nekomunikuje. V tomto mám istotu zatiaľ , no uvidíme čo prinesie čas .
@jarka91 ako ti dal potom generálnu plnú moc keď nič nepodpísal ?
Moja dcéra píše, číta a je veľmi komunikatívna. Nie je problém jej dať papier a povedať podpíš. Podpíše a nevie ani čo . Je na hranici medzi ľahkou a strednou mentálnou . V prípade ak by čokoľvek trestné zavinila napr. spôsobila dopravnú nehodu ako chodec ( vbehnutím , vkročením predčasne na prechod) je právne nespôsobilá , nezodpovedá za to . Atď.
Vybavili sme u notára so súhlasom , podpis napísal tlačenými pismenami velmi ťazko no podarilo sa .
Notarka s ním rozprávala a vysvetlila mu všetko.
Ďakujem dievčatá, pri generálnej plnej moci sa musí podpísať celým menom a priezviskom? Nestačilo by, keby sa podpísal len veľké písané J a nejaké hádky baky, ako nejaký MUDr.
@anka110 ahoj , moja dcéra má 22 rokov , nie je autistka ale je mentálne postihnutá . Je pozbavená na všetky právne úkony , vtedy to ešte išlo úplne , teraz už nie, teraz je to len obmedzenie.
Keď ti to súd schváli , staneš sa pravdepodobne ty opatrovníčkou , budeš za neho riešiť všetky právne veci , nakladanie s finančnými prostriedkami a taktiež budeš všetko podpisovať aj u lekára a množstvo iných praktických vecí . Teraz pri obmedzenej čo ja mám skúsenosti tak zväčša proforma ponechávajú volebné právo alebo disponovanie s hotovosťou do výšky 30 EUR/mesiac.
Budeš skladať sľub opatrovníka a každého polroka dávať správu o tom ako hospodáriš s jeho finančnými prostriedkami.
Predtým ako prebehne sud bude vyšetrený znalcom a ten urobí znalecký posudok a vyjadrí sa k tomu či odporúča alebo nie. Na súd sa bohužiaľ už teraz musíš dostaviť aj so synom , musí sa dostaviť aj znalec a ešte jedna osoba ktorý sa dočasne počas súdu stane jeho zástupcom , u teba by to bol stret záujmov. Táto osoba je zväčša z rodiny alebo z blízky známi . Navrhuješ ho ty. Nezľakni sa ak sa ti tam dostaví aj prokurátor, niekto ho tam má iný nie. Ak tam je tak sa tiež k tomu vyjadruje.
Ja som v tom období a pri tej právnej úprave nemusela tam doviesť dcéru a ani som tam nemala znalca prítomného . Bola som tam ja , moja právnička ( ale tu nemusíš mať ) , môj brat ako jej zástupca a prokurátor. Trvalo to asi hodinu až hodinu a pol s vynesením uznesenia.