Nárok na výživné na deti v manželstve

dasa03
30. máj 2016

Ahoj,chcem sa spýtať,či mám nárok na určenie výživného na naše spoločné deti.Sme manželia v jednej domácnosti s dvomi deťmi a manžel musí platiť na svoje dieťa z predchádzajúceho manželstva výživné,ktoré je dosť vysoké a pri súdnom konaní o zvýšenie výživného sa na naše deti nebral ohľad.Ja nemám na svoje dve deti na míňanie ani polovicu z toho,co prisúdili jeho dieťaťu. Ja som na rodičovskom a manžel musí živiť vlastne ešte aj mňa a ani na to sa nebral ohľad.Odvolanie ideme podať,len by ma zaujímalo či sa dá niečo riešiť aj tak,že by som ja podala žiadosť na súd na určenie výživného na moje deti.Už som niečo také počula,že by sa to malo dať.Nemá niekto skúsenosti?

guinevre
30. máj 2016

@dasa03 Ja som tiez pocula, ze nakolko je vyzivne, na priklad, na dieta z predosleho vztahu extremne vysoke, ked podas vyzvne na spolocne deti, ze vlastne vsetky vyzivne co boli uz niekedy urcene upravia. Ale nie som si ista ci to tak naozaj funguje.

mirica
30. máj 2016

@guinevre ....nefunguje, lebo výživné sa určujú na príslušnom súde v mieste bydliska detí....neupravuje sa u všetkých detí naraz a automaticky

@dasa03 ...vždy sa skúmajú potreby a pomery v čase podania žiadosti o zvýšenie/zníženie......čiže tu je podla mňa len šanca v odvolaní , lebo súd pri rozhodovaní vedel o daľších vyživovacích povinnostiach .
Ak by sa aj dalo určiť výživné na nové dve deti, neznížilo by sa automaticky na prvé dieťa. Len by určili aj na dalšie a kedže ste spolu, nič by sa na vašej situácii nezmenilo...

draik
30. máj 2016

@dasa03
Súdy zastávajú názor, že ak povinný rodič už má deti a chce mať ďalšie v inom vzťahu, tak má buď zvýšiť svoju životnú úroveň dodatočným príjmom resp. sa uspokojiť s nižšou životnou úrovňou (teda neprenášať to na skoršie deti) . Nová vyživovacia povinnosť však má vplyv na prípadný rozsah ďalšieho zvyšovania výživného na skoršie deti.

guinevre
30. máj 2016

@draik Toto je fajn v pripade, ze rodic zaraba 500, 700 eur, ale ked ma vyrazne vyssi prijem, na priklad 1500, 2000, tak toto neplati, lebo z toho mozu kludne vyzit aj 4 deti rovnako, bez toho aby sa niekto musel uskromnovat.

draik
30. máj 2016

@guinevre
Akákoľvek nová vyživovacia povinnosť je v podstate uskromnením sa, keďže výdavky stúpajú.

guinevre
30. máj 2016

@draik Ano, ale hovorim, v pripade vysokeho prijmu, to znamena ze sa uskromnia vsetci, a ziadne dieta nie je uprednostnene.

dasa03
autor
31. máj 2016

Ďakujem za odpovede, len škoda že nemá priamo niekto skúsenosť ako to podať a príp. či by to malo negatíva do budúcna.Asi sa budem musieť poradiť priamo s právničkou (keď na ňu našetrím) 🙂

draik
31. máj 2016

@dasa03
Ako som uviedol, dieťa samo o sebe spravidla nie je dôvodom na zníženie vyživovacej povinnosti na iné deti. Bolo by vhodné, aby nastala zmena i iných pomerov (nezavinené zníženie príjmu atď).

dasa03
autor
31. máj 2016

🙂 ok dakujem

mirica
31. máj 2016

@dasa03 ...ja s tým mám praktické skúsenosti...ja som druhá partnerka (teraz tiež už bývalá).
mal 2deti z prvého manželstva...a na ne určené výživné.....so mnou mal 3 , ked sme sa rozišli bolo mi určené výživné, dokonca vyššie než mal určené na staršie deti....

čiže ak by si si aj dala určiť výživné na deti, a zostala s ním, tak by to tvoju situáciu neriešilo, lebo by to len znamenalo , že musí platiť jej aj tebe....nemohol by neplatiť na prvé dieťa , lebo musí aj tebe, a ani na základe toho, že mu bolo určené výživné na vaše deti, žiadať o zníženie výživného na prvé dieťa. to by neprešlo. Je to preto, lebo pri zvyšovaní výživného súd už prihliadal na jeho dalšie deti a keby určoval výživné na vaše deti, tak by súd prihliadal na prvé dieťa. Ako ti napísal draik museli by byť iné okolnosti.....napríklad , že by dostal výpoved a zostal nezamestnaný,alebo mal úraz a je dlhodobo PN, nastúpil na dôchodok...alebo niečo podobné

dasa03
autor
31. máj 2016

Ďakujem za odpoveď,to je teda poriadna motanica tieto vzťahy....To teda moc toho neporiešim. Akože podľa sudkyne, za to,že mám vysokú školu,tak mám ísť popri dvoch deťoch robiť.Veď matka na materskej s dvoma deťmi má časuuuu... A tie deti dám za čo do jasiel a škôlky? Ale exka nemusí.No nič.Čo už.....