Náklady počas striedavky

tynda
4. sep 2024

Ahojte, mame striedavku. Obaja pracujeme. Pridavky a aj bonus mam urceny sudom ja. Kedze ex zaraba viac urcili mu aj vyzivne platit. Jeho vyklad je, ze mam teda ja uhradzat vsetko co sa skoly a kruzkov tyka. Prosim vas ako to mate upravene vy? Je niekde v nejakom zakone takato povinnost? Ja som presvedcena, ze ak mame striedavu tak hradime na polovicu. Resp.podla dohody ale nie ze ja budem vsetko. Navyse teraz chce aby som platila aj cestovne do a zo skoly v jeho tyzdni lebo vraj to suvisi so skolou. Myslim, ze to uz presiahlo hranicu. Nejde ani tak o tie peniaze, tie by sa nasli ale o princip. Stretli ste sa niekto s tym? Ako rozhodol sud? Ma ex pravdu?

paciko9
4. sep 2024

Skusenost nemam,ale tieb by ma to zaujimalo. Mame v okoli pripad. Jeden plati vsetko, ale druhy nemusi.

vevebono
4. sep 2024

Išla by som pol na pol co sa týka školy, krúžkov. Autobus ale nie, lebo dochádzajú od neho nie odomna.
Ak sa neviete dohodnúť, určí to súd 🤔

ukgirls
4. sep 2024

vydavky na polovicu a cestu plati ten kto ma zrovna deti ... ak ma problem nech sa obrati na sud

tynda
autor
4. sep 2024

@paciko9 a deti maju v striedavej? Lebo mne pride ze on ma len prava a povinnosti ziadne. Pride mi, ze sa sprava ako keby mi bola zverena. Ale nie je. Keby bola jasne ze uhradzam vsetko

tynda
autor
4. sep 2024

@vevebono vska toto. Asi sa tomu nevyhnem uz.

tynda
autor
4. sep 2024

@ukgirls on sa neobrati. On ma svoju pravdu a ja musim platit. Ak nechcem aby dieta trpelo, vzdy uhradim. Ale uz ma to dnes naozaj nastvalo s tym busom. To uz mi pride absurdne uplne. O chvilu jej budem asi robit aj desiatu ked bude u neho. Vsak to je tiez pocas skoly. Asi mi neostane ine ako to riesit

vevebono
4. sep 2024

Ja toto obdivujem. Môj blbý ex tiež že striedavka, aby nemusel platiť. Ale deťom sa nikdy nevenoval, nikdy sa s nimi neučil, nikdy im nedal jesť. Robila som čisto len nočné, tak asi mesiac po tom, ako som sa odsťahovala išli ku nemu večer (navecerane, umyté s desiatou v taskach) naozaj len prespať. Ze ráno sa zobudia, vyčúrajú sa, umyju si zuby a idú do školy, tam mali ranajky zaplatené. A ja rozmýšľam, ze naozaj toto chcem? Asi nie. Určite nie! Tak ja som sa s deťmi odsťahovala 150km. A vieš ako to skončilo? 5 rokov sme už mimo a za 5 rokov ich nevidel ani raz, nepočul ani raz, nenapísal ani raz.. takže obyčajné chrapúnstvo, chcel deťom zničiť život, aby náhodou nemusel prispieť. A tie super výroky na súde co dával 😶 des a hrôza

tynda
autor
4. sep 2024

@vevebono no ja budem fer. Moj ex sa venuje. Chodia na vylety aj dovolenky. Ale to platenie zakladnych veci okolo skoly je vraj moja povinnost. Neviem odkial to ma. Preto po tom patram. Ak je na to zakon, tak cuvnem ale pride mi to nelogicke

vevebono
4. sep 2024

@tynda určite je to nelogické. Súd vám to neurcil?

tynda
autor
4. sep 2024

@vevebono praveze nie. Mam urcene vyzivne, a to ze poberam pridavky a danovy bonus. Ale nie kto ma co platit. Mame urcene este prazdniny. No keby mam urcene ze to mam uhradzat, tak sa tu nepytam. V rozdmsudku sa ale nepise na co mam pouzit tieto financie. To je len jeho vyklad ze to ma ist na skolu a aj za jeho cast.

luccija
4. sep 2024

@tynda ja si myslím, že to máš platiť ty, ak nie mali by ste napísané v rozsudku na polovicu atď...väčšinou tak bývajú napísané ďalšie výdavky strojček, krúžky, lyžiarsky atď...

tynda
autor
4. sep 2024

@luccija no ja si prave myslin, ze by tam bolo uveden ze naklady na skolu hradi matka. Ale nie je to tam. Ale o to nejde. Tie uz uhradzam. Ale cestovne? To aj desiaty mam robit v jeho dni? A navyse ostatne tam nemame. Ani strojceky, ani kruzky, nic. Evidentne si dam na sud urcenie tychto veci. Navstivim pravnika. Dieta je v striedavej a to znamena ze sa obaja podielaju rovnako. Ci?

marikaan
4. sep 2024

@tynda napríklad aj prídavky a bonus máte nárok obaja dá sa to vyplácať na polovicu 6 mesiacov ale berieš to len ty . Mala by si to platiť ty on je znevýhodnený rodič ty berieš všetko ale výdavky/ škola ,krúžky/ chceš rozdeliť .Pritom sa staráte v rovnakú dobu v mesiaci. Teda až na cestovné to musí platiť on. Behni na socialku za social.kurátorkou dieťaťa ta bude vedieť. Môžeš aj požiadať aby ho predvolali a vysvetlili mu to .

luccija
4. sep 2024

@tynda nevšimla som si, že sa pýtaš na cestovné tak to si ma platiť on v svojom týždni samozrejme...treba si to ozrejmiť čo a ako neviem a to vám neurčili mimoriadne výdavky a iné?bicykel, krúžky...čo viem okuliare, strojček býva určené, že na polovicu drahšie položky mimo vyzivneho

tynda
autor
5. sep 2024

@luccija nie neurcili. Nebol tak navrh spraveny. Doteraz sme sa vzdy dajak dohodli. Okrem ustnej hygieny, ktoru on povazuje za zbyrocny nadstandard tak som ju uhradika dcere ja. Mala zubny kamen.

tynda
autor
5. sep 2024

@marikaan znevyhodneny? Ja to uhradim ale nech teda polovicu zariadi. Pises, ze starat sa mamenobaja. Preco potom nenakupi pomocky do skoly? Nevybeha to? Ci aj to mam robit? A platit jeho dopravu? To snad nie. To je akoby som mala vyhradnu ale on ma rovnaky cas s dietatom. To ma potom on viac prav ako ja, nie?
Este aby som bola fer. Lekarov sme si podelili, kto co zariaduje. Ale aj to v podstate striehnem. Minuly rok zmeskal preventivnu prehliadku, ale to je taka lajdacka povaha. To tiez neriesim.
Nedava mi info kde je dcera. Neriesi so mnou drobne urazy. Podcenuje ale aj porusuje moju informovanost. Lebo v jeho tyzdni je jeho a ja nemam co riesit. Ale cestovne mam platit o to ide, ze uz pretiekol pohar.

barka1
5. sep 2024

@tynda my máme striedavku, aj ked má ex vyšší plat a mal by mi platit nejaké výživné, neplatí, pokračujeme v nastavení este pred rozvodom. Daňový bonus beriem ja. Kruzky a zvláštne vydavky platíme na polovicu, obedy a mobil jedenemu dieťaťu ja, druhému on. Sezonne nákupy topanok a bund riesi hlavno on. Urcite si nevycitame, kto kolko platí. Popravde neviem, co máme v rozsudku.

Nie, to co ti dáva, nie je určené na školu pre dieta. To by malo byť v rozsudku dané. Ak nie je, musíte na sud.

Ale inak je to idiot.

tynda
autor
5. sep 2024

@barka1 my mame vsetko dvojmo, lebo sa odmietal skladat. Cize dva bicykle, dve kolobezky, oblecenie a obuv u kazdeho plnu. Proste dva zivoty akoby mala. S tym tiez nie som ja OK ale dcera je, tak respektujem jej pohlad. Skolne som uhradzala. Vravim si OK stat dava 60 eur plus bonus. Ked nestacilo (ked sa hradili obedy) nepytala som od neho. Kedze mala druzinu uz nevychadzalo na kruzky a tie sa hradili na polovicu. Teraz ale vraj ked nema druzinu tak mam platit dopravu. Vravim mu ze budem kruzky ale dopravu nie. Ide o pointu. To je jeho starost. Ja si svoju riesim. No a to ze nevybeha a nenakupi do skoly len odzrkadluje ze netusi kolko stoja pomocky. Mi napisal ze 120 eur za orazky muselo stacit. Nuz ani zdaleka, nova telesna, vsetky pomocky, pera, zosity, pastelky a podobne. Uprimne vcera pretiekol pohar uz aj mnea ano ked urcovali vyzivne vysvetlila mu sidkyna, ze je to na zrovnanie zivotnej urovne u mna a u neho. Napriklad aby som.mohla malu vziat do kina. Ale on to odmieta pochopit.

damian85
8. sep 2024

@tynda Všetky náklady na polovicu. Ale aj bonus a prídavky na dieťa. Priznám sa nikdy som v rozhodnutí súdu nevidel , aby to bolo takto určené. On platiť výživné musí ak to určil súd , prídavok na dieťa a bonus na dieťa by ste mali poberať spoločne ( 6 mesiacov jeden 6 druhý - respektíve na základe vašej dohody ) - náklady na dieťa musia ísť na polovicu. Ja striedavku mám , výživné určené ex nemá , DB + prídavok na dieťa poberám ja na základe dohody s matkou , úplne všetky náklady ( bežné , nie výlety , bicykel , korčule či 2 eur do kina ) t.j školné záujmové krúžky a i na polovicu. Cestovné ak je to mesačník napríklad a pri oboch dochádza do školy autobusom , znova na polovicu ak však ho vozí autom on - hradíš to ty. Atď , všetko je to vecou dohody , ty maš však výnimočné postavenie v striedavke , osobne čo poznám ľudí okrem mňa a majú deti v striedavke , výživné sa neurčilo , DB a prídavok poberajú spoločne ( jeden poberá , druhému polovicu prevedie na účet ) .

tynda
autor
8. sep 2024

@damian85 uz to riesim inde. Podla odbornikov, co som oslovila, v jeho tyzdni musi dopravu uhradzat (ide o naklady na autobus z rovnakeho mesta kde je skola do rovnakeho mesta kde byvame kazdy vo svojom) Ostatne na polovicu. Kazdy mi povedal, ze to nemam povinnost hradit. A tak na tvrdo aj to, ze ak sa mu nepaci, nech da navrh na zmenu na sud. To by bolo asi najlepsie, aby sme to zas upratali ale poriadne. Lebo ked sa to urcovalo sli sme do niecoho, co sme nepoznali. On si to vyklada inak a ja a aj odbornici, co som oslovila trochu inak. Rozhodnut ale moze iba sud, to je tak.

damian85
8. sep 2024

@tynda Ty nemáš povinnosť hradiť oprávnený náklad na dieťa v plnej výške. Ak je to ale oprávnený náklad , iné sú na dohode. Ak sa nedohodnete , tak buď to dieťa mať nebude , alebo to zaplatí jeden z rodičov . Opravnený náklad na dieťa je aj cestovné pokial je využívane rovnocenne v oboch prípadoch ....... Ale tak isto prídavok na dieťa by ste mali poberať striedavo , pri DB je to také ošemetné pri striedavke , v podstate majú právo obaja , ale ! je tam určitý postup ak sa nedohodnú , ale tento postup je jednoduché napadnuť , pri rovnocennej striedavke. Prídavok na dieťa má ustanovania : "
Ak je viac oprávnených osôb a spĺňajú podmienky ustanovené týmto zákonom, prídavok na to isté dieťa patrí len jednej z nich , a to podľa ich dohody.

Ak súd rozhodne o zverení maloletého dieťaťa do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov alebo do spoločnej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov, prídavok a príplatok k prídavku sa vypláca oprávnenej osobe podľa písomnej dohody rodičov.

Ak nedôjde k písomnej dohode , pri zverení maloletého dieťaťa do:

a) striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov sa prídavok a príplatok k prídavku vypláca striedavo každému rodičovi počas kalendárnych mesiacov, ktorých počet sa určí podľa pomeru, ktorým je určená striedavá osobná starostlivosť,

b) spoločnej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov sa prídavok a príplatok k prídavku vypláca striedavo každému rodičovi počas troch kalendárnych mesiacov.

Ak sa rodičia, ktorým bolo dieťa zverené do striedavej osobnej starostlivosti, písomne dohodnú na striedavom poberaní prídavku a príplatku k prídavku, môže si nárok na prídavok a príplatok k prídavku uplatniť každý z rodičov avšak najmenej na obdobie šiestich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov.

tynda
autor
8. sep 2024

@damian85 vsak to presne riesim. Cestovne, skolu, pomocky do skoly, skolne v ZUS, kde sme sa dohodli ze bude chodit, poplatok za kruzok, kde sme sa dohodli, ze bude chodit. To ma ist isto podla mna na polovicu. Vylety, akcie z kruzku a podobne v mojom ryzdni som hradila vzdy sama. On v jeho raz nechcel, potom len polku, tak som to dorovnala, nech ma dieta zazitky.
Podelili sme si dohodou aj take veci ako oslava narodenin. Jeden rok robim pre kamaratov ja a druhy zas on. Toto funguje. Az ne tu skolu a s tym spojene priame naklady, kde si mysli, ze to mam hradit len ja.
Pridavok a aj danovy mame v rozsudku urceny, ze poberam ja. V odovodneni sa pise na zaklade dohody rodicov.
Vyzivne urcene - podla odovidnenia na zaklade jeho navrhu a s mojim suhlasom. V preklade, ja som nepozadovala.
Nejde mi o peniaze ale o princip. To cestovne naozaj nie je moja povinnost. O chvilu bude chciet co, aby som v jeho tyzdni robila desiate?
Navyse veci spojene so skolou a ZUS ani nikdy neriesi. Nevybeha si to. Nenakupi. Je lahke dostat nieco na podnose. Takto to vidim. Mne to nerobi problem, len mam pocir, ze povinnosti vnima ako keby bolo dieta zverene vyhradne mne a prava ako v striedavej.

valeva
12. sep 2024

My máme tiež striedavku a ja mám plat 1000 v čistom, môj ex 3000, tak som žiadala 200 eur. Neuspela som. Ale otec platí takmer všetko čo sa týka školy, krúžkov, oblečenia...... Vždy je to tak individuálne. Držím palce.
Ináč kto vymyslel striedavku, udrbala by som ho lopatou, lebo je to najhoršie čo sa môže stať dieťatu. Poznám veľa prípadov a žiadne dieťa nie je takto štastné. Ani to naše. A srdce mi ide urvať.

damian85
12. sep 2024

@valeva ja ich pár poznám. Jedno mám dokonca doma. 🤣

tynda
autor
13. sep 2024

@valeva no to ma trochu prekvapuje. v podobnom pomere sme boli aj my a urcili vyzivne. ale tak asi tam boli rozne dovody.
za mna - striedavka je nic moc. mne to vadi brutalne. ale na druhej strane, dieta je takto spokojne, opakovane sa vyjadruje v prospeh striedavky. poznam aj ine deti co su takto. niektore v puberte zmenili nazor. tak uvidim. len mne vadi to neustale dohadovanie sa a hlavne tie hadky o peniaze