Nakladanie s majetkom pred rozdelením bezpodielového spoluvlastníctva

charity
8. sep 2015

Pisem v mene kamaratky:
Moze jej exmanzel odniest si ich spolocny nabytok, chladnicku,.. zo spolocneho bytu ked este nebol rozdelene BSM?

duun
8. sep 2015

Do BSM nábytok patrí, ak bol kupovaný počas manželstva. Môžu tam byť ale veci, ktoré boli darované niektorému z partnerov - tomu patria, druhý nemá podiel. Rovnako do BSM nepatria zdedené veci. Ak je v BSM nejaká vec, ktorá slúži pre zamestnanie niektorého z manželov, napr. jeho laptop, ten mu patrí, ale druhému musí vyplatiť podiel.

BSM si môžu manželia podeliť ústnou dohodou, až na oficiálny podnet - napr. súd, či exekútor, potom podľa zákona musia dať vyporiadanie - zoznam písomne. Každopádne aj pri dohode zmiernou cestou je lepšie notársky spísať zápisnicu. Horšie je dávať návrh na súd o vyporiadanie BSM (zrušené bolo už rozvodom, čiže nie o zrušenie BSM). Vtedy sa platí poplatok - súdne trovy a platí sa percentuálny podiel z ceny majetku súdu. Čiže súdne je vyporiadanie drahšie a trvááááá.

Ďalšie upozornenie, veci v BSM sa vyporiadavajú v cene, ktorú majú v okamihu zrušenia BSM, čiže ak pred 10 rokmi kúpili šatník za 1000€, potom po zrušení BSM rozvodom môže mať opotrebovaný pokojne hodnotu aj 20€, rovnako koberce a pod. Toto treba teda pri vyporiadaní zohľadniť.

Ak sa manželia do 3 rokov po rozvode nevyporiadajú, potom hnuteľný majetok v byte ostáva tomu, kto ho užíva. A BSM ako celok sa delí na dva rovnaké podiely - pozor okrem hnuteľného a nehnuteľného majetku sem patria aj úspory (nie životné poistenie, ak nebolo vybraté - potom sú to peniaze = treba deliť), stavebné sporenie a pod., ktoré vznikli počas trvania manželstva bez ohľadu na to, kto na ne zarábal, či kto ich platil. Ak sa ale delí napr. dom, do ktorého preukázateľne investoval jeden z partnerov, má nárok na vyplatenie svojich vynaložených investícií.

Ťažko poradiť viac, ak je otázka nekonkrétna. Všeobecne - rozvod sa dá vybaviť aj bez právnika, vyporiadanie BSM, ak sa to už musí vyporiadať súdne je skôr šité na právnu pomoc. Výjde to stále lacnejšie, ako dať iba na amatérske (vrátane tej mojej) rady na internete.

charity
autor
8. sep 2015

@duun Su po rozvode. Sud este na prvom pojednavani nerozhodol o rozdeleni BSM. Otazka je ci si on moze odstahovat zo spolocneho bytu chladnicku, ktoru kupili pocas manzelstva a este stale patri im obom.

duun
9. sep 2015

Pri rozvode sa nerozhoduje o vyporiadaní BSM, BSM len k dňu právoplatnosti rozvodu zanikne. Ak mali už súd k vyporiadaniu BSM, tak predpokladám, že tam platí, že kým sa to nevyporiada, tak nik nemôže s majetkom nakladať. Nie som ale právnik a ťahanice o majetok sú hádam tie najhoršie.

lucia_1974
24. dec 2021

@duun mozem sa spytat ako to je ked sestra zdedila byt po babke a predala ho a peniaze dala do stavby domu na jej pozemku co dostala darom aky je postup ? Na vsetko ma dokozy kupno predajna zmluva vypis z uctu vuac menej vsetko finacovala a financuje ona . Ide o to ze je jej jasne ze ho misi vyplatit ale moze i to dedicstvo odratat ??dakujem