Najomné po rozvode

18. nov 2022

Ženy poraďte , rodičia sú rozvedený majú spoločný byt ktorý kúpili ako manželia . Otec ostal v byte , mamina žije inkde no stále mu dáva polovicu nájomného . Už roky.. Je povinná mu platiť za byt ? Teda nájom ? Byt je zaplatený nieje tam hypo . Ona platí lebo sa boji ze ak nebude prispievať stratí nárok na byt . Ďakujem .

prihlassa
18. nov 2022

Troška som nepochopila " nájomné za vlastný byt ?"

kitycat
18. nov 2022

Podstatne je, ci je na Liste vlastníctva.

Tvoja mama by to mala vediet. A najomne, tipujem, ze energie ci poplatky za chod baráku, na to nemaju vplyv.

1fifinka1
18. nov 2022

Ak otec ostal v byte, mal mamu vyplatiť. Ak na to nemá, byt predať a peniaze si rozdeliť.

autor
18. nov 2022

@kitycat ano energie myslím tým nájomným ,platí polovicu aj keď tam nežije . Na liste vlastníctva je .

autor
18. nov 2022

@1fifinka1 byt mamina nechce predat a asi ani otec , mamine by nevadilo keby ho využíva otec ten byt , len to že mu ešte aj mamina prispieva 🤦🏻‍♀️ Pritom otec peniaze ma

1fifinka1
18. nov 2022

Ach, tak to nechaj na nich. Ak to mamine nevadí a nie je to horibilna suma, tak s tým nič neurobíš. Ak sú to len energie, mali by prihliadať na to, že mama ich nespotrebuvava. Čiže platiť menej, nejaké paušálne poplatky za hodiny, atď na polovicu. Ale nie celú polovicu z elektriky, z vody atď. Predať ho nechce, vlastní nehnuteľnosť s rozvedeným manzelom, ved to je len sama starosť. Neviem ako spolu vychádzajú, ale asi dobre. Právny nárok na byt určite nestratí. Ale ak sa k otcovi nasťahuje niekto, to by som už riešila.

som_realistka
18. nov 2022

Mala by platiť iba polovicu nákladov ako fond oprav, mesačný popl za el hodiny, a takéto (treba si pozrieť co je v zalohovom predpise) reálne spotrebovanú elektrinu a vodu by mal platiť ten co tam býva.

majamat
18. nov 2022

sj js si myslim, ze spotrebovanu energiu by mal platit ten,c o ju spotrebuje. ak ma narok na 1/2 bytu, nemoze ju len tak stratit.
fond oprava podobne veci to uz idu na polovicu.
nehovoriac o tom, ze on uziva jej castbytu, cize za tu cast by mozno mohla pozadovat aj najomne.

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tosomja
18. nov 2022

Tak tvoja mama urobila veľkú chybu hneď po rozvode. Mali riešiť vysporiadanie majetku. Otec ju mal vyplatiť z bytu a vtedy by tam mal nárok zostať sám. Alebo predať a pol na pol vyplatiť. Neviem koľko rokov sú rozvedení. Ale určite nemá nič platiť, keď to neužíva, ale riešiť vyplatenie. A nech sa otec zariadi ako chce. A ešte keď bude podávať, môže žiadať vrátiť časť čo splácal a neuzivala. 🙈

luccija
18. nov 2022

@tosomja asi?na to nema ani jeden financie, aby sa vyplatili.Platila by som iba FO ziadnu polovicu najomneho

roja01
18. nov 2022

Kto byva, ten plati. Ziadnu polovicu podla predpisu, ani len polovicu fondu udrzby a oprav. Len podla mna autorky mamka plati z toho dovodu, ze ak sa po rozvodu do 3 rokov nevysporiada spolocny majetok, vtedy pri rieseni majetkovych sporov sud vacsinou rozhodne tak, ze kto odisiel z majetku a roky sa nezaujimal o ten majetok, tak o neho pride. Ja nie som pravnik, ale takto sa kedysi rozhodovalo a toho sa asi autorkina mama boji.

matabb73
18. nov 2022

Podľa toho čo som čítala v skupine Právne poradenstvo by ešte ona mohla od neho žiadať nájomné za využívanie jej polovice bytu. Nemusí platiť za vodu, akektrinu, kúrenie, lebo tam nežije. Keď je na liste vlastníctva, patrí jej polovica aj keď nebude platiť nič.

matabb73
18. nov 2022

@roja01 toto je nezmysel. Keď je niečo tvoj majetok, tak ti to patrí aj keby si sa nezaujímala 20 rokov.

kvetinka75
18. nov 2022

@roja01 pokiaľ je na liste vlastníctva, tak oň nepríde, polovica bytu je jej. Bez ohľadu na to, či tam býva/platí alebo nie

lindusss2016
18. nov 2022

Otec by mal mame platit najomne za uzivanie jej casti bytu. Nech nie je hlupa a nenecha sa takto zneuzivat, o nic nepride. Urcite nema preco platit energie, ktore nevyuziva a ked ma strach o poplatky spravcovi bytoveho domu, nech ide tam a rovno sa ich opyta, kolko sa plati do fondov a pod. Predpokladam, ze to budu len drobne.

autor
18. nov 2022

Ďakujem Vám všetkým za rady .

pupi14
18. nov 2022

@kvetinka75 asi tak nejak. ak to je teda ich byt a na tom liste vlastníctva aj je. on tam býva, tak znáša finančné výdavky na réžiu

mogaa
18. nov 2022

ono to nie je také jednoduché....ako spoluvlastník nehnuteľnosti sa musí podielať na nákladoch na danú nehnuteľnosť....to že tam nebýva je jej rozhodnutie, ak tam nechce bývať nech byt predajú alebo sa vysporiadajú

liljana
18. nov 2022

Preco by mala platit najomne za druheho za byt, kde nebyva? Otec je dospely, nech za seba plati svoje naklady sam. Kto byva, ten si plati svoje mesacne naklady. A majitelia su stale obaja.
Ked sa mu nepaci, nech byt predaju a nech si za polovicu kupi vlastny o polovicu mensi byt, kde bude zase platit vsetko sam v ovela mensom byte.

prvosienka7
18. nov 2022

Nemusí mu platiť nič. On tam býva, tak sú to proste jeho náklady mama s tým už teraz nemá nič, keďže býva niekde inde. Žiadne náklady znášať nemusí a nárok na byt jej nezanikne

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sense
18. nov 2022

Nemusí mu platiť nič. Ved on jej tiež neplatí za to ze užíva aj jej polovicu bytu. Ale je to na nich.

emasss111
18. nov 2022

a majú vysporiadaný majetok rodičia? alebo ako to majú s bytom poriešené? určite by som nič neplatila....

roja01
18. nov 2022

@matabb73, v uvode som pisala, ze nemusi sa podielat na plateni. Len som vysvetlovala, ako sa po rozvode nevysporiadany majetok riesil kedysi. Mozno, ze to bolo z toho dovodu, ze vela bytov nebolo v osobnom vlastnictve, boli bud statne alebo druzstevne a jednalo sa o to, kto ma pravo v nich ostat. Ja si myslim, ze autorky mama plati polovinu nakladov na prevadzku bytu, pretoze ako starsia si pamata tieto praktiky.

tosomja
18. nov 2022

@luccija no ani môj ex nemal financie na to, aby ma vyplatil, nechcel predať byt, musel si požičať. 🤔 Darmo. Ako by sa ti páčilo, keby tvoj byt užíval niekto iný a ty by si mu ešte prispievala. A keby si tam ešte aj niekoho nasťahoval. A aj keď tam má trvalý pobyt, môže napísať žiadosť na mestský úrad a byť oslobodený od platenia smetí, atď. A zase dosť podlé od toho, kto tam býva, pýtať do fondu opráv a ostatných platieb, keď ani po schodoch tam nechodí, nie že len nevyužíva byt. 🙄

luccija
18. nov 2022

@tosomja ved ja chapem asi som to zle napisala...tiez si myslim, ze predat rozdelit sa a zit kazdy svoj zivot.Len mozno to nebude taka suma, aby si kazdy kupili svoje, maju vzly vek kvoli hupo, nizky prijem...