Náhradný víkend u otca, keď je dieťa choré

mirkaelias
5. aug 2014

Ahojte maminky. Možete mi prosím poradiť ako to funguje, keď je dieťa choré a nemože ísť k otcovi. Náhradné dni si určuje otec alebo si ich určuje matka? Ďakujem pekne

eliskajanulka
5. aug 2014

ahojky.
podla socialky je to na dohode oboch rodicov. pokial zena chce mat pokoj od exmanzela tak ustupi a vyhovie jemu. je to na vas ci sa dohodnete alebo nie. urcite musi byt nahradny termin.
poviem ti aj iny nazor socialky aj ked je dieta chore moze ist k otcovi ved aj otec je schopny sa postarat o dieta. samozrejme nemoze mat infekcne ochorenie alebo 40 stupnove teploty.
Kazda kompetentna osoba ti povie inak ale jedno je iste radsej sa dohodnut ako sa potom kvoli tomu tahat na socialke alebo nebodaj sude.

mirkaelias
autor
5. aug 2014

@eliskajanulka ide o to , že moj muž ma syna a jeho ex nám ,,dĺži,, víkend,,,ale keďže moj muž rocí v zahraničí dal jej na výber dva dátumy kedy je schopný syna si zobrať a ona nesúhlasila ani s jedným samozrejme,,,a v podstate vždy si vyberá ona kedy nám syna dá. Podľa mňa keď mu ona neumožnila byť so synom tak on si má vybrať kedy si ho može vziať nie?

eliskajanulka
5. aug 2014

pokial tvoj muz pracuje v zahranici mala by mu umoznit byt so synom aj ked bol chory to nik nezakazuje alebo pokial bol vazne chory tak dat nahradny termin. skuste ju postrasit socialkou alebo sudom mozno ustupi pokial nie tak to dajte kludne na socialku oni vas predvolaju a termin sa dohodne. matka musi umoznit styk s dietatom. inak to moze ist na sud a tam ju moze cakat pokuta napr.

mirkaelias
autor
5. aug 2014

dakujem pekne toto som potrebovala vediet a jedna pani mi v inom prispevku napisala odpoved ze matka musi dat dieta a nahradit,,,takze budeme vediet a ked nie tak si to aj poriesime, dakujem za pomoc 🙂

kaktusik007
5. aug 2014

Ak mam chore deti, nahradne terminy ex NEPOSKYTUJEM.
Kto da mne nahradny termin za vikend, ak ochoreju????

kaktusik007
5. aug 2014

@mirkaelias nie, matka nahradny termin dat nemusi.

eliskajanulka
6. aug 2014

@kaktusik007 na jednej strane ta chapem. ale podla sudom a socialky musis dat nahradny termin pokial nechces dat dieta chore k otcovi. myslim to v dobrom lebo viem o com hovorim zazila som si to na vlastnej kozi. ani ja som to nechapala preco musim, kedy si to nahradim potom ja s dietatom ktory vikend budem ja s nim ked je chory tak sa liecime a ked vyzdravie musim ho dat zas otcovi. ale toto je v nasej krajine tak pokial otec chce musis dat nahradny termin.

eliskajanulka
6. aug 2014

@mirkaelias nemas za co dakovat. pokial viem a mozem rada pomozem. drzkajte sa a snazte sa to vyriesit s matkou dietata v dobrom.

tilda
6. aug 2014

@mirkaelias ahoj, ja co viem, tak nahradne terminy sa davat absolutne nemusia, je to len prejav dobrej vole matky, ak ho poskytuje... viem to od pravnicky, ktora ma zastupuje

mirkaelias
autor
6. aug 2014

@kaktusik007 nemusela by poskytnut keby nam ho da, mi by sme si ho vzali aj choreho . tak isto sa o dceru predsa starame ked je chora ale ked ona nechce nahradit nam ho musi, zo socialky to mam tiez len som potrebovala vediet kto urcuje ten nahradny datum . @eliskajanulka a dakujem aj tak

kaktusik007
6. aug 2014

@eliskajanulka kolizna sa ma tiez snazila presvedcit ze musim, ale ako pardon. Deti ochoreli. Samozrejme bavime sa o tom, ze dieta nie je chore pravidelne ked ma ist otcovi. A tiez sa bavime o tom, ze zelene sopliky nie su choroba - pretoze beriem, ze aj taketo matky su.

Proste moje deti ked mozu ist otcovi, tak idu. Ak doberaju antibiotika a vidim ze uz maju zapal svindlov - tiez idu. Ak ist nemozu, tak nejdu a nahradny termin nie je.

Este poznamka - bavime sa vekovo o detoch, co maju cez tyzden uz povinnosti - cize chodia minimalne do skolky. A na volnocasove aktivity ostava zrovna vikend.
@mirkaelias Nazor socialky je trosku zavadzajuci.
Ale hovorim - je chore dieta a chore dieta. K tomu treba zobrat do uvahy aj to zahranicie - ale pravny narok na nahradny termin nie je.
Poradim ti jedno - ak ziadate nahradny, spytajte sa on matky a nedavajte terminy vy. Uspejete skor.

mirkaelias
autor
6. aug 2014

@kaktusik007 takze aby som ta uviedla ,,nas,, maly bol chory ze kaslal ale jeho matka proste povedala ze k nam nepojde takze tym padom nam vikend nahradit ma. nemal dokonca ani teploty. a ked som ja bola nsude tak mi vravela sudkina, ze musim nahradit takze je to teda zavadzajuce. A dalsia vec aj keby je chory vezmeme si ho kedze sme s nim malo. Ked ona nechce a nemame ho kvoli nej podla je na mieste to nahradit . lenze tu je to na hlavu padnute cele,.,., a v podstate vzdy nam dava terminy ale kedze chlapec chodi do skoly a muz robi v zahranici tak sme kej dali teraz dva na vyber pretoze potom uz nebude mat ako nahradit ten vikend .

mirkaelias
autor
6. aug 2014

@katusik007 ako z knizky jedna pani ma dost prehlad,: Dobrý deň,
z právne hľadiska choroba dieťaťa nie je dôvod na narušenie (neodovzdanie dieťaťa otcovi), resp. porušenia súdneho rozhodnutia o úprave styku s dieťaťom pokiaľ matka nemá potvrdenie od lekára, ktorým by preukázala potrebu karantény alebo iného opatrenia, ktoré bránia odchodu dieťaťa z domova (vysoké teploty a pod. kedy nie je dobré dieťa prevážať s domácnosti do domácnosti).
Pokiaľ sa teda jedná o klasickú chorobu (napr. chrípka, nádcha, alergia) nie je dôvod na to, aby matka dieťa otcovi nedala samozrejme z primeraným komentárom o liekoch či iných opatreniach pri chorobe. Otec má síce s dieťaťom síce súdom určený (teda obmedzený) styk, ale nijako mu neboli obmedzené rodičovské práva. Je rovnako oprávnený sa o dieťa postarať či je zdravé, choré, poslušné, neposlušné a pod.

V praxi obyčajne matky otcom deti dať choré nechcú, niekedy je choroba "vymyslená" alebo skrátka majú pocit, že sa o dieťatko dokážu vtedy postarať na 100% iba oni.
Takéto vymeškanie stretnutia sa obyčajne nahrádza ihneď ako je to možné a otec má možnosť (to znamená ak má otec dieťa každý druhý víkend - ono je choré, príde si poň ten nasledujúci víkend aj keď by ho nemal mať a ten nasledujúci víkend si pre neho príde tiež klasicky podľa rozhodnutia súdu). Keďže "ukrátený" bol otec on by mal matke povedať možnosť kedy môže s dieťaťom zameškaný čas stráviť. Ale všetko je to na dohode medzi rodičmi, no ak matka robí prieťahy treba si dať na súd Žiadosť o prípis (zmenu) k rozhodnutiu o úprave styku s dieťaťom v podobných situáciách (treba doložiť, že dieťa je často choré, matka robí problém, nemá potrebné potvrdenie, ktoré bráni dieťaťu opustiť domácnosť). Potom to bude mať aj v rozhodnutí, že dieťa aj počas choroby či inej zmene okolností môže byť s otcom. Tak isto aj matka môže urobiť to isté.
takze je to tak ze v podstate ked nam nemohla dat dieta lebo ona nechcela musi nam ho nahradit a este aj kedy ma cas muz

kaktusik007
6. aug 2014

@mirkaelias robis z komara somara. Ide o jeden vikend. Sa zobud.
A to ze nejaka pani ma na to takyto nazor, ok. Ma na to pravo. Ja nahradny termin za to ze dieta je chore neposkytujem. Nie je to totiz povinnost matky.

eliskajanulka
6. aug 2014

@kaktusik007 nemas pravdu. mirkaelias pravdu v tomto ma a ja jej to mozem dosvedcit. na sude by si neobstala keby tvoj exmanzel chcel nahradny termin a ty by si mu ho nedala. pokial nie je dieta vazne chore to je infekcne ochorenie napriklad mala by si dat dieta k otcovi ved on je tiez jeho rodic a ma sa vediet postarat. pokial nedas a mas doklad od doktorky ze nemohol ist k exmanzelovi kvoli chorobe dietata tak musis dat nahradny termin inak ti to sud prikaze. bavime sa o detoch co su skolopovinne ci skolkari co maju cez pracovne dni svoje povinnosti. nikoho to netrapi ze ty si bola s dietatom doma ked bolo chore a neuzila si si s nim vikend. treba dat nahradny termin resp. musis ho dat inak to moze dat ex na sud a tam ti to potvrdia. aj otec ma svoje prava nielen matka.

eliskajanulka
6. aug 2014

@mirkaelias mas pravdu. drzte sa toho ze mate vzdy narok na nahradny termin a vysvetlite to aj matke dietata. nevzdavajte sa a bojujte. uzite so deti pokial su deti su to krasne roky lebo potom vyrastu a to uz bude ine. nik vam ten cas uz nevrati.

lenkaerika
6. aug 2014

@eliskajanulka "bojujte..."???? - ved sme ani nepoculi nazor skutocnej matky toho dietata. pripadne preco otazku nepolozil sam otec, ale jeho nova partnerka, ktora je dietatu vlastne NIKTO?!

mirkaelias
autor
6. aug 2014

@lenkaerika @katusik007 sa tu neposkladajte opytala som sa ci neviete nahodou ako to funguje kto udava nahradne terminy....a NIKTO je niekto ...dalsia vec ked si ty najdes partnera, ktory sa stara o tvoje dieta tiez je to NIKTO?? a preco nenapisal otazku sem? pretoze na taketo stranky nechodi to bude asi tym . Ked sa nieco opytas cakas odpoved a nemusite sa mi tu hadat alebo na mna utocit....tak isto ako sa stara o syna muz staram sa s nim aj ja takze asi taky nikto som...a tak isto aj kazda zena ktora sa stara o dieta ktore nieje jej ,,,

dohna
13. aug 2014

@kaktusik007 presne takto to riešim aj ja, ked je syn chorý, zkrátka k ex nejde, ale ono záleží aj na tom , či má horúčky, alebo ako je chorý, ak len pokašliava tak mu ho dám v pohode, ale ked je fakt že chorý a nechodí ani do školy a celý týžden je doma, na víkend k ex proste nejde a ani nemáme náhradný termín.

tilda
16. feb 2015

Dobry den,ex sa mi vyhraza sudom ak mu nedam "v dohladnej dobe" nahradne terminy za dva vikendy,ktore nebude s dcerou kvoli tomu,ze ide na dovolenku. Mam info,ze nahradzat nemusim. Inak vzdy do poslednej minuty dcera vsetko nahradza aj za cenu, ze ju k sebe vezme a zapne jej unho len telku. ako to robievate vy? Dakujem

kaktusik007
16. feb 2015

@tilda na dovolenku ide dcera, alebo ide na dovolenku ex?

ak ex -- je to JEHO problem, vie, ako je upraveny styk s dietatom a mal si poriesit dovolenku tak, aby sa styku mohol zucastnit.

ak na dovolenku ide dcera - tak nahradny termin logicky si povinna dat.

tilda
16. feb 2015

@kaktusik007 zle som to napisala, promin, on ide na dovolenku. a este sa tvari, ze v opacnej situacii by on problem nemal, akoby on mal schvalovat program mojej rodiny. samozrejme, ak dcera vynecha pretoye sme my mimo, nahradzame. len to ze on bol doteraz zvyknuty, ze sa nahradyalo vsetko, ale to bola len moja dobra vola - ibaze to bolo v inom rozsahu, nie ze on na mesiac vypadne a my sa musime aj s celou rodinou prisposobit. dakujem

kaktusik007
16. feb 2015

@tilda nemusis sa prisposobit... stretnutie s dietatom je jeho pravo, a kedze ho nevyuzije, smola.

sakurra
17. feb 2015

@mirkaelias nevšímaj si tie reakcie matiek...zrejme sú to podobné typy žien, s akou máte problém. Ja ta úplne chápem, my mame tiež podobné problémy s mužovou bývalou. Najvačší problem matiek je v tom , ked si dieťa "dovolí" mať rado svojho otca a chodiť ku nemu 🙂 Normálna matka by v tom nevidela žiadny problem , umožniť náhradný termin. Ved sa jedná o dieťa, ktoré rado chodi ku otcovi a cíti sa u neho dobre. Miesto toho, že by ste boli spokojné, že sa o dieťa otec dobre postara, zoberie ho na výlet, ku starým rodičom, atd .. a vy mate 1-2 dni volna a čas pre seba a svoje záujmy.....snažite sa radšej robiť všetko možne preto ,aby to tak nebolo a dieťa svojho otca najradšej ani nepoznalo.. dieťa je ešte malý pán nato ,aby sa postavilo pred matku a povedalo jej - chcem ist ku ocovi. To začne robiť neskor, ked si to začne uvedomovať. Samozrejme sa zastávam otcov, ktorí maju zaujem o svoje deti a vedia sa o nich postarať. Najvačši problem je v tom, že ku vám chlapec zrejme rád chodi a ma vas rad 🙂

kappaverde
19. feb 2016

@kaktusik007 teba treba trosku z komy prebrat lebo zrejme hybernujes.

sarlota19
20. feb 2016

ja by som sa tiež rada opýtala ak má dcéra 2 roky a zápal priedušnice ....otecčiže ex chodí každú druhú sobotu, som povinná mu dať náhradný termín ?

mirkaelias
autor
21. feb 2016

@sarlota19 nemusis ale on si ju moze vziat aj ked je chora. Tak isto sa moze o ňu starať ako aj ty

bosorka217
18. mar 2016

Matka nieje povinna dat otcovi nahradny termin .ked dieta nieje schopne prevozu a je v teplotach,moze odmietnut dat dieta otcovi bez zabran.a nieje povynna mu dat nahradny termin.otec si dieta moze vziat chore ked nieje v teplote a je schopne prevozu.moje su neni schopne prevozu hrozi nam nemocnica a bombarduje ma sms-kami.vzdy mal nahradny termin ,ako sa zachoval na sude a klamal ze zabranujem mu styk tak u mna nahradne terminy skoncili.a nik ma nedonuti mu ich dat.uz len zato ako sa chova.ma co chcel.vzdy som mu vyhovela ale dobre casi skoncili.

bosorka217
18. mar 2016

@sarlota19 nie niesi povinna dat nahradny termin

sarlota19
19. mar 2016

@bosorka217 dakujem ..... no u nás nakoniec ani nepýtal nahradný termín takže velmi mu na nich nezáleží 🙂