Prosim vás ako to je kedˇ mi bývalí priatel neplatí výživné čo má už právoplatne schválené od súdu dala som to na exekúciu je to akurát v riešenía,ale pani právnička mi poradila že od začatí exekúcie kedˇ prejdu 3 mesiace že my vystavia niake potvrdenie a to zanesiem na úrad Sociálnych vecí a rodiny a že tam my môžu za neho poskytnúť náhradné výživné.čo všetko k tomu potrebujem a ako to prebieha či je to len jednorázové alebo viac mesiacov.A hlavne ma zaujíma či sa niekto stým už stretol a ak to nevymôžu od bývalého či to potom budem musieť úradu vrátiť alebo splatiť.Ďakujem za akú kolvek radu.
Dakujem za radu a aká je čiastka 2,1 násobek životného minima kolko to je prestne neviem lebo nikdy som nebola na úrade evidovaná.
Spočítaj si členy domácnosti-přiklad:ty 198,06+ dítě 90,42=288,48*2,1=605,80 to je suma ktorou nesmiš přesahnout abys mohla pobírat nahradní výživné
Dakujem za pomoc
Já pobiram náhradní výživné.Potřebuješ potvrzení o příjmu,rodný list dítěte a rozsudek že soudu o výšce nesmíš přesáhnout 2,1nasobek život. minima příjmu tvé domácnosti.Po třech měsících dostaneš potvrzení že exekutor nic nevymohl a úřad práce a sociálních věcí a rodiny ti vyplatí tři měsíce zpětně a pak půl roku každý měsíc vyplatí dannou částku, nejvíc však asi 102€-to nevím jistě-ja pobiram jen 90€.Po půl roku se znova dokladuje příjem domácnosti. Pokud ti ale ex vrátí jakoukoliv částku-i zameškané výživné, musíš to na úřadě hned hlásit a tu částku úřadu vratit-to znamená že když ti v máji vyplatí úřad náhradní výživné 100€ a ex ti v máji pošle 50€ ty musíš vrátit 50€.Pokud nic nevymuzeš nic nevracíš.Doufám že jsem to nenapsala jako Maďar 🙂