Dobrý deň,
Chcela by som sa poradiť, ako to chodí, keď chcem požiadať o náhradné výživné, keď môj otec neplatí. Mám skoro 20, študujem na vysokej škole a on má povinnosť mi platiť 100€ mesačne. Problém je, že nikdy riadne neplatil, vždy poslal len raz za pár mesiacov a potom nič. A keďže mama riešenie problémov vždy odkladala, keď som ešte bola neplnoletá, chcem si to konečne dať do poriadku....
Za každú radu budem veľmi vdačná.
@nikac_ odporúčam najskôr sa spojiť s otcom a povedať mu, že študuješ na výške a peniaze ti chýbajú keď nepošle výživné a preto ak nebude platiť pôjdeš cez exekútora. Možno to zaberie a otec dobrovoľné bude platiť. Predsa len exekútor nie je lacný.
@martina1201 exekútor má zákonom stanovené výšky poplatkov. Nemôže si ich určovať ako sa mu zachce.
Tie peniaze v konečnom dôsledku dostane spat
@nikac_ ak by si chcela výživné vymahat cez exekútora, potrebuješ :
Právoplatny a vykonatelny exekučný titul (rozsudok o vyzivnom)
Presne vycislenu sumu zameškaného vyzivneho
A všetky úhrady (tie čiastočne) ktoré ti zaplatil.
Návrh na vykonanie exekúcie si podas u exekútora, zaplatíš poplatok okolo 20 eur a tie si budu spätne vymáhať od povinného (tvojho otca)
V skupine Právne poradenstvo sú na začiatku články od právničky. Aj na tému výživné. Môžeš si aj zadať pod lupu tému a vyhodí to diskusie, kde radia právnici, tiež v tej skupine.
@pribinak to viem, ale to neznamená, že sa otecko nezľakne toho slova a nezacne platiť....