Náhradné výživné

sellycka13
7. okt 2024

Dobré ráno,viete mi poradiť z vlastnej skúsenosti mám nárok na náhradné výživné z úpsvar ak nie sme súdom dohodnutí na mesačnej čiastke výživného len ústne? Doteraz mi otec dieťaťa platil 2 roky nonstop riadne mesačne ústne dohodnutú sumu. Nemáme súdom zatiaľ dohodnuté výživné ani starostlivosť o dieťa ,nakoľko mi môj právnik povedal,že si mám nato pripraviť min 2500eur..

earlgrey
7. okt 2024

Tvoj právnik je blbec....ja som podávala na súd a nič som neplatila....teda ani právnika som nepotrebovala...veď ústa máš nie?

melanta
7. okt 2024

Právnika nepotrebuješ, ak máš priemernú inteligenciu. Dáš návrh na súd na starostlivosť a výživné, na súde zopakuješ návrh, otec dieťaťa bude súhlasiť alebo dá námietky a súd rozhodne. Mimo toho, ak nemáte stanovenú starostlivosť, vieš o tom, že otec si môže dieťa kedykoľvek zobrať a odniesť si ho domov, či s ním ísť na výlet do zahraničia alebo na opačný koniec Slovenska. Čo sa týka starostlivosti, má totiž presne rovnaké práva ako ty. Takže si to vyrieš.
A nie, na náhradné výživné nárok nemáš. Štát ti nemá čo nahrádzať, keďže nič nie je stanovené.

rachel36a
7. okt 2024

Nie nemáš narok...
Podaj sj na súd navrh o zverenie dietata a určenie výživného...

erikaa09
7. okt 2024

Na tieto veci pravnika nepotrebujes. Vzory najdes na nete plus aj co vsetki ti treba. A nemaš narok na nič . Kedže nemaš nič sudnou cestou

luciaaaaa
7. okt 2024

Pravnik ta bud oklamal, alebo ste sa nepochopili. Na sud ohladom zverenia dietata do starostlivosti ani na urcenie vyzivneho pravnika na zastupovanie nepotrebujes. Pravnika si platia zeny, ktore napr. nesulasia so striedavkou a chcu dieta do osobnej starostlivosti a potrebuju "bojovat." Na nagradne vyzivne mas narok vtedy, ak mas sudom priznane vyzivne a chlap ho z objektivnych dovodov neplati, napr.sa odstahoval zit do dazdoveho pralesa a nemas na neho kontakt alebo je chlap vo vazeni alebo je po osobnom bankrote.

petronelka47
7. okt 2024

Najprv musiš mať rozhodnutie súdu o výške výživneho a keď neplatí podať návrh na exekúciu a až potom náhradné výživné

mogaa
7. okt 2024

ak to nemáš určené súdom, tak nárok nemáš...jedine to žiadať súdne ako stanovenie výživného a doplatiť.....

draculla
7. okt 2024

@mogaa myslim, ze doplatit nemusi otec, kedze neprebehlo ziadne pojednavanie ohladom starostlivosti

nikaeli
7. okt 2024

Podaj si normálne na súd návrh na určenie výživného. Vzor nájdeš na nete. Pojednávanie zvládneš aj bez právnika. Teraz som sa rok a pol súdila s ex o zvýšenie. On mal právnika, ja nie. Sudca sumu zvýšil, on sa odvolal. Krajský súd vrátil vec na nové pojednávanie, nový sudca sumu zvýšil ešte viac 🤷🏻‍♀️ lakomý otecko tak musel doplatiť celkom slušnú sumu a k tomu aj právnika, ktorý 2x prehral 😛

mogaa
7. okt 2024

@draculla nie, bolo to myslené tak že žiadať výživné môže 3roky spätne, samozrejme to určené súdom