Náhradné výživné

bozenkakunova
10. jún 2024

Prosim vas o rada maminky,tie ktore mate nejaku skusenost.. ide o to,ze z UP poberam nahradne vyzivne na deti .

Ale dostala sa mi do usi informacia,ze ked začne ex platit normalne,tak ja budem musiet NV z uradu preplacat naspäť?? Ako to vlastne je s tymto,co ocakavat ?

Ide hlavne o tuto cast,ktorej nerozumiem-
"Pokiaľ Centrum vymôže pohľadávku na výživnom, je povinné podľa § 15 ods. 4 písm. c) bod 2 zákona o náhradnom výživnom túto sumu oznámiť úradu a úrad následne oznámi Centru sumu preddavkovo poskytnutého náhradného výživného, najviac v sume vymoženej istiny pohľadávky na výživnom zníženej o sumu bežného výživného, ktorú je Centrum povinné poukázať úradu.

Povinnosť poberateľa náhradného výživného vrátiť preddavkovo poskytnuté náhradné výživné v prípade vymoženia pohľadávky na výživnom pre dieťa sa poukázaním sumy centrom úradu považuje za splnenú a úrad neukladá povinnosť vrátiť náhradné výživné poberateľovi náhradného výživného.

Pre účely vyčísľovania dlhu na výživnom poberateľ náhradného výživného berie na vedomie, že suma, ktorú Centrum poukáže úradu, sa považuje za sumu vyplatenú oprávnenému a odpočíta sa od dlhu na výživnom.

Centrum je povinné podľa § 15 ods. 4 písm. c) bod 1 zákona o náhradnom výživnom oznámiť úradu ukončenie vymáhania výživného z cudziny. Ukončenie vymáhania výživného z cudziny prostredníctvom Centra má za následok zánik nároku na náhradné výživné

alenah31
10. jún 2024

@bozenkakunova V prípade, ak Vám bolo ÚPSVaR vyplácané náhradné výživné ako náhrada za neplnenie si vyživovacej povinnosti vášho ex, čiže povinnej osoby, pričom Vám následne bývalý manžel uhradil túto dlžnú sumu, prípadne jej časť - za obdobie, za ktoré Vám toto náhradné výživné bolo poskytované, je vašou povinnosťou túto sumu ÚPSVaR oznámiť a vrátiť. Snáď nečakáte, že Vám ostane za to isté obdobie aj náhradné výživné aj výživné vyplatené bývalým manželom.

veronikaszabova
10. jún 2024

@alenah31 uz tu bola diskusia, kde sa mamicka rozculovala, z akeho titulu ma akoze vracat €? Ze ona chce aj aj. 😂🤦

alenah31
10. jún 2024

@veronikaszabova no niekedy chlap zaplatí zmeškané výživné cez exekútora a ten to vráti štátu - čiže žena si NV ponecháva, no niekedy to chlap pošle priamo žene, aby neplatil exekútorovi ex. trovy a poplatky (teda on si len myslí, že sa im takto vyhne🙂 ). A tá potom nevie čo robiť. A ono je to tak úradne napísané v tých pokynoch, že niekedy "ani srnka netuší" čo tým chcel autor v tých pokynoch vlastne povedať. To, že niektoré majú tendenciu nechať si vyplatené jedno aj druhé - to už je iná kapitola.

petronelka47
10. jún 2024

Čiže keď od 10/23 poberám NV a ex by mi poslal náhodou dĺžne výživné tak musim vratit spotrebované výživne??

bozenkakunova
autor
10. jún 2024

@veronikaszabova ja samozrejme nehovorim,ze si chcem nechat aj aj..ale po pravde,neviem ako to a ako to naozaj funguje..preto som sa pytala,lebo som chcela radu,pripadne info . Ja som sa len chcela informovat slusne,kedze nemam s tymto skusenosti.. cakala som normalnu odpoved a nie hned taku reakciu ako pani vyssie😞 .. dakujem aj za vasu odpoved

alenah31
10. jún 2024

@petronelka47 ano, ak ti ex dlzne vyzivne zaplati - oznamis tuto skutocnost UPSVaR a oni ta vyzvu ako a kolko im mas vratit. Malo bybto byt niekde v tych pouceniach napisane. Akurat, ze oni tie pokyny pisu dost oborne - fakt sa to casto dost tazko chape.