Náhradné výživné

abenys824
15. júl 2016

Ahojte baby,chcem sa spytat.Aktualne riesim omeskane vyzivne v sume cca 700eur,mam to u exekutora ale vyzera to ze ten s tym nepohne.Moja otazka jNahradne vyzivnee -Ked poziadam na socialke o nahradne vyzivne vyplacaju celu dlznu sumu alebo len 3mesiace (niekde som tak citala ale uz neviem kde) a ak to oni nevymozu od otca budem to musiet vratit ja?Ma vobec zmysel to riesit,ked to budem muset vracat? Prosim nie dohady,tych mam milion aj ja.Realna skusenost,pripadne pracovnik co s tym robi a vie ako to naozaj je.Dakujem

borocka
15. júl 2016

@abenys824
Ahoj, ja náhradné výživné poberám už vyše roka.... náhradné výživné ak ti bude priznané dostaneš za tri mesiace predchádzajúce mesiacu, v ktorom bola podaná žiadosť o NV. to znamená, keď podáš teraz v júli, tak ti príde výživne v auguste a dostaneš ho za júl, jún, máj a apríl.
Vrátiť musíš to, čo ti vyplatí aj úrad práce aj ex. Ak za jeden mesiac dostaneš aj náhradné výživné a ukáže sa aj otec a dá ti 100€ do ruky, tak v podstate musíš ísť na úrad, a tých 100€ im dať. nemôžeš jednoducho poberať aj riadne výživné od otca aj náhradné.
omeškané výživné už nerátaj....to už neuvidíš. Aj keď, možno si ten tvoj vstúpi do svedomia... a vyplatí ti všetko, čo má.
Ten môj má takto dlh už cez 5000€

abenys824
autor
19. júl 2016

@borocka ja som myslela tak,ze budem mat len to nahradne a on nevyplaticize ho nebudem mat dvakrat... vtedy je to blboat vracat nie?

borocka
20. júl 2016

@abenys824 vtedy nevraciaš, to je jasné

lilly0812
21. júl 2016

@abenys824 Ahoj, samozrejme, že budeš musieť vyplatené náhradné vrátiť úradu práce. Otec syna má od roku 2011 dlh na výživnom 2000 eur, exekútor začal až tento rok zrážať z príjmu povinného (otca). Raz prišla zrážka 76 eur a celých 76 si úrad prekne vypýtal naspäť, nezaujíma ich, že otec má nemalý dlh na výživnom ešte od roku 2011. V sume 76 eur bolo bežné výživné aj časť z dlžného no úrad si to pekne zobral všetko. Vidím to tak, že exekúcia asi po čase zanikne a ja sa tak k dlžnému výživnému nikdy nedostatnem. Je to smutné no takto to chodí tu na Slovensku. Možno jedna výhoda, aj prídu 3 zrážky po sebe náhradné výživné mi úplne zastavia, zrušia, potom už nebudem žiadať o obnovenie pretože je to hrozné, keď matka, ktorá nemá z čoho žiť (ja nemám ani životné minimum len hmotnú núdzu) musí ešte aj vracať peniaze, ktoré patria dieťaťu.

abenys824
autor
25. júl 2016

@lilly0812 ale ja som sa pytala na situaciu kedy od otca proste nic nevymozu...jednoducho budem mat len to co mi da urad...kedze mi to otec neposle nebudem to mat dvojmo cize by sa to nemalo vracat nie?

fidorka7
26. júl 2016

@abenys824 nie, vtedy to nebudeš vracať.