Dobrý deň, viete mi prosím niekto poradiť? Či sa oplatí vybavovať náhradný sirotský dôchodok,zomrel ex manžel ale nemal na jeho vek odrobene dostatočný počet rokov, takže zo sociálky prišlo že teda detí nemajú nárok na sirotský dôchodok,je tu niekto kto si to vybavoval? Viem že dosť je okolo toho papierov a myslím že každého pol roka sa to prehodnocuje,
@pribinak ja len že to náhradné je vraj okolo 25 eúr tak že či to je naozaj tak a každých šesť mesiacov dokladovať príjem je pre mňa nepochopiteľné,preto sa pýtam
Každého pol roka sa všetko prehodnocuje lebo sa prepočítava výška životného minima
Čo ja viem tak tá suma je cca 30 EUR, neviem aké veľké máš deti, ale môžeš im to hodiť na sporiaci účet, alebo dať ako vreckové
V učtárni Ti účtovnícka behom 5 min vytlačí tvoj príjem a teba to dalších 5 min odoslať mailom
Však zas toto je dobrovoľne, ak nechceš, tak to vybavovat nemusíš
od 1.1.2022 sa menili podmienky nároku na náhradné výživné v prospech žiadateľa a to tak, že sa neskúma príjem - pri podaní žiadosti ani pri prehodnotení nároku.. Tiež sa menila suma nároku na náhradné výživné pokiaľ dieťaťu nevznikol nárok na sirotský dôchodok na sumu 0,7-násobok sumy životného minima, t.j. 69,69€ mesačne..
Samozrejme že sa to oplatí, veď mat nejaké peniaze a nemať je dosť rozdiel
Nie je tých papierov až tak veľa, doložia tvoj príjem, potvrdenie o plnení povinnej školskej dochádzky, rozhodnutie poisťovne, nejaké cestné vyhlásenie a to je všetko