Náhrada nákladov počas tehotenstva a pôrodu

bluevelvet918
19. dec 2013

Ahojte. Rada by som sa informovala či mám právo žiadať od otca dieťaťa náhradu polovice nákladov, ktoré mi boli "spôsobené" počas tehotenstva a pôrodu. Ako napríklad sú rôzne vyšetrenia, zaplatenie epidurálu, nemocnice... Jednoducho všetky základné náklady. Bábätko nie je moje, ale aj jeho a tak si myslím, že je to celkom normálne... Vopred ďakujem za akékoľvek informácie.

freyjanr
20. dec 2013

pokiaľ otec dieťaťa nereflektuje na svoje povinnosti, poskytuje právnu ochranu nevydatej matke dieťaťa Zákon o rodine. Priznáva jej nárok na príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom, ku ktorej viaže otca dieťaťa. A to nezávisle od ďalšej vyživovacej povinnosti, ktorú má otec voči dieťaťu.
Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu, prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom (§ 74 ods. 1 Zákona o rodine).
Zákon rozlišuje v tomto prípade dva príspevky, a to príspevok na výživu nevydatej matke v trvaní najviac dvoch rokov odo dňa pôrodu a príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom. Túto vyživovaciu povinnosť je povinný plniť otec dieťaťa, ktorého otcovstvo bolo určené (buď súhlasným vyhlásením rodičov pred matrikou/súdom alebo rozhodnutím súdu).
Pokiaľ ide o plnenie uvedenej vyživovacej povinnosti voči matke dieťaťa, vrátane výšky príspevkov, v prvom rade sa rodičia dieťaťa majú dohodnúť. Úloha súdu nastupuje až vtedy, ak sa rodičia vôbec nedohodli na poskytovaní príspevkov nevydatej matke alebo majú rozdielne predstavy o ich výške.
Na rozdiel od vyživovacej povinnosti rozvedeného manžela, súd nebude skúmať, či nevydatá matka je alebo nie je schopná sama sa živiť, ale prihliadne na odôvodnené potreby matky, ako aj na schopností, možnosti a majetkové pomery otca dieťaťa.