Na čo mám nárok pri vysporiadaní majetku pri rozvode

zana1234
3. okt 2019

Ahojte, prosim o rady a informacie. V case ked sme s muzom riesili prve byvanie, pozicku zo Sfrb atd, neboli sme este svoji, a teda byt bol zapísaný do katastra pod jeho menom,avsak skolaudovany bol uz v case manzelstva. Taktiez na zmluvach zo Sfrb som figurovala aj ja, ked sme ziadali odpocet za narodene dieta. Celych 18 rokov som platila inkaso, a vsetok nabytok sa kupoval az po kolaudacii,teda v case manzelstva. Byt sme predali a postavili dom, samo z predaja bytu sa ciastocne financoval dom. Na co mam narok?ako by toto zohladnilo pri vysporiadani majetku?zavazi ze som viac prispievala do domacnosti?zavazi,ze moj muz nevedel vyjst z vyplaty?

rachel36a
3. okt 2019

Nie nezavazi ze on nevie hospodarit, ani ze ty si prispievala viac...ak ste dom nadobudli ako manzelia a nemate zrusene BSM tak mas narok na polovicu

zana1234
autor
3. okt 2019

@rachel36a skor mi ide o to, ako sa budu posudzovat peniaze z predaja bytu

lujzama
3. okt 2019

V tejto situacii je v prvom rade nevyhnutné vyriesit, ci predmetny byt bol vo vlastnictve podielovom, bezpodielovom alebo len vo vylucnom vasho manzela. Rovnako je potrebne zodpovedat na otázku, ci bol byt kupovaný zo spolocnych financnych prostriedkov, kto z vas akou sumou prispel na jeho kúpu, pripadne kto uhradzal pozicky, ak nejake boli za ucelom bytu zobrane. Od toho sa budu odvijat aj vase naroky v pripade vysporiadania BSM. Nakoľko byt bol nadobudnuty pred uzatvorenim manzelstva, nepatri do BSM. To, ze v katastri nehnuteľností bol evidovalany ako vlastník len vas manzel by malo znamenat, ze len on sa stal vylucnym vlastnikom bytu. Avsak neviem, kto uzatvaral kupnu zmluvu. Uvadzate, ze byt ste predali a cast z financhnych prostredkov z predaja pouzili na kupu domu. Ak predpokladame, ze byt bol vo vylucnom vlastnictve vasho manzela, napriek tejto skutočnosti, ak boli na kupu domu pouzite co i len scasti prostriedky patriace do bsm, dom by mal patrit do bsm. Podstatna je tiez vola manzelov. Podľa uznesenia NS ČR sp.zn. 22 Cdo 1461/2006: „Ak kúpna cena zaobstaranej veci bola úplne zaplatená z výlučných prostriedkov jedného z manželov, avšak kupujúcim boli obidvaja manželia a obidvaja pri uzavretí kúpnej zmluvy prejavili vôľu nadobudnúť kupovanú vec do bezpodielového spoluvlastníctva, potom sa táto vec stala predmetom ich bezpodielového spoluvlastníctva.“ kto uzatvaral kupnu zmluvu na dom? Kto a v akom podiele je evidovany ako vlastnik v katastri? Pri vysporiadani BSM sa zohladnuju aj Vase vnosy, t.j. investicie, ktore ste vynalozili zo svojho majetku na majetok spolocny. Co sa tyka platby inkasa a pod. treba dodat, ze vyplata patri do bsm, to znamená, ze ste inkaso platili akokeby zo spolocneho majetku. Avsak v sulade s paragrafom 150obcianskeho zakonnika sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Co sa tyka nabytku, tam ak bol byt vo vylucnom vlastníctve manzela, mate narok zohladnenie týchto investicii, kedze plati, ze kazdy z manzelov je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Avsak bude sa určite brat do uvahy aj to, ze aj vy ste tento nabytok uzivali. Predmetom vysporiadania budu najma nehnutelne a hnuteľné veci. Odporucam v tejto súvislosti pozriet obciansky zakonnik, konkrétne ustanovenia par 143 az 151, najma paragraf 150.

zana1234
autor
3. okt 2019

@lujzama dakujem za informacie. Na zmluve na dom a aj v katastri sme uvedeni obidvaja 1/1. Mam to chapat tak, ze sa nemusim obavat, ze si manzel ak by sa predal dom odpocital nieco z penazi z predaja bytu?

zana1234
autor
3. okt 2019

@zana1234 resp.ze by moj podiel pri deleni bol mensi o ciastku z predaja bytu?

mogaa
3. okt 2019

@zana1234 peniaze z predaja bytu sa nebudú riešiť veď za ne ste financovali dom....a dovtedy ste boli manželia.....takže do úvahy sa berie len aktuálny majetok čo bol získaný počas manželstva....byt ste mali aj predali a dom je už na oboch.....takže riešiť sa budú len financie a majetok v čase rozvodu - nie čo bolo pred 10rokmi ked ste boli manželia a hospodárili spolu.....ak by bol aj dom kúpený tak že ty dám 1000eur a on zbytok a je získaný počas manželstva - ide pol na pol.....rovnako je ejdno či žena zarába 500 eur a chlap 2000 - a riešia sa úspory.....ak sú získané počas manželstva nie je o čom....

lujzama
3. okt 2019

Nie, tohto sa bat nemusite. Dom je vo vašom bezpodielovom vlastníctve a teda obaja ste jeho rovnocenni vlastnici. Pri vysporiadani BSM sa vychadza z toho, ze podiely oboch manzelov su rovnake. O vysporiadani BSM sa mozete s manzelom dohodnúť, pokial sa nedohodnete, treba podat navrh na sud na vysporiadanie BSM ktorý bude rozhodovať podla zasad uvedenych v paragrafe 150 obcianskeho zakonnika a teda rozhodne pravdepodobne tak, ze polovica domu bude patrit vam a polovica byvalemu manzelovi. Tento navrh je vsak potrebne podat do troxh rokov od rozvodu manzelstva, inak bude platit nevyvratitelna domnienka, ze co sa tyka nehnutelnych veci, su podiely oboch manzelov rovnaké.

zana1234
autor
3. okt 2019

@lujzama teraz som pozrela na zmluvu o dielo a az za zamrazilo, je tam ako objednavatel iba manzel, sice ja som na zadnej strane podpisana tiez. Bude v tomto pripade problem?meni to to nieco na mojom bsm a vlastnictve?

stela01
3. okt 2019

@zana1234 nárok máš na polovicu spoločného majetku .

maminuska
3. okt 2019

@zana1234 no ja si to až tak nemyslím . Ak bol byt výlučne jeho ( to nevieme , to nie je vyriešené ) tak vložil svoje výlučné prostriedky do domu , ktorý spadá do BSM . Každý z manželov má nárok na vrátenie svojich výlučných prostriedkov v rámci vyporiadania BSM . Takže ak súd rozhodne predbežnú otázku či bol byt v BSM alebo iba jeho tak sa vysporiadava aoby bol iba jeho. Na druhej strane je ti povinný zas on vrátiť to čo si ty do jeho majetku ( bytu dala ) prostredníctvom splátok úveru .

zana1234
autor
3. okt 2019

@maminuska este jedna dolezita vec. Byt bral na pozicku sfrb a tiez stavebne sporenie. Takze vsetko splacal zo spolocnych penazi pocas manzelstva

maminuska
3. okt 2019

@zana1234 ved som napísala , ak bude byt len jeho tak sa z domu bude tento byt vyčleňovať a bude mať nárok na vrátenie hodnoty ktoru do domu dal , na druhej strane sa to zneguje tým , že ty máš nárok na polovičku splátok .... takže ako keby bo byt v BSM.

maminuska
3. okt 2019

@zana1234 jediný problém ktorý by som tam videla je rozdiel medzi trhovou hodnotou bytu a splátkami ktoré sa zaplatili ,ak trhová hodnota bytu je vyššia.

draik
3. okt 2019

@zana1234
Popísaného veľa, ale až posledné rady sú k veci. Keďže manžel predal byt, ktorý bol v jeho výlučnom vlastníctve a výťažok použil na čiastočné zaplatenie stavby domu, tak táto jeho investícia sa zohľadní (započíta) pri vyporiadaní BSM. Ako už bolo uvedené, Vy zase máte nárok na započítanie polovice splátok, ktoré boli za manželstva použité na financovanie úveru na byt manžela. To sa už netýka bežných výdavkov ako energie a pod.

@je síce pekné, že dávate celé litánia, ale úplný prehľad vo veci, žiaľ, nemáte a zbytočne ste zavádzali zadávateľku. Hlavne ta rada o 14:00 je chybná.