Musím ukazovať vnučku starému otcovi?

sweetchick
13. sep 2012

DObrý deň. Chcela by som sa opýtať na vec, ktorá mi už dlhšie vŕta v hlave. Mám s mojim otcom veľmi zlé vzťahy, povedal mi, že nie som jeho dcéra a takéto veci. Pred 4 mesiacmi sa mi narodila dcérka a už zrazu má vnučku aj ja som jeho dcéra. Lenže ja NECHCEM,aby za ňou chodil. Nemal záujem o mňa,tak ja teraz nemám záujem o jeho deduškovanie. Poradte mi. Mám právo mu to zakázať??? Mamina mi vravela, že v televízii videla diskusiu, že to môže dať na súd a prinútia ma mu ju ukazovať. Dakujem

hradnapani
13. sep 2012

@sweetchick pozri sa, nemusis, ak nechces, ale s tym sudom je to tusim pravda. Aj stari rodicia maju nejake naroky. Ale podla veku vidim, ze si mladucka mamina a poviem ti, ze jedna z najhorsich veci co mozeme v zivote urobit, je branit sa zmiereniu s vlastnymi rodicmi. Ano, chapem ta, mali ste zly vztah, ale ak je vola na jeho strane urovnat to, hoci aj cez vnucku, nebranila by som sa. Ale treba popracovat hlavne na tom, aby ste si vy dvaja vydiskutovali to zle medzi vami, odpustili si navzajom (to je ta najtazsia a najbolavejsia cast) atd. Ano, vyzera to ako riesenie zo sladkeho filmu, ale jedneho dna to pochopis,.

sisaha
13. sep 2012

@sweetchick suhlasim s nazorom vyssie. Ak je to z tvojej strany co i len trosicku mozne, treba si veci vydiskutovat a zmierit sa.. Mozno teraz si tvoj otec uvedomil mnohe veci a chcel by to dat na spravne miesto. Sancu si zasluzi kazdy, aj ked si urazena a vela veci sa ta dotklo. Ak ta sklame znova a ublizi ti opäť, tak potom mozes prehodnotit vas vztah. Ale nerobila by som unahlene zavery..

sweetchick
autor
13. sep 2012

@hradnapani dakujem za odpoved. Ja viem,ze by som mala,ale nejde to. Nedavno mi napisal take skarede veci, vraj som si sikanu na zakladnej skole zapricinila sama,lebo som bola velmi mudra,vraj sa rozpraval s mojimi b.spoluziackami. Potom mi napisal,vraj ho mama podviedla,ze ja niesom jeho dcera,lebo sa na neho nepodobam. Kym som byvala este s nim a bola som uz tehotna,tak ma vyhadzoval z domu,vraj sa ma o mna starat ten,kto mi urobil dieta. Pred par rokmi som bola na jeho strane,sla som proti svojej mame,hoci ona si to vobec nezasluzila. Prosto citim,ze aj keby musim,tak s nim uz nikdy nechcem mat nic spolocne. Zavidim tym,ktori maju normalneho otca. Ja som takeho nikdy nemala ☹

dominiknoemi
13. sep 2012

Sweetchick, podla mna je potrebne urobit to, co clovek naozaj citi...nie to, co sa od neho ocakava ( kvoli dcerke, kvoli dobru v rodine..) ak citis, ze s nim nechces mat nic spolocne, sprav tak a cas ukaze, ci sa to v tebe zmeni...hlavne musis byt silna mama a dat svojej dcerke rodicovsku lasku, ktora tebe tak chyba(la)..drzim palce

hradnapani
13. sep 2012

@sweetchick nezazila som to,co sa ti stalo, ale tiez som mala a ciastocne mam doteraz tazke srdce na svojich rodicov, z roznych , pre mna vaznych pricin (ale pracujem na sebe 😉 . Ale casom som pochopila jedno. Ze jediny clovek, ktory tym naozaj trpi, som ja a svojim postojom to vlastne aj podporujem. Nehovorim, ze ho mas teraz zrazu milovat, ono to ani nejde po vsetkom, co ti vykonal, ale neziv v sebe tu nenavist voci nemu. Je vela sposobov, ako sa vyrovnat s takymito trapeniami, je vela odbornikov, ktori dokazu pomoct. A vies,preco je to take dolezite? Aby si mala tie najlepsie vztahy so svojimi detmi. Akekolvek vycitky, ktore mame voci svojim rodicom sa totiz jedneho dna odzrkadlia na vztahoch s vlastnymi detmi. Sice v inej podobe, ale predsa...Je to taky bludny kruh. Pravdepodobne aj tvoj otec zazil velmi silnu nepravost zo strany svojich rodicov a takto to podvedome ventiloval a tebe (tym sa ho nezastavam !, ale vsetko ma svoju pricinu). Sice som teraz odbocila od temy, ale nedalo mi to nenapisat. Daj si na vsetko cas, skus sa na to pozriet aj s odstupom, alebo vyhladaj niekoho, kto ti pomoze pozriet sa na vztah s otcom s nadhladom a ty aby si sa vyliecila z tej bolesti a krivdy, a casom snad dokazes vyriesit svoj vztah k nemu a jedneho dna mu mozno s pokojnym srdcom dovolis aj to, aby bol dedom.

ematko29
14. sep 2012

@sweetchick je to ťažké viem,al e tvoja dcera rastie abude chcieť poznať aj dedka ,hlavne ak cez tvoju mamu ho pár krat uvidí.myslím ,že tomu nezabrániš len sa budeš trápiť,je to o tvojom a otcovom vztahu nie o vnuckinom a dedkovom.súhlasím s názorom vyššie,že jediny kto bude trpieť budeš ty svojím postojom.zažila som podobne aj ked so svokrou ,hrozne mi naubližovala,ale moje deti ju maju radi a aj ked mi to hrozne trhalo srdce tak pre dobro v rodine aby deti netrpeli tak som sa snažila odpustiť apovviem ťi je to najlepšia vec čo som mohla spraviť,tá ulava na duši .naozaj je to asi na dlhé trate um,na to trvalo cca 10rokov ale keby som sa stále hnevala trpeli by len moje deti ,aja to nechcem.

mima4
14. sep 2012

@sweetchick v prvom rade, ty si jeho dcera a nemala by si sa mu odplacat rovnakym nepeknym spravanim ako sa on sprava k tebe. Je to tvoj otec a vzdy bude. To ze on sa tak sprava, to neovplyvnis, ale mozes ovplyvnit tvoj postoj k nemu a nenapodobnovat ho v tom spravani.
Ma pravo vidiet vnucku, pokial jej neublizujes. Nechod v slapajach svojho otca, lebo cesta ignorancie, nenavisti nevedia k nicomu pozitivnemu, iba cloveka nici zvnutra a narusa jeho vztahy.

sweetchick
autor
14. sep 2012

@ematko29 mamina byva s nami a caka na predvolanie na rozvod. Keby to bolo tak,ze mama s nim zije, tak so stretavanim nemam problem. Lenze on nam tak poublizoval,ze sa mu uz neda odpustit. Bohuzial. Je alkoholik a to mi staci. Minule si ju chcel zobrat na ruky,hoci z neho pachol alkohol na kilometer,oci mal cervene. Myslim,ze moja mala bude rada,ze bude poznat deda len z fotky. Mozno to vyzera,ze som bezcitna,ale nie je to tak. Velakrat som si kvoli nemu poplakala,lebo som nechapala,preco je ku mne taky,co som mu urobila :'(

lilysk
14. sep 2012

@sweetchick Ahoj nemusis mu ukazovat vnucku ak ty ako rodic (matka) nchces .Pokial je to tak ,ze je alkoholik a moze byt ,,nebezpecny ,, pre dieta tak ziaden sud mu neodklepne sukromne navstevy . A dalsia vec je ci taky clovek ako tvoj otec je natolko agilny ,ze si pojde hladat nejakeho pravnika ,ktory mu napise navrh na sud ( to stoji tiez nejake peniaze ) ..navrh tiez treba ist podat (tam sa platia kolky ) ...kym by to prislo na pojednavanie tvoja dcera by mala minimalne 2 roky ...potom je rozhodnutie -mozes sa odvolat ....take prietahy v sudnom konani mozes natahovat aj 3 roky 🙂))
Takze pokial ty to tak citis ,ze mu nechces ukazovat a mas na to vazne dovody -ja osobne si myslim ,ze alkohol je dost vazny dovod (neznasam alkohol ) ....tak samozrejme nemusis . A ty si za dieta zodpovedana a mas materinsky instinkt a vies co by bolo pre dieta najlepsie -ked tak citis ,ze teraz dedko nie tak to nerob a hlavne sa netrap a nemaj ziadne vycitky .Ja si stale hovorim ,ze vsetko zle je na nieco dobre -mozno to bde pre neho priucka a prestane pit a pojde na liecenie a sa zmeni a mozno Vase vztahy sa upravia ...nikdy nevies ....ale podla mna rob tak veci ako citis a nikomu sa neprisposobuj hlavne ked mas 4 mesacne dieta co je este velmi malinke a este aj ty si potrebujes zvykat na to ,ze si matka a dieta sa citi v bezpeci hlavne ked matka je v pohode ! Drzim ti velmi palce

mima4
14. sep 2012

@sweetchick ak mu neodpustis, ty sama sebe najviac tym ublizis a taktiez aj svojmu dietatu. Odpustenie je rozhodnutie, nie "pocit" a dokaze priniest skutocnu ulavu a pokoj do srdca toho, kto odpusta... 🙂

xlucia
14. sep 2012

@sweetchick nemusis ak nechces. z pravneho hladiska nemaju stari rodicia ziadny narok na vnuca. dokonca ak ta bude velmi obtazovat, mozu mu zakazat priblizit sa malej sudnym rozhodnutim.
a nepocuvaj aka si mladucka. mas dost rokov, aby si sa vedela o seba postarat, mas obciansky,si svojpravna a o svojom dietati rozhodujes ty. a nie tvoja mama ktora hovori blbosti ktore nemaju ziadny pravny relevantny zaklad.

dasulik123
14. sep 2012

@sweetchick ahoj mam podobny problem ako mas ty.ale ja som svojmu otcovi nikdy neodpustila ani mu nikdy neodpustim.velmi ublizil a na to sa neda zabudnut.vyjadril sa este pred rokmi,ze sa za mna hanbi,ze ma taku dceru,lebo som nesplnila jeho ocakavania a to ze nemam vystudovanu vysoku skolu a ked som este cakala prveho syna,tak sa vyjadril ze to decko nechce ani vidiet,a to este bol len v brusku.dnes ma syn 5rokov a dedka este nikdy nevidel.druhy syn ma 14mesiacov a dedko nema zaujem o vnukov.s mojou mamkou zil skoro 30rokov a potom si nasiel inu a zalozil si s nou novu rodinu.silny alkoholik,tyral nas,prisli sme o velky dom vdaka jeho pozickam.teraz sa mam velmi dobre,mam milujuceho a starostliveho manzela,dve krasne a zdrave deti.ako otec ma velmi sklamal,ale najviac mi je luto ked sme na prechadzke a vidim ako ostatni dedkovia sa venuju svojim vnukom.druhy dedko uz nezije,takze toto ma asi mrzi najviac ze moje deti nikdy nezaziju ten pocit,keby mali aj dedka.ale zivot je uz taky,niekedy sa to da prekonat,ale niekedy to velmi boli.nie vzdy je dobre a spravne rychlo odpustat.nie kazdy zato stoji a si to zasluzi.radsej ziadny dedko ako taky,ktory tolko ublizil.a slova vedia velmi ublizit.zaryju sa do srdca velmi hlboko a uz niet cesty spät.ked mala vyrastie tak sa sama rozhodne ze ci sa s nim stretavat alebo nie.a ked je clovek opity a vezme take malinke dietatko na ruky,dycha nanho tie vypary,moze mu aj spadnut z ruk.kto toto nezazil nikdy nepochopi co preziva zena a matka,s ocom nie som v kontakte uz niekolko rokov a je to tak lepsie.keby bol mozno iny,keby sa troska zmenil k lepsiemu,mozno by bolo vsetko ine,ale takto je to tak ako to asi malo byt.tak sa netrap nad tym ze ci sa s nim stretavat,ak ti velmi ublizil naco ho mat dalej v zivote,da ti nieco viac ako mas teraz?.ved mas urcite pri sebe ludi,ktori teba aj malu miluju.tak naco mat takeho cloveka.ja mam v zivote bohuzial taku skusenost,ze pokial vo vztahu ku komukolvek vznikne nejaka trhlina,vytvoris zaplatu,uzol,nejak to das do poriadku,ale uz vzdy tam ta zaplata ostane.

sweetchick
autor
14. sep 2012

@xlucia mama to len pocula v telke. Ona ma otca tiez plne zuby,preto sa s nim konecne chce rozviest,aby aj jej dal pokoj

ematko29
14. sep 2012

@sweetchick no tak v takom prípade ťa uplne chápem ak je tam alkohol tak niet očom diskutovať ,amyslím si že ani súd by mu neumožnil stretávvať sa sním.moja svokra ako som ťi písala mi tiež hrozne naubližovalanechápem akym zázrakom som to tu vydržala,svvokra vvlastní jednu polku domu amanžel druhú,ona totižto tiež často pije teraz už ju velmi nevidím piť vraj má zdravvotné problémy,afajčí vdome.s mojimi detmi bola v kontakte iba ked som bola aj ja,ale dívať sa nato ako ju staršia dcera žerie nebolo nič moc doteraz nechápem ...tým,že už teraz ju nevidím opitú sa to zlepšuje,ale deti by som jej nezverila,lebo nikdy neviem.

mima4
14. sep 2012

@sweetchick inak, cloveku pod vplyvom alkoholu by som dieta neukazovala, nedavala...nepriniesla na navstevu...

sweetchick
autor
14. sep 2012

@mima4 on sa dotrepal ku nam ☹ ja k nemu nechodim

1gabi2
17. sep 2012

sweetchick. ahoj. ja mám skúsenosti čo sa týka styku starého otca s vnúčaťom. áno starý rodičia/ rodič majú právo aj súdnou cestou právo stretávať sa s vnúčaťom. ale ako som sa dočítala malá má iba štyri mesiace a v takom veku by mu súd neuznal stýkať sa s malou a to keď sa súd dozvie, že je alkoholik a tyran, tak mu aj zakáže súd styk s maloletým dieťaťom. Ja som mala tiež otca alkoholika a moju mamu aj bil. viem čo je to a tiež by som v živote nedovolila styk s takým človekom. taký človek mu nevie ísť vzorom a to v neskoršom veku, iba to potom využívajú a snažia sa v neskoršom veku z dieťaťa vytiahnúť čo najviac peňazí z osoby. keby to bol slušný človek tak potom by som súhlasila s tým stretávaním, lebo by to iba obohatila citový rozvoj dieťaťa. Ja mám za sebou rozvod a ja mám sama problémy so starými rodičmi čo robia iba problémy, žiaľ sú starý rodičia exmanžela. mám dieťa narodené v vrodenou estetiskou vadou / v ústnej dutine/ , ktoré ešte čaká zopár operácií. a keď ti starý rodičia iba priťažujú ako nám tak ten styk je iba utrpením ako pomocou, keď ich syn nielenže neplatí to výživné ale ani na operácie a ďalšie náklady na liečbu odmieta platiť. Ako aj ty náš to šťastie že náš mamu. Aj ja mám mamu a brata a neviem ako by som všetko zvládala. celú tú situáciu. dúfam, že sa ti to podarí čo najlepšie zariadiť aby to vyhovovalo všetkým.

fino
27. feb 2021

Na otázku či musíš je odpoveď nie nemusíš nič...

katpox
27. feb 2021

Si tym chce kompenzovat o co prisiel, je to na tebe, ano ma pravo zo zakona, najskor aby to bolo oficialne muselo by sa to natahovat cez sudy, alebo cez urad rodiny, neviem jak sa to vola presne...na nete o tom najdes info......... takze mu nemusis dovolit stretavat sa, aj tak je teraz zakaz vychadzania...

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz