dobrý den mám jeden problém. chodila som s priatelom niekolko rokov a prestalo to fungovat. on sa odstahoval a ostala som sama zo synom. po čase som si našla nového partnera ale po mesiaci som zistila že som tehotná. to znamená že som mala pohlavný styk aj z bývalím aj terajším. a môj problém teraz spočíva v tom ,že dietatko sa narodilo a do rodneho listu som neuvidla meno otca. ale bojím sa že môj ex bude chcet test otcovstva. musím stým testom súhlasit? alebo môžem to zatrhnút aj keby bolo jeho nechcem od neho alimenty nič len nech dá pokoj. viete mi niekto poradit? dakujem
len si zisti koľko stoja dna testy. Lebo pokiaľ by si si ich dala robiť ty a uviedla by si ex že si myslíš, že je otcom tvojho dieťaťa a to by nepreukázalo tak dna testy platíš ty a ak by mal on na súde právnika ktorý by ho obhajoval tak platíš aj jeho. Info o dna testoch ti dajú na súde
@kuriatko333 Ty ozaj nemáš potrebu vedieť, kto je otcom tvojho dieťaťa? Nemohla by som s tým žiť. 😒
@kuriatko333 Tvoj ex moze ziadat test DNA. Ma nan pravo, ak bude chciet.
@koniarova potrebu mám vediet ale mne financie nedovolujú robit testy . proste 300eur je pre mna vela aby som to teraz zistovala
@anjelicek26 tvoje uvažovanie a rada je absolútne presná!
@kuriatko333 Ak nechceš alimenty od ex, pravdepodobne nemáš problém s peniazmi, tak si tie testy daj urobiť, alebo nech ich zaplatí tvoj terajší.... na jeho mieste by som asi tiež chcela mať istotu...
@kuriatko333 ak nechces mat s byvalym uz nic spolocne, nerob nic. rodny list dietata nechaj tak ako je, bez mena otca. a zite si vlastny zivot.
ak by chcel nieco riesil byvaly, na testoch sa musite dohodnut, inak nie si povinna ich umoznit. ale trvaj na tom, aby ich zaplatil on. vyjdu okolo 400 eur.
ak by ta byvaly chcel k testom "prinutit", moze to urobit len tak, ze si da navrh na sud na urcenie otcovstva-v tom pripade by si musela testy umoznit, nariadil by ich sud (ak by k tomu doslo, poziadaj si o oslobodenie od sudnych poplatkov a testy zaplati bud otec dietata, alebo stat). ALE je tu zadrhel-totiz s konanim o urcenie otcovstva je spojene i konanie o vychove a vyzive dietata, co znamena, ze by sud rozhodoval aj o tom, komu dieta zveri (to by si bola urcite ty, nemusis sa bat) a zaroven by zaviazal otca dietata platit vyzivne-no a to by sa byvalemu asi nepacilo 😉, takze sudit sa s tebou zrejme nebude🙂
navrh na urcenie otcovstva mozes podat aj ty, a v tom pripade sa tiez da vyhnut plateniu poplatkov za testy rovnako ako som napisala vyssie. ale zrejme to nemas v plane, kedze chces mat od chlapa pokoj..
kym sa zacali robit DNA testy, robila sa na urcenie otcovstva krvna skuska, a bola dost presna (aj ked menej ako DNA). mozno by sa dala urobit aj teraz, skus sa spytat pediatra, ci by ti nevedel zistit podrobnosti a cenu-za opytanie nic nedas.
@klincek dakujem ti velmi pekne za radu 🙂 vážim si to
@kuriatko333 nemas za co. porozmyslaj, neponahlaj sa, casu mas dost 😉
@kuriatko333 - moze to pohnat na sud a ziadat test otcovstva touto cestou. Takze nie, nemusis s tym suhlasit a aj tak ten test otcovstva bude spraveny. Ale ako to citam, ani ty nevies, kto je otec? Co tak spravit test otcovstva s novym partnerom a budete mat istotu? Mozno je jeho a vobec nebudete musiet byvaleho partnera riesit. Meno otca by som do toho rodneho listu urcite uviedla, teda dala dodatocne zapisat, ked budes mat istotu.
Plus teda aj ked je to klise, dieta ma na svojho otca narok a ak ten ma o neho zaujem, tak ego stranou a dovolit stretavanie. Plus aj tie alimenty, co ty od neho nechces - no nie su pre teba, su pre dieta. Mozno dnes super vychadzas s peniazkami, ale o par mesiacov ci rokov sa to moze zmenit, prijde skola, vylety, kruzky, oblecko, no proste.... ak to neni nasilnik, pijan, droguje alebo hrac na automatoch, nevidim dovod ho uplne vynechat zo zivota dietata.