Ahojte.
Chcel by som sa opytat na Vas nazor, ci je to nevyhnutne riesit BSM s pravnikom nakolko je to velmi drahe. Dohodol som sa zatial s nim na pausalnej odmene za kazdy pravny ukon alt. mi ponukol % odmenu, keby vsak doslo k dohode tak sa mi % neoplatia. Rozmyslam ci by mi nestacilo, keby som ho poziadal o napisanie vyzvy - dohody a ak to nepojde tak podania na sud, a potom by som sa uz zastupoval sam. Podla mna to je dost jasne a pravnik to nemoze nejako radikalne ovplyvnit. Bude to len na sudkyni ako rozhodne, podklady su jasne...
Jedine v com moze byt spor aku hodnotu uzna zo znaleckeho posudku na nehnutelnost....lebo za 100% hodnotu ta nehnutelnost nie je predajna...
Dakujem za nazory...
@kaktusik007
vies u mna je to trocha specificke vo viacerych veciach
-bsm potrebujem riesit cim skor kvoli zabezpeceniu byvania resp. zvysenie kvality sucasneho byvania, potrebujem rekonstruovat....
-znalecky posudok som potreboval prave preto aby som sa mal o co opriet...hodnota majetku pred manzelstvom a sucasna hodnota--aby som zistil aku hodnotu majetok nadobudol, inak by boli len hadky...takto je nejaky zaklad pre rokovanie stanoveny sudnym znalcom
-viem ze je bsm o dohode a najradsej by som bol keby sme sa dohodli, ale ked ti ten druhy povie nedostanes nic tak tam vela moznosti neostava, - aj mediatora som ponukal, ale ona chce svojho pravnika
Ja chcem realny kompromis ale obavam sa ze to bude zase len o tom pristupis na moje podmienky alebo sud... Este dufam ze si trosku uvedomi ked jej povie jej pravnik co bude chciet a bude hladat sposob ako sa dohodnut spravodlivo pre obe strany...lebo jediny kto pride o majetok budu deti,
@modreklbko pises hodnota majetku pred manzelstvom a sucasna hodnota.... je tam nehnutelnost kupovana pred manzelstvom na uver?
ak to budes riesit teraz, zbytocne vyhrotis uz aj tak vyhrotenu situaciu... naozaj je nutnost rekonstruovat??? je tvoja exmanzelka schopna ta vyplatit? ak ostala v tej nehnutelnosti zit -- zije tam aj s tvojimi detmi!!!!
akoze pises ze chces realny kompromis -- ale mne to pride ze na to ides stylom --- mam na to pravo tak mi to zaplatis -- a nehladis napravo ani na lavo.
nehnutelnost bola jej, ja som ju pristaval a zrekonstruoval z casti penazi zarobenych aj pred manzelstvom , bez uveru
rekonstruovat je nutnost, lebo som si kupil velmi stary dom bez kupelne kde treba toho strasne vela spravit aby sa tam dalo zit...este sam by som vydrzal, ale kedze mame deti v striedavke tak oni maju pravo na rovnaku zivotnu uroven aj byvania...aj ked zvyknut a naucit sa da na vsetko
myslim si ze je schopna ma vyplatit, navyse dostava vyzivne 200 e, prijem cisty ma nad 1100 e, nema ziadny uver, a je buducou dedickou dalsieho 3i bytu v ba do ktoreho sa odstahovala
a ano....chcem len to na co mam pravo, cudzie nechcem ale svoje si nedam, na co mam pozerat na pravo a na lavo? som to ja kto potrebuje pre mna a deti zabezpecit byvanie aspon na minimalnej urovni
@modreklbko vies dokladovat existenciu tych penazi pred manzelstvom?
ked si pristaval - tak potrebujes dva posudky. jeden, kde je hodnota domu s tou pristavbou, druhy, kde je hodnota (aktualna, v dobe rozvodu!!!!) bez tej pristavby... A teoreticky mas narok na polovicu rozdielu.
a ak si kupil stary dom bez kupelne -- bolo to TVOJE rozhodnutie, mohol si si kupit za tie peniaze byt a nemusel by si mat potrebu rekonstruovat.
viem dokladovat a mam dva posudky
bolo to moje rozhodnutie a co to meni na mojich pravach? exmanzelke ostava velky zrekonstruovany rd, deti maju pravo na rovnaku zivotnu uroven a ja mam pravo na vyrovnanie
alebo podla teba nie? nie je to z mojej strany moralne od nej nieco pozadovat? Ty by si jej vsetko nechala ? Mas pocit ze je chudacik ktoreho sa snazim o nieco obrat?
Alebo tym ze som rozvedeny muz som automaticky vinny a zaradeny medzi sviniarov ktory sa navyse snazi si robit nejake naroky? 🙂 lebo taky mam pocit
Ak nie je možná dohoda, zostane Vám len súd. Môže to byť na dlho a nákladné pre obe strany. Pre istotu s tým počítajte. Ak si trúfate nebyť zastúpený, pričom protistrana právne zastúpená bude, tak smelo do toho - len si vopred naštudujte aspoň základné veci.
Sústrediť by ste sa mali na to, či viete preukázať, koľko z vlastných peňazí (mimo BSM) ste investovali do majetku exmanželky a koľko peňazí bolo investovaných do jej majetku z BSM.
@draik
dakujem
vsetky dokazy , vypisy z uctu, blocky a ine podklady nastastie mam...takze podla mna to bude len o rozhodnuti sudkyne kolko a co prizna a co nie...
preto rozmyslam ze pravnika poprosim len spisat navrh najlepsie taky ktory sud nebude mat dovod zamietnut a sud musi rozhodovat len v zmysle zakonov,
tak preto som sa chcel poradit ci to ma vyznam uz potom mat pravnika kedze je to take drahe...myslim ze by som to mohol zvladnut, hlavu na to mam, pravnicke vzdelanie sice nie ale tak poradit sa da hocikde, aj na nete
@modreklbko
Rozhodnúť vedia aj len detaily. Nikto od počítača nevie posúdiť, či je to vo Vašom prípade jednoduché alebo zložitejšie a do akej miery sa v problematike vyznáte. Tiež si treba vyhodnotiť náklady na konanie v porovnaní s čiastkou, o ktorú sa "hrá" a či to stojí za to.
@modreklbko zly pristup.
bsm si v prvom rade vyries s exmanzelkou - mas na to tri roky. Je hlupost to riesit okamzite po rozvode, este su v komunikacii emocie.... tak cca rok po rozvode by ste mohli byt pripraveni sa bavit vecne.
tu nejde az tak presne o sucasnu hodnotu majetku -- tu ide o to, kto mal kolko coho pred svadbou - ci majetok, ci uvery... co sa pocas manzelstva platilo, co sa pocas manzelstva nadobudlo...
znalecky posudok -- zbytocnost. Daj ceny 3 - 5 obdobnych nehnutelnosti a spriemeruj ceny -- to je cena, za ktoru by sa ten byt mozno dal predat... daj 10% dole a mas urcite hodnotu majetku, s ktorou mozes pocitat.
bsm je najma o dohode dvoch stran -- a ak sa neviete dohodnut, tak oslovte mediatora -- vzdy je to lacnejsie.
ak to totiz pojde na sud -- platite 3% z hodnoty majetku ako poplatok sudu... cize ak mate byt ktoreho hodnota je 100 tisic eur, tak rataj ze len tri tisicky len tak vycalujes statu ze nech sa paci..... akoze toto je sakra dobra motivacia na to, aby to na ten sud ist nemuselo...
a potom -- ak ides argumentovat ze druha strana sa nie je ochotna dohodnut, ti iba pripomeniem, ze dohoda je kompromis DVOCH stran, nie predstava jednej strany o dohode.
takze ak to myslis normalne a uprimne, posli druhej strane SVOJ navrh na vyporiadanie BSM -- ale REALNY. a uvidis, co ti na to povie druha strana.
ak neodpovie --- posli to opakovane.... potom uz klasicky, postou, na dorucenku o prijati... tymto budes minimalne TY chraneny a budes vediet preukazat na sude ze AHA, ja som sa chcel dohodnut, len ona nechcela...... a mozes ziadat potom v narvhu aby teda vsetky poplatky a trovy znasala ona, kedze tvoje pokusy o riesenia dohodou ignorovala....