Musím platiť výživné na vysokoškoláka, ktorý nie je denným študentom?

jajagaja
7. sep 2020

Dobrý deň, nemanželsky syn má 23 rokov chodil na VŠ....3 ročník. Teraz vraj nespravil skúšky tak nerobil bakalarske skúšky. Vraj bude opakovať ročník. Ako to je s výživným, .....ako ja vôbec zistím či ozaj je študentom a či nezneuziva iba situáciu. Do kedy mu máme platiť výživné , aj keď nieje denným študentom? Stále čosi vymysla a nevieme sa dopracovať k tomu či vôbec studuje

mondolina
7. sep 2020

@jajagaja
Už ti tu písali, že to máte dať na súd.
Keď už otec si synom nekomunikuje.

mondolina
7. sep 2020

@jajagaja
Dúfam, že to výživné je aspoň 50€...keď Vám to toľko trhá rozpočet.

mondolina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miskooo1987
7. sep 2020

@jajagaja kto poberá prídavky? Tam to zistíš🙂

luulinkaa
7. sep 2020

Načo potrebuje výživné ak nieje denný študent? Véd ak je externý vie chodiť do práce a zarobiť si na seba..

miskooo1987
7. sep 2020

@luulinkaa no vie že nie je denný študent???predlsit o rok nie je problem...

mondolina
7. sep 2020

@jajagaja
Zrušiť výživné môže len súd.

peter2404
8. sep 2020

Totalne absurdna situacia ked ma jeden plnolety clovek - rodic - platit vyzivne druhemu plnoletemu cloveku, ktory si zjavne a preukazatelne neplni svoje zakonne povinnosti voci rodicovi - konkretne zakon o rodine hovori, ze "Dieťa je povinné svojim rodičom prejavovať primeranú úctu a rešpektovať ich."
Pokial nie je dieta plnolete je jeho zodpovednost voci zakonu diskutabilna, ak je vsak plnolete je to podla mna uplne ina situacia..

pavucikvet
8. sep 2020

@jajagaja vyzvat na potvrdenie o dennom štúdiu. Teraz priebehajú zápisy. ak nepredloží, tak návrh na súd na zrušenie.

extempore
8. sep 2020

Nestrachuj sa, ak sa pride na to, že syn poberal výživné neoprávnene bude ho musieť vrátiť - aj spätne. Treba dat navrh na sud o zrušenie vyživovacej povinnosti. Sud si od školy vyžiada potvrdenie, či mladý navštevuje denne študium.

jajagaja
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jajagaja
autor
8. sep 2020

@mondolina nie je to 120. Otec vychádza dobre so synom....už minulý rok sme od neho žiadala potvrdenie o návšteve školy ....(nedoniesol)
Stále mal výhovorky.....nakoniec sme sa dozvedeli že nespravil skúšky, lebo to flakal.....nezdá sa mi správne a mám taký pocit že dosť syn zneužíva situáciu .....tak preto sa iba informujem ako sa dá prísť na to že chodí do školy alebo nie

mondolina
8. sep 2020

@jajagaja
Tak potom som si Ťa pomýlila, sorry.
Tak ak majú dobrý vzťah povedať, že keď neprinesie potvrdenie zo školy, ide sa na súd zrušiť výživné.

renatik91
8. sep 2020

@mondolina Rozhodnutie súdu má len deklaratórny charakter. Ak totiž povinný rodič plní aj napriek tomu, že dieťa už je schopné sa samostatne živiť, môže následne požadovať vrátenie týchto platieb.

jajagaja
autor
8. sep 2020

@mondolina ešte by som sa opýtala je možné platiť výživné aj keď nechodí napríklad do školy ale je nezamestnaný? Lebo mám silný pocit že ho vyrazili zo školy lebo nespravil skúšky. Teraz buď opakuje ročník alebo si iba dorába skúšky.....neviem ako to funguje na VŠ. Takže ak nieje študent denného štúdia a je nezamestnaný, pracujúci na čierno.....môže otec zrušiť výživné..Ide tu proste o to že syn otca zneužíva a necháva si takú rezervu 120 eur čo mu pípne každý mesiac na účet. Viem že 120 eur dnešnej dobe nieje nič na zaplatenie dieťaťa ale ide tu o princip

lucka_ke
8. sep 2020

ak neštuduje a nemá nejaké zdravotné obmedzenia, kvôli ktorým by nemohol pracovať tak nárok na výživné nemá... ale najskôr treba zistiť či študuje alebo nie

zuzanka.zuzu
8. sep 2020

@jajagaja vždy ide o prachy, nikdy nie o princíp 😉 nechápem prečo majú ľudia problém to priznať 😝

tilko
8. sep 2020

No tých možností je viac.
Ak nespravil skúšky, tak mu možno bolo povolené ísť do medziročníka. Alebo možno skončil daný odbor, v ktorom nespravil tie skúšky, podal si prihlášku na tú istú VŠ ale do iného odboru...atď. A tým pádom je stále študent...
Jednoznačne by mal otec (nie ty) hodiť reč so synom a jeho matkou ako to vlastne je. Mal by požiadať o potvrdenie návštevy VŠ a matky syna sa spýtať, prípadne požiadať doklad, že jej chodia rodinné prídavky.
Alebo nech sa ako otec ide spýtať na UPSVR, že či sú vyplácané rodinné prídavky, poprípade nech otec zájde na študijné oddelenie VŠ a informuje sa tam, či syn študuje....snáď mu ako rodičovi podajú info, keďže je syn plnoletý.
No nedá mi...neber to ako podrýpavanie....ale toto je vec rodičov chalana...
Môj muž má tiež deti s predchádzajúceho manželstva, ale nikdy by ma nenapadlo pchať nos do ICH vecí. A vypisovať o tom na sieti.
Som tá čo navarí, nachystá, som za milú macochu na výletoch, kupujem darčeky, rada sa podebatím či dám radu ak ma o to požiadajú...ale čo sa týka školy, práce a financií, to nech si riešia rodičia medzi sebou a s deťmi....
A popravde hanbila by som sa ako pes, kebyže svojmu mužovi kafrem do peňazí pre jeho deti...

lenkakravcova
8. sep 2020

@jajagaja Čo tak zavolať na danú univerzitu a informovať sa tam priamo na študijnom oddelení?

mondolina
8. sep 2020

@jajagaja
Všetko musí odklepnúť súd, súd rozhodne či je decko schopné samostatne sa živiť.

extempore
8. sep 2020

@lenkakravcova nesmú dať info.. GDPR

lenkakravcova
8. sep 2020

@extempore Ste si tým istá? Niektoré zverejňujú dokonca aj mená študentov na svojej stránke - zrejme teda nebudú mať problém s prezistením rodičovi, či jeho dieťa študuje alebo nie..
https://fns.uniba.sk/pracoviska/biologicka-sekc...

extempore
8. sep 2020

@lenkakravcova nemalo by to tam byt. U nás v škôlke nemohli ani na dvere vyvesiť zoznam detí, že ktoré je v ktorej triede.

lenkakravcova
8. sep 2020

@extempore U nás boli normálne vyvesené kto je s kým v triede na dverách 🙂
Ktovie ako to majú na ten danej univerzite. Za opýtanie nebijú - môže skúsiť.

sunny8
8. sep 2020

Príde mi to choré .. no a čo aj keby chodil už do práce stále je to syn a nejaké peniažky k ruke sa mu zídu ..

kacena4
8. sep 2020

pred par rokmi ked sme nieco podobne riesili - tak do 25r. je povinny sa o dieta starat rodic aj ked je dieta nezamestanne (ak sa prihlasi na urad prace ako nezamestnany - rodic ma vyzivovaciu povinnost voci dietatu) t.j. aj keby nestudoval moze to dat on/dieta na sud ze chce dalej poberat vyzivne od rodica

eliska13
8. sep 2020

@peter2404 to je diskutabilné kamarátka to riešila nemanželsky syn študoval iba v niektoré dni ťažká škola veľa skúšok brigádu si nemohol nájsť kvôli skole výsledok bol taký, že pokým študuje a nie je schopný sa živiť patrí mu výživné.